back to top

Το πικρόμελο Σαμοθράκης στα delicatessen του εξωτερικού

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί

Μιλά στον «Ε.Α.» ο Γ. Βασιλούδιας, πυροσβέστης στο επάγγελμα, ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία στη μελισσοκομία

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

[email protected]

Η Σαμοθράκη παράγει τρία είδη μελιού: το ανοιξιάτικο πικρόμελο, το οποίο είναι το πιο φημισμένο από τα μέλια του νησιού, το καλοκαιρινό μέλι, το οποίο παράγεται από ρίγανη, λυγαριά, θυμάρι και διάφορα αγκάθια, και το μέλι από θρύμη (θυμάρι με λευκά λουλούδια, το οποίο απαντάται σε υψηλό υψόμετρο, κυρίως στο όρος Σάος, και είναι κάπως διαφορετικό από το θυμάρι με τα μοβ λουλούδια).

«Το μέλι από θρύμη θέλει τις βροχές του Σεπτεμβρίου για να παραχθεί, τότε που ανθίζει η θρύμη. Εμείς το τρυγάμε το φθινόπωρο» μας εξηγεί ο Γ. Βασιλούδιας, 50άχρονος Σαμοθρακιώτης πυροσβέστης στο επάγγελμα, ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία στη μελισσοκομία και την ελαιοκομία. Διατηρεί 330 παραγωγικά μελίσσια και το μέλι που βγάζει σε μια καλή χρονιά κυμαίνεται από τρεις μέχρι και τέσσερις τόνους. «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι καλές χρονιές είναι σπάνιες, κυρίως λόγω της ξηρασίας, και οι μελισσοκόμοι δεν έχουν πάει καθόλου καλά» μας είπε όταν τον συναντήσαμε στο νησί του στα μέσα Μαΐου. Ο ίδιος ασχολείται και με την ελαιοκομία, καθώς διαθέτει περίπου 800 ελαιόδεντρα 10ετίας και περίπου 700 ελαιόδεντρα αιωνόβια. Σε μια καλή χρονιά παράγει 4-5 τόνους ελαιόλαδο.

Ο Σαμοθρακιώτης ελαιοπαραγωγός και μελισσοκόμος Γεώργιος Βασιλούδιας ζητά να επιδοτείται η παραγωγή και όχι ο αριθμός των κυψελών του παραγωγού, στοιχείο που μερικές φορές δεν λέει τίποτα για την παραγωγική ικανότητα του επιδοτούμενου

Η μελισσοκομία φθίνει

Η Σαμοθράκη είχε σπουδαία μελισσοκομική παράδοση, αλλά με την πάροδο των χρόνων κι αυτή η δραστηριότητα της πρωτογενούς παραγωγής αντιμετώπισε την απαξίωση και την καταστροφή. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα οι μελισσοκόμοι στο νησί είναι περίπου 10, από τους οποίους μόλις τέσσερις είναι επαγγελματίες. Το εντυπωσιακό είναι ότι η μελισσοκομία στη Σαμοθράκη δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να παραγάγει και να διακινήσει εντός ή και εκτός του νησιού ένα ισχυρό, επώνυμο προϊόν – οι παραγωγοί προσπαθούν μόνοι τους να πουλήσουν το μέλι τους.

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να συσκευάζει το μέλι του στο εργαστήριο και να το διαθέτει στη λιανική με τιμολόγιο ή με απόδειξη ταμειακής μηχανής. Ετσι, το μέλι της Σαμοθράκης διατίθεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του στο νησί σε ντόπιους και τουρίστες αγοραστές, σε τιμή γύρω στα 10 ευρώ/κιλό. Αντίθετα, το ανοιξιάτικο πικρόμελο, το οποίο, εξαιτίας των εξαιρετικών ιδιοτήτων του είναι ευρύτερα γνωστό, εξάγεται στο εξωτερικό. Ερευνα διακρίβωσε ότι τα αντιοξειδωτικά μόρια του σαμοθρακιώτικου πικρόμελου είναι σχεδόν διπλάσια σε αναλογία από το φημισμένο μέλι «μανούκα», που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία και η τιμή του ξεκινά από το 80 ευρώ/κιλό και φτάνει μέχρι και τα 250 ευρώ/κιλό. Ο κ. Βασιλούδιας δεν μπόρεσε να μας δώσει τιμή για το νέο πικρόμελο, καθώς δεσμεύεται από το συμβόλαιο με την εταιρία που έχει αναλάβει την εξαγωγή του.

«Υπάρχει έντονη ζήτηση από καταστήματα delicatessen στο εξωτερικό. Ηδη μια εταιρία έχει έρθει σε επαφή μαζί μας – πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» μας λέει χαμογελώντας ο Σαμοθρακιώτης παραγωγός. Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια το μέλι αυτό, το οποίο… πικρίζει, δεν γινόταν αποδεκτό από τους Σαμοθρακιώτες και κάποια χρονιά η τιμή παραγωγού είχε πέσει στα 3 ευρώ! Σήμερα όμως, και μετά την έντονη δημοσιότητα, η τιμή του διαμορφώνεται σε τριψήφιο νούμερο! «Μια τέτοια εξέλιξη ίσως δώσει κίνητρο σε νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία στο νησί μας, διότι δυστυχώς η νεολαία φεύγει από το νησί κι ερημώνουν τα χωριά» επισημαίνει ο Γ. Βασιλούδιας.

Από αντράκλα και ρείκι

Το ανοιξιάτικο πικρόμελο Σαμοθράκης παράγεται από τα φυτά αντράκλα (γνωστό και ως γλιστρίδα), ερείκη (το ανοιξιάτικο ρείκι), αριά (γνωστό ως λευκή βελανιδιά) και φράξος (μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο μέσου υψομέτρου, που ανθίζει την άνοιξη). Σύμφωνα μάλιστα με τους παραγωγούς, πρόκειται για μέλι που θα μπορούσε να αποκτήσει και ισχυρισμό υγείας, διότι αποδεδειγμένα (αλλά, δυστυχώς, όχι πιστοποιημένα…) μειώνει το ζάχαρο. Το σαμοθρακιώτικο πικρόμελο, εξαιρετικό σε γεύση και απαράμιλλο σε ποιότητα, έχει λάβει σπουδαία διάκριση σε διαγωνισμό στην Αγγλία το 2023, κι έκτοτε η φήμη του αυξάνεται συνεχώς.

Βίοι παράλληλοι με το λάδι

Ομάδα 100 παραγωγών δημιούργησε πρόσφατα στο νησί υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο. «Αν οι μελισσοκόμοι είχαν κι αυτοί ένα συσκευαστήριο, θα τους έλυνε τα χέρια και θα αύξανε τις εξαγωγές» μας λέει ο Γ. Βασιλούδιας και εξηγεί: «Αν πάμε το μέλι μας σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ντουμπάι κ.α., θα πιάσει εντυπωσιακά υψηλή τιμή».

Στη Σαμοθράκη, την «οικονομία του ελαιολάδου» στηρίζουν οι Ρουμάνοι τουρίστες. «Αν δεν έρθουν αυτοί, το λάδι θα μείνει στις αποθήκες μας» υποστηρίζει ο συνομιλητής μας. Η Σαμοθράκη πέρυσι παρήγαγε 900 τόνους ελιές και 140 τόνους ελαιόλαδο. Η τιμή παραγωγού ήταν περίπου 10 ευρώ.

Το μέλι Σαμοθράκης έχει αποκτήσει φήμη τα τελευταία χρόνια, και ένα είδος του, το πικρόμελο, πωλείται σε μακρινές αγορές, όπως η Ιαπωνία, σε τιμή απλησίαστη για τον μέσο Ελληνα

Επιδότηση της παραγωγής και όχι των κυψελών

Τα φάρμακα για τη βαρρόα, ένα είδος ψείρας που επιτίθεται στις μέλισσες, είναι πανάκριβα

Μπορεί το μέλι της Σαμοθράκης να γίνεται ανάρπαστο σε Ελλάδα και εξωτερικό, και οι παραγωγοί του νησιού να ξεμένουν σχετικά γρήγορα από όλων των ειδών τα μέλια που παράγουν, εντούτοις τα προβλήματα του κλάδου είναι κι εδώ υπαρκτά και ταλαιπωρούν τους παραγωγούς.

«Δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για τη μέλισσα, παρά το γεγονός ότι συνεισφέρει αρκετά δισ. ευρώ στο κράτος λόγω της επικονίασης και, φυσικά, δεν επιδοτείται με τον τρόπο που πρέπει» ισχυρίζεται ο Γ. Βασιλούδιας. Οπως μας ενημέρωσε, τα φάρμακα για την βαρρόα (παράσιτο ακάρι, ένα είδος ψείρας που επιτίθεται στις μέλισσες), η οποία μπορεί να προκαλέσει τη νέκρωση μιας αποικίας, είναι πανάκριβα. «Το πιστοποιημένο φάρμακο για τη βαρρόα κοστίζει 30-40 ευρώ/δέκα ταινίες, οπότε, αν έχεις 500 μελίσσια, χρειάζεται να δαπανήσεις περίπου 3.000-5.000 ευρώ. Η τιμή της ζάχαρης έχει επίσης ξεφύγει και τα μελίσσια πρέπει να ταϊστούν. Οσο μέλι κι αν αφήσει ο παραγωγός στην κυψέλη, τα μελίσσια πάντα θέλουν τάισμα τον Μάρτιο με ζαχαροζύμαρο. Δεν υπάρχει δυστυχώς καμία επιδότηση – κάποια ενίσχυση που μας έδιναν για το πετρέλαιο είναι σχεδόν μηδαμινή μπροστά στα έξοδά μας. Η μελισσοκομία δυστυχώς στη χώρα μας νεκρώνει» επισημαίνει ο Γ. Βασιλούδιας.

Συζητώντας με τον Σαμοθρακιώτη παραγωγό, θέτουμε το ζήτημα των ελληνοποιήσεων ξένων μελιών, που τίθεται πλέον επιτακτικά όχι μόνο από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και από τις κορυφαίες συνεταιριστικές ενώσεις. Οπως μας ενημέρωσε ο Γ. Βασιλούδιας, η μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγή πραγματοποιείται στην Κίνα, όπου το μέλι, το οποίο παράγεται με τη χρήση αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων, συσκευάζεται σε τεράστια βαρέλια και εξάγεται σε διάφορες χώρες – η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Στη συνέχεια το μέλι που καταφτάνει στην Ελλάδα αναμειγνύεται με τοπικά μέλια, σε μια αναλογία 10 κιλά ελληνικό μέλι/100 κιλά κινεζικό μέλι, η τιμή του οποίου είναι μερικά λεπτά του ευρώ. Κατόπιν ο νοθευμένο μέλι πωλείται ως… ελληνικό.

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη κρατική πολιτική για τη μέλισσα και το μέλι; Σύμφωνα με τον Σαμοθρακιώτη μελισσοκόμο, η πιο ορθή λύση θα ήταν μια επιδότηση στην παραγωγή, κάτι που θα έπρεπε να εφαρμόζεται και σε άλλα είδη της πρωτογενούς παραγωγής. «Δεν είναι σωστό να επιδοτούμε τις κυψέλες – πρέπει να επιδοτούμε την παραγωγή μελιού. Το να δηλώνει κάποιος, π.χ., 700 κυψέλες και να λαμβάνει την αντίστοιχη επιδότηση, χωρίς να παράγει ούτε ένα κιλό μέλι, αυτό είναι απολύτως άχρηστο. Αν κάποιος παρουσιάσει, π.χ., ένα τιμολόγιο ότι πούλησε έναν τόνο μέλι αξίας 10.000 ευρώ, αυτός, ναι, να λάβει μια επιδότηση της τάξης του 10%» μας εξηγεί. Σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι, για να αποφευχθεί η νοθεία, το μέλι πρέπει να περνά συχνά από κρατικούς ελέγχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να γίνουν φθηνότεροι. «Σήμερα μια ανάλυση μελιού, την οποία κάνουμε στη Θεσσαλονίκη σε ένα εξαιρετικά έμπειρο και επιστημονικά αξιόπιστο εργαστήριο, κοστίζει 300- 400 ευρώ, γιατί το μέλι ελέγχεται για πολλά στοιχεία του» μας λέει ο Γ. Βασιλούδιας. Και επισημαίνει ότι, αν οι αναλύσεις γίνουν σωστά, κανένα μέλι νοθευμένο δεν θα μπορεί πλέον να πουληθεί ως… ελληνικό.

Ομάδες παραγωγών: Λύση στη μελισσοκομία

Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο Γ. Βασιλούδια, μια σύγχρονη και μοντέρνα αγροτική πολιτική θα έπρεπε να στηρίζεται σε ομάδες παραγωγών και σε συσκευαστήρια για την άμεση τυποποίηση της παραγωγής, όπως άλλωστε υπάρχουν στο εξωτερικό, με κρατική επιδότηση. «Πέρα από το μέλι, η Σαμοθράκη έχει εξαιρετικό ελαιόλαδο, το οποίο όμως δεν μπορεί να τυποποιηθεί. Δυστυχώς, οι ελιές είναι παρατημένες, οι νέοι δεν ασχολούνται με την ελαιοκομία, δεν λειτουργεί ομάδα παραγωγών, δεν λειτουργεί τίποτα… Καθένας πουλάει μόνος του, καμία βοήθεια από το κράτος» μας λέει.

 Το νοθευμένο δεν είναι… μέλι

Ο Γ. Βασιλούδιας μάς εξηγεί ότι στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, οργανωμένο μητρώο μελισσοκόμων, όπου κάθε παραγωγός θα δηλώνει την παραγωγή του νόμιμα, με τιμολόγια». Και συνεχίζει: «Δεν είμαστε ενάντια στις εισαγωγές, είμαστε ενάντια στη νοθεία του ελληνικού μελιού και την παραπλάνηση του καταναλωτή. Το γνωρίζετε ότι υπάρχει μέλι που πωλείται σε επώνυμο ελληνικό σούπερ μάρκετ, το οποίο στην ετικέτα του αναφέρει “να μην το καταναλώνουν παιδιά κάτω των έξι ετών”; Το μέλι πράγματι δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά μέχρι δύο ετών, το άλλο όμως ποιος ξέρει τι μέλι είναι για να αναφέρει αυτό στην ετικέτα του… Δεν μιλάμε βέβαια για μέλι – γλυκόζη είναι».

 

 

 

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πιάνουν δουλειά τα μικτά κλιμάκια και ο… Εισαγγελέας για τα Βιολογικά – Αναλυτικά ο τρόπος για… «τριπλή» πιστοποίηση

Ξεκινούν έλεγχοι για τη βιολογικότητα της παραγωγής, μετά την εκτίναξη των αιτήσεων για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια, αποτελούμενα από ελεγκτές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των περιφερειών, θα κάνουν ελέγχους σε ολόκληρη τη...

Μελισσοκόμοι κατά Τσιάρα για Βιολογικά: «Το ΥΠΑΑΤ παρουσιάζει ως διαφθορά τη θέληση για ένταξη σε προγράμματα»

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε η Ομοσπονδία Μελισσοκονικών Συλλόγων Ελλάδας, κατηγορώντας τον ΥΠΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα ότι είχε δεσμευτεί για καθολική ένταξη μελισσοκόμων στα Βιολογικά και ότι θα καλυπτόταν το σύνολο του ποσού, ενώ παράλληλα σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ο Υπουργός...

Αλλάζουν όλα στον τρόπο ελέγχου για νεοισερχόμενους στα Βιολογικά – Όλοι τίθενται υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ (Έγγραφο)

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της Απόφασης για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 – Ενισχύσεις για τη μετατροπή σεβιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της...

Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ «γέννησε» τη διαφθορά στη βιολογική μελισσοκομία – Πως «ξεφύτρωσαν» 3000 μελισσοκόμοι σε μια νύχτα (Βίντεο)

Αποκαλύψεις που φωτίζουν το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε σήμερα (8/7/2025) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status FM 107,7, ο Κυριάκος Βήρος, πρόεδρος του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας.Μιλώντας στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση, ο κ. Βήρος...

Χωρίς ποινή η καθυστέρηση στα παραστατικά για το Μελισσοκομικό Μητρώο

Χωρίς ποινή προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας η καθυστέρηση των παραστατικών για το Μελισσοκομικό Μητρώο, σύμφωνα με απάντηση που έστειλε επίσημα το ΥΠΑΑΤ στους Μελισσοκόμους της Αττικής.Το σχετικό αίτημα των μελισσοκόμων έγινε κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων και δυσκολιών που...

Ο Τσιάρας «βγάζει στη σέντρα» τους Μελισσοκόμους – Με προϋπολογισμό 18εκ.€ οι αιτήσεις έφτασαν τα 166εκ.€

Σε αριθμούς που ξεπερνούν κάθε όριο και λογική αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας αναφορικά με την  βιολογική μελισσοκομία, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι το μέτρο οδηγήθηκε σε προσωρινό «πάγωμα» καταβολών λόγω της ασύλληπτης υπερβολής που καταγράφηκε στις...

Οι μελισσοκόμοι της Αττικής διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό από το Μέτρο 23

Από το Μέτρο 23 αποκλείστηκαν οι μελισσοκόμοι της Αττικής, οι οποίοι με επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ κάνουν λόγο για κατάφορη αδικία. Αναλυτικά η επιστολή:«Αξιότιμοι κύριοι,Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον αναιτιολόγητο και αδικαιολόγητο αποκλεισμό της...

Η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμό για να πάρει πίσω τα κλεμμένα του ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιοι πληρώνονται κανονικά και ποιοι όχι στις 30 Ιούνη

Τη δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης χρημάτων των ενισχύσεων που παρανόμως είχαν εισπραχθεί από παραγωγούς  καθώς και το μπλοκάρισμα πληρωμών για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη βιολογική μελισσοκομία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας...

Ζει στην Κύθνο και παράγει μέλι από θυμάρι – Η κλιματική αλλαγή και το μήνυμα του Φραγκίσκου Λαρεντζάκη (βίντεο)

Ο Φραγκίσκος Λαρεντζάκης αποφάσισε να συνεχίσει να γράφει την ιστορία της οικογενειακής του επιχείρησης και εδώ και 20 χρόνια παράγει μέλι στην Κύθνο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θυμάρι.Κρατά τα ηνία της οικογενειακής του επιχείρησης, διατηρώντας μία παράδοση 20...