back to top

Σε πρωτοφανή επίπεδα η παγκόσμια απώλεια δασών το 2024

Το 2024, η καταστροφή των μεγαλύτερων δασών του κόσμου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με στοιχεία που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν “τρομακτικά”. Ο κύριος λόγος ήταν η αύξηση των πυρκαγιών που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Τα δάση σε όλο τον κόσμο συρρικνώθηκαν σε πρωτοφανή βαθμό πέρυσι, χάνοντας έκταση ίση με το μέγεθος της Ιταλίας. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο στις πυρκαγιές, αλλά και στη γεωργία, τη δασοκομία και την εξόρυξη.

Σε τροπικές περιοχές όπως ο Αμαζόνιος, οι πυρκαγιές έχουν γίνει η κύρια αιτία απώλειας δασικών εκτάσεων για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι παγκόσμιες καταγραφές.

Για τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα, τα στοιχεία που αποκαλύπτονται τώρα είναι “τρομακτικά”. Ο συνδιευθυντής της πλατφόρμας Global Forest Watch, η οποία δημοσίευσε την έκθεση, δήλωσε στον Guardian ότι τα στοιχεία είναι “αντίθετα με οτιδήποτε έχουμε δει εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια”.

Το 2024, η απώλεια δασών στη Βραζιλία έφτασε σε ποσοστά πολύ υψηλότερα από εκείνα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Jair Bolsonaro, κυρίως λόγω των πυρκαγιών και της χειρότερης ξηρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στον Αμαζόνιο.

Η χώρα ήταν υπεύθυνη για το 42% της συνολικής απώλειας δασών στις τροπικές περιοχές, καθώς εξαφανίστηκαν περισσότερα από 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα στοιχεία αυτά διαφέρουν, ωστόσο, από τις επίσημες στατιστικές της Βραζιλίας, οι οποίες χρησιμοποιούν έναν διαφορετικό ορισμό της αποψίλωσης των δασών που δεν περιλαμβάνει τη φωτιά.

“Γενικευμένη, καταστροφική και αυξανόμενη” δυναμική

Στη Βολιβία, η απώλεια δασών κατέλαβε για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση, μόνο πίσω από τη Βραζιλία όσον αφορά τη συνολική απώλεια. Και εδώ, η μείωση οφείλεται σε ξηρασίες, πυρκαγιές και κυβερνητικές πολιτικές που προωθούν την επέκταση της γεωργίας για σόγια, βοοειδή και ζαχαροκάλαμο.

Η απώλεια των πρωτογενών δασών στη Βολιβία έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2020, φθάνοντας σε περισσότερα από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Επίσης, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, η απώλεια παρθένων τροπικών δασών έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Στις χώρες αυτές βρίσκεται το τροπικό δάσος της λεκάνης του Κονγκό, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τον Αμαζόνιο.

“Αυτό που αποκαλύπτουν αυτά τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα τρομακτικό”, προειδοποίησε ο Matt Hansen, επικεφαλής της μελέτης.

“Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας καθιστά τα δάση θερμότερα και ξηρότερα και, ως εκ τούτου, πιο ευάλωτα στην καύση. Με την ανθρώπινη ανάφλεξη, ακόμη και απομακρυσμένα τροπικά δάση μπορούν να καούν ανεξέλεγκτα”.

Ο εμπειρογνώμονας τόνισε επίσης ότι “έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε μια τόσο εκτεταμένη, καταστροφική και αυξανόμενη δυναμική πυρκαγιάς”.

Υπήρχαν, ωστόσο, κάποια σημάδια ελπίδας σε αυτή τη μελέτη: η απώλεια δασών στην Ινδονησία και τη Μαλαισία παρέμεινε σχετικά χαμηλή και, στην τελευταία περίπτωση, για πρώτη φορά βγήκε από το “top 10” του καταλόγου με τις μεγαλύτερες μειώσεις δασών.

Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 το 2021, περισσότεροι από 140 παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, ωστόσο, απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου. Η απώλεια δασών θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% ετησίως σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2024 για να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι το 2030.

Πηγή:RTP

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ακατάλληλα για άρδευση νερά στην ‘Ηπειρο

Επιβεβαιώνεται η επιδείνωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, με αιχμή τη ρύπανση από τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης των ΙωαννίνωνΑκατάλληλα για άρδευση έκρινε τα νερά της τάφρου Λαψίστας η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –...

Μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα – Μετέτρεψαν το μολυσμένο νερό σε λίπασμα και καύσιμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο που μετατρέπει τα νιτρικά άλατα– έναν κοινό ρύπο του νερού- σε αμμωνία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακό ποσοστό μετατροπής 92%.Η καινοτομία αυτή προσφέρει διπλό όφελος: καθαρισμό των ρυπασμένων υδάτων και παραγωγή ενός πολύτιμου πόρου, χρήσιμου...

Μέσω ΟΣΔΕ 2025 η προστασία για άγρια ορνιθοπανίδα και αρκούδες – Οι επιλέξιμες καλλιέργειες και τα ποσά ενίσχυσης

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε η προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης των δράσεων 1 και 2 της παρέμβασης Π3-70-1.1 «Προστασία άγριας ζωής εντός των προστατευόμενων περιοχών» που αφορά την άγρια ορνιθοπανίδα και τις αρκούδες, ενώ επιλέξιμες για ενίσχυση είναι οι καλλιέργειες που...

Νέο σκάνδαλο πανευρωπαϊκων διαστάσεων: Το «Antinero» καταστρατηγεί τη νομοθεσία της Ε.Ε. με… τα χρήματά της

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο τεκμηριωμένες αναφορές των τελευταίων ετών φέρνει στο φως σοβαρές καταγγελίες για το πρόγραμμα Antinero, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με στόχο —θεωρητικά— την προστασία των δασών από πυρκαγιές.Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με 213 περιβαλλοντικές...

Τρυγόνια: Νέα σημάδια ανάκαμψης του πληθυσμού

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορείΣτη δυτική μεταναστευτική διαδρομή έχει εντοπιστεί αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του κυνηγιούΤου Χάρη Μπερτίδη[email protected]Για πρώτη φορά έχει καταγραφεί αύξηση στους αναπαραγωγικούς...

Γυρτώνη: «Ο παράδεισος των Λευκών Πελαργών» (Βίντεο)

Στην κοιλάδα των Τεμπών, στα νότια του βουνού Κορακόπετρα, σε υψόμετρο 590 μέτρων, στις εκβολές του Πηνειού, βρίσκεται η Γυρτώνη ή αλλιώς «ο παράδεισος των Λευκών Πελαργών», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του Κάμπου.Η αναπαραγωγική περίοδος των πελαργών είναι σε πλήρη...

Ένταξη μνημειακών δέντρων της Αρκαδίας στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2025), το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ανακοινώνει την ένταξη δύο μνημειακών δέντρων της Αρκαδίας, ενός πλατάνου και μιας φλαμουριάς, στο ερευνητικό του έργο «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης».Η πρόταση και η ερευνητική...

Σάμος: Τα κοράλλια της Μεσογείου κινδυνεύουν από την αλιεία

Στη Σάμο, τα κοράλλια της Μεσογείου καταστρέφονται από την αλιεία. Όπως τόνισε ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής Αρχιπελάγους, οι τράτες βυθού και οι ρυμουλκούμενες δράγες, απειλούν με εξαφάνιση πάνω από το 13% των κοραλλιών της Μεσογείου.Σύμφωνα με την κα Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια...

Στην 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας νερού

Στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας βρίσκεται η χώρα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κυρίως, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς (μείωση βροχοπτώσεων) όσο και σε εκείνη της ζήτησης (αύξηση της...