Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα. Πρόκειται για έναν οπτικό αισθητήρα, ικανό να μετρά επιτόπου και με ακρίβεια τη συγκέντρωση δύο βασικών φαινολικών ενώσεων: της ολεοκανθάλης (OC) και της ολεασείνης (OLA).
Αυτές οι δύο βιοφαινόλες αποτελούν ιδιαίτερα πολύτιμους δείκτες ποιότητας, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και πιθανώς αντικαρκινικές ιδιότητές τους. Η παρουσία τους σε υψηλές συγκεντρώσεις συνδέεται με προϊόντα ανώτερης ποιότητας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον διεθνή ελαιοκομικό κλάδο.
Ανάλυση σε λιγότερο από δύο λεπτά, χωρίς εργαστήριο
Το νέο σύστημα βασίζεται σε οπτική μέθοδο ανίχνευσης και επιτρέπει ταχύτατες μετρήσεις, διάρκειας λιγότερης των δύο λεπτών ανά δείγμα, στον ίδιο τον τόπο παραγωγής —ελαιοτριβεία, ελαιώνες ή μονάδες συσκευασίας— χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό ή δαπανηρός εργαστηριακός εξοπλισμός.
Η μέθοδος απαιτεί ελάχιστη ποσότητα δείγματος (μόλις 0,25 ml ελαιολάδου) και δεν χρησιμοποιεί επιβλαβείς διαλύτες, καθιστώντας την πράσινη και βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών χρωματογραφικών μεθόδων.
Χαμηλό κόστος, υψηλή ακρίβεια
Μέχρι σήμερα, η μέτρηση των OC και OLA γινόταν αποκλειστικά με περίπλοκες και χρονοβόρες τεχνικές χρωματογραφίας, που απαιτούν εργαστηριακές υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό και υψηλό κόστος (άνω των 150 ευρώ ανά δείγμα). Επιπλέον, οι διαδικασίες αυτές επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.
Σε αντίθεση, ο νέος φορητός αισθητήρας προσφέρει οικονομική, γρήγορη και αξιόπιστη λύση, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί μέσα από την ανάλυση 26 δειγμάτων ΕΠΕ από διαφορετικές ποικιλίες και περιοχές, σε συνεργασία με τα εργαστήρια Tello του ομίλου Tentamus, κορυφαίου στον τομέα της αγροδιατροφικής ανάλυσης στην Ισπανία.
«Αυτή η καινοτομία ανταποκρίνεται σε μια μακροχρόνια ανάγκη του κλάδου: τη διαθεσιμότητα προσιτών και αποδοτικών εργαλείων για τον άμεσο έλεγχο της ποιότητας του ελαιολάδου», επισημαίνει ο επικεφαλής του έργου, Antonio L. Medina-Castillo.
Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν και οι Melany Gisell López Aveiga, M. D. Fernández-Ramos και Vanesa Martos Núñez, συνεργάζεται ήδη με την OTRI-UGR και βιομηχανικούς εταίρους για την ταχεία εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Πηγή: Infaoliva