back to top

Η καινοτομία φέρνει… επανάσταση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι αποκαλύπτει έρευνα στη Γρανάδα

Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα. Πρόκειται για έναν οπτικό αισθητήρα, ικανό να μετρά επιτόπου και με ακρίβεια τη συγκέντρωση δύο βασικών φαινολικών ενώσεων: της ολεοκανθάλης (OC) και της ολεασείνης (OLA).

Αυτές οι δύο βιοφαινόλες αποτελούν ιδιαίτερα πολύτιμους δείκτες ποιότητας, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και πιθανώς αντικαρκινικές ιδιότητές τους. Η παρουσία τους σε υψηλές συγκεντρώσεις συνδέεται με προϊόντα ανώτερης ποιότητας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον διεθνή ελαιοκομικό κλάδο.

Ανάλυση σε λιγότερο από δύο λεπτά, χωρίς εργαστήριο

Το νέο σύστημα βασίζεται σε οπτική μέθοδο ανίχνευσης και επιτρέπει ταχύτατες μετρήσεις, διάρκειας λιγότερης των δύο λεπτών ανά δείγμα, στον ίδιο τον τόπο παραγωγής —ελαιοτριβεία, ελαιώνες ή μονάδες συσκευασίας— χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό ή δαπανηρός εργαστηριακός εξοπλισμός.

Η μέθοδος απαιτεί ελάχιστη ποσότητα δείγματος (μόλις 0,25 ml ελαιολάδου) και δεν χρησιμοποιεί επιβλαβείς διαλύτες, καθιστώντας την πράσινη και βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών χρωματογραφικών μεθόδων.

Χαμηλό κόστος, υψηλή ακρίβεια

Μέχρι σήμερα, η μέτρηση των OC και OLA γινόταν αποκλειστικά με περίπλοκες και χρονοβόρες τεχνικές χρωματογραφίας, που απαιτούν εργαστηριακές υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό και υψηλό κόστος (άνω των 150 ευρώ ανά δείγμα). Επιπλέον, οι διαδικασίες αυτές επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

Σε αντίθεση, ο νέος φορητός αισθητήρας προσφέρει οικονομική, γρήγορη και αξιόπιστη λύση, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί μέσα από την ανάλυση 26 δειγμάτων ΕΠΕ από διαφορετικές ποικιλίες και περιοχές, σε συνεργασία με τα εργαστήρια Tello του ομίλου Tentamus, κορυφαίου στον τομέα της αγροδιατροφικής ανάλυσης στην Ισπανία.

«Αυτή η καινοτομία ανταποκρίνεται σε μια μακροχρόνια ανάγκη του κλάδου: τη διαθεσιμότητα προσιτών και αποδοτικών εργαλείων για τον άμεσο έλεγχο της ποιότητας του ελαιολάδου», επισημαίνει ο επικεφαλής του έργου, Antonio L. Medina-Castillo.

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν και οι Melany Gisell López Aveiga, M. D. Fernández-Ramos και Vanesa Martos Núñez, συνεργάζεται ήδη με την OTRI-UGR και βιομηχανικούς εταίρους για την ταχεία εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Πηγή: Infaoliva

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...

Βιολογική… «επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια – Τα απόβλητα γίνονται φάρμακο κατά του πυρηνοτρήτη

Μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soil Ecology Letters φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρακτική για τη βιολογική προστασία των ελαιοδέντρων: την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού υποστούν βερμικομποστοποίηση (κομποστοποίηση με τη χρήση σκωλήκων).Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα...

Επιτυχημένη ημερίδα για τα «Έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς» στο Μεσολόγγι – Νέα εποχή στην καλλιέργεια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου η ημερίδα και εκπαιδευτική συνάντηση «Έξυπνα Αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς» στο πλαίσιο στο πλαίσιο του έργου: «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς & καινοτόμα προϊόντα: Έξυπνοι Ελαιώνες (Smart Olive Farm) https://smart-olive-farm.gr».Η εκδήλωση διοργανώθηκε...

Η βόσκηση σε φωτοβολταϊκά βελτιώνει υγεία και μαλλί των προβάτων; – Το μέλλον ανήκει στην αγροβολταϊκή γεωργία

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε 1.700 πρόβατα που έβοσκαν ανάμεσα σε ηλιακά πάνελ.Αυτή η καινοτόμα προσέγγιση, γνωστή ως αγροβολταϊκή (agrivoltaics), αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη χρήση γης, ενώ αποφέρει...

Ο πόλεμος και τα μικροπλαστικά ανάμεσα στις σύγχρονες απειλές της μελισσοκομίας

Οι πόλεμοι, τα μικροπλαστικά και η φωτορύπανση συγκαταλέγονται στις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία. Ειδικοί στις μέλισσες κατέγραψαν τις 12 σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι επικονιαστές του οικοσυστήματός μας την επόμενη δεκαετία.Η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως επηρεάζει...

Πανεπιστημιακά τμήματα για αμπελουργία και ανθεκτικότητα εγκαινίασε ο Τσιάρας στη Δράμα – Η ομιλία του ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα

Τη σημασία της σύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την καθημερινή ζωή και ειδικά με την παραγωγική δυνατότητα κάθε περιοχής, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση δύο νέων Τμημάτων...

Νέα τάση στην ελληνική κτηνοτροφία η «Βιομηχανική διασταύρωση» – Όσα έγιναν στο συνέδριο Synetics

Εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζει η ελληνική αγελαδοτροφία, με την γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση να έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και απολύτως ανταγωνιστικό προφίλ με διεθνείς όρους και αντίστοιχα την κρεοπαραγωγική να πιέζεται και να ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, με συνέπεια η αυτάρκεια της...

Η γεωργία του μέλλοντος: Σπορά και ξεχορτάριασμα με τεχνητή νοημοσύνη

Φανταστείτε ένα είδος ρομποτικού χλοοκοπτικού, αλλά πολύ μεγαλύτερο με σκοπό να μην κόβει γκαζόν στον κήπο, αλλά τα ζιζάνια σε ένα χωράφι. Ένα τεχνολογικό κατόρθωμα, αφού ο στόχος είναι να μην καταστρέψει τα λαχανικά ενώ απομακρύνει τα ζιζάνια. Ένα...

Η αναγεννητική γεωργία είναι εφεύρημα της βιομηχανίας

Η ζήτηση ξεκίνησε από την κορυφή της πυραμίδας – υιοθετήθηκε πρώτα από την αγορά και τους τελικούς καταναλωτές, πριν φτάσει στους ίδιους τους παραγωγούςΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ[email protected]Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την Πιστοποίηση Αφαιρέσεων Άνθρακα (CRCF) εστιάζει σε πρακτικές...
spot_img