back to top

Η αναγεννητική γεωργία είναι εφεύρημα της βιομηχανίας

Η ζήτηση ξεκίνησε από την κορυφή της πυραμίδας – υιοθετήθηκε πρώτα από την αγορά και τους τελικούς καταναλωτές, πριν φτάσει στους ίδιους τους παραγωγούς

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

[email protected]

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την Πιστοποίηση Αφαιρέσεων Άνθρακα (CRCF) εστιάζει σε πρακτικές της Γεωργίας Άνθρακα (Carbon Farming) και δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά στον όρο “αναγεννητική γεωργία” (regenerative farming).

Η τάση του regenerative farming (αναγεννητική γεωργία) έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων και καλλυντικών που αναζητούν πρώτες ύλες με χαμηλό ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Πράγματι, η ζήτηση ξεκίνησε από την κορυφή της πυραμίδας – υιοθετήθηκε πρώτα από την αγορά και τους τελικούς καταναλωτές, πριν φτάσει στους ίδιους τους παραγωγούς.

Ωστόσο, η αναγεννητική γεωργία δεν είναι νέα έννοια. Ο όρος καθιερώθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1980 από το Rodale Institute στις ΗΠΑ, ως φυσική συνέχεια των αρχών της βιολογικής και αγροοικολογικής γεωργίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στη βελτίωση – και όχι απλώς στη διατήρηση – της υγείας του εδάφους και των οικοσυστημάτων.

Οι παραγωγοί βιολογικής γεωργίας εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες πολλές από τις πρακτικές που σήμερα αναγνωρίζονται ως «γεωργία άνθρακα» ή που, στο παρελθόν, συνδέθηκαν με τον όρο «αναγεννητική γεωργία»: αμειψισπορές, κομποστοποίηση, ενίσχυση της οργανικής ουσίας, προστασία της βιοποικιλότητας και αποφυγή χημικών επεμβάσεων – συχνά χωρίς να τις κατονομάζουν έτσι, καθώς οι σχετικοί όροι διαμορφώθηκαν μόλις πρόσφατα.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. (CRCF) έρχεται να γεφυρώσει αυτή την τάση με την πραγματική αγροτική παραγωγή, προσφέροντας έναν τρόπο να μεταφραστούν οι πρακτικές αυτές σε μετρήσιμα δεδομένα και επίσημες αναγνωρίσεις. Δίνει έτσι τη δυνατότητα σε κάθε καλλιεργητή – συμβατικό ή βιολογικό – να συμμετέχει ενεργά, χωρίς να εξαρτάται από ιδιωτικά σχήματα ή εταιρικά πρότυπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η IFOAM-Organics International, η διεθνής ομοσπονδία για τη βιολογική γεωργία, έχει ήδη ζητήσει τη νομική κατοχύρωση του όρου “regenerative” μέσα από ένα σαφές και επίσημο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Στόχος είναι να αποφευχθεί το greenwashing και η εμπορική εκμετάλλευση του όρου, όταν δεν υπάρχει πραγματικό περιβαλλοντικό όφελος.

Σύμφωνα με την IFOAM, οι βιοκαλλιεργητές βρίσκονται ήδη σε πλεονεκτική θέση για να συμβάλουν στην αναγεννητική μετάβαση, αρκεί να τεκμηριώνεται η θετική επίδραση στο έδαφος, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα.

Δέκα εταιρείες ελέγχουν σχεδόν το 100% της παγκόσμιας τροφής

Οι πιέσεις που δέχονται οι μεγάλες βιομηχανίες από τους καταναλωτές, εξαιτίας της ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή, ώθησαν αρχικά τέσσερις από τις μεγαλύτερες να αποδεχτούν την αναγεννητική γεωργία. Πρόκειται για τις εταιρείες Unilever, Danone, PepsiCo και McDonald’s, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2021, να εφαρμόζουν με τους προμηθευτές τους πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας. Σε αυτές αργότερα προστέθηκαν και όλες οι υπόλοιπες μεγάλες βιομηχανίες.

Ωστόσο, η κάθε μια από αυτές παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εφαρμογής αναγεννητικής γεωργίας όσον αφορά το αποτύπωμα άνθρακα με διαφορετικό τρόπο, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα γενικός αποδεκτό πρότυπο. Είναι λογικό λοιπόν, ομάδες καταναλωτών, αλλά και επιστήμονες να κατηγορούν τις εταιρείες αυτές για green washing, δηλαδή ξέπλυμα των επιβλαβών πρακτικών για το περιβάλλον που εφαρμόζουν στη λειτουργία

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η καινοτομία φέρνει… επανάσταση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι αποκαλύπτει έρευνα στη Γρανάδα

Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα....

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...

Βιολογική… «επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια – Τα απόβλητα γίνονται φάρμακο κατά του πυρηνοτρήτη

Μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soil Ecology Letters φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρακτική για τη βιολογική προστασία των ελαιοδέντρων: την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού υποστούν βερμικομποστοποίηση (κομποστοποίηση με τη χρήση σκωλήκων).Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα...

Επιτυχημένη ημερίδα για τα «Έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς» στο Μεσολόγγι – Νέα εποχή στην καλλιέργεια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου η ημερίδα και εκπαιδευτική συνάντηση «Έξυπνα Αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς» στο πλαίσιο στο πλαίσιο του έργου: «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς & καινοτόμα προϊόντα: Έξυπνοι Ελαιώνες (Smart Olive Farm) https://smart-olive-farm.gr».Η εκδήλωση διοργανώθηκε...

Η βόσκηση σε φωτοβολταϊκά βελτιώνει υγεία και μαλλί των προβάτων; – Το μέλλον ανήκει στην αγροβολταϊκή γεωργία

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε 1.700 πρόβατα που έβοσκαν ανάμεσα σε ηλιακά πάνελ.Αυτή η καινοτόμα προσέγγιση, γνωστή ως αγροβολταϊκή (agrivoltaics), αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη χρήση γης, ενώ αποφέρει...

Ο πόλεμος και τα μικροπλαστικά ανάμεσα στις σύγχρονες απειλές της μελισσοκομίας

Οι πόλεμοι, τα μικροπλαστικά και η φωτορύπανση συγκαταλέγονται στις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία. Ειδικοί στις μέλισσες κατέγραψαν τις 12 σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι επικονιαστές του οικοσυστήματός μας την επόμενη δεκαετία.Η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως επηρεάζει...

Πανεπιστημιακά τμήματα για αμπελουργία και ανθεκτικότητα εγκαινίασε ο Τσιάρας στη Δράμα – Η ομιλία του ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα

Τη σημασία της σύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την καθημερινή ζωή και ειδικά με την παραγωγική δυνατότητα κάθε περιοχής, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση δύο νέων Τμημάτων...

Νέα τάση στην ελληνική κτηνοτροφία η «Βιομηχανική διασταύρωση» – Όσα έγιναν στο συνέδριο Synetics

Εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζει η ελληνική αγελαδοτροφία, με την γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση να έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και απολύτως ανταγωνιστικό προφίλ με διεθνείς όρους και αντίστοιχα την κρεοπαραγωγική να πιέζεται και να ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, με συνέπεια η αυτάρκεια της...

Η γεωργία του μέλλοντος: Σπορά και ξεχορτάριασμα με τεχνητή νοημοσύνη

Φανταστείτε ένα είδος ρομποτικού χλοοκοπτικού, αλλά πολύ μεγαλύτερο με σκοπό να μην κόβει γκαζόν στον κήπο, αλλά τα ζιζάνια σε ένα χωράφι. Ένα τεχνολογικό κατόρθωμα, αφού ο στόχος είναι να μην καταστρέψει τα λαχανικά ενώ απομακρύνει τα ζιζάνια. Ένα...
spot_img