back to top

«Μαρούλι της Θάλασσας»: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Στα τέλη του 2024, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ξεκίνησε η καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva.

 

Όπως τόνισε ο Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), και υπεύθυνος εργαστηρίου, ανοίγονται νέοι δρόμοι στην υδατοκαλλιέργεια με το θαλάσσιο είδος Ulva, υψηλό σε πρωτεΐνη, έναν περιβαλλοντικό διαχειριστή που συμβάλλει ενεργά στην υγεία του πλανήτη μας και την προστασία του οικοσυστήματος.

Η Ulva διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εξισορροπώντας εν μέρει τις υψηλής έντασης άνθρακα συνήθειές μας. Απορροφά την περίσσεια αζώτου και φωσφόρου, η οποία συχνά συνδέεται με την απορροή των γεωργικών καλλιεργειών, αποτρέποντας την επιβλαβή άνθηση των φυκιών και ενισχύοντας την υγεία του υδάτινου οικοσυστήματος. Η Ulva μετατρέπει αυτό που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές πλεόνασμα σε τροφή, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της ως σιταριού της θάλασσας. Η καλλιέργειά της συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενισχύοντάς τα έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνα Νάκου, ειδικό λειτουργικό επιστήμονα, η υδατοκαλλιέργεια φυκιών είναι ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ενώ στα ιαπωνικά ονομάζεται “Ουμάμι” (UMAMI) που σημαίνει καλή γεύση και νοστιμιά.

Το λεγόμενο “Μαρούλι της Θάλασσας” δίνει μάλιστα και πολλές νόστιμες συνταγές και πρόσφατα κυκλοφόρησε και σχετικό βιβλίο μαγειρικής.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η καινοτομία φέρνει… επανάσταση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι αποκαλύπτει έρευνα στη Γρανάδα

Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα....

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...

Βιολογική… «επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια – Τα απόβλητα γίνονται φάρμακο κατά του πυρηνοτρήτη

Μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soil Ecology Letters φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρακτική για τη βιολογική προστασία των ελαιοδέντρων: την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού υποστούν βερμικομποστοποίηση (κομποστοποίηση με τη χρήση σκωλήκων).Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα...

Επιτυχημένη ημερίδα για τα «Έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς» στο Μεσολόγγι – Νέα εποχή στην καλλιέργεια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου η ημερίδα και εκπαιδευτική συνάντηση «Έξυπνα Αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς» στο πλαίσιο στο πλαίσιο του έργου: «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς & καινοτόμα προϊόντα: Έξυπνοι Ελαιώνες (Smart Olive Farm) https://smart-olive-farm.gr».Η εκδήλωση διοργανώθηκε...

Η βόσκηση σε φωτοβολταϊκά βελτιώνει υγεία και μαλλί των προβάτων; – Το μέλλον ανήκει στην αγροβολταϊκή γεωργία

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε 1.700 πρόβατα που έβοσκαν ανάμεσα σε ηλιακά πάνελ.Αυτή η καινοτόμα προσέγγιση, γνωστή ως αγροβολταϊκή (agrivoltaics), αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη χρήση γης, ενώ αποφέρει...

Ο πόλεμος και τα μικροπλαστικά ανάμεσα στις σύγχρονες απειλές της μελισσοκομίας

Οι πόλεμοι, τα μικροπλαστικά και η φωτορύπανση συγκαταλέγονται στις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία. Ειδικοί στις μέλισσες κατέγραψαν τις 12 σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι επικονιαστές του οικοσυστήματός μας την επόμενη δεκαετία.Η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως επηρεάζει...

Πανεπιστημιακά τμήματα για αμπελουργία και ανθεκτικότητα εγκαινίασε ο Τσιάρας στη Δράμα – Η ομιλία του ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα

Τη σημασία της σύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την καθημερινή ζωή και ειδικά με την παραγωγική δυνατότητα κάθε περιοχής, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση δύο νέων Τμημάτων...

Νέα τάση στην ελληνική κτηνοτροφία η «Βιομηχανική διασταύρωση» – Όσα έγιναν στο συνέδριο Synetics

Εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζει η ελληνική αγελαδοτροφία, με την γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση να έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και απολύτως ανταγωνιστικό προφίλ με διεθνείς όρους και αντίστοιχα την κρεοπαραγωγική να πιέζεται και να ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, με συνέπεια η αυτάρκεια της...

Η γεωργία του μέλλοντος: Σπορά και ξεχορτάριασμα με τεχνητή νοημοσύνη

Φανταστείτε ένα είδος ρομποτικού χλοοκοπτικού, αλλά πολύ μεγαλύτερο με σκοπό να μην κόβει γκαζόν στον κήπο, αλλά τα ζιζάνια σε ένα χωράφι. Ένα τεχνολογικό κατόρθωμα, αφού ο στόχος είναι να μην καταστρέψει τα λαχανικά ενώ απομακρύνει τα ζιζάνια. Ένα...
spot_img