back to top

Σημείωμα Κουρέτα για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας

Στον κύκλο της αγροτικής οικονομίας της Θεσσαλίας εστιάζει με νέο του σημείωμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Χθες βράδυ (σ.σ. την Πέμπτη 6/2/2025) έγραψα βιαστικά κάτι για την αυτάρκεια της Θεσσαλίας. Επανέρχομαι με στοιχεία σήμερα.
Με βάση τη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, αυτάρκεια παρουσιάζει η Ελλάδα σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως:
– Οι βρώσιμες ελιές. Η παραγωγή καλύπτει το 615% της ζήτησης, όμως το 88,3% της παραγωγής εξάγεται.
– Τα επιτραπέζια σταφύλια (θα μπορούσε να καλυφθεί το 322% της εγχώριας κατανάλωσης. Σημειωτέον ότι το 74% της ελληνικής παραγωγής καταλήγει στο εξωτερικό).
– Τα ακτινίδια (242% επάρκεια, 62% εξαγωγές).
– Η σταφίδα (209% επάρκεια, 57% εξαγωγές).
– Το ρύζι (171% επάρκεια, 51% εξαγωγές).

Επίσης θα επαρκούσε το ελαιόλαδο (151%), αν καλυπτόταν η ποσότητα που εισάγεται (4,33%), το σκληρό σιτάρι (149% η επάρκεια, μόλις 10% της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές).

Η παραγόμενη ποσότητα υπερκαλύπτει την κατανάλωση σε δημητριακά (82%), φρούτα (128%), τυροκομικά (το 80%), αιγοπρόβειο γάλα (98%) , αυγά (91%) και τα πουλερικά (82%). Πολύ χαμηλή αυτάρκεια υπάρχει στο μαλακό σιτάρι από το οποίο γίνεται το ψωμί (32%), στα όσπρια σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%, στο βόειο κρέας (13%) και στο χοιρινό (38%).

Σε περίπτωση που οι εισαγωγές γίνονταν απαγορευτικές λόγω κόστους, θα μας έλειπαν:

– Οι φακές. Παράγουμε 7.500 τόνους και εισάγουμε άλλες 10.000 τόνους, για να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες.
– Το χοιρινό κρέας. Παράγουμε 111.000 τόνους, αλλά καταναλώνουμε 290.000 τόνους.
– Τα φασόλια. Τρώμε 35.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν οι 24.000 είναι εισαγωγής.
– Το μαλακό σιτάρι. Από το ένα εκατομμύριο τόνους που απαιτείται για τον άρτον τον επιούσιον η Ελλάδα παράγει μόλις 351.000 τόνους.
– Το βόειο κρέας. Από τους 158.000 τόνους που καταναλώνουμε ετησίως, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται στην Ελλάδα.

Επομένως η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες. Πως θα την πετύχουμε και πως αυτή θα γίνει η απαρχή μιας πραγματικής ανασυγκρότησης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει αυτάρκης εύκολα.
Αυτά γιατί εάν ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας διαταραχθεί θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: larissanet.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Από 3.50 έως και 4.40 το ελαιόλαδο αλλά με λίγες πράξεις – Πρόβλεψεις για παραγωγή κοντά στους 250.000 τόνους

Να κρατήσουν οι παραγωγοί το απόθεμα στην κατοχή τους για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και έμποροι στο ελαιόλαδο. Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται κάποιες πράξεις με το σταγονόμετρο αν και σε...

Οι αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού «στραγγαλίζουν» τους καλλιεργητές – Ανάγκη για ένταξη στο στρατηγικό πλάνο της Ε.Ε.

Συνάντηση για την καλλιέργεια του ρυζιού έγινε στις Βρυξέλλες, όπου οι Έλληνες παραγωγοί τόνισαν ότι υπάρχει οικονομική ασφυξία εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε. χωρίς δασμούς.Στη συνάντηση συμμετείχε ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), μέσω της Προέδρου κας...

Η Ελλάδα απουσίασε από παγκόσμια συνάντηση κορυφής για το μέλλον του ελαιόλαδου

Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε κορυφαίους ειδικούς και φορείς για τα διεθνή πρότυπα ελαιολάδου, ωστόσο η Ελλάδα απουσίασε, δείχνοντας για άλλη μια φορά την απουσια στρατηγικής για την προώθηση του προϊόντος.Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), σε συνεργασία με το περίφημο...

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025 αιτήσεις για τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου των έργων για τα Προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι».Για τα προγράμματα αυτά η καταληκτική προθεσμία από 30 Ιουνίου 2025 παρατείνεται...

Αυτό είναι το νέο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν για MOAH

Ο νομοθέτης δεν μπορεί να επιβάλει καταστροφικούς περιορισμούς στην οικονομία ενός τομέα ζωτικής σημασίας για τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και να στερήσει από τον καταναλωτή ένα τρόφιμο πολύτιμο για την υγεία, χωρίς να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν πράγματι...

Αίγυπτος και Νότια Αφρική πιέζουν το ελληνικό πορτοκάλι – Το 30% πάει για χυμό με τιμή κάτω του κόστους

Η φετινή σεζόν για τα όψιμα πορτοκάλια Valencia στην Ελλάδα σημαδεύεται από έντονα προβλήματα ποιότητας και μειωμένων εμπορικών προοπτικών.Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Λακωνία, μία από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής της ποικιλίας, όπου οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι...

Πάνω από 22.000 νέες εντάξεις στη Βιολογικη Γεωργία – Δεν πληρώνουν σε αυτή την παρτίδα (Έγγραφο)

Άλλοι 22.245 δικαιούχοι εντάχθηκαν στη Βιολογική Γεωργία φυτικής παραγωγής, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 385.431.751,08 ευρώ κι ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι αθετείται ο κοινοτικός κανονισμός που έκανε λόγο για πληρωμής 128.4 εκατομμυρίων ευρώ σε...

Πολύ καλό ξεκίνημα σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι – Το πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες μεσογειακές χώρες

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ιδανικές κλιματικές συνθήκες, που επέτρεψαν στα αμπέλια να αναπτυχθούν ομαλά, ενώ η καλλιεργητική φροντίδα από πλευράς παραγωγών ανεβάζει τον ποιοτικό πήχη.«Η ζέστη των τελευταίων ημερών δεν επηρεάζει την παραγωγή, καθώς προηγήθηκε μια ισορροπημένη...

Βελβεντό Κοζάνης: Μειωμένη η φετινή παραγωγή του ονομαστού ροδάκινου

Μια ολόκληρη περιοχή φοράει τα καλοκαιρινά της και βγαίνει στα χωράφια. Τα περίφημα νεκταρίνια και ροδάκινα του Βελβεντού ωριμάζουν με τον ήλιο του καλοκαιριού, καλλιεργούνται με τον παραδοσιακό τρόπο και φτάνουν στον καταναλωτή από το χωράφι στο ράφι.Η συγκομιδή για τα καλοκαιρινά φρούτα που έχει...