back to top

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Digi4Live συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με την κτηνοτροφία

Αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις βρίσκεται ο κτηνοτροφικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι ανάγκες υιοθέτησης σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και των στόχων βιωσιμότητας.

Μία από τις πολλές προκλήσεις είναι η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον κτηνοτροφικό κλάδο, ο οποίος υστερεί συγκριτικά με τον αγροτικό κλάδο, με την τεχνολογία εκεί να έχει «μπει» περισσότερο στην καθημερινότητα των παραγωγών.

Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει πως μέχρι το 2050 μια μέση αγροτική εκμετάλλευση θα παράγει περισσότερα από 4 εκατομμύρια σημεία δεδομένων ημερησίως. Με τη χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης το σύνολο αυτών των δεδομένων μπορεί να αναλυθεί και επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο και τέτοια ταχύτητα που να προσφέρει άμεσες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στον κτηνοτροφικό χώρο.

Οι τομείς των νέων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και των εξελίξεων στα πληροφοριακά συστήματα και κυρίως στην ολοκλήρωσή τους έχουν μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σήμερα.

Βρίσκουν εφαρμογή στον κτηνοτροφικό τομέα μέσω μιας ευρείας γκάμας ψηφιακών λύσεων, όπως προϊόντα, υπηρεσίες, λογισμικό, συστήματα μέτρησης, ρομποτικά μηχανήματα, τεχνητή νοημοσύνη, ΑΙ κ.α.

Το ευρωπαϊκό έργο Digi4Live, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ως στόχο την πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον κτηνοτροφικό τομέα.

Συμμετέχουν σε αυτό συνολικά 16 εταίροι από 9 ευρωπαϊκές χώρες. «Εκπρόσωποι» της Ελλάδας είναι οι ερευνητικές ομάδες του Καθηγητή και Αντιπρύτανη Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμά Μπαρτζάνα και του Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γεώργιου Αρσένου.

«Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στην κτηνοτροφική παραγωγή σε συνδυασμό με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού συστήματος παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Μπαρτζάνας.

Από την μεριά του ο κ. Αρσένου επισήμανε πως «οι ψηφιακές τεχνολογίες και ειδικότερα οι δυνατότητες εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στη κτηνοτροφία θα καθορίσουν τη μορφή των συστημάτων εκτροφής του μέλλοντος» προσθέτοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετασχηματίσει το κτηνοτροφικό οικοσύστημα καθιστώντας τις εκμεταλλεύσεις βιώσιμες και ανθεκτικές στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εκπαίδευση και το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων που θα έχουν υφιστάμενοι και νέοι κτηνοτρόφοι καθώς και η δεκτικότητά τους για ενσωμάτωση καινοτομιών στις εκτροφές τους».

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό κτηνοτροφικό τομέα να αξιοποιήσει ψηφιακές τεχνολογίες και δεδομένα προς όφελος των κτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων τροφίμων και τεχνολογίας. Επιπλέον, επιδιώκει να δώσει χρήσιμα εργαλεία που ενσωματώνουν στοιχεία καινοτομίας και γνώσης σε φορείς διοίκησης και άσκησης πολιτικής.

«Το κέντρο βάρους των ψηφιακών λύσεων δεν είναι μόνο οι τεχνολογίες και τα προϊόντα πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά κυρίως η επιστημονική γνώση που αυτά εμπεριέχουν, η αποτελεσματική ερμηνεία τους και η σωστή χρήση τους στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα αλλά και στις μεταποιητικές μονάδες» πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαρτζάνας.

Και συνέχισε «κοινό σημείο όλων των ψηφιακών λύσεων είναι η παραγωγή πολλών δεδομένων από διαφορετικές πηγές, όπως περιβαλλοντικά δεδομένα, αισθητήρες καταγραφής παραγωγικών δεικτών και ευζωίας, δορυφορικά δεδομένα, κατανάλωση ενέργειας, εργατικό δυναμικό, χρηματοικονομικά στοιχεία κ.α».

Μέσω αυτών των δεδομένων δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης εξειδικευμένων εφαρμογών για τον έλεγχο, συντονισμό και αυτοματισμό των διαδικασιών παραγωγής, μειώνοντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και αυξάνοντας τις δυνατότητες βελτιστοποίησης.

Σημειώνεται τέλος, ότι στα επόμενα βήματα μεταξύ άλλων προβλέπονται δημόσια διαδικτυακά σεμινάρια, παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας των συστημάτων καινοτομίας και γνώσης, αλλά και παρουσιάσεις περιπτωσιολογικών μελετών και συμμετοχή σε θεματικά πάνελ εμπειρογνωμόνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...