back to top

Το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβή πρωτεΐνη που φέρνει άνοια

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μετωποκροταφικής άνοιας, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από την επιβλαβή πρωτεΐνη tau.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, φαίνεται πως αποκτά ακόμη έναν σημαντικό ρόλο: την προστασία του εγκεφάλου από τη μετωποκροταφική άνοια. Σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple (Φιλαδέλφεια), το ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau, η οποία σχετίζεται με ταυοπάθειες — μια κατηγορία νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell, επικεντρώνεται για πρώτη φορά στις δυνατότητες του EVOO έναντι ενός άλλου τύπου άνοιας, που πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 40-65 ετών. Μέχρι σήμερα, η ευεργετική του δράση είχε συνδεθεί κυρίως με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύσσουν ταυοπάθεια τράφηκαν με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ηλικία αντίστοιχη με τα 30-40 ανθρώπινα χρόνια. Έξι μήνες μετά, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή μείωση (60%) στη συσσώρευση της βλαβερής πρωτεΐνης tau, καθώς και σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.

Πέρα από τη μείωση των τοξικών εναποθέσεων, οι επιστήμονες εντόπισαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης συμπλεγίνης-1, κρίσιμης για τις νευρωνικές συνδέσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει και στη διατήρηση της συνολικής εγκεφαλικής υγείας.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ντομένικο Πράτικο, ανακοίνωσε ότι η ερευνητική ομάδα προχωρά σε περαιτέρω πειράματα με ηλικιωμένα ποντίκια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ελαιόλαδο μπορεί όχι μόνο να προλάβει, αλλά και να αντιστρέψει την ήδη προκληθείσα βλάβη στον εγκέφαλο από την πρωτεΐνη tau.

«Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μέρος της διατροφής μας εδώ και αιώνες και έχει αποδειχθεί ωφέλιμο για την υγεία, συχνά χωρίς να κατανοούμε πλήρως το πώς. Τώρα έχουμε ένα ακόμη στοιχείο για τον ρόλο του ως προστάτη του εγκεφάλου απέναντι στην άνοια», τόνισε ο Dr. Praticò.

Με τη νέα αυτή ανακάλυψη, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει τη φήμη του ως βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και ως φυσικό “φάρμακο” κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πηγή: olimerca

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ρομπότ για την αύξηση της απόδοσης καλλιεργειών

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Κοινοπραξία εταιριών θέλει να οδηγήσει σε νέα εποχή τις γεωργικές εκμεταλλεύσειςΕΠΙΜEΛΕΙΑ: ΧΡΥΣOΣΤΟΜΟΣ ΤΡΙΜΜΗΣ[email protected]Μια πρωτοποριακή σκοτσέζικη συνεργασία αξιοποιεί τη δύναμη της ρομποτικής με σύνδεση 5G για να μεταμορφώσει τη γεωργία ακριβείας, καταρρίπτοντας τα εμπόδια...

Το AI εντοπίζει και παγιδεύει τον δάκο στα ελαιόδενδρα – Η πλήρης λειτουργία της (ΦΩΤΟ)

Την επίσημη διάθεση του DacusAEye, ενός έξυπνου συστήματος παγίδευσης και παρακολούθησης του δάκου της ελιάς ανακοίνωσε η Bi2S - Business and IoT Integrated Solutions Ltd.Ενα σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει ακρίβεια, αυτοματοποίηση και προληπτική δράση στη φυτοπροστασία.Όπως ανακοινώθηκε,...

Μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα – Μετέτρεψαν το μολυσμένο νερό σε λίπασμα και καύσιμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο που μετατρέπει τα νιτρικά άλατα– έναν κοινό ρύπο του νερού- σε αμμωνία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακό ποσοστό μετατροπής 92%.Η καινοτομία αυτή προσφέρει διπλό όφελος: καθαρισμό των ρυπασμένων υδάτων και παραγωγή ενός πολύτιμου πόρου, χρήσιμου...

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοθεία του ελαιόλαδου και πως να την ανιχνεύσετε

Η ανίχνευση νοθείας στο ελαιόλαδο απαιτεί πολυπαραμετρική προσέγγιση – πέρα από τις στερόλες.Του κυρίου Κ.Α.Δημόπουλου, Ομ.Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).Όπως έχω αναφέρει...

Η καινοτομία φέρνει… επανάσταση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι αποκαλύπτει έρευνα στη Γρανάδα

Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα....

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...

Βιολογική… «επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια – Τα απόβλητα γίνονται φάρμακο κατά του πυρηνοτρήτη

Μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soil Ecology Letters φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρακτική για τη βιολογική προστασία των ελαιοδέντρων: την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού υποστούν βερμικομποστοποίηση (κομποστοποίηση με τη χρήση σκωλήκων).Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα...

Επιτυχημένη ημερίδα για τα «Έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς» στο Μεσολόγγι – Νέα εποχή στην καλλιέργεια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου η ημερίδα και εκπαιδευτική συνάντηση «Έξυπνα Αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς» στο πλαίσιο στο πλαίσιο του έργου: «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς & καινοτόμα προϊόντα: Έξυπνοι Ελαιώνες (Smart Olive Farm) https://smart-olive-farm.gr».Η εκδήλωση διοργανώθηκε...

Η βόσκηση σε φωτοβολταϊκά βελτιώνει υγεία και μαλλί των προβάτων; – Το μέλλον ανήκει στην αγροβολταϊκή γεωργία

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε 1.700 πρόβατα που έβοσκαν ανάμεσα σε ηλιακά πάνελ.Αυτή η καινοτόμα προσέγγιση, γνωστή ως αγροβολταϊκή (agrivoltaics), αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη χρήση γης, ενώ αποφέρει...