back to top

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Digi4Live συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με την κτηνοτροφία

Αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις βρίσκεται ο κτηνοτροφικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι ανάγκες υιοθέτησης σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και των στόχων βιωσιμότητας.

Μία από τις πολλές προκλήσεις είναι η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον κτηνοτροφικό κλάδο, ο οποίος υστερεί συγκριτικά με τον αγροτικό κλάδο, με την τεχνολογία εκεί να έχει «μπει» περισσότερο στην καθημερινότητα των παραγωγών.

Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει πως μέχρι το 2050 μια μέση αγροτική εκμετάλλευση θα παράγει περισσότερα από 4 εκατομμύρια σημεία δεδομένων ημερησίως. Με τη χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης το σύνολο αυτών των δεδομένων μπορεί να αναλυθεί και επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο και τέτοια ταχύτητα που να προσφέρει άμεσες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στον κτηνοτροφικό χώρο.

Οι τομείς των νέων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και των εξελίξεων στα πληροφοριακά συστήματα και κυρίως στην ολοκλήρωσή τους έχουν μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σήμερα.

Βρίσκουν εφαρμογή στον κτηνοτροφικό τομέα μέσω μιας ευρείας γκάμας ψηφιακών λύσεων, όπως προϊόντα, υπηρεσίες, λογισμικό, συστήματα μέτρησης, ρομποτικά μηχανήματα, τεχνητή νοημοσύνη, ΑΙ κ.α.

Το ευρωπαϊκό έργο Digi4Live, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ως στόχο την πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον κτηνοτροφικό τομέα.

Συμμετέχουν σε αυτό συνολικά 16 εταίροι από 9 ευρωπαϊκές χώρες. «Εκπρόσωποι» της Ελλάδας είναι οι ερευνητικές ομάδες του Καθηγητή και Αντιπρύτανη Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμά Μπαρτζάνα και του Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γεώργιου Αρσένου.

«Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στην κτηνοτροφική παραγωγή σε συνδυασμό με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού συστήματος παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Μπαρτζάνας.

Από την μεριά του ο κ. Αρσένου επισήμανε πως «οι ψηφιακές τεχνολογίες και ειδικότερα οι δυνατότητες εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στη κτηνοτροφία θα καθορίσουν τη μορφή των συστημάτων εκτροφής του μέλλοντος» προσθέτοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετασχηματίσει το κτηνοτροφικό οικοσύστημα καθιστώντας τις εκμεταλλεύσεις βιώσιμες και ανθεκτικές στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εκπαίδευση και το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων που θα έχουν υφιστάμενοι και νέοι κτηνοτρόφοι καθώς και η δεκτικότητά τους για ενσωμάτωση καινοτομιών στις εκτροφές τους».

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό κτηνοτροφικό τομέα να αξιοποιήσει ψηφιακές τεχνολογίες και δεδομένα προς όφελος των κτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων τροφίμων και τεχνολογίας. Επιπλέον, επιδιώκει να δώσει χρήσιμα εργαλεία που ενσωματώνουν στοιχεία καινοτομίας και γνώσης σε φορείς διοίκησης και άσκησης πολιτικής.

«Το κέντρο βάρους των ψηφιακών λύσεων δεν είναι μόνο οι τεχνολογίες και τα προϊόντα πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά κυρίως η επιστημονική γνώση που αυτά εμπεριέχουν, η αποτελεσματική ερμηνεία τους και η σωστή χρήση τους στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα αλλά και στις μεταποιητικές μονάδες» πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαρτζάνας.

Και συνέχισε «κοινό σημείο όλων των ψηφιακών λύσεων είναι η παραγωγή πολλών δεδομένων από διαφορετικές πηγές, όπως περιβαλλοντικά δεδομένα, αισθητήρες καταγραφής παραγωγικών δεικτών και ευζωίας, δορυφορικά δεδομένα, κατανάλωση ενέργειας, εργατικό δυναμικό, χρηματοικονομικά στοιχεία κ.α».

Μέσω αυτών των δεδομένων δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης εξειδικευμένων εφαρμογών για τον έλεγχο, συντονισμό και αυτοματισμό των διαδικασιών παραγωγής, μειώνοντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και αυξάνοντας τις δυνατότητες βελτιστοποίησης.

Σημειώνεται τέλος, ότι στα επόμενα βήματα μεταξύ άλλων προβλέπονται δημόσια διαδικτυακά σεμινάρια, παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας των συστημάτων καινοτομίας και γνώσης, αλλά και παρουσιάσεις περιπτωσιολογικών μελετών και συμμετοχή σε θεματικά πάνελ εμπειρογνωμόνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα – Μετέτρεψαν το μολυσμένο νερό σε λίπασμα και καύσιμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο που μετατρέπει τα νιτρικά άλατα– έναν κοινό ρύπο του νερού- σε αμμωνία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακό ποσοστό μετατροπής 92%.Η καινοτομία αυτή προσφέρει διπλό όφελος: καθαρισμό των ρυπασμένων υδάτων και παραγωγή ενός πολύτιμου πόρου, χρήσιμου...

Το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβή πρωτεΐνη που φέρνει άνοια

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μετωποκροταφικής άνοιας, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από την επιβλαβή πρωτεΐνη tau.Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, φαίνεται πως...

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοθεία του ελαιόλαδου και πως να την ανιχνεύσετε

Η ανίχνευση νοθείας στο ελαιόλαδο απαιτεί πολυπαραμετρική προσέγγιση – πέρα από τις στερόλες.Του κυρίου Κ.Α.Δημόπουλου, Ομ.Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).Όπως έχω αναφέρει...

Η καινοτομία φέρνει… επανάσταση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι αποκαλύπτει έρευνα στη Γρανάδα

Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα....

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...

Βιολογική… «επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια – Τα απόβλητα γίνονται φάρμακο κατά του πυρηνοτρήτη

Μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soil Ecology Letters φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρακτική για τη βιολογική προστασία των ελαιοδέντρων: την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού υποστούν βερμικομποστοποίηση (κομποστοποίηση με τη χρήση σκωλήκων).Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα...

Επιτυχημένη ημερίδα για τα «Έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς» στο Μεσολόγγι – Νέα εποχή στην καλλιέργεια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου η ημερίδα και εκπαιδευτική συνάντηση «Έξυπνα Αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς» στο πλαίσιο στο πλαίσιο του έργου: «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς & καινοτόμα προϊόντα: Έξυπνοι Ελαιώνες (Smart Olive Farm) https://smart-olive-farm.gr».Η εκδήλωση διοργανώθηκε...

Η βόσκηση σε φωτοβολταϊκά βελτιώνει υγεία και μαλλί των προβάτων; – Το μέλλον ανήκει στην αγροβολταϊκή γεωργία

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε 1.700 πρόβατα που έβοσκαν ανάμεσα σε ηλιακά πάνελ.Αυτή η καινοτόμα προσέγγιση, γνωστή ως αγροβολταϊκή (agrivoltaics), αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη χρήση γης, ενώ αποφέρει...

Ο πόλεμος και τα μικροπλαστικά ανάμεσα στις σύγχρονες απειλές της μελισσοκομίας

Οι πόλεμοι, τα μικροπλαστικά και η φωτορύπανση συγκαταλέγονται στις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία. Ειδικοί στις μέλισσες κατέγραψαν τις 12 σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι επικονιαστές του οικοσυστήματός μας την επόμενη δεκαετία.Η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως επηρεάζει...