back to top

Στο Δημοτικό Σχολείο Άριος οι μαθητές παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο (pic)

Παράδειγμα δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άριος, έχοντας εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.

Πέρα από την καλλιέργεια της σκέψης, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Βαγγέλη Πλακιά τα παιδιά έχουν εντρυφήσει και στην καλλιέργεια της γης, εστιάζοντας στη φύση και στην παράδοση του τόπου τους. Μέσω της διαδικασίας αυτής μάλιστα, οι μικροί μαθητές έχουν συνδράμει ώστε το σχολείο να κυκλοφορήσει το δικό του ελαιόλαδο, με την δραστηριότητα τους ωστόσο να μην σταματά εκεί…

Ο ίδιος μιλώντας στην “Ε” ανέφερε πως η πλειοψηφία των παιδιών στο σχολείο είναι Ρομά, με το πλάνο του να εστιάζει σε διάφορες δράσεις σχετικά με το περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν πιο εύκολα στο μαθητικό σύνολο και να συνεχίσουν στις τάξεις του Γυμνασίου. Ο κ. Πλακιάς υποστήριξε πως μέσω των πρωτοβουλιών αυτών τα παιδιά Ρομά δεν απομακρύνονται από το σχολείο αλλά αντιθέτως έρχονται πιο κοντά σε αυτό, αποκομίζοντας παράλληλα γνώσεις που μπορούν να τους φανούν χρήσιμες για το μέλλον τους.

«Τελευταία δραστηριοποιούμαστε σε έναν σχολικό κήπο που μας έχει παραχωρηθεί, 700 τ.μ., καλλιεργώντας πατάτες κ.α., ενώ πρόσφατα φτιάξαμε και ένα θερμοκήπιο ώστε να ασχοληθούμε πιο ενεργά σε αυτό το κομμάτι» σημείωσε, πληροφορώντας πως το σχολείο τρέχει ακόμα ένα πρόγραμμα με τίτλο “Υιοθετώ έναν σπόρο” σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Πρόκειται για καλλιέργεια σπάνιων ποικιλιών, όπως χοντροκατσαρή, λαχανίδες Ταϋγέτου κ.α.» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως και άλλα σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, αλλά σε τυπικό κυρίως επίπεδο, μέσα από γλαστράκια, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον Αρι τα δεδομένα είναι διαφορετικά, έχοντας καλλιεργήσει 200 (!) κιλά πατάτα σε μια σχολική χρονιά, νούμερο εξωπραγματικό για τα δεδομένα ενός σχολείου.

Οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετέχουν στην σπορά, φύτευση και καλλιέργεια φθινοπωρινών και χειμωνιάτικων λαχανικών όπως μαρούλια, σπανάκια, καρότα, χόρτα, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, λαχανίδες, σκόρδα, κρεμμύδια, διάφορα μυρωδικά κ.α. Επίσης, σε μερικές από τις «εξορμήσεις» στο λαχανόκηπο μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν παρέα το νηπιαγωγείο του Άρι, στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε επίσης στο σχολείο Αριος τη φετινή σχολική χρονιά η δραστηριότητα του μαζέματος ελιών. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπου βρίσκονται τα ελαιόδεντρα. Ο διευθυντής κ. Πλακιάς εξήγησε τη διαδικασία του μαζέματος, τη σημασία της σωστής φροντίδας των δέντρων και το πώς η ελιά αποτελεί θησαυρό για τη διατροφή και την κουλτούρα. Στη συνέχεια, η διαδικασία περιελάμβανε το μάζεμα, και το διαχωρισμό σε καλές ελιές και μη. Τέλος, τους εξήγησε πως οι ελιές πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο για να γίνουν ελαιόλαδο. Η διαδικασία αυτή βέβαια δεν στάθηκε στο θεωρητικό σκέλος, καθώς το σχολείο κατάφερε να τυποποιήσει λάδι με επαγγελματικό τρόπο. «Δεν νομίζω να υπάρχει Δημοτικό στην Ελλάδα που να έχει τυποποιήσει λάδι από το προαύλιο του σχολείου του. Από την παραγωγή μας προέκυψαν 60 μπουκάλια με ετικέτα και σχετικές πληροφορίες» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως μέσω αυτού εξασφαλίστηκαν κάποια έσοδα για τις γεωργικές εργασίες.

«ΠΡΩΙΜΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ»

Επιπλέον, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, η θεματική των οποίων είναι «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας πραγματοποίησε στα Δημοτικά Σχολεία Μεθώνης και Άριος την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Στα ίχνη των Ρομά της Μεσσηνίας», μέσω της οποίας τα παιδιά ανακάλυψαν βασικές αρχές της αρχαιολογικής και ιστορικής επιστήμης και παράλληλα γνώρισαν την ιστορία της κοινότητας των Ρομά. Η δράση σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού Προγράμματος «Πρώιμη Αρχαιολογία των Ρομά» των Πανεπιστημίων Νότιας Καρολίνας, Βερμόντ και Εδιμβούργου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. «Με βάση αυτή την πρωτοβουλία γυρίσαμε μια ταινία μικρού μήκους και στα τσιγγάνικα και στα ελληνικά» ενημέρωσε ο Βαγγέλης Πλακιάς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες του Δημοτικού Σχολείου Άριος θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η πρόσφατη επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας μαθητών/μαθητριών της Στ’ τάξης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παίρνοντας συνέντευξη από τον καθηγητή λαχανοκομίας Αναστάσιο Κώτσιρα.

Τα παιδιά προχώρησαν σε στοχευμένες ερωτήσεις, ενώ στο πλαίσιο των απαντήσεων, σημειώθηκε μεταξύ άλλων πως οι περισσότεροι σπόροι που καλλιεργούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εισάγονται. Ο ίδιος παρατήρησε πως δυστυχώς, τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν καλλιεργήσιμη γη, ενώ υπογράμμισε πως αν χαθεί η βιοποικιλότητα θα χαθεί και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής. Οσο για τις μελλοντικές προοπτικές της δράσης “Υιοθετώ έναν σπόρο” ο κ. Κώτσιρας είπε πως τα επόμενα βήματα στοχεύουν στο να μπουν όσο πιο πολλά σχολεία γίνεται σε αυτή, όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, τονίζοντας στο πλαίσιο του αντικειμένου του πως καλό είναι να ξαναγυρίσουμε πάλι σε πραγματικές γεύσεις και σε αρώματα που έχουν χαθεί.

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα – Μετέτρεψαν το μολυσμένο νερό σε λίπασμα και καύσιμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο που μετατρέπει τα νιτρικά άλατα– έναν κοινό ρύπο του νερού- σε αμμωνία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακό ποσοστό μετατροπής 92%.Η καινοτομία αυτή προσφέρει διπλό όφελος: καθαρισμό των ρυπασμένων υδάτων και παραγωγή ενός πολύτιμου πόρου, χρήσιμου...

Το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβή πρωτεΐνη που φέρνει άνοια

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μετωποκροταφικής άνοιας, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από την επιβλαβή πρωτεΐνη tau.Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, φαίνεται πως...

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοθεία του ελαιόλαδου και πως να την ανιχνεύσετε

Η ανίχνευση νοθείας στο ελαιόλαδο απαιτεί πολυπαραμετρική προσέγγιση – πέρα από τις στερόλες.Του κυρίου Κ.Α.Δημόπουλου, Ομ.Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).Όπως έχω αναφέρει...

Η καινοτομία φέρνει… επανάσταση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι αποκαλύπτει έρευνα στη Γρανάδα

Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα....

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...

Βιολογική… «επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια – Τα απόβλητα γίνονται φάρμακο κατά του πυρηνοτρήτη

Μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soil Ecology Letters φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρακτική για τη βιολογική προστασία των ελαιοδέντρων: την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού υποστούν βερμικομποστοποίηση (κομποστοποίηση με τη χρήση σκωλήκων).Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα...

Επιτυχημένη ημερίδα για τα «Έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς» στο Μεσολόγγι – Νέα εποχή στην καλλιέργεια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου η ημερίδα και εκπαιδευτική συνάντηση «Έξυπνα Αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς» στο πλαίσιο στο πλαίσιο του έργου: «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς & καινοτόμα προϊόντα: Έξυπνοι Ελαιώνες (Smart Olive Farm) https://smart-olive-farm.gr».Η εκδήλωση διοργανώθηκε...

Η βόσκηση σε φωτοβολταϊκά βελτιώνει υγεία και μαλλί των προβάτων; – Το μέλλον ανήκει στην αγροβολταϊκή γεωργία

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε 1.700 πρόβατα που έβοσκαν ανάμεσα σε ηλιακά πάνελ.Αυτή η καινοτόμα προσέγγιση, γνωστή ως αγροβολταϊκή (agrivoltaics), αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη χρήση γης, ενώ αποφέρει...

Ο πόλεμος και τα μικροπλαστικά ανάμεσα στις σύγχρονες απειλές της μελισσοκομίας

Οι πόλεμοι, τα μικροπλαστικά και η φωτορύπανση συγκαταλέγονται στις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία. Ειδικοί στις μέλισσες κατέγραψαν τις 12 σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι επικονιαστές του οικοσυστήματός μας την επόμενη δεκαετία.Η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως επηρεάζει...