back to top

Στο Δημοτικό Σχολείο Άριος οι μαθητές παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο (pic)

Παράδειγμα δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άριος, έχοντας εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.

Πέρα από την καλλιέργεια της σκέψης, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Βαγγέλη Πλακιά τα παιδιά έχουν εντρυφήσει και στην καλλιέργεια της γης, εστιάζοντας στη φύση και στην παράδοση του τόπου τους. Μέσω της διαδικασίας αυτής μάλιστα, οι μικροί μαθητές έχουν συνδράμει ώστε το σχολείο να κυκλοφορήσει το δικό του ελαιόλαδο, με την δραστηριότητα τους ωστόσο να μην σταματά εκεί…

Ο ίδιος μιλώντας στην “Ε” ανέφερε πως η πλειοψηφία των παιδιών στο σχολείο είναι Ρομά, με το πλάνο του να εστιάζει σε διάφορες δράσεις σχετικά με το περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν πιο εύκολα στο μαθητικό σύνολο και να συνεχίσουν στις τάξεις του Γυμνασίου. Ο κ. Πλακιάς υποστήριξε πως μέσω των πρωτοβουλιών αυτών τα παιδιά Ρομά δεν απομακρύνονται από το σχολείο αλλά αντιθέτως έρχονται πιο κοντά σε αυτό, αποκομίζοντας παράλληλα γνώσεις που μπορούν να τους φανούν χρήσιμες για το μέλλον τους.

«Τελευταία δραστηριοποιούμαστε σε έναν σχολικό κήπο που μας έχει παραχωρηθεί, 700 τ.μ., καλλιεργώντας πατάτες κ.α., ενώ πρόσφατα φτιάξαμε και ένα θερμοκήπιο ώστε να ασχοληθούμε πιο ενεργά σε αυτό το κομμάτι» σημείωσε, πληροφορώντας πως το σχολείο τρέχει ακόμα ένα πρόγραμμα με τίτλο “Υιοθετώ έναν σπόρο” σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Πρόκειται για καλλιέργεια σπάνιων ποικιλιών, όπως χοντροκατσαρή, λαχανίδες Ταϋγέτου κ.α.» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως και άλλα σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, αλλά σε τυπικό κυρίως επίπεδο, μέσα από γλαστράκια, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον Αρι τα δεδομένα είναι διαφορετικά, έχοντας καλλιεργήσει 200 (!) κιλά πατάτα σε μια σχολική χρονιά, νούμερο εξωπραγματικό για τα δεδομένα ενός σχολείου.

Οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετέχουν στην σπορά, φύτευση και καλλιέργεια φθινοπωρινών και χειμωνιάτικων λαχανικών όπως μαρούλια, σπανάκια, καρότα, χόρτα, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, λαχανίδες, σκόρδα, κρεμμύδια, διάφορα μυρωδικά κ.α. Επίσης, σε μερικές από τις «εξορμήσεις» στο λαχανόκηπο μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν παρέα το νηπιαγωγείο του Άρι, στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε επίσης στο σχολείο Αριος τη φετινή σχολική χρονιά η δραστηριότητα του μαζέματος ελιών. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπου βρίσκονται τα ελαιόδεντρα. Ο διευθυντής κ. Πλακιάς εξήγησε τη διαδικασία του μαζέματος, τη σημασία της σωστής φροντίδας των δέντρων και το πώς η ελιά αποτελεί θησαυρό για τη διατροφή και την κουλτούρα. Στη συνέχεια, η διαδικασία περιελάμβανε το μάζεμα, και το διαχωρισμό σε καλές ελιές και μη. Τέλος, τους εξήγησε πως οι ελιές πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο για να γίνουν ελαιόλαδο. Η διαδικασία αυτή βέβαια δεν στάθηκε στο θεωρητικό σκέλος, καθώς το σχολείο κατάφερε να τυποποιήσει λάδι με επαγγελματικό τρόπο. «Δεν νομίζω να υπάρχει Δημοτικό στην Ελλάδα που να έχει τυποποιήσει λάδι από το προαύλιο του σχολείου του. Από την παραγωγή μας προέκυψαν 60 μπουκάλια με ετικέτα και σχετικές πληροφορίες» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως μέσω αυτού εξασφαλίστηκαν κάποια έσοδα για τις γεωργικές εργασίες.

«ΠΡΩΙΜΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ»

Επιπλέον, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, η θεματική των οποίων είναι «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας πραγματοποίησε στα Δημοτικά Σχολεία Μεθώνης και Άριος την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Στα ίχνη των Ρομά της Μεσσηνίας», μέσω της οποίας τα παιδιά ανακάλυψαν βασικές αρχές της αρχαιολογικής και ιστορικής επιστήμης και παράλληλα γνώρισαν την ιστορία της κοινότητας των Ρομά. Η δράση σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού Προγράμματος «Πρώιμη Αρχαιολογία των Ρομά» των Πανεπιστημίων Νότιας Καρολίνας, Βερμόντ και Εδιμβούργου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. «Με βάση αυτή την πρωτοβουλία γυρίσαμε μια ταινία μικρού μήκους και στα τσιγγάνικα και στα ελληνικά» ενημέρωσε ο Βαγγέλης Πλακιάς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες του Δημοτικού Σχολείου Άριος θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η πρόσφατη επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας μαθητών/μαθητριών της Στ’ τάξης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παίρνοντας συνέντευξη από τον καθηγητή λαχανοκομίας Αναστάσιο Κώτσιρα.

Τα παιδιά προχώρησαν σε στοχευμένες ερωτήσεις, ενώ στο πλαίσιο των απαντήσεων, σημειώθηκε μεταξύ άλλων πως οι περισσότεροι σπόροι που καλλιεργούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εισάγονται. Ο ίδιος παρατήρησε πως δυστυχώς, τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν καλλιεργήσιμη γη, ενώ υπογράμμισε πως αν χαθεί η βιοποικιλότητα θα χαθεί και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής. Οσο για τις μελλοντικές προοπτικές της δράσης “Υιοθετώ έναν σπόρο” ο κ. Κώτσιρας είπε πως τα επόμενα βήματα στοχεύουν στο να μπουν όσο πιο πολλά σχολεία γίνεται σε αυτή, όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, τονίζοντας στο πλαίσιο του αντικειμένου του πως καλό είναι να ξαναγυρίσουμε πάλι σε πραγματικές γεύσεις και σε αρώματα που έχουν χαθεί.

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Νέα τάση στην ελληνική κτηνοτροφία η «Βιομηχανική διασταύρωση» – Όσα έγιναν στο συνέδριο Synetics

Εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζει η ελληνική αγελαδοτροφία, με την γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση να έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και απολύτως ανταγωνιστικό προφίλ με διεθνείς όρους και αντίστοιχα την κρεοπαραγωγική να πιέζεται και να ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, με συνέπεια η αυτάρκεια της...

Η γεωργία του μέλλοντος: Σπορά και ξεχορτάριασμα με τεχνητή νοημοσύνη

Φανταστείτε ένα είδος ρομποτικού χλοοκοπτικού, αλλά πολύ μεγαλύτερο με σκοπό να μην κόβει γκαζόν στον κήπο, αλλά τα ζιζάνια σε ένα χωράφι. Ένα τεχνολογικό κατόρθωμα, αφού ο στόχος είναι να μην καταστρέψει τα λαχανικά ενώ απομακρύνει τα ζιζάνια. Ένα...

Η αναγεννητική γεωργία είναι εφεύρημα της βιομηχανίας

Η ζήτηση ξεκίνησε από την κορυφή της πυραμίδας – υιοθετήθηκε πρώτα από την αγορά και τους τελικούς καταναλωτές, πριν φτάσει στους ίδιους τους παραγωγούςΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ[email protected]Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την Πιστοποίηση Αφαιρέσεων Άνθρακα (CRCF) εστιάζει σε πρακτικές...

Αυτές οι τροφές για αγελάδες οδηγούν σε καλύτερα τυριά – Τι δείχνει γαλλική μελέτη

Παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οδηγεί τους κτηνοτρόφους να διαφοροποιούν την τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, είναι απαραίτητο να "συνεχίσουν να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια", για να διατηρηθεί η ποιότητα των τυριών,...

Στο Olive Oil Forum 2025 η αναζήτηση Εθνικής Στρατηγικής για το ελαιόλαδο

Σε μία περίοδο διαρκών αλλαγών και καθημερινών εξελίξεων στο παγκόσμιο περιβάλλον, ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις.Οι παραγωγοί υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων, ενώ επιβαρύνονται διαρκώς με μεγαλύτερα κόστη. Οι τυποποιητές...

Μπορεί ο χαλκός να αποτελέσει «βιολογικό όπλο» ενάντια στις ασθένειες της ελιάς; – Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

Το Pseudomonas synxantha DLS65 δείχνει να αποτελεί το «βιολογικό όπλο» για την καταπολέμηση ασθενειών της ελιάς.Μια νέα ελπιδοφόρα ανακάλυψη στον τομέα της φυτοπροστασίας έρχεται να ταράξει τα νερά της ελαιοκαλλιέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο βιώσιμες και φιλικές προς...

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...
spot_img