back to top

Οι προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειας αχλαδιού στη χώρα μας- Τα προβλήματα και οι νέες ποικιλίες

Σημαντικές και ευοίωνες καταγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης της αχλαδοκαλλιέργειας στην χώρα μας, με το φρούτο να είναι ανθεκτικότερο στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης έναντι άλλων και να αποτελεί ένα προϊόν που αρέσει στους καταναλωτές και έχει δυναμική, επισήμανε ο καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Νάνος, μιλώντας σήμερα από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου Αχλαδιού, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Εμπορικού Γεγονότος Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON», που πραγματοποιείται στη ΔΕΘ από σήμερα μέχρι και τις 12 Απριλίου. Το συνέδριο αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του περιοδικού Φρουτονέα.

«Πρέπει να ξεστραβωθούμε και να δούμε ποιες νέες ποικιλίες αχλαδιών μπορούμε να καλλιεργήσουμε, που να είναι παραγωγικές, ανθεκτικές στα προβλήματα και πιο εύγευστες, έναντι αυτών που δίνουμε σήμερα στους καταναλωτές, που είναι άνοστα και σκληρά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος, επισημαίνοντας ότι το άριστο κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την καλλιέργειά του, που σήμερα έχει περιοριστεί σημαντικά και εντοπίζεται κυρίως στον Τύρναβο, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Λακωνία.

Μέχρι και το 1988, εποχή που ακόμη η ελληνική δενδροκομία βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα και η χώρα μας έκανε εξαγωγές σε όλη την ΕΕ, η αχλαδιά αναπτυσσόταν κυρίως σε Θεσσαλία και Μακεδονία, αλλά με την έλευση του βακτηριακού καψίματος, χάθηκαν ποικιλίες και τεράστιες εκτάσεις. Το «γλυκό έδεσε» στη συνέχεια είπε, όταν τη δεκαετία του 1990 ήρθε και η ψύλλα και χάθηκαν παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας.

Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται κλασικές ποικιλίες, όπως μεταξύ άλλων και κυρίως η Κρυστάλλια, η Santa Maria, λιγότερο η Κοντούλα, η Coscia, η Sissy και τα μεταποιήσιμα Williams και Highland, αν και, όπως έσπευσε να τονίσει «επειδή η μεταποίηση αποτελεί ένα ακριβό ‘σπορ’, δεν προχωρά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν, ο κ. Νάνος τόνισε ότι εμμένουν οι προαναφερόμενες ασθένειες ψύλλα και βακτηριακό κάψιμο και «για αυτό και αρκετές χρονιές υπάρχει μειωμένη παραγωγή». Όπως υπογράμμισε, για την καλλιέργεια γίνονται πάρα πολλές εισροές σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλό κόστος, το οποίο, αν μειωθεί «μπορεί και πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή αχλαδιών στη χώρα μας» διευκρίνισε.

Για τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα, ο ίδιος είπε ότι δεν είναι οι κατάλληλες και σωστές, και ενδεικτικά ανέφερε ότι γίνεται μη ορθή χρήση γιββεριλινών, οι οποίες όπως τόνισε, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι άσχημος ο καιρός στην περίοδο της άνθησης.

«Ακόμη και σε περιπτώσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης και πιστοποίησης, γίνονται πολλά λάθη στην καλλιέργεια, αφού το μόνο που ενδιαφέρει παραγωγούς και διακινητές είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα αχλάδια να μην είναι πάνω από τα όρια που θέλει ο αγοραστής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην αχλαδιά είναι «διαχειρίσιμες», αφού όπως εξήγησε «το αχλάδι αγαπάει τη ζέστη και δεν έχει μεγάλες ανάγκες ψύχους το χειμώνα».

Ο διευθυντής πωλήσεων της ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, ‘Αρης Κωνσταντινίδης, γεωπόνος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην 40ετή πορεία της επιχείρησης, τόνισε ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται τέσσερις νέες ποικιλίες αχλαδιού που «γεννήθηκαν» στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια και είναι οι Lucy Sweet, Early Giulia, Debby Green και Lucy Red. Ειδικά για ητν τελευταία, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να προσελκύσει νεότερο καταναλωτικό κοινό, αφού είναι ιδιαίτερη και καινοτόμα λόγω του κόκκινού της χρώματος. «Πρόκειται για προστατευμένες ποικιλίες με trademark. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις με τις νέες ποικιλίες υπάρχουν σε Κ. Μακεδονία και Θεσσαλία», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τη θέση του, ότι ενώ το αχλάδι αρέσει στους καταναλωτές, η πορεία της ζήτησής του είναι πτωτική, κυρίως εξαιτίας της αστάθειας που παρουσιάζει η ποιότητά του, διατύπωσε το ανώτερο στέλεχος της ιταλικής Origine Group, Alberto Garbulia και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικές που ενισχύουν την ποιότητα του προϊόντος και την αποτελεσματική προώθησή του, όπως επένδυση στην έρευνα για την ποιότητα, στις ποικιλίες, στο brand, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Από 3.50 έως και 4.40 το ελαιόλαδο αλλά με λίγες πράξεις – Πρόβλεψεις για παραγωγή κοντά στους 250.000 τόνους

Να κρατήσουν οι παραγωγοί το απόθεμα στην κατοχή τους για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και έμποροι στο ελαιόλαδο. Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται κάποιες πράξεις με το σταγονόμετρο αν και σε...

Οι αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού «στραγγαλίζουν» τους καλλιεργητές – Ανάγκη για ένταξη στο στρατηγικό πλάνο της Ε.Ε.

Συνάντηση για την καλλιέργεια του ρυζιού έγινε στις Βρυξέλλες, όπου οι Έλληνες παραγωγοί τόνισαν ότι υπάρχει οικονομική ασφυξία εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε. χωρίς δασμούς.Στη συνάντηση συμμετείχε ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), μέσω της Προέδρου κας...

Η Ελλάδα απουσίασε από παγκόσμια συνάντηση κορυφής για το μέλλον του ελαιόλαδου

Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε κορυφαίους ειδικούς και φορείς για τα διεθνή πρότυπα ελαιολάδου, ωστόσο η Ελλάδα απουσίασε, δείχνοντας για άλλη μια φορά την απουσια στρατηγικής για την προώθηση του προϊόντος.Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), σε συνεργασία με το περίφημο...

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025 αιτήσεις για τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου των έργων για τα Προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι».Για τα προγράμματα αυτά η καταληκτική προθεσμία από 30 Ιουνίου 2025 παρατείνεται...

Αυτό είναι το νέο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν για MOAH

Ο νομοθέτης δεν μπορεί να επιβάλει καταστροφικούς περιορισμούς στην οικονομία ενός τομέα ζωτικής σημασίας για τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και να στερήσει από τον καταναλωτή ένα τρόφιμο πολύτιμο για την υγεία, χωρίς να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν πράγματι...

Αίγυπτος και Νότια Αφρική πιέζουν το ελληνικό πορτοκάλι – Το 30% πάει για χυμό με τιμή κάτω του κόστους

Η φετινή σεζόν για τα όψιμα πορτοκάλια Valencia στην Ελλάδα σημαδεύεται από έντονα προβλήματα ποιότητας και μειωμένων εμπορικών προοπτικών.Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Λακωνία, μία από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής της ποικιλίας, όπου οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι...

Πάνω από 22.000 νέες εντάξεις στη Βιολογικη Γεωργία – Δεν πληρώνουν σε αυτή την παρτίδα (Έγγραφο)

Άλλοι 22.245 δικαιούχοι εντάχθηκαν στη Βιολογική Γεωργία φυτικής παραγωγής, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 385.431.751,08 ευρώ κι ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι αθετείται ο κοινοτικός κανονισμός που έκανε λόγο για πληρωμής 128.4 εκατομμυρίων ευρώ σε...

Πολύ καλό ξεκίνημα σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι – Το πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες μεσογειακές χώρες

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ιδανικές κλιματικές συνθήκες, που επέτρεψαν στα αμπέλια να αναπτυχθούν ομαλά, ενώ η καλλιεργητική φροντίδα από πλευράς παραγωγών ανεβάζει τον ποιοτικό πήχη.«Η ζέστη των τελευταίων ημερών δεν επηρεάζει την παραγωγή, καθώς προηγήθηκε μια ισορροπημένη...

Βελβεντό Κοζάνης: Μειωμένη η φετινή παραγωγή του ονομαστού ροδάκινου

Μια ολόκληρη περιοχή φοράει τα καλοκαιρινά της και βγαίνει στα χωράφια. Τα περίφημα νεκταρίνια και ροδάκινα του Βελβεντού ωριμάζουν με τον ήλιο του καλοκαιριού, καλλιεργούνται με τον παραδοσιακό τρόπο και φτάνουν στον καταναλωτή από το χωράφι στο ράφι.Η συγκομιδή για τα καλοκαιρινά φρούτα που έχει...