back to top

Συμπαράταξη δυνάμεων για να γίνει ΠΟΠ το μέλι Πευκοσούρας Χαλκιδικής – Ο μελισσοκομικός χάρτης της περιοχής

Τον Νοέμβριο του 2018 ένα δείγμα μελιού πευκοσουσούρας Χαλκιδικής, συμμετέχει στον διαγωνισμό Biolmiel στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο Λευτέρης Καρατζιοβαλής, μελισσοκόμος από τα Βράσταμα, «το μέλι απέσπασε τη δεύτερη θέση μεταξύ άλλων 160 μελιών, από Ελλάδα, Σλοβενία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία και Ισπανία.

Ήταν μια από τις πολλές φορές που το εμβληματικό μέλι της Χαλκιδικής αποσπά διάκριση για τη μοναδική και ιδιαίτερη γεύση του, αλλά και τις ιδιότητές του.

Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα και μελισσοκόμοι συμμαχούν, ώστε το μέλι της Χαλκιδικής και ειδικά της πευκοσουσούρας, να αποκτήσει σήμα  Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Μια διαδικασία χρονοβόρα μεν, αλλά απαραίτητη ώστε το μέλι που συνδυάζει τις ιδιότητες του πεύκου και της ερεικιάς (σουσούρας) και παράγεται από γενιές και γενιές στη Χαλκιδική να λάβει τη διεθνή αναγνώριση.

Στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, η πρώτη συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης.

Τη διαδικασία θα επιβλέπει ο ομότιμος καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη.

Η διαδικασία

Ο ομότιμος καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου εξηγώντας τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον Πολύγυρο, σημείωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία δήλωσης 22 σημείων για τη σύνταξη του φακέλου.

Μεταξύ αυτών, πρέπει το τυποποιητήριο μελιού να διαθέτει ιχνηλασιμότητα εισροών και εκροών, ενώ επιπλέον να υπάρχει ομοιομορφία όσον αφορά τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα πρέπει να αποδειχθεί ότι το μέλι πευκοσουσούρας βγαίνει σε ικανές ποσότητες, αλλά και να πιστοποιηθεί ότι η εδαφική ιδιομορφία της Χαλκιδικής δίνει τη χαρακτηριστική διαφορά στην πευκοσουσούρα.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα 24 ΠΟΠ μέλια της Ευρώπης έχουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων», τόνισε ο κ. Θρασυβούλου.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής οφείλουν να συμφωνήσουν στα κριτήρια που θα έχει το μέλι πευκοσουσούρας της περιοχής.

«Εφόσον γίνει αυτό αρχίζει η διαδικασία συγγραφής του φακέλου μέσα από διαβούλευση και ενστάσεις που μπορεί να γίνουν. Στη συνέχεια πηγαίνει στην Ευρώπη, όπου και εκεί γίνονται διαβουλεύσεις και τυχόν παρατηρήσεις», εξήγησε ο κ. Θρασυβούλου.

Αφού εγκριθεί ο φάκελος, οι μελισσοκόμοι της περιοχής θα ενημερωθούν, ώστε να προωθούν το μέλι πευκοσουσούρας και αυτό να αναδειχθεί όπως του αρμόζει.

«Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό γιατί ενώ χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να γίνει το πευκοθυμαρόμελο της Κρήτης ΠΟΠ, δεν αναδείχθηκε όπως έπρεπε από τους μελισσοκόμους. Αφού συνταχθεί ο φάκελος ουσιαστικά μιλάμε για marketing», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής.

Την όλη διαδικασία θα στηρίξει οικονομικά η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, με την αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Ζωγράφου να σημειώνει ότι «θα συσταθεί ειδική ομάδα με τη συμμετοχή επιστημόνων και στελεχών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».

Μάλιστα τόνισε  ότι μετά το μέλι πευκοσουσούρας, σειρά θα πάρουν και άλλα εμβληματικά προϊόντα της Χαλκιδικής.

Σημειώνεται ότι το 1994 είχε δοθεί ένα παράθυρο για fast track διαδικασία αναγνώρισης μελιών ως ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (έξι μήνες) και από τη Χαλκιδική είχαν υποβληθεί φάκελοι, 15 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας,  για το πευκόμελο της Νικήτης και για την πευκοσουσούρα από τα Ζερβοχώρια, ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε.

Συλλογή δειγμάτων και ιδιότητες

Όπως είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρύσα Τανανάκη, «είναι κρίσιμο να έχουμε επαρκή δείγματα μελιού ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές ιδιότητές του και να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αυτό θέλουμε τη στήριξη των μελισσοκόμων».

Μάλιστα τόνισε ότι είναι πιο εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία ΠΟΠ για την πευκοσουσούρα από ό,τι για το πευκόμελο, αφού το δεύτερο απαντάται σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρες, με πρώτη και κυριότερη τη Θάσο.

Ακόμα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθούν τυχόν αντιβακτηριδιακές ή αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. «Για παράδειγμα το μέλι manuka που η τιμή του αγγίζει τα 100 ευρώ το κιλό, έχει χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και εδώ».

Ο χάρτης του μελιού στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, οι εγγεγραμμένοι ενεργοί μελισσοκόμοι στην περιοχή ξεπερνούν τους 900, με τους περίπου 450 να διαθέτουν από 1 έως 100 κυψέλες και οι υπόλοιποι από 100 έως 1.000 κυψέλες.

Ο συνολικός αριθμός των δηλωμένων κυψελών στη Χαλκιδική φτάνει τις 145.000, ενώ σε αυτές προστίθενται και περίπου 550.000 κυψέλες μελισσοκόμων που έρχονται από όλη την  Ελλάδα.

Το κυριότερο μελισσοτόπι για την πευκοσουσούρα είναι το Δραγουντέλι της Σιθωνίας, ωστόσο περιοχές υπάρχουν και στην Κασσάνδρα, αλλά και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του μελισσοκομικού Συλλόγου Χαλκιδικής Βασίλη Μιχαλούδη, «είναι σημαντικό που γίνεται αυτή η κίνηση. Το μέλι πευκοσουσούρας είναι μοναδικό».

Όπως εξηγεί στην Voria.gr, τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία στη Χαλκιδική αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού έχει καταγραφεί μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 70%, λόγω του ότι υπάρχουν απώλειες σε πεύκα, τα οποία έχουν ξεραθεί για άγνωστο ακόμα λόγο. Παράλληλα, τα λίβάδια σουσούρας αρχίζουν να μειώνονται, αφού πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, ενώ την ίδια ώρα η ξηρασία χτυπά τους μελισσότοπους της περιοχής.

ΠΗΓΗ: voria.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μέχρι τις 30 Μαΐου οι αιτήσεις για κυψέλες και μετακινήσεις – Συνολικά 5 κατηγορίες δικαιούχων για δυο δράσεις

Οι αιτήσεις για τις δράσεις «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αγορά κυψελών και κινητών βάσεων) και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών) θα γίνονται μέχρι 30/05/2025 και μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του GOV.gr.Οι μελισσοκόμοι μπορούν να υποβάλουν...

Μελισσοκομία: Πέντε επιδοτούμενα προγράμματα στην Πελοπόννησο – Όλο το θεσμικό πλαίσιο

Πέντε επιδοτούμενες δράσεις ανοίγουν στην Πελοπόννησο, με την Περιφέρεια να δίνει στη δημοσιότητα όλο το θεσμικό πλαίσιο.Να σημειωθεί ότι η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει ενώ για τις δράσεις 1 και 2 λήγουν στις 30 Μαΐου και για τις δράσεις...

Εγκύκλιο για το μέλι και τα προϊόντα του εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ – Το θεσμικό πλαίσιο για παραγωγή και εμπόριο

Εγκύκλιο εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ με την οποία δίνει οδηγίες για τις δηλώσεις των ενεργών μελισσοκόμων όσον αφορά την παραγωγή μελιού και των προϊόντων του.Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες και διευκρινήσεις σχετικά με:Α) τις...

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό μελισσοκόμων από το Μέτρο 5.2 – Αναπλήρωση του εισοδήματος ζητούν οι βουλευτές

Το θέμα του αποκλεισμού πολλών μελισσοκόμων από το Μέτρο 5.2 για τη Βιολογική Μελισσοκομία έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, που με ερώτησή του ζητά την αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων αγροτών.Το κείμενο συνυπογράφεται και...

Έρχεται ενίσχυση στη μελισσοκομία και την αμπελουργία της Κρήτης – Μεγάλο πρόβλημα το monitoring (vid)

Οικονομική ανάσα σε αμπελουργούς και μελισσοκόμους της Κρήτης οι οποίοι θα λάβουν προσεχώς αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη να αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις στον...

Η Ομοσπονδία των Μελισσοκόμων ζητά την ένταξη των παλαιότερων στη Βιολογική Μελισσοκομία

Για την ένταξη όσων συμμετείχαν στο παλαιότερο πρόγραμμα Βιολογικής Μελισσοκομίας θα ενεργήσει η Ομοσπονδία των Μελισσοκόμων, η οποία με δελτίο Τύπου της ενημερώνει ότι υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα άλλοτε δικαούχοι που αποκλείστηκαν.Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:«Δημοσιεύτηκε το θεσμικό πλαίσιο της...

Πήρε ΦΕΚ η επιδότηση της Βιολογικής Μελισσοκομίας – Αναλυτικά τα ποσά και το θεσμικό πλαίσιο

Πήρε ΦΕΚ η επιδότηση της Βιολογικής Μελισσοκομίας που έχει τίτλο «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027.Οι ενισχύσεις θα χορηγούνται ετησίως, ανά κλάσεις μεγέθους μελισσοσμηνών...

Γιατί αποσύρθηκαν από μεγάλη αλυσίδα super market δύο ποικιλίες μελιού

Μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ με περίπου 900 καταστήματα και 365 discount ανακοίνωσε ότι ανακαλεί δύο ποικιλίες μελιού.Ο λόγος είναι ότι ΔΕΝ αναγράφεται στην ετικέτα πως το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Χωρίς αυτή...

Στην επόμενη φάση προχωρά το πρόγραμμα για τη Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα

Στη δεύτερη φάση περνά το πρόγραμμα συμβουλευτικής μελισσοκομίας στη Στερεά Ελλάδα που αφορά τη Βασιλοτροφία.Αναλυτικά:Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ανακοινώνει τη δεύτερη φάση του προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού...