back to top

Συμπαράταξη δυνάμεων για να γίνει ΠΟΠ το μέλι Πευκοσούρας Χαλκιδικής – Ο μελισσοκομικός χάρτης της περιοχής

Τον Νοέμβριο του 2018 ένα δείγμα μελιού πευκοσουσούρας Χαλκιδικής, συμμετέχει στον διαγωνισμό Biolmiel στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο Λευτέρης Καρατζιοβαλής, μελισσοκόμος από τα Βράσταμα, «το μέλι απέσπασε τη δεύτερη θέση μεταξύ άλλων 160 μελιών, από Ελλάδα, Σλοβενία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία και Ισπανία.

Ήταν μια από τις πολλές φορές που το εμβληματικό μέλι της Χαλκιδικής αποσπά διάκριση για τη μοναδική και ιδιαίτερη γεύση του, αλλά και τις ιδιότητές του.

Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα και μελισσοκόμοι συμμαχούν, ώστε το μέλι της Χαλκιδικής και ειδικά της πευκοσουσούρας, να αποκτήσει σήμα  Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Μια διαδικασία χρονοβόρα μεν, αλλά απαραίτητη ώστε το μέλι που συνδυάζει τις ιδιότητες του πεύκου και της ερεικιάς (σουσούρας) και παράγεται από γενιές και γενιές στη Χαλκιδική να λάβει τη διεθνή αναγνώριση.

Στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, η πρώτη συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης.

Τη διαδικασία θα επιβλέπει ο ομότιμος καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη.

Η διαδικασία

Ο ομότιμος καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου εξηγώντας τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον Πολύγυρο, σημείωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία δήλωσης 22 σημείων για τη σύνταξη του φακέλου.

Μεταξύ αυτών, πρέπει το τυποποιητήριο μελιού να διαθέτει ιχνηλασιμότητα εισροών και εκροών, ενώ επιπλέον να υπάρχει ομοιομορφία όσον αφορά τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα πρέπει να αποδειχθεί ότι το μέλι πευκοσουσούρας βγαίνει σε ικανές ποσότητες, αλλά και να πιστοποιηθεί ότι η εδαφική ιδιομορφία της Χαλκιδικής δίνει τη χαρακτηριστική διαφορά στην πευκοσουσούρα.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα 24 ΠΟΠ μέλια της Ευρώπης έχουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων», τόνισε ο κ. Θρασυβούλου.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής οφείλουν να συμφωνήσουν στα κριτήρια που θα έχει το μέλι πευκοσουσούρας της περιοχής.

«Εφόσον γίνει αυτό αρχίζει η διαδικασία συγγραφής του φακέλου μέσα από διαβούλευση και ενστάσεις που μπορεί να γίνουν. Στη συνέχεια πηγαίνει στην Ευρώπη, όπου και εκεί γίνονται διαβουλεύσεις και τυχόν παρατηρήσεις», εξήγησε ο κ. Θρασυβούλου.

Αφού εγκριθεί ο φάκελος, οι μελισσοκόμοι της περιοχής θα ενημερωθούν, ώστε να προωθούν το μέλι πευκοσουσούρας και αυτό να αναδειχθεί όπως του αρμόζει.

«Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό γιατί ενώ χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να γίνει το πευκοθυμαρόμελο της Κρήτης ΠΟΠ, δεν αναδείχθηκε όπως έπρεπε από τους μελισσοκόμους. Αφού συνταχθεί ο φάκελος ουσιαστικά μιλάμε για marketing», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής.

Την όλη διαδικασία θα στηρίξει οικονομικά η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, με την αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Ζωγράφου να σημειώνει ότι «θα συσταθεί ειδική ομάδα με τη συμμετοχή επιστημόνων και στελεχών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».

Μάλιστα τόνισε  ότι μετά το μέλι πευκοσουσούρας, σειρά θα πάρουν και άλλα εμβληματικά προϊόντα της Χαλκιδικής.

Σημειώνεται ότι το 1994 είχε δοθεί ένα παράθυρο για fast track διαδικασία αναγνώρισης μελιών ως ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (έξι μήνες) και από τη Χαλκιδική είχαν υποβληθεί φάκελοι, 15 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας,  για το πευκόμελο της Νικήτης και για την πευκοσουσούρα από τα Ζερβοχώρια, ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε.

Συλλογή δειγμάτων και ιδιότητες

Όπως είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρύσα Τανανάκη, «είναι κρίσιμο να έχουμε επαρκή δείγματα μελιού ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές ιδιότητές του και να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αυτό θέλουμε τη στήριξη των μελισσοκόμων».

Μάλιστα τόνισε ότι είναι πιο εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία ΠΟΠ για την πευκοσουσούρα από ό,τι για το πευκόμελο, αφού το δεύτερο απαντάται σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρες, με πρώτη και κυριότερη τη Θάσο.

Ακόμα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθούν τυχόν αντιβακτηριδιακές ή αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. «Για παράδειγμα το μέλι manuka που η τιμή του αγγίζει τα 100 ευρώ το κιλό, έχει χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και εδώ».

Ο χάρτης του μελιού στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, οι εγγεγραμμένοι ενεργοί μελισσοκόμοι στην περιοχή ξεπερνούν τους 900, με τους περίπου 450 να διαθέτουν από 1 έως 100 κυψέλες και οι υπόλοιποι από 100 έως 1.000 κυψέλες.

Ο συνολικός αριθμός των δηλωμένων κυψελών στη Χαλκιδική φτάνει τις 145.000, ενώ σε αυτές προστίθενται και περίπου 550.000 κυψέλες μελισσοκόμων που έρχονται από όλη την  Ελλάδα.

Το κυριότερο μελισσοτόπι για την πευκοσουσούρα είναι το Δραγουντέλι της Σιθωνίας, ωστόσο περιοχές υπάρχουν και στην Κασσάνδρα, αλλά και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του μελισσοκομικού Συλλόγου Χαλκιδικής Βασίλη Μιχαλούδη, «είναι σημαντικό που γίνεται αυτή η κίνηση. Το μέλι πευκοσουσούρας είναι μοναδικό».

Όπως εξηγεί στην Voria.gr, τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία στη Χαλκιδική αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού έχει καταγραφεί μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 70%, λόγω του ότι υπάρχουν απώλειες σε πεύκα, τα οποία έχουν ξεραθεί για άγνωστο ακόμα λόγο. Παράλληλα, τα λίβάδια σουσούρας αρχίζουν να μειώνονται, αφού πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, ενώ την ίδια ώρα η ξηρασία χτυπά τους μελισσότοπους της περιοχής.

ΠΗΓΗ: voria.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Υποχρεωτική η δήλωση για παραγωγή και εμπόριο μελιού

Υποχρεωμένοι είναι οι μελισσοκόμοι να δηλώσουν τόσο την ποσότητα παραγωγής, όσο και εμπορίου του μελιού, αλλά και των προϊόντων που προέρχονται από αυτό.Αναλυτικά:Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου ενημερώνει τους μελισσοκόμους ότι σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 7 της...

Οι κυψέλες έγιναν… κρυψώνα για κάνναβη – Συνελήφθησαν δυο άτομα και εκριζώθηκε φυτεία

Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μεσαράς, όπου εντοπίστηκε και εκριζώθηκε φυτεία κάνναβης.Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 76 ετών, σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων...

Η ΠΟΓΕΔΥ απειλεί με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: «Το μέλι της επιδότησης δεν είναι για όλους»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων - ΠΟΓΕΔΥ, με ανακοίνωσή της που φέρει τον τίτλο: «Βιολογική Μελισσοκομία: Το μέλι της επιδότησης δεν είναι για όλους», εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις σοβαρές καταγγελίες που έρχονται στο φως της...

Μέλι, αγουρέλαιο και άλλα προϊόντα από τη Μαγνησία διεκδικούν πιστοποίηση

Με στόχο την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων και την στήριξη της αγροτικής οικονομίας, ο Δήμος Αλμυρού προσκαλεί τους παραγωγούς αγουρελαίου, μελιού βελανιδιάς, τσαγιού και ρίγανης να προσκομίσουν δείγματα στο Δημαρχείο, προκειμένου να αξιολογηθούν επιστημονικά και να πιστοποιηθούν. Η...

Στην Αθάλασσα Κύπρου το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο είναι γεγονός – Με επιτυχία η εγκατάσταση από ειδικούς (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία εγκαταστάθηκαν οι μέλισσες στο πρώτο θεματικό πάρκο για τη μέλισσα που εγκαταστάθηκε σε κρατική γη.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, «τα πρώτα θετικά μηνύματα λάβαμε προχθές (3/6/2025) από το μελισσοτροφικό πάρκο Αθαλάσσας. Στα δύο τζιβέρτια εγκαταστάθηκαν με επιτυχία οι...

Χάθηκαν 1.7 εκατομμύρια αποικίες μελισσών στις ΗΠΑ – Πάνω από 600 εκ. δολάρια το κόστος

Πάνω από το 60% των εμπορικών αποικιών μελισσοκομίας στις ΗΠΑ χάθηκαν, αντιπροσωπεύοντας 1,7 εκατομμύρια αποικίες και εκτιμώμενο οικονομικό αντίκτυπο 600 εκατομμυρίων δολαρίων.Τον Ιανουάριο του 2025, οι εμπορικοί μελισσοκόμοι άρχισαν να αναφέρουν σοβαρές απώλειες σε εμπορικά διαχειριζόμενες δραστηριότητες. Καθώς οι απώλειες ξεδιπλώνονταν,...

Η ξηρασία εξαφάνισε το θυμάρι – Κραυγή αγωνίας και επιβίωσης από τους μελισσοκόμους

Με φόντο τη βαθιά ξηρασία και την εκτεταμένη καταστροφή του θυμαριού, οι μελισσοκόμοι του Λασιθίου εκπέμπουν κραυγή αγωνίας. Χιλιάδες στρέμματα κρητικής χλωρίδας έχουν ξεραθεί, αφήνοντας πίσω τους κυψέλες χωρίς τροφή και ένα αβέβαιο μέλλον για τον κλάδο.Ζητούν ουσιαστική...

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το πρόγραμμα προστασίας των μελισσομηνών – Προσεγγίζει τα 19εκ.€ ο προϋπολογισμός

Το πρόγραμμα προστασίας των μελισσομηνών για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας ξεκίνησε, με τις αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά από τις 23 Μάη έως και τις 2 Ιουνίου του 2025.Αναλυτικά η ανημέρωση:Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει την υπογραφή της...

Μελισσοκόμοι αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις από Daniel και Elias – Διόρθωση στοιχείων και νέα αποζημίωση προανήγγειλλε ο Κέλλας (βίντεο)

Πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και περιβαλλοντικής ισορροπίας χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας τη μελισσοκομία, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων που έχει λάβει η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα, απαντώντας χθες στη Βουλή σε...
spot_img