back to top

Θράκη: Εκβιάζουν αγρότες  για να βάλουν ανεμογεννήτριες

«Έχω στα χέρια μου εξώδικο προς πολίτη, να μας απαντήσει ο υπουργός» λέει στον Ε.Α. ο Πάρης Παπαδάκης, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης  

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΠΕΡΤΙΔΗ

[email protected]

Έντονα θορυβημένοι, προβληματισμένοι αλλά και οργισμένοι είναι αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, από την τακτική εταιρείας ανεμογεννητριών, που τους έστειλε εξώδικα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα εξώδικα έχουν την μορφή τελεσίδικων καταστάσεων και βασίζονται σε νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως είπε στον Ε.Α. ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης στα χέρια του έχει ένα από αυτά τα εξώδικα και θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, ώστε να οδηγήσει τον υπουργό να απαντήσει δημόσια, καθώς όπως τονίζει πρόκειται για μείζον θέμα της ακριτικής μας περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες εξώδικα αφορούν αγροκτήματα ή οικόπεδα, διπλανά από αυτά που έχουν αποφασίσει να τοποθετήσουν ΑΠΕ.  Ακόμη, οι περιπτώσεις τις οποίες γνωρίζει αφορούν όλες, περιοχές του Βορείου Έβρου, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα εις βάρος των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν στην άκρη της Ελλάδας. Σε ερώτησή μας πώς οι εταιρείες πλησιάζουν τους ιδιοκτήτες και σε περίπτωση που αρνηθούν στέλνουν εξώδικα για να κινήσουν τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, απάντησε πως είτε αυτό γίνεται με ντόπιους «ενδιάμεσους», αλλά πολύ εύκολα γίνεται και μέσω διαδικτύου. «Μαρκάρουν το οικόπεδο ή το χωράφι από το google earth και μετά πολύ εύκολα από το Κτηματολόγιο βρίσκουν τον ιδιοκτήτη». Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση έχει μέλλον και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

Επίσης σύμφωνα με το evros-news.gr, συγκεκριμένη εταιρεία ζητάει από τους πολίτες να αποδεχθούν τις οικονομικές της προτάσεις για ενοικίαση ή πώληση των χωραφιών τους για πάνω από 20 χρόνια, στα σημεία θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες. Τους καλεί μάλιστα να απαντήσουν μέσα σε τρεις ημέρες αν αποδέχονται την πρότασή της, διαφορετικά με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2022 από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ  εθνικής σημασίας, θα προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των χωραφιών τους. Μάλιστα οι περισσότεροι ήδη έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους προκειμένου να δουν πως θα αντιδράσουν και θα αντιμετωπίσουν αυτά τα εξώδικα της συγκεκριμένης εταιρείας. Ήδη η εταιρεία, ήρθε σε συμφωνίες με αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών, που τα νοίκιασαν ή τα πούλησαν. Κάποιοι μάλιστα φαίνεται να πήραν και ικανοποιητικά χρήματα. Όσοι όμως δεν θέλουν να παραχωρήσουν τα χωράφια τους προς ενοικίαση ή αγορά, είτε γιατί δεν τους ικανοποιούν τα ποσά, είτε επειδή θέλουν να τα καλλιεργούν, δέχθηκαν τα εξώδικα και προσπαθούν να αντιδράσουν δυναμικά. Δυστυχώς, ο νόμος και συγκεκριμένα ο 4951/2022 άρθρο 4 παράγραφος 7, σε συνδυασμό με το νόμο 2882/2001 περί “Αναγκαστικής απαλλοτρίωσης” που τότε είχε ψηφιστεί για την κρατική ΔΕΗ αλλά πλέον το 2022 επεκτάθηκε και στις ΑΠΕ, επιτρέπει την απαλλοτρίωση εκτάσεων για τοποθέτηση ανεμογεννητριών, αν δεν συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης της έκτασης.

Πολλές οι εταιρείς που θέλουν να επενδύσουν

Είναι γεγονός ότι είναι πολλές οι εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την επένδυση σε παράκτια αιολικά στην Αλεξανδρούπολη και στην Σαμοθράκη. Όμως πέφτουν σε τοίχο, είτε λόγω αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, είτε λόγω αρνητικών ψηφισμάτων από τα συμβούλια των Δήμων. Έτσι έγινε και λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όπου το Περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ζήτησε  την άμεση ακύρωση του έργου και την αποτροπή οποιασδήποτε προπαρασκευαστικής διαδικασίας μέχρι την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική εκτίμηση των επιπτώσεων. Επίσης Πολιτεία να διαβουλευτεί με τις τοπικές κοινωνίες, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για την ενεργειακή πολιτική της περιοχής και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη επένδυση και να προωθήσει εναλλακτικά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι οικονομικές και οι εθνικές συνέπειες στο νομό Έβρου

 Σύμφωνα με κάτοικο του Έβρου που μίλησε στον Ε.Α, οι συνέπειες από το ξεπούλημα της γης είναι πολλές και πολυεπίπεδες για την Θράκη και πιο συγκεκριμένα για το Νομό Έβρου.

Όπως δηλώνει στον Ε.Α. σε μια εποχή όπου τα εθνικά ζητήματα βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη καμπή των τελευταίων δεκαετιών, η μαζική εκποίηση γης στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας συνιστά μια ήσυχη αλλά εξαιρετικά σοβαρή απειλή. Δεν πρόκειται μόνο για οικονομική απώλεια ή για αλλαγή χρήσεων γης. Πρόκειται για ζήτημα εθνικής επιβίωσης. Το ξεπούλημα γης σε περιοχές κοντά στα σύνορα ισοδυναμεί, στην πράξη, με σταδιακή απεμπόληση της κυριαρχίας μας πάνω σε κομμάτια του εθνικού μας κορμού.

Η γη στις ακριτικές περιοχές δεν είναι απλώς περιουσία. Είναι το ίδιο το σύνορο. Είναι το τελευταίο ανάχωμα απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Όταν αυτή η γη καταλήγει στα χέρια… επενδυτών, αμφιλεγόμενων συμφερόντων ή ακόμη και γειτονικών χωρών με στρατηγικές βλέψεις, τότε το θέμα παύει να είναι οικονομικό. Γίνεται καθαρά εθνικό. Η απώλεια γης στις ακριτικές περιοχές δημιουργεί τεράστιο κενό ασφαλείας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κάτοικος.

Η ιδιοκτησία γης μπορεί να μην σημαίνει άμεση κυριαρχία, αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα προς την άσκηση επιρροής. Όταν η γη ελέγχεται από εξωγενείς παράγοντες, αυτοί αποκτούν λόγο στις τοπικές εξελίξεις, μπορούν να επηρεάσουν την τοπική κοινωνία, ακόμα και να λειτουργήσουν ως δίαυλοι πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης. Ταυτόχρονα, η δημογραφική ερήμωση των περιοχών αυτών επιταχύνεται. Οι ντόπιοι, κουρασμένοι από τη χρόνια αδιαφορία της Πολιτείας και την οικονομική ανέχεια, αναγκάζονται να πουλήσουν τη γη τους για ένα κομμάτι ψωμί. Ακολουθεί η εγκατάλειψη.

Γίνονται «γκρίζες ζώνες»

Όταν η τοπική κοινωνία διαλύεται, όταν τα σχολεία κλείνουν και οι τοπικές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, τότε η εθνική παρουσία αποδυναμώνεται επικίνδυνα. Οι περιοχές αυτές γίνονται “γκρίζες ζώνες”, έτοιμες να αξιοποιηθούν από οποιονδήποτε έχει συμφέρον να αμφισβητήσει την ελληνικότητά τους. Επιπλέον, το ξεπούλημα της γης φέρνει και οικονομικές αλυσιδωτές συνέπειες. Οι τοπικοί παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, χάνουν πρόσβαση στους πόρους που είναι απαραίτητοι για την επιβίωσή τους. Η γη συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, συνήθως σε κερδοσκοπικά funds ή μεγαλοεπενδυτές που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την τοπική ανάπτυξη. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες αντικαθίστανται από μαζικές, βιομηχανοποιημένες παραγωγές ή, ακόμα χειρότερα, η γη μένει ακαλλιέργητη, σε αναμονή μεταπώλησης με κέρδος. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε τις πολιτιστικές συνέπειες. Κάθε κομμάτι γης στις ακριτικές περιοχές κουβαλάει την ιστορία του, τους προγόνους, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις αξίες που μας κράτησαν όρθιους στους αιώνες. Με το ξεπούλημα, όλα αυτά θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Οι παραδοσιακοί οικισμοί αλλοιώνονται, τα πολιτιστικά μνημεία εγκαταλείπονται ή κακοποιούνται, και ο πολιτιστικός πλούτος της πατρίδας μας χάνεται ανεπιστρεπτί. «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί απαθής αυτή την αργή αλλά σταθερή υπονόμευση της εθνικής της ακεραιότητας», τονίζει ο αγρότης που μίλησε στην εφημερίδα.

Καλά στημένο το σχέδιο και οι μικρές αλλαγές – ασπιρίνη  

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε ακόμα και την ένταξη στον σχεδιασμό του, των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία. Όταν αναρτήθηκε από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η έγκριση των αρχικών 4 έργων δημιουργίας αιολικών πάρκων στον βόρειο Έβρο και υπήρχαν απλά οι συντεταγμένες των περιοχών, θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που διαφωνούσαν να καταθέσουν ένσταση. Ποιος απλός αγρότης όμως παρακολουθεί την επίσημη σελίδα της ΡΑΕ και ακόμα και αν το έκανε, που να γνωρίζει ότι το χωράφι του είναι μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες; Άρα το σχέδιο είναι καλά στημένο… Οι αντιδράσεις πάντως έφεραν κάποια αποτελέσματα, με μικρές αλλαγές, χωρίς ωστόσο να λύνεται το πρόβλημα.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Νέα εποχή για τη διαχείριση του νερού στην Κρήτη – Η περιφέρεια υπέγραψε 13 έργα

Σε νέα εποχή περνά η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Κρήτη, με την Περιφέρεια να υπογράφει την πραγματοποίησης 13 έργων πνοής και αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης, δίνοντας ανάσα στον πρωτογενή τομέα.Αναλυτικά η ανακοίνωση:Με Απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη,...

Αγρότης ποτίζει 6 στρέμματα ακτινίδιο με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας

Άφθονη είναι στην Ελλάδα η ηλιακή ενέργεια, με τη βοήθεια της οποίας αγρότης από ένα χωριό της Καβάλας ποτίζει τα χωράφια τους χωρίς κόστος, χάρη σε ένα σύστημα που έχει εγκαταστήσει.Αναλυτικά η ανάρτηση του βουλευρή Μακάριου Λαζαρίδη:«Επισκέφθηκα στο Χρυσοχώρι...

Το χαλάζι κατέστρεψε ελιές στο στάδιο της ανθοφορίας στη Χαλκιδική – To 80% άγγιξε η απώλεια σε κάποιες εκτάσεις (ΦΩΤΟ)

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε τη Δευτέρα 12 Μαΐου σε τρεις περιοχές της Χαλκιδικής, επιφέροντας μεγάλες κασταστροφές στην ελιά που ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας.Πιο συγκεκριμένα, Βράσταμα, Ορμύλια και πέριξ του Πολύγυρου υπάρχουν απώλειες που ξεπερνούν το 30%, ενώ υπάρχουν και...

Μεγάλο πρόβλημα η προσυλλεκτική κιλήδωση καρπού στο μανταρίνι – Συνεταιρισμοί της Αργολίδας ζητούν αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ

Την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για το πρόβλημα της προσυλλεκτικής κηλίδωσης των μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη ζητάνε 14 συνεταιρισμοί της Αργολίδας με ανοικτή επιστολή που απευθύνεται στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του...

Έντονη χαλαζόπτωση κατέστρεψε καλλιέργειες στην Άρτα

Σοβαρές ζημιές στους ελαιώνες προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή στα χωριά Άνω Πέτρα, Φωτεινό, Μεγάρχη και Κλειστό Μαρτινιάδας στην Άρτα.Τα ελαιόδεντρα είχαν ανθοφορία, και το χαλάζι που έπεφτε για περίπου μισή ώρα προκάλεσε καταστροφή στο άνθος.Ο δήμαρχος Γεωργίου...

Η χαμηλή τιμή παραγωγού έφερε σειρά άγονων διαγωνισμών στην Κρήτη – Στα 4€ κυμαίνεται η τωρινή προσφορά

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός ελαιολάδου που διενεργήθηκε χθες από τον Συνεταιρισμό Εμπάρου, αφού η μία και μοναδική προσφορά που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε τους ανθρώπους του συνεταιρισμού.Η ποσότητα του ελαιολάδου που βγήκε σε δημοπρασία ήταν 100 τόνοι εξαιρετικού παρθένου λαδιού...

Αγρότες έβαλαν φωτοβολταϊκά στα χωράφια και τώρα κινδυνεύουν με χρεοκοπία (vid)

Τα τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων που «φύτρωσαν» στη Θεσσαλία αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες κάνοντας τις επενδύσεις για τους μικρο επενδυτές ασταθείς.Οι συνεχείς περικοπές που μπορεί να φτάσουν φέτος το 8%-10% επί...

Η υπερβολική άρδευση έφερε υποχώρηση στον υδροφόρο ορίζοντα – Αντιμέτωποι με τη λειψυδρία οι Θεσσαλοί

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα από τη λειψυδρία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.Η συμφωνία χρειάστηκε πολλούς μήνες να κλειστεί, αλλά τελικά την παραμονή της Πρωτομαγιάς, Ελλάδα και Βουλγαρία συμφώνησαν σε πενταετή ρύθμιση για τα νερά του ποταμού Άρδα. Σε αυτά...

Ποια είναι η επόμενη μέρα για την άρδευση στην Ιεράπετρα;

Μετά τις υπογραφές για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών, που υπόσχονται να δώσουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ποσότητας νερού, η συζήτηση στην Ιεράπετρα στρέφεται ήδη στην επόμενη μεγάλη πρόκληση: την ποιότητα του νερού και την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης...
spot_img