Μετά τις υπογραφές για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών, που υπόσχονται να δώσουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ποσότητας νερού, η συζήτηση στην Ιεράπετρα στρέφεται ήδη στην επόμενη μεγάλη πρόκληση: την ποιότητα του νερού και την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης επάρκειας μέσω της αφαλάτωσης.
Σε παρεμβάσεις τους στο Ράδιο Λασίθι, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης, ο πρόεδρος της κοινότητας Καβουσίου, Γιάννης Ψύλλος, και ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Μανώλης Παπαδάκης, ανέδειξαν την αναγκαιότητα, τις τεχνικές δυσκολίες, τις πιθανές λύσεις αλλά και τις τοπικές αντιδράσεις που περιβάλλουν το σύνθετο αυτό ζήτημα.
Γιάννης Γαϊτάνης: Ανάγκη για καλύτερο νερό
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Γαϊτάνης, έθεσε επιτακτικά το θέμα της ποιότητας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνεχώς αυξανόμενη αγωγιμότητα του νερού στο φράγμα Μπραμιανών, η οποία, όπως εκτίμησε, κινδυνεύει να φτάσει σε επίπεδα χειρότερα από ποτέ, καθώς ο ταμιευτήρας τροφοδοτείται κυρίως από γεωτρήσεις και τη Μαλαύρα, και όχι από επιφανειακά νερά χαμηλής αγωγιμότητας, ελλείψει ολοκληρωμένου αγωγού.
Αναφερόμενος στις λύσεις αφαλάτωσης, ο κ. Γαϊτάνης υπήρξε κατηγορηματικός ως προς το υψηλό κόστος της απευθείας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.
Αντιπρότεινε δύο πιο βιώσιμες, κατά την άποψή του, εναλλακτικές:
- Αφαλάτωση από παράκτιες γεωτρήσεις: Η άντληση υφάλμυρου νερού από γεωτρήσεις κοντά στη θάλασσα, όπου το νερό έχει ήδη υποστεί μια φυσική διύλιση περνώντας μέσα από το έδαφος. Αυτή η μέθοδος, όπως εξήγησε, μειώνει σημαντικά το κόστος της αφαλάτωσης σε σύγκριση με την απευθείας άντληση από τη θάλασσα.
- Αφαλάτωση στην πηγή της Μαλαύρας: Η επεξεργασία του νερού απευθείας στη Μαλαύρα, ώστε το νερό που φτάνει στο φράγμα να είναι ήδη καλής ποιότητας. Ωστόσο, επεσήμανε μια σημαντική παράμετρο: η διαδικασία της αφαλάτωσης συνεπάγεται απώλεια νερού (περίπου 30-40%). Επομένως, για να διατηρηθεί η τωρινή ποσότητα νερού που φτάνει από τη Μαλαύρα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί η αρχική ποσότητα που αντλείται από την πηγή, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες της επεξεργασίας.
Ο κ. Γαϊτάνης κατέληξε τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για εκπόνηση σχετικών μελετών. Εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη υφιστάμενων μελετών στα «συρτάρια», καλώντας τους αρμόδιους, ενδεχομένως τη ΔΕΥΑΙ, να προχωρήσουν άμεσα στην ανάθεσή τους, έστω και τώρα, καθώς το πρόβλημα της ποιότητας του νερού θα ενταθεί.
Γιάννης Ψύλλος: Κάθετη αντίθεση της Κοινότητας Καβουσίου
Τη διάσταση των τοπικών αντιδράσεων έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος της κοινότητας Καβουσίου, Γιάννης Ψύλλος. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κοινότητα Καβουσίου δεν θα ανεχτεί την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή τους, είτε πρόκειται για αφαλάτωση θαλασσινού νερού είτε για επεξεργασία του νερού της Μαλαύρας στην πηγή. Οι λόγοι της αντίθεσης, όπως εξήγησε, είναι δύο.
Αρχικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που είναι γνωστό πως θα υπάρξουν από την απόρριψη του συμπυκνωμένου αλατιού (άλμης) πίσω στη θάλασσα, ειδικά σε έναν κλειστό κόλπο όπως του Μιραμπέλλου, κάτι που θα κατέστρεφε τον πυθμένα και τη θαλάσσια ζωή. Επίσης σημαντικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και από την ηχητική όχληση αφού μια μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης προκαλεί σημαντικό θόρυβο και απαιτεί μεγάλο χώρο εγκατάστασης.
Ο κ. Ψύλλος πρότεινε η αφαλάτωση, αν κριθεί απαραίτητη, να γίνει σε σημεία ενδιάμεσα της διαδρομής του νερού προς την Ιεράπετρα και όχι στην πηγή ή στην ακτή του Καβουσίου. «Θα είμαστε κάθετοι σ’ αυτό», διεμήνυσε.
Μανώλης Παπαδάκης: Η Οπτική του ΤΟΕΒ και η ανάγκη συναπόφασης
Ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Μανώλης Παπαδάκης, επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της αφαλάτωσης απασχολεί τον Οργανισμό και τη ΔΕΥΑ εδώ και χρόνια. Παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν το κόστος ήταν απαγορευτικό, ωστόσο, οι τιμές σταδιακά μειώνονται και η ανάγκη γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Αναγνώρισε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις τοπικές αντιδράσεις, όπως αυτή του Καβουσίου, ως υπαρκτά εμπόδια.
Ο κ. Παπαδάκης αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα πρόταση που έχει δεχτεί ο Δήμος από μια ελληνική εταιρεία: την εγκατάσταση πλωτών μονάδων αφαλάτωσης νότια της Ιεράπετρας. Η εταιρεία προτείνει να παρέχει δωρεάν 10.000 κυβικά μέτρα αφαλατωμένου νερού ημερησίως στον Δήμο, με αντάλλαγμα την άδεια εγκατάστασης και την άδεια παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες. Η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, βέβαια, απαιτεί την έγκριση του Δήμου και την αντιμετώπιση τυχόν αντιδράσεων.
Μια άλλη προσέγγιση που εξετάζεται, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, είναι η δημιουργία μικρότερων, αποκεντρωμένων μονάδων αφαλάτωσης κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, στα πρότυπα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που ήδη εφαρμόζουν τέτοιες λύσεις για τις ανάγκες τους. Αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις τοπικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια μεγάλη, κεντρική μονάδα.
Ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ παραδέχτηκε την έλλειψη συγκεκριμένων μελετών σκοπιμότητας, αποδίδοντάς την εν μέρει στο υψηλό κόστος και τις αντιδράσεις του παρελθόντος. Τόνισε, όμως, ότι η αυξανόμενη πίεση στο υδατικό ισοζύγιο καθιστά αναπόφευκτη μια συλλογική συζήτηση και απόφαση στο άμεσο μέλλον, με συμμετοχή του Δήμου, της ΔΕΥΑ, των αγροτικών συλλόγων και των ίδιων των παραγωγών. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την αποδοχή του αναπόφευκτα αυξημένου κόστους του αφαλατωμένου νερού. «Αν παράγω νερό και μου στοιχίζει παραδείγματος χάρη 1€ και εσύ δεν θέλεις να το αγοράσεις… δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα», εξήγησε.
Προς το παρόν, η ελπίδα εναποτίθεται στη νέα γεώτρηση που πρόκειται να ανορυχθεί, η οποία αναμένεται να βελτιώσει κάπως την κατάσταση. Ωστόσο, ο κ. Παπαδάκης κατέστησε σαφές ότι η λύση της αφαλάτωσης πρέπει να μελετηθεί και να δρομολογηθεί άμεσα, καθώς το πρόβλημα της ποιότητας και της μακροπρόθεσμης επάρκειας νερού παραμένει.
ΠΗΓΗ: radiolasithi.gr