Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μετωποκροταφικής άνοιας, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από την επιβλαβή πρωτεΐνη tau.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, φαίνεται πως αποκτά ακόμη έναν σημαντικό ρόλο: την προστασία του εγκεφάλου από τη μετωποκροταφική άνοια. Σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple (Φιλαδέλφεια), το ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau, η οποία σχετίζεται με ταυοπάθειες — μια κατηγορία νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell, επικεντρώνεται για πρώτη φορά στις δυνατότητες του EVOO έναντι ενός άλλου τύπου άνοιας, που πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 40-65 ετών. Μέχρι σήμερα, η ευεργετική του δράση είχε συνδεθεί κυρίως με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύσσουν ταυοπάθεια τράφηκαν με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ηλικία αντίστοιχη με τα 30-40 ανθρώπινα χρόνια. Έξι μήνες μετά, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή μείωση (60%) στη συσσώρευση της βλαβερής πρωτεΐνης tau, καθώς και σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.
Πέρα από τη μείωση των τοξικών εναποθέσεων, οι επιστήμονες εντόπισαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης συμπλεγίνης-1, κρίσιμης για τις νευρωνικές συνδέσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει και στη διατήρηση της συνολικής εγκεφαλικής υγείας.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ντομένικο Πράτικο, ανακοίνωσε ότι η ερευνητική ομάδα προχωρά σε περαιτέρω πειράματα με ηλικιωμένα ποντίκια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ελαιόλαδο μπορεί όχι μόνο να προλάβει, αλλά και να αντιστρέψει την ήδη προκληθείσα βλάβη στον εγκέφαλο από την πρωτεΐνη tau.
«Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μέρος της διατροφής μας εδώ και αιώνες και έχει αποδειχθεί ωφέλιμο για την υγεία, συχνά χωρίς να κατανοούμε πλήρως το πώς. Τώρα έχουμε ένα ακόμη στοιχείο για τον ρόλο του ως προστάτη του εγκεφάλου απέναντι στην άνοια», τόνισε ο Dr. Praticò.
Με τη νέα αυτή ανακάλυψη, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει τη φήμη του ως βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και ως φυσικό “φάρμακο” κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Πηγή: olimerca