Ένα δένδρο τοπόσημο, ενταγμένο στο δίκτυο αιωνόβιων δέντρων είχε την ίδια τύχη με άλλα μνημεία που χαρακτηρίζουν την χώρα. Την καταστροφή.
Ο λόγος για μια μουριά ηλικίας περίπου 300 ετών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κώστα Γαζούλη.
Από την άκρη της πλατείας Καποδιστρίου η “μουριά Ταμβάκη” είχε πάρει το όνομά της από το ομώνυμο καφενείο που υπήρχε εκεί στο παρελθόν
Ηλικίας άνω των 300 ετών σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας και ένα από τα 71 υπεραιωνόβια δένδρα που έχουν καταγραφεί στην Πελοπόννησο και βρισκόταν υπό την αιγίδα του “Ελλάδα 2021”.
H Ζωή Πετροπούλου, γεωπόνος εξηγεί ότι το 2021 η παρουσία της μουριάς ετέθη στο δημοτικό συμβούλιο και η απόφαση πέρασε με οριακή πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι προκαλούσε «τροχονομικό μπάχαλο».
Στις 18 Φεβρουαρίου στο διοικητικό εφετείο της Τριπόλεως θα εκδικαζόταν η προσφυγή ακυρώσεως αυτής της αποφάσεως της εκχερσώσεως του δένδρου, αλλά τα μηχανήματα της εργολάβου πρόλαβαν και ξεκίνησε τις εργασίες αναπλάσεως στις 31 Ιανουαρίου.
Η μελέτη προέβλεπε την μεταφύτευση του δένδρου, αλλά αυτό αγνοήθηκε. Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν έχει σχέση με την μεταφύτευση, που θα απαιτούσε εκσκαφή πέριξ του δένδρου, για να μετακινηθεί σε άλλο σημείο της πλατείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης μίλησε για εστία μολύνσεως, ενώ ο γεωπόνος του δήμου απεφάνθη ότι η μουριά ήταν μικρότερης ηλικίας από όση διατείνονται οι άλλοι ειδικοί. Το δένδρο επρόκειτο να ενταχθεί στην λίστα των μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αρχές Σεπτεμβρίου του 2024 οριστικοποιήθηκε ο ανάδοχος για την ανάπλαση της πλατείας, αλλά όπως φαίνεται η πόλη έχει παρελθόν με την καταστροφή των δένδρων, όπως της “Ξαποστάρας ελιάς”, την ξήρανση ενός σπάνιου “έλατου” επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και τώρα της μουριάς.
Το ερώτημα είναι τι θα αναδεικνύει το έργο “ανάπλασης και ανάδειξης της πλατείας Καποδιστρίου στα Φιλιατρά”; Θα είναι λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση όπως αναφέρεται ρητά στην σύμβαση που υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου; Τι σημαίνουν αυτά; Ενίοτε ο δημιουργικός οίστρος των ιθυνόντων, αγνοεί σημαντικές λεπτομέρειες, προκαλώντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr