back to top

Μοσχάτο: Η καρδιά της οινοποιητικής ταυτότητας του Τυρνάβου

Ο Τύρναβος, ένας τόπος με πλούσια παράδοση και ιστορία, έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με δύο μοναδικά προϊόντα: το τσίπουρο και το κρασί.

Δύο προϊόντα της τοπικής παραγωγής ταυτισμένα με τη γαστρονομική ταυτότητας της περιοχής, αλλά και θεμέλιοι λίθοι της οικονομίας, του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Οι ντόπιοι παραγωγοί, με μεράκι και γνώση που περνά από γενιά σε γενιά, έχουν καταφέρει να αναδείξουν το δυναμικό του τόπου μέσα από εξαιρετικά κρασιά και προφανώς, με την παραγωγή του τσίπουρου. Η ποικιλία Μοσχάτο ξεχωρίζει, χαρίζοντας κρασιά με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και φρουτώδη γεύση, ενώ η ποικιλία στηρίζει ιδιαίτερα την τοπική παραγωγή του τσίπουρου. Η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου στον Τύρναβο είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από την καλλιέργεια αμπελιών, ενώ ο τοπικός συνεταιρισμός και τα ιδιωτικά οινοποιεία συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αναστασία Παναγιώτου, η ποικιλία του Μοσχάτου είναι η ιδιαιτερότητα ολόκληρης της περιοχής, «καθώς το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στον Τύρναβο».

Μεταξύ άλλων, τόνισε, πως τα κρασιά και το τσίπουρο Τυρνάβου με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, ενώ επισήμανε πως το Μοσχάτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα του Τυρνάβου. «Με αυτή την έννοια το μοσχάτο φέρει το συνώνυμο «Μοσχάτο Τυρναβου», με αποτέλεσμα να έχουμε μια ταύτιση της περιοχής με τη συγκεκριμένη ποικιλία, γεγονός σπάνιο στον κόσμο, που δίνει δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η οινολόγος και υπεύθυνη του χημείου του Συνεταιρισμού Βάλια Βασιλείου, εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και του έλεγχου από τα σταφύλια, μέχρι και την επιλογή των χαρμανιών και το τελικό προϊόν. Η ίδια σημείωσε πως τα καινοτόμα προϊόντα του τσίπουρου αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, που ξεκινάει από το σταφύλι και φτάνει μέχρι και την τελικό προϊόν του τσίπουρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από τους αμπελουργούς της τότε επαρχίας Τυρνάβου με σκοπό την αξιοποίηση της σταφυλικής τους παραγωγής και την παραγωγή και εμφιάλωση οίνων.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα έχει γύρω στα 500 μέλη από όλη την περιοχή Τυρνάβου που καλλιεργούν συνολικά 9.000 στρέμματα αμπελώνα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά οινοποιήσιμα αμπέλια της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός παραλαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σταφυλιών από τα μέλη του και παράγει οίνους, αποστάγματα και συμπυκνωμένα γλεύκη. Οι ποικιλίες που παραλαμβάνονται είναι κυρίως το Μοσχάτο Τυρνάβου, επίσης ποικιλίες γηγενείς όπως Ροδίτης, Ασύρτικο, Μπαντίκι, Μαλαγουζιά, Λημνιώνα, Ξυνόμαυρο αλλά και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως το Ugni Blank (ούνι μπλαν), Macabeau (μακαμπέο), Sauvignon Blanc (Σοβινιον Μπλάν), Chardonnay (Σαρντονέ), Syrah (Συρά), Merlot ( Μερλο).

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια των προϊόντων είναι η παραγωγή των αποσταγμάτων. Παράγεται Τσίπουρο Τυρνάβου μονοποικιλιακό από Μοσχάτο Τυρνάβου σε διάφορες εκδοχές παραδοσιακές και καινοτόμες, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Παράγεται τσίπουρο με γλυκάνισο, χωρίς γλυκάνισο, με κρόκο (σαφράν), με μαστίχα αλλά και παλαιωμένο τσίπουρο σε δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια, το OLD SPIRIT.

Να σημειωθεί, πως τόσο το κρασί όσο και το τσίπουρο του Τυρνάβου είναι μέρος της ζωής και της κουλτούρας της περιοχής. Οι γιορτές του κρασιού και του τσίπουρου, όπως το διάσημο Τυρναβίτικο Καρναβάλι, συγκεντρώνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προωθώντας τη φιλοξενία και τη ζωντάνια της τοπικής κοινότητας. Οι παραδοσιακοί μεζέδες, που συνοδεύουν το τσίπουρο, και οι απέραντες συζητήσεις γύρω από το τραπέζι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης, με τον Τύρναβο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση και εξέλιξη της λαϊκής κουλτούρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Με ξεχωριστούς διαγωνισμούς το φράγμα και τα αρδευτικά στον Αλμωπαίο ποταμό – Στα 230εκ.€ το συνολικό κόστος

Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς συνολικού κόστους άνω των 230 εκατ. ευρώ θα προχωρήσουν τα μεγάλα αρδευτικά έργα του Αλμωπαίου ποταμού στην Πέλλα.Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης μιλώντας στην εκπομπή Building the...

Ξεκίνησαν οι ενημερώσεις για το ελαιοκομικό μητρώο – Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου έστειλε έγγραφο ελαιοπαραγωγούς Άνδρου

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, το ελαιοκομικό μητρώο αναμένεται να μπει στη ζωή του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα σε έναν από τους βασικούς πυλώνες, με τις ενημερώσεις από τις κατά τόπους Περιφέρειες να έχουν ξεκινήσει. Ένα τέτοιο έγγραφο εστάλη...

Στους 35.000 τόνους το αδιάθετο ελαιόλαδο στην Κρήτη – Ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα αυξανόταν η τιμή παραγωγού

Μάχη να ισορροπήσει δίνει η αγορά ελαιολάδου της Κρήτης με την τιμή να βρίσκεται καθηλωμένη γύρω από τα 4 ευρώ και τουλάχιστον το 50% του λαδιού που προοριζόταν για εμπορία να παραμένει απούλητο.Τα τελευταία πάντως σημάδια και οι εξελίξεις...

Τροποποίηση στα θερμοκήπια αποτρέπει τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων σε πολλαπλές αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η 1η τροποποίηση της υπ’ αρ. 59717/5.3.2025 Υπουργικής Απόφασης που αφορά τον «Καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.9 - Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) Κοινής Αγροτικής...

Το «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» απέτυχε – Ανάγκη για επανασχεδιαμό και επαναπροκήρυξη (vid)

Στη Βουλή επανέφερε το θέμα του προγράμματος του ΥΠΕΝ «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με το στέλεχος της αντιπολίτευσης να παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης.Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το...

Σταμενίτης: «Η δυναμική που αναπτύσσει το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια μας κάνει να αισιοδοξούμε»

Στην αξία της στενής και αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου (ΕΔΟΑΟ) αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη...

Σημαντικές αλλαγές στο νόμο για τα φυτικά έλαια στην Ισπανία

Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια χωρίς σημαντικές αλλαγές, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Σάντσεθ στην Ισπανία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νέο πρότυπο ποιότητας για τα φυτικά έλαια, το οποίο επικαιροποιεί τους ισχύοντες τεχνικούς και υγειονομικούς κανονισμούς που ισχύουν από...

Με αυξημένο κόστος παραγωγής ξεκινά η καλλιέργεια τομάτας στην Ηλεία – Η έλλειψη εργατικών χεριών υπερβαίνει το 10%

Αυξήσεις άνω του 10% στο κόστος παραγωγής, μειωμένα διαθέσιμα εργατικά χέρια αλλά με αυξημένο ημερομίσθιο χωρίς εργάσιμο και χαμηλότερη τιμή στο προϊόν “πρεσάρουν” φέτος τους τοματοπαραγωγούς.Με νέα δεδομένα αναγκάζονται να συμβιβαστούν οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, αφού από...

Σταθερά ανοδική πορεία στις εξαγωγές εσπεριδοειδών – Ανεξέλεγκτα τα πορτοκάλια της Αιγύπτου (πίνακες)

Σταθερά ανοδική τροχιά καταγράφουν οι εξαγωγές των ελληνικών εσπεριδοειδών, με τα Λεμόνια να δείχνουν πολύ καλή εικόνα, ενώ τόσο τα πορτοκάλια, όσο και τα μανταρίνια διαγράφουν πολύ καλή πορεία, την ίδια στιγμή που τα αιγυπτιακά αντίστοιχα προϊόντα ακρίβυναν αρκετά.Πιο...
spot_img