back to top

Αμπελουργία σημαίνει… κυκλική οικονομία

Τελικά η αμπελουργία έχει μέλλον ή μπαίνει στο χρονοντούλαπο της λησμονιάς και της λήθης, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο για το νομό μας μιας και εκεί στηρίχτηκε και χτίστηκε ένα ολόκληρο Ηράκλειο με τη σταφίδα μας;

Εγώ θα έλεγα, απεναντίας, ότι έχει πολύ μέλλον ασχέτως αν κάποιοι γελάσουν με την παραδοχή που θα παρουσιάσω παρακάτω, στηριζόμενος σε πραγματικά μεγέθη χωρίς καμία διάθεση να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Έχουμε και λέμε…

Ένα αμπέλι σουλτανίνας είκοσι στρεμμάτων με υποστύλωση και με σύστημα στάγδην άρδευσης, έχει πέντε χιλιάδες κουρμούλες που μπορούν να αποδώσουν κάθε χρονιά πάνω από πενήντα με πενήντα πέντε τόνους πρώτη ύλη, δηλαδή σταφύλια, αν πάρουμε από κάθε πρέμνο δέκα με δώδεκα κιλά.

Α, να μην ξεχάσουμε και τα φύλλα που είναι πλέον δυσεύρετα και πανάκριβα, που και από εκεί υπάρχει ένα πολύ σοβαρό εισόδημα, αν ασχοληθεί κάποιος συστηματικά με την συλλογή τους και τη διάθεση τους στο εμπόριο.

Συνεχίζουμε λοιπόν έχοντας στα χέρια μας μια πολύ μεγάλη ποσότητα σταφυλιών που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με πολλούς τρόπους, αφού αυτό το ευλογημένο φυτό, το αμπέλι μας, μπορεί να δώσει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Κυρίαρχο είναι η σταφίδα μας που, αν δεν κάνω λάθος, πέρυσι έφτασε την τιμή των τεσσάρων ευρώ, η καλή ποιότητα, άρα από τους πενήντα τόνους σταφύλια θα πάρουμε γύρω στους δεκαπέντε τόνους σταφίδα, αν την πολλαπλασιάσουμε με τα τέσσερα ευρώ, έχουμε ένα οικονομικό αποτέλεσμα που ξεπερνά τις εξήντα χιλιάδες ευρώ! Ε, δεν το λες και λίγο…

Αν υποθέσουμε ότι θα τα πουλήσουμε νωπά σταφύλια βιολογικής  καλλιέργειας, εκεί θα έχουμε ένα αποτέλεσμα γύρω στις σαράντα χιλιάδες ευρώ, βάζοντας μια τιμή γύρω στα εβδομήντα λεπτά το κιλό, με τη σταφίδα να υπερέχει αλλά και πάλι βγαίνει ένα σημαντικό νούμερο προς είσπραξη.

Τώρα, αν το κάνουμε ακόμα πιο λιανά και προχωρήσουμε σε μια μορφή οικοτεχνίας κι ένα ζευγάρι νέοι αγρότες ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια του αμπελιού και την τυποποίηση των παραγμένων προϊόντων, τότε τα νούμερα θα αλλάξουν άρδην προς τα πάνω.

Τι άλλο μπορεί να παράξει ένα κιλό σταφύλια; Τα πάντα θα πω εγώ, δίνοντας το σύνθημα για αυτούς που πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Μπορούμε να κάνουμε γλυκό σταφυλιού που έχει μια πολύ καλή αγορά αφού σχεδόν όλα τα μαγαζιά εστίασης το προσφέρουν ως κέρασμα στο τέλος του γεύματος.

Το ξεχασμένο πετιμέζι που αποτελεί ένα προϊόν γλυκαντικής ουσίας ανώτερο από τη ζάχαρη και σίγουρα πιο υγιεινό από αυτήν, βάζοντας το σε πολλές συνταγές της κρητικής διατροφής.

Την τσικουδιά μας που και αυτή έχει μια πολύ καλή τιμή και μια σίγουρη κατανάλωση, καθώς πλέον αποτελεί κέρασμα σε όλα τα μαγαζιά εστίασης και όχι μόνο στα καφενεία που την βρίσκαμε παλαιότερα.

Τη μουσταλευριά ή αλλιώς τα κιοφτέρια μας, που όποιος τα τυποποιήσει, θα φιλήσει και τα δάχτυλα του μιας και είναι ένα γλυκό που όμοιο του δεν υπάρχει στην αγορά.

Το ξύδι που μπορεί να βγάλει και βαλσάμικο με την προσθήκη σταφιδοπολτού, έχοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα- τύφλα να έχουν τα ξύδια που κυκλοφορούν στην αγορά!

Την αγουρίδα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι νοικοκυρές στην Κρήτη στο φαγητό αντί για τα λεμόνια που δεν υπήρχαν τότε.

Ακόμα και κρασί μπορεί να βγάλει η σουλτανίνα που έχει κωδικούς για οινοποίηση

Και για να το τερματίσω, και τα κλήματα που πετάμε από τα κλαδέματα μπορούν να γίνουν καύσιμη ύλη με την βοήθεια ενός θρυμματιστή και μιας μηχανής για παραγωγή πέλετ.

Αυτό και αν είναι κυκλική οικονομία!

Μπορεί να ξεχνώ κάποιο άλλο αλλά αν όλα αυτά μέσω ενός εργαστηρίου οικοτεχνίας που μπορεί να είναι και επισκέψιμο εκμεταλλευόμενο τα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας.

Αν όλα αυτά λοιπόν μπουν στο μπουκάλι μπούνε σε συσκευασίες τυποποιημένα, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι με είκοσι στρέμματα αμπέλι μια οικογένεια αγροτών μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και να παραμείνει στον τόπο τους μεγαλώνοντας νέες γενιές αγροτών που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Το ελαιόλαδο από ορεινες περιοχές έχει μοναδικά χαρακτηριστικά

Το έργο Mountolive I αναδεικνύει τα ποιοτικά και υγιεινά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου ορεινής καλλιέργειας και ζητά δίκαιη αναγνώριση από καταναλωτές και αγορά.Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, το έργο Mountolive I (2024–2025) έφερε στο προσκήνιο...

Οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 43.25% – Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει νέα στρατηγική

Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχωρίως παραγόμενα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας σύμφωνα με την Incofruit Hellas, καθώς οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 43.25% για τον Ιούνιο του 2025.Μετά την αύξηση...

Από 3.50 έως και 4.40 το ελαιόλαδο αλλά με λίγες πράξεις – Πρόβλεψεις για παραγωγή κοντά στους 250.000 τόνους

Να κρατήσουν οι παραγωγοί το απόθεμα στην κατοχή τους για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και έμποροι στο ελαιόλαδο. Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται κάποιες πράξεις με το σταγονόμετρο αν και σε...

Οι αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού «στραγγαλίζουν» τους καλλιεργητές – Ανάγκη για ένταξη στο στρατηγικό πλάνο της Ε.Ε.

Συνάντηση για την καλλιέργεια του ρυζιού έγινε στις Βρυξέλλες, όπου οι Έλληνες παραγωγοί τόνισαν ότι υπάρχει οικονομική ασφυξία εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε. χωρίς δασμούς.Στη συνάντηση συμμετείχε ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), μέσω της Προέδρου κας...

Η Ελλάδα απουσίασε από παγκόσμια συνάντηση κορυφής για το μέλλον του ελαιόλαδου

Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε κορυφαίους ειδικούς και φορείς για τα διεθνή πρότυπα ελαιολάδου, ωστόσο η Ελλάδα απουσίασε, δείχνοντας για άλλη μια φορά την απουσια στρατηγικής για την προώθηση του προϊόντος.Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), σε συνεργασία με το περίφημο...

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025 αιτήσεις για τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου των έργων για τα Προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι».Για τα προγράμματα αυτά η καταληκτική προθεσμία από 30 Ιουνίου 2025 παρατείνεται...

Αυτό είναι το νέο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν για MOAH

Ο νομοθέτης δεν μπορεί να επιβάλει καταστροφικούς περιορισμούς στην οικονομία ενός τομέα ζωτικής σημασίας για τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και να στερήσει από τον καταναλωτή ένα τρόφιμο πολύτιμο για την υγεία, χωρίς να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν πράγματι...

Αίγυπτος και Νότια Αφρική πιέζουν το ελληνικό πορτοκάλι – Το 30% πάει για χυμό με τιμή κάτω του κόστους

Η φετινή σεζόν για τα όψιμα πορτοκάλια Valencia στην Ελλάδα σημαδεύεται από έντονα προβλήματα ποιότητας και μειωμένων εμπορικών προοπτικών.Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Λακωνία, μία από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής της ποικιλίας, όπου οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι...

Πάνω από 22.000 νέες εντάξεις στη Βιολογικη Γεωργία – Δεν πληρώνουν σε αυτή την παρτίδα (Έγγραφο)

Άλλοι 22.245 δικαιούχοι εντάχθηκαν στη Βιολογική Γεωργία φυτικής παραγωγής, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 385.431.751,08 ευρώ κι ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι αθετείται ο κοινοτικός κανονισμός που έκανε λόγο για πληρωμής 128.4 εκατομμυρίων ευρώ σε...