Τα πλάνα του Δημήτρη Κουρέτα περιλαμβάνουν νέες πρακτικές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στον κάμπο.
ΤΟΥ ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΟΥ ΤΡΊΜΜΗ
[email protected]
Ειδήσεις έδωσε στον απολογισμό του έργου της περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, καθώς αναφέρθηκε στις άμεσες πρωτοβουλίες ανάπτυξης της θεσσαλικής γεωργίας που πρόκειται να αναλάβει η Περιφέρεια, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δομές και να αναδειχθεί η ποιότητα των τοπικών προϊόντων, κάτι που όπως σημειώνει μοιάζει απαραίτητο όσο ποτέ.
Ο Κ. Κουρέτας έκανε λόγο για ένα ταχύρρυθμο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που έχουν να κάνουν με το υδατικό απόθεμα αλλά και με προϊόντα όπως το βαμβάκι που κάποτε κυριαρχούσε στην περιοχή ως καλλιέργεια, αλλά πλέον παρουσιάζει σημαντικές τάσεις μείωσης.
Με τη Θεσσαλία ν’ αντιμετωπίζει έλλειμα στο υδατικό ισοζύγιό της κατά 465 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας αναφέρθηκε σε βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η θεσσαλική γεωργία και αυτοί έχουν να κάνουν με τον συνεχώς στο προσκήνιο κίνδυνο πλημμυρών που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή του 50% των καλλιεργειών, τη δραματική μείωση του διαθέσιμου αποθέματος νερού άρδευσης, με τη διάβρωση και ερημοποίηση τεράστιων επικλινών εκτάσεων κάτι που έχει προκαλέσει την εγκατάλειψη 750.000 στρεμμάτων που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια σιτηρών, αλλά και με την υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών λόγω συμπίεσης του εδάφους από τη χρήση βαρέων μηχανημάτων, και οξείδωσης που προκαλεί μείωση της οργανικής ουσίας, καθώς και με τη εφαρμογή μονοκαλλιέργειας (κυρίως σκληρού σιταριού και βαμβακιού) που επιφέρει επιπλέον προβλήματα, σε συνδυασμό με την αύξηση και του κόστους παραγωγής.
Ο κ. Κουρέτας έκανε λόγο για ανάγκη κινήτρων όσον αφορά την αναβάθμιση της θεσσαλικής αγροτικής δραστηριότητας, αναφερόμενος σε προσαρμοσμένη συμβουλευτική ,εξασφάλιση ποιοτικών τοπικών προϊόντων αλλά και σε εργαλεία χρηματοδότησης με ειδική πρόβλεψη για τη Θεσσαλία.
Στα κίνητρα πρόσθεσε την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών σε ερημοποιημένες περιοχές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογο κίνδυνο, την υποκατάσταση των ενεργειακών αναγκών κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε θερμοκήπια με τη χρήση τηλεθέρμανσης, και την παραγωγή ενέργειας και βιοκαυσίμου.
Όσον αφορά το υδατικό έλλειμμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε σε τρεις δέσμες μέτρων για την αντιμετώπισή του.
Αρχικά για τη μείωση του ελλείματος κατά 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα προτεινόμενα έργα είναι η κατάργηση επιφανειακής άρδευσης με κανάλια οι κλειστοί αγωγοί, η επέκταση της στάγδην άρδευσης, η γεωργία ακριβείας και η εφαρμογή καλύτερων καλλιεργητικών πρακτικών.
Για επιπλέον κάλυψη 67 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αναφέρθηκε στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του ταμιευτήρα της Κάρλας στα φράγματα Ληθαίου, Ναρθακίκου, Κακλιτζόρεμα, Δελερίων, Αμπελακίων, Αγιοκάμπου, Μπελμά και Ξηριά Αλμυρού.
Παράλληλα, η τρίτη δέσμη αφορά την κάλυψη 20090 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού με τα εξής έργα:
-Φράγματα Πύλης, Μουζακίου, Ενιπέα Φαρσάλων
Ταμιευτήρες Κάρλας και Κραννώνα
-Τεχνητός εμπλουτισμός Χάλκης
-Νεοχωρίτης
-Πεδινές λιμνοδεξαμενές
-Μεταφορά από Αχελώο
-Έργα ορεινής υδρονομίας
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον περιορισμό της κατασπατάλησης νερού, με τη μέτρηση να πρέπει να γίνεται με ψηφιακούς μετρητές και να παρακολουθείται η κατανάλωσή του σε πραγματικό χρόνο και σε κεντρικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για κάθε αγρότη, με βάση την έκταση της γης και της καλλιέργειες με ανάλογη χρέωση, και προσαρμογή των δεδομένων και των προβλέψεων σε περιπτώσεις ξηρασίας. Επίσης, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι η στάγδην άρδευση μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις καλλιέργειες για να μην υπάρχουν απώλειες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα προγράμματα γεωργίας ακριβείας και στην αγροτική εκπαίδευση.
Οικονομική αυτοκτονία η εγκατάλειψη βαμβακοκαλλιέργειας
Ο «λευκός χρυσός» μειώνεται στον κάμπο
Για το βαμβάκι και τη θέληση της προώθησης δημιουργίας εθνικού φακέλου ποιότητα στο προϊόντος για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του, η περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας βλέπει ξεκάθαρα ότι η καλλιέργεια έχει υποστεί τέτοια πίεση που τείνει να εξαφανιστεί κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας και σ’ αυτή της Λάρισας, και η εγκατάλειψή του θα ήταν οικονομική αυτοκτονία για τη Θεσσαλία, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Μέχρι το 2020 η συνολική έκταση της καλλιέργειας έφτανε τα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα για να φτάσει το 2021 στις 841.000 στρέμματα… Επισημαίνεται παράλληλα- και κόντρα στις απόψεις που έχουν ακουστεί- ότι το βαμβάκι αποτελεί το καλλιεργούμενο είδος με τις μικρότερες απαιτήσεις σε νερό άρδευσης σε σχέση με όλης της υπόλοιπες αρδευόμενες καλλιέργειες, φτάνοντας τα 350 με 400 mm ετησίως. Από την άλλη αναφέρθηκε ότι η αντικατάσταση του βαμβακιού από άλλες αρδευόμενες καλλιέργειες θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομική αυτοκτονία για τη Θεσσαλία, οπότε θα πρέπει να επανακτήσει τα όριά του μεταξύ των φυτών μεγάλης καλλιέργειας.
Σ’ αυτό μπορεί να παίξει ρόλο η διαμόρφωση της νέας λίμνης Κάρλας και των ταμιευτήρων στον άξονα Γυρτώνης-Κάρλας, με παράλληλη μείωση του κόστους άρδευσης και με χρήση ορθών καλλιεργητικών πρακτικών, στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας», για να μειωθούν δραστικά και πάνω από 30% οι ανάγκες σε νερό, κάτι που θα μειώσει και το κόστος παραγωγής.
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενίσχυση της δημιουργίας θεσσαλικών νηματουργιών για την επαναφορά του βαμβακιού, και μάλιστα παρουσιάστηκε ένα σενάριο πλήρως καθετοποιημένης παραγωγής 100 χιλ. στρεμμάτων, που εκτιμάται ότι θα επέφερε αύξηση της προστιθέμενης αξίας κατά 450 εκατομμύρια ευρώ και αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου ένα δις ευρώ!
Τα σχέδια για χοιροτροφία και μελισσοκομία
Ειδικές προβλέψεις και σειρά παρεμβάσεων αναφέρονται για τη χοιροτροφία αλλά και για τη μελισσοκομία.
Ειδικά για τον πρώτο τομέα, έγινε λόγος για μείωση του κόστους διατροφής, την ανάπτυξη της συνεργασίας με συνεταιρισμούς για συμβολαιακή γεωργία όσον αφορά την παραγωγή ζωοτροφών, τη βελτίωση των συνθηκών σταυλισμού και διατροφής, και τη στήριξη της μεταποίησης τυποποίησης και πιστοποίησης χοιρινού κρέατος με παράλληλη προώθησή του στην εγχώρια αγορά.
Σχετικά με τη μελισσοκομία ο κύριος Κουρέτας ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων μεταξύ άλλων για την ανάδειξη και αξιοποίηση του θεσσαλικού μελιού με βάση τα πλεονεκτήματα του, την ανασυγκρότηση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και των ανάλογων υποδομών, την ανάπτυξη της χλωρίδας που ευνοεί την ανάπτυξη της μελισσοκομίας και την ανάπτυξη μελισσοκομικών πάρκων.
Τα χρήματα που απαιτούνται
Όσον αφορά το κόστος των παρεμβάσεων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε ότι το κόστος των έργων φτάνει τα 2,85 δις ευρώ κάτι, που μεταφράζεται σε 1,35 δις για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείματος, 785 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα, 500 εκατομμύρια για αύξηση της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής, 200 εκατομμύρια για την προστασία του περιβάλλοντος και 15 εκατομμύρια για τη θεσμική ενδυνάμωση και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Κοντά στους αγρότες των μπλόκων
Σε σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών των μπλόκων, ο κ. Κουρέτας εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας και του ιδίου προσωπικά, στα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών που βρίσκονται στον δρόμο, «όχι εθιμοτυπικά, αλλά στην προσπάθεια τους να παραμείνουν στα χωριά» όπως επεσήμανε.
Μάλιστα, υποδέχτηκε ο ίδιος μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών προς την Περιφέρεια και πρόσθεσε ότι μαζί με τους συνεργάτες του και τις Υπηρεσίες καθημερινά αγωνίζονται να δώσουν λύσεις σε τοπικά ζητήματα. Κάλεσε δε, τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας σε διαβούλευση για να συνδιαμορφωθεί το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας.
Νέα επιστολή σε ΥΠΑΑΤ για στήριξη αγροτών -κτηνοτρόφων
Επιστολή για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρα και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Β. Κικίλια.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρέτας ζητά ως μέτρα:
1. Κάλυψη απώλειας εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής από την κλιματική κρίση.
2. Κάλυψη απώλειας εισοδήματος ανάλογα με τη δυναμικότητα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και τον μέσο όρο του κύκλου εργασιών της τελευταίας πενταετίας, ανά πληγέντα κτηνοτρόφο.
3. Πάγωμα όλων των χρεών σε ΔΕΚΟ για τα επόμενα δύο χρόνια.
4. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.
5. Πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους για τα επόμενα δύο χρόνια.