back to top

Αυτός είναι ο λόγος που το καλαμπόκι στη Θράκη είναι… καταδικασμένο

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αναφορικά με τα  ελαχιστότατα χιλιοστά βροχής που έπεσε στην Θράκη, έδωσε στην δημοσιότητα το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, σημειώνοντας ότι η ξηρασία πλήττει την περιοχή μας.

Έκδηλη η ανησυχία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, αναφορικά με την νέα καλλιεργητική περίοδο που έρχεται με… προδιαγεγραμμένα προβλήματα και «αποτυχίες» σε καλλιέργειες, με πρώτη αυτή του καλαμποκιού, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης.

Ο ίδιος, ειδικότερα για την Ξάνθη (αλλά και για όλη την Θράκη) κάνει λόγο για μια «δύσκολη καλλιεργητική περίοδο», τονίζοντας ότι «ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει πολύ χαμηλά λόγω των τριών προηγούμενων ετών που είχε πολύ μειωμένες βροχοπτώσεις και εξαντλήθηκε», ενώ παράλληλα συμβουλεύει τους αγρότες να κάνουν «στροφή» σε άλλες καλλιέργειες που δεν χρειάζονται τόσο νερό, αναφερόμενος επίσης και σε «λύσεις» που έχουν προταθεί για τον περιορισμό της κατασπατάλησης του αρδεύσιμου νερού.

Τέλος, αναφέρεται και στο μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης, που ξεκίνησε, σημειώνοντας ωστόσο με έμφαση ότι δεν πρέπει να επεκταθούν οι ζώνες αρδεύσιμων καλλιεργειών.

«Προδιαγεγραμμένη η αποτυχία του καλαμποκιού αφού δε θα υπάρχει νερό – Δύσκολη η καλλιεργητική περίοδος για τους Ξανθιώτες»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαδάκης, επισήμανε στην «Θ» ότι «το καλαμπόκι και το βαμβάκι θα έχουν προβλήματα. Εδώ έχουν προβλήματα τα σιτηρά, που αυτήν την στιγμή μαστίζονται από ξηρασία. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει «πέσει» πολύ χαμηλά λόγω των τριών προηγούμενων ετών που είχε πολύ μειωμένες βροχοπτώσεις και εξαντλήθηκε. Κατεβαίνει συνεχώς όλο και πιο κάτω. Στην Ξάνθη, παρατηρούμε πολύ μεγάλη μείωση βροχοπτώσεων. Για να καταλάβετε, η Κρήτη, που θεωρούνταν η πιο ξηροθερμική περιοχή, δέχθηκε αυτό το δίμηνο 150 χιλιοστά. Αυτό το δίμηνο στην Βόρεια Ελλάδα, έχουμε κατά μέσο όρο 30-40 ή και 50 χιλιοστά. Δεν είχαμε βροχές και τα χιόνια που έπεσαν ήταν πολύ λίγα σε ισοδύναμο ύψος νερού. Το βλέπετε και στα Ποτάμια αυτό, που δεν έχουν ροή. Δεν κατεβάζουν νερό, γιατί το απορροφά όλο η γη. Οι Ξανθιώτες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν δύσκολη καλλιεργητική περίοδο. Όσοι ποτίζουν ειδικά με επιφανειακά νερά, δηλαδή με επιφανειακές γεωτρήσεις (μέχρι 8 μέτρα), θα έχουν φοβερό έλλειμμα σε νερό και ίσως θα πρέπει να μπουν σε επιλογή καλλιέργειας που να αντέχει σε ξηρές συνθήκες. Να κάνουν «στροφή» και να αποφύγουν το καλαμπόκι, που χρειάζεται περισσότερο νερό. Γιατί θα είναι προδιαγεγραμμένη η αποτυχία του, αφού δεν θα έχει νερό. Το βαμβάκι «τρώει» λιγότερο νερό από τον αραβόσιτο, αλλά και αυτό θέλει νερό.

Τα ακτινίδια, από την άλλη, έχουν γίνει σε μέρη που ποτίζονται. Ξοδεύουν και αυτά αρκετό νερό, γιατί πρόκειται για πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά γενικά θα «πέσει» η στάθμη των υπόγειων υδάτων γιατί και η Ξάνθη ποτίζει  με υπόγεια νερά ως επί τω πλείστον. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».

«Τεράστιος ο προβληματισμός των αγροτών»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν θεωρεί «μονόδρομο» το στάρι και το κριθάρι, σε αυτήν την περίπτωση, ο ίδιος απαντά ως εξής:

«Υπάρχουν και άλλες καλλιέργειες που δεν χρειάζονται τόσα πολλά νερά, αλλά δεν έχουν «πεδίο »αυτήν την στιγμή. Δεν έχουν εξοπλισμό οι παραγωγοί να βάλουν αυτές τις καλλιέργειες. Το ρεβύθι είναι μια λύση. Επίσης υπάρχουν όσπρια που είναι μικρότερου βιολογικού κύκλου. Θα πρέπει να μπούμε σε τέτοιες λογικές. Υπάρχει τεράστιος προβληματισμός στους αγρότες και από εκεί πήρα το μήνυμα και μετά πήρα τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και έκανα αυτήν την ανάρτηση και το δελτίο τύπου. Οι αγρότες πρέπει να προβληματιστούν και να επιλέξουν καλλιέργειες που δεν θα χρειαστούν τόσο νερό και αν θα επιλέξουν – για παράδειγμα – το είδος, θα πρέπει να μπουν σε όψιμες ποικιλίες, που σημαίνει ότι είναι πιο βαθύριζες από τις άλλες, προκειμένου να εκμεταλλευθούν πιο πολύ βάθος χώματος, που έχει περισσότερη υγρασία.

Και θα πρέπει να σπείρουν πιο αραιά. Θα πρέπει τα φυτά να είναι σε μεγαλύτερες αποστάσεις – σε γραμμικές καλλιέργειες – ώστε να εκμεταλλεύονται μεγαλύτερη ποσότητα χώματος και θρεπτικών υλικών».

«Φράγματα, άρδευση με σταγόνες και υδρόμετρα για περιορισμό της σπατάλης οι λύσεις»

Επίσης, ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «την τελευταία δεκαπενταετία, παρατηρούνται όλο και λιγότερες βροχές και έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν φράγματα, θα πρέπει να περιοριστεί το πότισμα με πυραύλους και με επιφανειακές μεθόδους άρδευσης, θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποδοτική για να αποφεύγουμε τις σπατάλες, θα πρέπει να μπουν ακόμη και υδρόμετρα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις σπατάλες. Γιατί αυτήν την στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και σπατάλες νερού και το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος που φυσικά ανήκει σε όλους και δεν ανήκει αποκλειστικά στους γεωργούς που το χρησιμοποιούν».

«Ξεκίνησε το αρδευτικό της Ξάνθης»

Τέλος, αναφορικά με το μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης, ο ίδιος σημείωσε ότι «ξεκίνησε, από ο,τι ακούγεται και ευτυχώς θα είναι υπο «πίεση» και θα λύσει κάποια προβλήματα. Στην Ξάνθη, έχετε κοντά σας και μεγάλο Ποτάμι, τον Νέστο που μπορεί κάπως να δώσει κάποιες λύσεις από εκεί. Το νερό δηλαδή που εκμεταλλεύεται ο ΔΕΔΔΗΕ για να παράξει ρεύμα, αν μαζευτεί μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί προς τα κάτω σαν αρδευτικό. Αναφορικά με το αρδευτικό έργο, το θέμα είναι να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Και να μην επεκταθούν οι ζώνες αρδεύσιμων καλλιεργειών. Να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

Γιατί αν με έργα αρδευτικά δώσουμε νερό σε περιοχές που δεν ποτίζονταν, αυξάνουμε την κατανάλωση. Και αυτήν την στιγμή, δεν έχουμε νερό για να καταναλώσουμε. Αν ρωτήσετε και τους διευθυντές των Φραγμάτων, θα σας πουν ότι οι στάθμες των νερών, είναι πεσμένες».

ΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΒΡΟΧΗΣ ΠΟΥ «ΕΠΕΣΑΝ» ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2025

Σημειώνεται ότι – σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης – το πρώτο δίμηνο του 2025 οι τιμές που έδειξαν οι βροχογράφοι στην Θράκη σε ύψος βροχής και ισοδύναμο υψος χιονιού είναι :

Φανάρι Ροδόπης 9mm

Αμαξάδες Ροδόπης 14mm

Αλεξ/πολη λιμάνι 21mm

Ξάνθη 24mm

Βυρσίνη Ροδόπης 27mm

Κέχρος Ροδόπης 30mm

Δίκαια Έβρου 33mm

Ίμερος Ροδόπης 34mm

Προσκυνητές Ροδόπης 34mm

Παλαγία Έβρου 39mm

Κόσμιο Ροδόπης 40mm

Ορεστιάδα 42mm

Διδυμότειχο 50mm

Μεταξάδες Έβρου 80mm

Σαμοθράκη 87mm

ΠΗΓΗ: thraki.com

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Με ξεχωριστούς διαγωνισμούς το φράγμα και τα αρδευτικά στον Αλμωπαίο ποταμό – Στα 230εκ.€ το συνολικό κόστος

Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς συνολικού κόστους άνω των 230 εκατ. ευρώ θα προχωρήσουν τα μεγάλα αρδευτικά έργα του Αλμωπαίου ποταμού στην Πέλλα.Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης μιλώντας στην εκπομπή Building the...

Ξεκίνησαν οι ενημερώσεις για το ελαιοκομικό μητρώο – Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου έστειλε έγγραφο ελαιοπαραγωγούς Άνδρου

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, το ελαιοκομικό μητρώο αναμένεται να μπει στη ζωή του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα σε έναν από τους βασικούς πυλώνες, με τις ενημερώσεις από τις κατά τόπους Περιφέρειες να έχουν ξεκινήσει. Ένα τέτοιο έγγραφο εστάλη...

Στους 35.000 τόνους το αδιάθετο ελαιόλαδο στην Κρήτη – Ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα αυξανόταν η τιμή παραγωγού

Μάχη να ισορροπήσει δίνει η αγορά ελαιολάδου της Κρήτης με την τιμή να βρίσκεται καθηλωμένη γύρω από τα 4 ευρώ και τουλάχιστον το 50% του λαδιού που προοριζόταν για εμπορία να παραμένει απούλητο.Τα τελευταία πάντως σημάδια και οι εξελίξεις...

Τροποποίηση στα θερμοκήπια αποτρέπει τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων σε πολλαπλές αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η 1η τροποποίηση της υπ’ αρ. 59717/5.3.2025 Υπουργικής Απόφασης που αφορά τον «Καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.9 - Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) Κοινής Αγροτικής...

Το «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» απέτυχε – Ανάγκη για επανασχεδιαμό και επαναπροκήρυξη (vid)

Στη Βουλή επανέφερε το θέμα του προγράμματος του ΥΠΕΝ «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με το στέλεχος της αντιπολίτευσης να παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης.Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το...

Σταμενίτης: «Η δυναμική που αναπτύσσει το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια μας κάνει να αισιοδοξούμε»

Στην αξία της στενής και αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου (ΕΔΟΑΟ) αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη...

Σημαντικές αλλαγές στο νόμο για τα φυτικά έλαια στην Ισπανία

Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια χωρίς σημαντικές αλλαγές, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Σάντσεθ στην Ισπανία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νέο πρότυπο ποιότητας για τα φυτικά έλαια, το οποίο επικαιροποιεί τους ισχύοντες τεχνικούς και υγειονομικούς κανονισμούς που ισχύουν από...

Με αυξημένο κόστος παραγωγής ξεκινά η καλλιέργεια τομάτας στην Ηλεία – Η έλλειψη εργατικών χεριών υπερβαίνει το 10%

Αυξήσεις άνω του 10% στο κόστος παραγωγής, μειωμένα διαθέσιμα εργατικά χέρια αλλά με αυξημένο ημερομίσθιο χωρίς εργάσιμο και χαμηλότερη τιμή στο προϊόν “πρεσάρουν” φέτος τους τοματοπαραγωγούς.Με νέα δεδομένα αναγκάζονται να συμβιβαστούν οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, αφού από...

Σταθερά ανοδική πορεία στις εξαγωγές εσπεριδοειδών – Ανεξέλεγκτα τα πορτοκάλια της Αιγύπτου (πίνακες)

Σταθερά ανοδική τροχιά καταγράφουν οι εξαγωγές των ελληνικών εσπεριδοειδών, με τα Λεμόνια να δείχνουν πολύ καλή εικόνα, ενώ τόσο τα πορτοκάλια, όσο και τα μανταρίνια διαγράφουν πολύ καλή πορεία, την ίδια στιγμή που τα αιγυπτιακά αντίστοιχα προϊόντα ακρίβυναν αρκετά.Πιο...
spot_img