back to top

Αυτός είναι ο λόγος που το καλαμπόκι στη Θράκη είναι… καταδικασμένο

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αναφορικά με τα  ελαχιστότατα χιλιοστά βροχής που έπεσε στην Θράκη, έδωσε στην δημοσιότητα το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, σημειώνοντας ότι η ξηρασία πλήττει την περιοχή μας.

Έκδηλη η ανησυχία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, αναφορικά με την νέα καλλιεργητική περίοδο που έρχεται με… προδιαγεγραμμένα προβλήματα και «αποτυχίες» σε καλλιέργειες, με πρώτη αυτή του καλαμποκιού, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης.

Ο ίδιος, ειδικότερα για την Ξάνθη (αλλά και για όλη την Θράκη) κάνει λόγο για μια «δύσκολη καλλιεργητική περίοδο», τονίζοντας ότι «ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει πολύ χαμηλά λόγω των τριών προηγούμενων ετών που είχε πολύ μειωμένες βροχοπτώσεις και εξαντλήθηκε», ενώ παράλληλα συμβουλεύει τους αγρότες να κάνουν «στροφή» σε άλλες καλλιέργειες που δεν χρειάζονται τόσο νερό, αναφερόμενος επίσης και σε «λύσεις» που έχουν προταθεί για τον περιορισμό της κατασπατάλησης του αρδεύσιμου νερού.

Τέλος, αναφέρεται και στο μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης, που ξεκίνησε, σημειώνοντας ωστόσο με έμφαση ότι δεν πρέπει να επεκταθούν οι ζώνες αρδεύσιμων καλλιεργειών.

«Προδιαγεγραμμένη η αποτυχία του καλαμποκιού αφού δε θα υπάρχει νερό – Δύσκολη η καλλιεργητική περίοδος για τους Ξανθιώτες»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαδάκης, επισήμανε στην «Θ» ότι «το καλαμπόκι και το βαμβάκι θα έχουν προβλήματα. Εδώ έχουν προβλήματα τα σιτηρά, που αυτήν την στιγμή μαστίζονται από ξηρασία. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει «πέσει» πολύ χαμηλά λόγω των τριών προηγούμενων ετών που είχε πολύ μειωμένες βροχοπτώσεις και εξαντλήθηκε. Κατεβαίνει συνεχώς όλο και πιο κάτω. Στην Ξάνθη, παρατηρούμε πολύ μεγάλη μείωση βροχοπτώσεων. Για να καταλάβετε, η Κρήτη, που θεωρούνταν η πιο ξηροθερμική περιοχή, δέχθηκε αυτό το δίμηνο 150 χιλιοστά. Αυτό το δίμηνο στην Βόρεια Ελλάδα, έχουμε κατά μέσο όρο 30-40 ή και 50 χιλιοστά. Δεν είχαμε βροχές και τα χιόνια που έπεσαν ήταν πολύ λίγα σε ισοδύναμο ύψος νερού. Το βλέπετε και στα Ποτάμια αυτό, που δεν έχουν ροή. Δεν κατεβάζουν νερό, γιατί το απορροφά όλο η γη. Οι Ξανθιώτες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν δύσκολη καλλιεργητική περίοδο. Όσοι ποτίζουν ειδικά με επιφανειακά νερά, δηλαδή με επιφανειακές γεωτρήσεις (μέχρι 8 μέτρα), θα έχουν φοβερό έλλειμμα σε νερό και ίσως θα πρέπει να μπουν σε επιλογή καλλιέργειας που να αντέχει σε ξηρές συνθήκες. Να κάνουν «στροφή» και να αποφύγουν το καλαμπόκι, που χρειάζεται περισσότερο νερό. Γιατί θα είναι προδιαγεγραμμένη η αποτυχία του, αφού δεν θα έχει νερό. Το βαμβάκι «τρώει» λιγότερο νερό από τον αραβόσιτο, αλλά και αυτό θέλει νερό.

Τα ακτινίδια, από την άλλη, έχουν γίνει σε μέρη που ποτίζονται. Ξοδεύουν και αυτά αρκετό νερό, γιατί πρόκειται για πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά γενικά θα «πέσει» η στάθμη των υπόγειων υδάτων γιατί και η Ξάνθη ποτίζει  με υπόγεια νερά ως επί τω πλείστον. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».

«Τεράστιος ο προβληματισμός των αγροτών»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν θεωρεί «μονόδρομο» το στάρι και το κριθάρι, σε αυτήν την περίπτωση, ο ίδιος απαντά ως εξής:

«Υπάρχουν και άλλες καλλιέργειες που δεν χρειάζονται τόσα πολλά νερά, αλλά δεν έχουν «πεδίο »αυτήν την στιγμή. Δεν έχουν εξοπλισμό οι παραγωγοί να βάλουν αυτές τις καλλιέργειες. Το ρεβύθι είναι μια λύση. Επίσης υπάρχουν όσπρια που είναι μικρότερου βιολογικού κύκλου. Θα πρέπει να μπούμε σε τέτοιες λογικές. Υπάρχει τεράστιος προβληματισμός στους αγρότες και από εκεί πήρα το μήνυμα και μετά πήρα τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και έκανα αυτήν την ανάρτηση και το δελτίο τύπου. Οι αγρότες πρέπει να προβληματιστούν και να επιλέξουν καλλιέργειες που δεν θα χρειαστούν τόσο νερό και αν θα επιλέξουν – για παράδειγμα – το είδος, θα πρέπει να μπουν σε όψιμες ποικιλίες, που σημαίνει ότι είναι πιο βαθύριζες από τις άλλες, προκειμένου να εκμεταλλευθούν πιο πολύ βάθος χώματος, που έχει περισσότερη υγρασία.

Και θα πρέπει να σπείρουν πιο αραιά. Θα πρέπει τα φυτά να είναι σε μεγαλύτερες αποστάσεις – σε γραμμικές καλλιέργειες – ώστε να εκμεταλλεύονται μεγαλύτερη ποσότητα χώματος και θρεπτικών υλικών».

«Φράγματα, άρδευση με σταγόνες και υδρόμετρα για περιορισμό της σπατάλης οι λύσεις»

Επίσης, ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «την τελευταία δεκαπενταετία, παρατηρούνται όλο και λιγότερες βροχές και έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν φράγματα, θα πρέπει να περιοριστεί το πότισμα με πυραύλους και με επιφανειακές μεθόδους άρδευσης, θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποδοτική για να αποφεύγουμε τις σπατάλες, θα πρέπει να μπουν ακόμη και υδρόμετρα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις σπατάλες. Γιατί αυτήν την στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και σπατάλες νερού και το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος που φυσικά ανήκει σε όλους και δεν ανήκει αποκλειστικά στους γεωργούς που το χρησιμοποιούν».

«Ξεκίνησε το αρδευτικό της Ξάνθης»

Τέλος, αναφορικά με το μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης, ο ίδιος σημείωσε ότι «ξεκίνησε, από ο,τι ακούγεται και ευτυχώς θα είναι υπο «πίεση» και θα λύσει κάποια προβλήματα. Στην Ξάνθη, έχετε κοντά σας και μεγάλο Ποτάμι, τον Νέστο που μπορεί κάπως να δώσει κάποιες λύσεις από εκεί. Το νερό δηλαδή που εκμεταλλεύεται ο ΔΕΔΔΗΕ για να παράξει ρεύμα, αν μαζευτεί μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί προς τα κάτω σαν αρδευτικό. Αναφορικά με το αρδευτικό έργο, το θέμα είναι να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Και να μην επεκταθούν οι ζώνες αρδεύσιμων καλλιεργειών. Να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

Γιατί αν με έργα αρδευτικά δώσουμε νερό σε περιοχές που δεν ποτίζονταν, αυξάνουμε την κατανάλωση. Και αυτήν την στιγμή, δεν έχουμε νερό για να καταναλώσουμε. Αν ρωτήσετε και τους διευθυντές των Φραγμάτων, θα σας πουν ότι οι στάθμες των νερών, είναι πεσμένες».

ΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΒΡΟΧΗΣ ΠΟΥ «ΕΠΕΣΑΝ» ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2025

Σημειώνεται ότι – σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης – το πρώτο δίμηνο του 2025 οι τιμές που έδειξαν οι βροχογράφοι στην Θράκη σε ύψος βροχής και ισοδύναμο υψος χιονιού είναι :

Φανάρι Ροδόπης 9mm

Αμαξάδες Ροδόπης 14mm

Αλεξ/πολη λιμάνι 21mm

Ξάνθη 24mm

Βυρσίνη Ροδόπης 27mm

Κέχρος Ροδόπης 30mm

Δίκαια Έβρου 33mm

Ίμερος Ροδόπης 34mm

Προσκυνητές Ροδόπης 34mm

Παλαγία Έβρου 39mm

Κόσμιο Ροδόπης 40mm

Ορεστιάδα 42mm

Διδυμότειχο 50mm

Μεταξάδες Έβρου 80mm

Σαμοθράκη 87mm

ΠΗΓΗ: thraki.com

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΚΕ και το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Ο σταθμός θα δημιουργηθεί...

Οι Ισπανοί πουλάνε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 4.1 ευρώ το κιλό

Με σταθερούς και αποδοτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα νεότερα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA).Συγκεκριμένα, για τον Φεβρουάριο του 2025, η παραγωγή έφτασε τους 150.769 τόνους, ενώ συνολικά για...

Νομοθετική ρύθμιση για μετανάστες εργάτες γης: Παράταση υφιστάμενων αδειών και διευκόλυνση για έκδοση νέων

Έως και τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις παράτασης αδειών μεταναστών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα που ήρθαν από χώρες εκτός Ε.Ε., με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να φέρνει στο κοινοβούλιο νέα νομοθετική ρύθμιση.Η ρύθμιση που...

«Καυτά» ερωτήματα από τον ΣΕΒΙΤΕΛ για το «5λιτρο του παραγωγού»

Θετικά αλλά και με επισημάνσεις  τοποθετήθηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ στην πρόταση της επιστημονικής ομάδας «4Ε» για τη θέσπιση του «5λιτρου του παραγωγού».Αρχικά, ο Σύνδεσμος των τυποποιητών χαιρέτισε την σοβαρή ενασχόληση της επιστημονικής κοινότητας με το θέμα, ενώ η εν λόγω...

Το φράγμα Αγιονερίου είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτών στην Ελασσόνα

Στη Βουλή έφερε το θέμα του φράγματος Αγιονερίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος τονίζει ότι το έργο πρέπει να γίνει άμεσα καθώς είναι  ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Ελασσόνας.Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της...

Θολώνει το «success story» της θεραπευτικής κάνναβης

Όπως συμβαίνει στη χώρα μας κάθε τι νέο συνοδεύεται με διθυράμβους, αλλά στο τέλος τζίφος...Πέρυσι τέτοια εποχή εκτελέστηκε η πρώτη συνταγή για τη για την χορήγηση κάνναβης για ιατρική - φαρμακευτική χρήση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ 24-2-2024) μία κυρία 60 χρόνων...

Πάργα: Πρεμιέρα για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση ανέργων στη μελισσοκομία

Ξεκινάει τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης στη μελισσοκομία, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα υλοποιήσει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Ιωαννίνων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).Το πρόγραμμα, συνολικής...

Ζητούνται… νέοι αγρότες στη Δυτική Ελλάδα – Το ενδιαφέρον για σχετικό πρόγραμμα μειώθηκε κατά 40%

Όπως καταγράφεται στην εφημερίδα «Συνείδηση» το ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών είναι μειωμένο κατά 40% στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις αστοχίες του εν λόγω προγράμματος να αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους.Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις αρχές...

Σπαράγγι, το αιώνιο φάρμακο

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια».Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι' αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.Το σπαράγγι (επιστημονική...
- Διαφήμιση -spot_img