Αυξήσεις άνω του 10% στο κόστος παραγωγής, μειωμένα διαθέσιμα εργατικά χέρια αλλά με αυξημένο ημερομίσθιο χωρίς εργάσιμο και χαμηλότερη τιμή στο προϊόν “πρεσάρουν” φέτος τους τοματοπαραγωγούς.
Με νέα δεδομένα αναγκάζονται να συμβιβαστούν οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, αφού από τη μια το ζήτημα του αρδευτικού νερού το οποίο φέτος δίνεται με πρόγραμμα ανά δεύτερη ημέρα και από την άλλη το αυξημένο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την μείωση κατά 10% της τιμής από τα εργοστάσια μεταποίησης, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα την οποία καλούνται να διαχειριστούν.
Ο παραγωγός Γιώργος Τσακοπιάκος από τα Σαβάλια, μιλώντας στο Gaia365.gr, τόνισε πως η φετινή περίοδος ξεκίνησε με καθυστερήσεις λόγω άστατου καιρού, ενώ το κόστος παραγωγής έχει σημειώσει αύξηση που ξεπερνά το 10% σε σχέση με πέρυσι. «Φέτος λειτουργούμε με πρόγραμμα στο νερό – μία μέρα έχουμε, μία δεν έχουμε – για να διατηρηθεί η στάθμη του φράγματος σε κατάλληλα επίπεδα ώστε να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η τιμή της βιομηχανικής τομάτας, ως συμβολαιακή καλλιέργεια, είναι προκαθορισμένη και όπως λέει ο κ. Τσακοπιάκος, έχει μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που επιτείνει την οικονομική πίεση στους παραγωγούς. «Προσδοκούμε σε μία καλή παραγωγή, ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να καλύψουμε τα έξοδα και να μας μείνει ένα μεροκάματο», συμπλήρωσε.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της φετινής σεζόν είναι αυτό των εργατών γης. Το ημερομίσθιο, σύμφωνα με τον κ. Τσακοπιάκο, έχει εκτοξευτεί στα 50 ευρώ, ποσό που οι περισσότεροι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν.
Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Γιάννης Καραφλός επιβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής οι ανάγκες σε νερό είναι μικρές και δεν έχουν προκύψει τεχνικά προβλήματα. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το συνολικό κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί περίπου κατά 10%, με κύρια αιτία την αύξηση στα εργατικά. «Το ημερομίσθιο έχει πάει από τα 30 στα 50 και 60 ευρώ, ενώ οι εργάτες, είτε παλαιότεροι είτε νεοεισερχόμενοι, δεν αποδίδουν όσο παλιά», αναφέρει.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που επισημαίνει είναι ότι οι περισσότεροι εργάτες γης αμείβονται χωρίς εργόσημο, κάτι που αφήνει τον παραγωγό εκτεθειμένο φορολογικά, καθώς δεν μπορεί να δηλώσει τα σχετικά έξοδα. «Όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του κόστους δεν μπορεί να δηλωθεί νόμιμα, ο αγρότης βρίσκεται σε αδιέξοδο», καταλήγει.
Τέλος, ο τοματοπαραγωγός Σωτήρης Κακαλέτρης, στάθηκε κυρίως στην ανάγκη υπεύθυνης στάσης από όλους όσοι εμπλέκονται με κάθε τρόπο στην καλλιέργεια ή στην μεταποίηση της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το προϊόν, που αποτελεί σημαντικό έσοδο για την οικονομία της Ηλείας.
«Ξεκινήσαμε από τις 10 Απριλίου τις φυτεύσεις της βιομηχανικής τομάτας και ευελπιστούμε να μας ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες προκειμένου να έχουμε μια καλή παραγωγή.
Φέτος αναγκαζόμαστε να συμβιβαστούμε σε νέα δεδομένα, αναφορικά με την άρδευση, έχουμε μια καλλιέργεια η οποία θέλει καθημερινό πότισμα αλλά και τα αποθέματα του νερού είναι μειωμένα, οπότε πρέπει να υπάρξει από κάθε πλευρά σωστή αντιμετώπιση και κατανόηση.
Τόσο από τους αρδευτές να μην καταφεύγουν σε σπατάλες όσο όμως και από όσους διαχειρίζονται το νερό, να κατανοούν τις ανάγκες των παραγωγών. Είναι αναγκαία η υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές. Τα χρόνια κατά τα οποία κατασκευάστηκε το φράγμα, υπήρχαν άλλα δεδομένα και βάσει αυτών προχώρησαν στην υλοποίησή του. Πλέον όμως η κλιματική αλλαγή, έχει θέσει νέους κανόνες» επεσήμανε ο κ. Κακαλέτρης, ενώ αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος, σημείωσε πως η γεωργία επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, που αποτελούν τους κρίκους μια αλυσίδας. Αυτό σημαίνει, ότι στο τέλος θα γίνει η αποτίμηση και θα είναι σε θέση οι παραγωγοί να καταλάβουν κατά πόσο επηρεάστηκε το εισόδημά τους από την μειωμένη τιμή του προϊόντος και από το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής.
ΠΗΓΗ: gaia365.gr