Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια χωρίς σημαντικές αλλαγές, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Σάντσεθ στην Ισπανία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νέο πρότυπο ποιότητας για τα φυτικά έλαια, το οποίο επικαιροποιεί τους ισχύοντες τεχνικούς και υγειονομικούς κανονισμούς που ισχύουν από το 1983 για αυτά τα βρώσιμα λίπη.
Αυτή η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη προσαρμογής των κανονισμών στην τρέχουσα πραγματικότητα του τομέα και στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών.
Το νέο πρότυπο διατηρεί τη χρήση των όρων «παρθένο» και «έξτρα παρθένο» αποκλειστικά για το ελαιόλαδο, όπως ορίζεται από το ποιοτικό πρότυπο για αυτά, το οποίο ισχύει από το 2021, ενώ η ανάμειξη φυτικών ελαίων με ελαιόλαδα απαγορεύεται.
Οι κυριότερες τροποποιήσεις
Το νέο νομοθετικό κείμενο, το οποίο επιτεύχθηκε με υψηλό βαθμό συναίνεσης μεταξύ των κρατικών αρμόδιων αρχών των αυτόνομων περιφερειακών κοινοτήτων και των επαγγελματικώνεκπροσώπων του τομέα, επιτρέπει την αναγνώριση των φυτικών ελαίων σε νέες πρώτες ύλες —μέχρι τώρα περιορισμένες— οκτώ επεξεργασμένων (ραφιναρισμένων) πρώτων υλών όπως η σόγια, ο ηλίανθος, η αραχίδα, ο βαμβακόσπορος, το φύτρο καλαμποκιού, η ελαιοκράμβη, ο κνήκος (Safflower) και το γιγαρτέλαιο (σπόροι σταφυλιού). Οι περιορισμοί που μέχρι τώρα ίσχυαν αποτελούσαν σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ισπανική βιομηχανία σε σύγκριση με τα προϊόντα που παρασκευάζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Επιτρέπει επίσης την παραγωγή στην Ισπανία ελαίων από οποιοδήποτε φρούτο ή σπόρο που έχει εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα στην ΕΕ, όπως αβοκάντο ή καρύδι, και, για πρώτη φορά, έτσι ώστε θα μπορούν να παραχθούν και να διατεθούν στην αγορά φυτικά έλαια που λαμβάνονται μέσω μηχανικών διαδικασιών (έλαια με έκθλιψη), τα οποία διατηρούν καλύτερα το άρωμα και τη φυσική γεύση του φρούτου ή του σπόρου.
Βελτιώσεις εισάγονται επίσης στην επισήμανση. Τα προϊόντα πρέπει πλέον να προσδιορίζονται σαφώς ως «έλαια που έχουν παραχθεί με έκθλιψη» ή ως «ραφιναρισμένα έλαια» και, στην περίπτωση των μειγμάτων, πρέπει να αναφέρεται εάν κάποιο από τα συστατικά έχει υποστεί ραφινάρισμα. Επιπλέον, μπορούν να συμπεριληφθούν προαιρετικοί όροι όπως η περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, όπου κρίνεται σκόπιμο .
Οι πρόσφατα εγκεκριμένοι κανονισμοί εισάγουν επίσης νέες παραμέτρους και μεθόδους ανάλυσης για την πρόληψη της απάτης, τη διασφάλιση της αυθεντικότητας των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.
Τα παραπάνω συμβαίνουν στη μακρινή Ισπανία σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα (olimerca.com, mercacei.com κ.ά) ενώ παράλληλα βλέπουμε και έναν οργασμό δραστηριοτήτων και χρηματοδοτήσεων με το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας στο πλευρό των αγροτών με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά υπό τον φόβο των δασμών Τραμπ.
ΠΗΓΗ: olivenews.gr