back to top

Μεγάλο πρόβλημα η προσυλλεκτική κιλήδωση καρπού στο μανταρίνι – Συνεταιρισμοί της Αργολίδας ζητούν αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ

Την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για το πρόβλημα της προσυλλεκτικής κηλίδωσης των μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη ζητάνε 14 συνεταιρισμοί της Αργολίδας με ανοικτή επιστολή που απευθύνεται στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ Σκαφιδακίου κ. Θωμάς Φάκλαρης, πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές για ζημιογόνα αίτια που δεν έχουμε στην περιοχή μας. Αντίθετα το συγκεκριμένο πρόβλημα εμφανίζεται συχνά στην περιοχή και οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους παραγωγούς. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι πια αναχρονιστικός και δεν μπορεί πια να πληρώνουμε ασφάλιστρα και να μην είμαστε ασφαλισμένοι.

Στην επιστολή, που συνοδεύεται από σχετική έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σας υποβάλλουμε Έκθεση-Αίτημα, που συνέταξε ο κ. Δημήτρης Δήμου, τ. Δ/ντής της ΔΑΟΚ Π.Ε Αργολίδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας, για το πρόβλημα που αφορά την προσυλλεκτική κηλίδωση των καρπών της ποικιλίας μανταρινιάς Κλημεντίνη, καθώς και των κλώνων αυτής, κατά την ωρίμανση.

Σημειώνουμε, τη μεγάλη σημασία που έχει το σοβαρό αυτό πρόβλημα για τη σπουδαιότερη ποικιλία μανταρινιάς, για την Αργολίδα, αφού αυτή καλύπτει το 70% από τα 40.000 στρέμματα με μανταρίνια που καλλιεργούνται στον αργολικό κάμπο.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι, υπήρξαν καλλιεργητικές περίοδοι κατά τις οποίες η προκαλούμενη ζημιά είχε τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αφού υπήρξαν κτήματα στα οποία η παραγωγή δεν συλλέχθηκε.

Έτσι, θεωρούμε ουσιαστική την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπου το πρόβλημα της κηλίδωσης των μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως αίτιο που χρήζει οικονομικής αποζημίωσης εκτός των τεσσάρων βασικών αιτίων Χαλάζι, Παγετός, Ανεμοθύελλα και Πλημμύρα που μέχρι τώρα καλύπτονται οικονομικά. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την αλλαγή του υπάρχοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Παρουσίαση του προβλήματος

Η προσυλλεκτική κηλίδωση (rind breakdown) των μανταρινιών στην ποικιλία Κλημεντίνη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στην εμπορευσιμότητα του προϊόντος. Το πρόβλημα αυτό λανθασμένα αναφέρεται από τους παραγωγούς ως «Μονίλια» ασθένεια μυκητολογική, που προσβάλει τα άνθη και τους καρπούς σε πυρηνόκαρπα (Βερικοκιές, Ροδακινιές, Δαμασκηνιές). Συγκεκριμένα λόγω των καθοριστικών βροχοπτώσεων που προέκυψαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2024) που συνέπεσε με το χρονικό διάστημα της ωρίμανσης των καρπών της ποικιλίας Κλημεντίνη ύστερα από την παρατεταμένη ανυδρία και τις εναλλαγές με την ηλιοφάνεια που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα την παρουσίαση του προβλήματος Τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων η προσυλλεκτική κηλίδωση δεν δημιούργησε χαρακτηριστικά προβλήματα στον αργολικό κάμπο.

Όμως, κατά τη φετινή περίοδο στο αναφερόμενο παραπάνω χρονικό διάστημα, το πρόβλημα εκδηλώθηκε με έντονη μορφή σε διάφορες περιοχές στον αργολικό κάμπο. Επισημαίνουμε ότι, η προσυλλεκτική κηλίδωση των μανταρινιών δεν οφείλεται σε προσβολή από παρασιτικούς μικροοργανισμούς. Η κηλίδωση αποδίδεται σε διαταραχή της φυσιολογίας του καρπού η οποία προκαλεί την εμφάνιση βυθιζόμενων κηλίδων στο φλοιό του καρπού με αποτέλεσμα σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος.

Τα συμπτώματα παρατηρούνται περισσότερο σε καρπούς που βρίσκονται στην περιφέρεια του δένδρου.

Μελέτες και παρατηρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας σε συνεργασία με το ΠΕΓΕΑΛ Ξυλοκάστρου, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» έδειξαν ότι ο υγρός καιρός με απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και με έντονη ηλιοφάνεια, προκαλούν τη λύση των ελαιοκυττάρων της επιδερμίδας και στη συνέχεια την εκροή ελαίων από τους ιστούς αυτούς, με αποτέλεσμα τη νέκρωση των κυττάρων της επιδερμίδας του καρπού.

Η κηλίδωση εμφανίζεται έντονα αφού έχει γίνει η αλλαγή του χρώματος του καρπού από πράσινο σε πορτοκαλί. Ωστόσο, ορισμένες χρονιές όπως το 2013, 2016, 2019 το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ακόμη στα μανταρίνια «άρχισε να σπάει» ο χρωματισμός. Ειδικά τις χρονιές αυτές οι απώλειες ήταν τεράστιες, αφού υπήρξαν κτήματα από τα οποία η παραγωγή δεν συλλέχθηκε. Το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλους τους κλώνους (Κλημεντίνη Πόρου, SRA 89, SRA 63) της ποικιλίας Κλημεντίνη με τον κλώνο SRA 63 να παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επίσης, σε περίπτωση συλλογής και αποθήκευσης των καρπών το πρόβλημα παρουσιάζεται κατά την αποθήκευση. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ξεκινούν οι πρώτες «λύσεις» στην επιφάνεια των καρπών αυτές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι και έτσι τα συμπτώματα εξελίσσονται και παρουσιάζονται έντονα κατά την αποθήκευση. Για το λόγο αυτό, ενώ η συλλογή των καρπών γίνεται κανονικά μόλις αρχίζουν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις τα συσκευαστήρια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σταματούν τη συλλογή περιμένοντας την εξέλιξη του φαινομένου.

Προηγούμενη ερευνητική εργασία

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε, παλαιότερα από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας για το θέμα αυτό είχε γίνει δίχρονη (2005-2006) ερευνητική εργασία (Δρ A. Ασημακοπούλου, Δ. Δήμου MSc κ.α). Από την εργασία αυτή προέκυψαν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε παθογενείς παράγοντες (μύκητες, βακτήρια, ιοί κ.λπ) αλλά σε αβιοτικούς παράγοντες, όπως εμπειρικά φαίνεται στην πράξη, αφού το πρόβλημα όπως έχει αναφερθεί, παρουσιάζεται με την εναλλαγή υγρασίας και έντονης ηλιοφάνειας. Με τη βοήθεια μικροσκοπίου (οπτικού και φθορισμού) στο φλοιό των μανταρινιών διαπιστώθηκαν ρωγμές αόρατες δια γυμνού οφθαλμού που αφορούσαν ρήξη της εφυμενίδας και αμοιβαία απομάκρυνση στρώσεων επιδερμικών και πιθανόν και κυττάρων του φλοιώδους παρεγχύματος. Οι ρωγμές αυτές δεν προκαλούν αλλοιώσεις στη δομή των ελαιωδών αδένων, παρατηρείται όμως εκεί συσσώρευση φαινολικών ουσιών με χαρακτηριστικό αυτοφθορισμό του τύπου των φλαβονοειδών.

Σημειώνεται ότι, οι καρποί ζημιώνονται ακόμη περισσότερο και καθίστανται μη εμπορεύσιμοι αφού στην επιφάνεια των κηλίδων αναπτύσσονται δευτερογενώς διάφοροι μύκητες οι οποίοι βρέθηκε ότι, προκαλούν σήψεις. Οι μύκητες αυτοί ανήκουν στα γένη Alternaria, Cladosporium, Penicillium κ.α. Ακόμη, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε διαταραχή της ανόργανης θρέψης. Πάντως όταν συνεχίζονται οι εναλλαγές βροχοπτώσεων και ηλιοφάνειας προκύπτουν εικόνες όπου η παραγωγή δεν μπορεί να συλλεχθεί κατά μεγαλύτερο μέρος και «την τρώει το χώμα». Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι υπήρξαν καλλιεργητικές περίοδοι κατά τις οποίες η προκαλούμενη ζημιά είχε τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αφού υπήρξαν κτήματα στα οποία η παραγωγή δεν συλλέχθηκε.

Προτεινόμενα μέτρα

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για την καθοριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τη δική σας πλευρά, έτσι ώστε να συνηγορήσετε για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη στην Αργολίδα στις καλλιεργητικές περιόδους που εκδηλώνεται το πρόβλημα. Σημειώνουμε ότι, τα έξοδα έχουν γίνει για καλλιεργητικές εργασίες όπως λιπάνσεις, ποτίσματα, ψεκασμοί φυτοπροστασίας και η μη αποκόμιση του προβλεπόμενου εισοδήματος έχει ολέθριες συνέπειες 14 τόσο για τα νοικοκυριά των καλλιεργητών όσο και για την οικονομία της περιοχής. Έτσι, θεωρούμε ουσιαστική την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπου το πρόβλημα της κηλίδωσης των μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως αίτιο που χρήζει οικονομικής αποζημίωσης εκτός των τεσσάρων βασικών αιτίων Χαλάζι, Παγετός, Ανεμοθύελλα και Πλημμύρα που μέχρι τώρα καλύπτονται οικονομικά. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την αλλαγή του υπάρχοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των Συνεταιριστικών Φορέων Εσπεριδοειδών Αργολίδας

1. ΚΑΣΟΑ (Κοινοπραξία Αγροτικών Συν/μών Ομάδων Παραγωγών Αργολίδας) – Κων/νος Πιπέρος

2. Ε.Α.Σ.Α (Ένωση Αγροτικών Συν/μών Αργολίδας) – Σπύρος Αντωνόπουλος

3. Α.Σ Σκαφιδακίου – Θωμάς Φάκλαρης

4. Α.Σ Ηρας – Στέλιος Δωροβίνης

5. Α.Σ Κιβερίου – Ιωάννης Τσακίρης

6. Α.Σ Ελληνικού – Παναγιώτης Γάτσιος

7. Α.Σ Αεροδρομίου – Άρης Λειβαδίτης

8. Α.Σ Σταθέϊκων – Άννα Λαμπάδα

9. Α.Σ Ήλιος – Σπύρος Καχριμάνης

10. Α.Σ Ασίνης – Γεώργιος Ορφανός

11. Α.Σ Κουτσοποδίου «ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ» – Κωνσταντίνος Πίππας

12. ΑΣΕΠΚΠ Κουτσοποδίου – Γεώργιος Μαύρας

13. Α.Σ Κεφαλαρίου – Αθανάσιος Μπέλμπας

14. Α.Σ Μέλισσα – Τάσος Νανόπουλος

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πως να βοηθήσετε την ελιά σε θερμές περιόδους – Αυτή η πρακτική σώζει καλλιέργειες

Η στοχευμένη άρδευση κατά τις πιο θερμές περιόδους βοηθά το φυτό να αποφύγει την υδατική καταπόνηση και διασφαλίζει ισορροπημένη παραγωγή.Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 33-34°C, η επιφάνεια του καρπού της ελιάς μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες και,...

Κέλλας: «Ο νομός Λάρισας πρότυπο οινοτουριστικού προορισμού για όλη την Ελλάδα»

Στον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την παράδοση και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός...

Πως θα δηλώσετε σωστά τα ελαιοτεμάχιά σας – Πλήρης οδηγός από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Οι ελαιοκαλλιεργητές απειλούν ότι δε θα μπουν στη νέα σεζόν, ωστόσο οι ΔΑΟΚ συνεχίζουν να εκδίδουν οδηγίες για μια πλήρη υποβολή δήλωσης των ελαιοτεμαχίων.Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις...

Στο όριο τα αποθέματα ελαιολάδου με πιθανότητες για διακριτή άνοδο στην εμπορική κίνηση

Mε αποθέματα 550.0000 τόνων στα ισπανικά ελαιοτριβεία αρχίζει η τουριστική περίοδος για την αγορά της Ιταλίας (και όχι μόνο), με τους αγοραστές να αρχίζουν να ζυγίζουν τα δεδομένα και να φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν σταδιακά σε επίπεδα τιμών άνω...

ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ τέλος – Στους Περιφερειακούς Οργανισμούς δίνει τη διαχείριση του νερού ο Τσιάρας

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τοποθετήθηκε στο Greek Water Summit 2025, τονίζοντας ότι «το νερό δεν είναι απλώς φυσικός πόρος - είναι το θεμέλιο κάθε...

Θεσσαλία: Χιλιάδες στρέμματα έχουν μείνει χωρίς νερό

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Οι βροχές του Μαΐου καθυστέρησαν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίριΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ[email protected]Αφού ο θεσσαλικός κάμπος πνίγηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον Daniel...

Δεν ανεβαίνει με τίποτα πάνω από 4€ το ελαιόλαδο – Η τάση και η κρίσιμη ημερομηνία στην επιτραπέζια ελιά

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά κάτω από 4€ στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπως καταγράφεται με το παρατήριο τιμών, ενώ γνωστή έγινε η τάση, αλλά και η ημερομηνία-κλειδί για την επιτραπέζια ελιά.Αναλυτικά:Στην Ισπανία η ανακοίνωση του...

Πρωτοφανής απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων: Οχι στις ιατρικές ιδιότητες το ελαιόλαδου!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων δεν δέχεται τις ιατρικές ιδιότητες του παρθένου ελαιόλαδου.Η Αρχή απέρριψε το αίτημα της ισπανικής ένωσης QvExtra!, η οποία επιδίωκε να είναι η πρώτη που θα αποκτούσε επίσημη υγειονομική δήλωση για το...

Αρκούδα κατέστρεψε κερασιές στο Μεσόβουνο Εορδαίας – Αγρότης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το άγριο ζώο (βίντεο)

Στο Φούφα Εορδαίας μία αρκούδα τριγυρνούσε στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, ενώ ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν και στο Δροσερό. Την ίδια ώρα στο Μεσόβουνο, αρκούδα προκάλεσε ζημιές σε κερασιές.Ο Νίκος Ουζουνίδης, αγρότης περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Περίμετρο» τη δική...
spot_img