back to top

Η έλλειψη εργατών απειλεί το σκόρδο της Βύσσας

Από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» που κυκλοφορεί

Η διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι κάθε χρόνο ένας άθλος για τους 20 παραγωγούς, ακριτες του Εβρου

ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ

zavliaris@gmail.com

Μια διαρκής μάχη να κρατήσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα τους στη Νέα Βύσσα του Έβρου είναι η καθημερινότητα για τους σκορδοκαλλιεργητές της ακριτικής περιοχής. Αν και «φυλάττουν Θερμοπύλες», ουσιαστικά οι αγρότες στα σύνορα παλεύουν μόνοι τους κόντρα σε αρκετές αντιξοότητες, παράγοντας ωστόσο ένα εξαιρετικό προϊόν.

«Το σκόρδο της Βύσσας έχει ξεκάθαρη διαφορά από τα υπόλοιπα σκόρδα», εξηγεί στον «ΕΑ» ο αντιπρόεδρος του του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκόρδου Βύσσας Νίκος Νεντίδης.

Όπως λέει, σε δειγματισμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς, είτε σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, είτε σε φεστιβάλ γαστρονομίας, το σκόρδο της Βύσσας έχει ξεχωρίσει για την χαρακτηριστική του αψάδα, που το κάνει διαφορετικό από τα άλλα προϊόντα.

Η Βύσσα άλλωστε έχει τον άτυπο τίτλο της πρωτεύουσας του ελληνικού σκόρδου, αφού εκεί καλλιεργείται το 80% της εγχώριας παραγωγής.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, τουναντίον. Η διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι κάθε χρόνο ένας άθλος για τους 20 παραγωγούς και τις οικογένειές τους.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη εργατικών χεριών. «Ο Έβρος όπως ξέρετε με τα χρόνια ερημώνει, οι νέοι φεύγουν στις πόλεις. Το σκόρδο είναι μια απαιτητική καλλιέργεια και χρειάζεται χέρια. Πώς να κρατήσουμε τα στρέμματά μας εάν δεν έχουμε ανθρώπους να συνδράμουν στη συγκομιδή και στην υπόλοιπη καλλιέργεια», διερωτάται ο κ. Νεντίδης.

Σε αυτή τη φάση οι σκορδοπαραγωγοί της Νέας Βύσσας καλλιεργούν περίπου 200 στρέμματα, που είναι και το 10% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του κάμπου της Βύσσας. Η απόδοση που δίνουν οι βολβοί που οι Βυσσιώτες έφεραν μαζί τους πριν από έναν αιώνα από το χωριό Μπόσνα της Ανδριανούπολης από όπου ήρθαν πρόσφυγες, φτάνει τον έναν τόνο ανά στρέμμα.

Όπως λέει ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, αυτός ο ιστορικής σημασίας σπόρος που φυτεύουν κάθε Οκτώβρη για να συγκομίσουν το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, έχει το χαρακτηριστικό της έντονης γεύσης λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον χειμώνα.

Αν και εξαιρετικό προϊόν, είναι δύσκολο να εξαχθεί, αφού τα στρέμματα και κατ΄επέκταση η παραγωγή είναι λίγα για να καλύψουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό.

 Αν και είναι ένα μοναδικό προϊόν, δεν έχει γίνει κάποια πανεπιστημιακή μελέτη ώστε να αναλυθεί ο καρπός και να βελτιωθεί η απόδοσή της καλλιέργειας

 Δεν έδειξαν ενδιαφέρον οι ερευνητές

Το παράπονο των σκορδοπαραγωγών είναι πως αν και καλλιεργούν αδιάλειπτα τον σπόρο των προγόνων τους, δίνοντας στην αγορά ένα εξαιρετικό προϊόν, δεν έχουν την ανάλογη αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα.

«Αν και είναι ένα μοναδικό προϊόν, δεν έχει γίνει κάποια πανεπιστημιακή μελέτη ώστε να αναλυθεί ο καρπός, δούμε τις ιδιαιτερότητές του και να βελτιώσουμε την απόδοση της καλλιέργειας»,, λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Νεντίδης.

Παρήγορο ωστόσο είναι το γεγονός ότι έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες ώστε το σκόρδο Βύσσας να γίνει ΠΟΠ, εξέλιξη που ελπίζουν ότι θα δώσει την ώθηση που ζητούν για την επέκταση αλλά και την εξέλιξη της παραγωγής.

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πως να βοηθήσετε την ελιά σε θερμές περιόδους – Αυτή η πρακτική σώζει καλλιέργειες

Η στοχευμένη άρδευση κατά τις πιο θερμές περιόδους βοηθά το φυτό να αποφύγει την υδατική καταπόνηση και διασφαλίζει ισορροπημένη παραγωγή.Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 33-34°C, η επιφάνεια του καρπού της ελιάς μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες και,...

Κέλλας: «Ο νομός Λάρισας πρότυπο οινοτουριστικού προορισμού για όλη την Ελλάδα»

Στον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την παράδοση και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός...

Πως θα δηλώσετε σωστά τα ελαιοτεμάχιά σας – Πλήρης οδηγός από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Οι ελαιοκαλλιεργητές απειλούν ότι δε θα μπουν στη νέα σεζόν, ωστόσο οι ΔΑΟΚ συνεχίζουν να εκδίδουν οδηγίες για μια πλήρη υποβολή δήλωσης των ελαιοτεμαχίων.Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις...

Στο όριο τα αποθέματα ελαιολάδου με πιθανότητες για διακριτή άνοδο στην εμπορική κίνηση

Mε αποθέματα 550.0000 τόνων στα ισπανικά ελαιοτριβεία αρχίζει η τουριστική περίοδος για την αγορά της Ιταλίας (και όχι μόνο), με τους αγοραστές να αρχίζουν να ζυγίζουν τα δεδομένα και να φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν σταδιακά σε επίπεδα τιμών άνω...

ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ τέλος – Στους Περιφερειακούς Οργανισμούς δίνει τη διαχείριση του νερού ο Τσιάρας

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τοποθετήθηκε στο Greek Water Summit 2025, τονίζοντας ότι «το νερό δεν είναι απλώς φυσικός πόρος - είναι το θεμέλιο κάθε...

Θεσσαλία: Χιλιάδες στρέμματα έχουν μείνει χωρίς νερό

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Οι βροχές του Μαΐου καθυστέρησαν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίριΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ[email protected]Αφού ο θεσσαλικός κάμπος πνίγηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον Daniel...

Δεν ανεβαίνει με τίποτα πάνω από 4€ το ελαιόλαδο – Η τάση και η κρίσιμη ημερομηνία στην επιτραπέζια ελιά

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά κάτω από 4€ στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπως καταγράφεται με το παρατήριο τιμών, ενώ γνωστή έγινε η τάση, αλλά και η ημερομηνία-κλειδί για την επιτραπέζια ελιά.Αναλυτικά:Στην Ισπανία η ανακοίνωση του...

Πρωτοφανής απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων: Οχι στις ιατρικές ιδιότητες το ελαιόλαδου!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων δεν δέχεται τις ιατρικές ιδιότητες του παρθένου ελαιόλαδου.Η Αρχή απέρριψε το αίτημα της ισπανικής ένωσης QvExtra!, η οποία επιδίωκε να είναι η πρώτη που θα αποκτούσε επίσημη υγειονομική δήλωση για το...

Αρκούδα κατέστρεψε κερασιές στο Μεσόβουνο Εορδαίας – Αγρότης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το άγριο ζώο (βίντεο)

Στο Φούφα Εορδαίας μία αρκούδα τριγυρνούσε στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, ενώ ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν και στο Δροσερό. Την ίδια ώρα στο Μεσόβουνο, αρκούδα προκάλεσε ζημιές σε κερασιές.Ο Νίκος Ουζουνίδης, αγρότης περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Περίμετρο» τη δική...
spot_img