back to top

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας;

Μεγάλη η συζήτηση που ξέσπασε για την «ποιότητα» του ελληνικού ελαιολάδου με αφορμή το άρθρο μας Ντίνος Στεργίδης και Μαρία Κατσούλη: ξερριζώστε ελιές, εμείς θα φέρουμε την Ποιότητα.

Ας διευκρινίσουμε τα πράγματα με γνώμονα τα πραγματικά στοιχεία, τη λογική και τη γνήσια καλοπροαίρετη υπεράσπιση του «εθνικού μας προϊόντος».

«Ποιότητα είναι αυτή η αίσθηση όταν μπαίνεις σε ένα ελαιοτριβείο την ώρα που αλέθει φρέσκο υγιή ελαιόκαρπο»

Κατ΄ αρχήν, το (σχεδόν) φιλοσοφικό ερώτημα «τι σημαίνει ποιότητα». Τα λεξικά δίνουν κάποιους μάλλον ασαφείς υποκειμενικο – αντικειμενικούς ορισμούς. Εγώ προσωπικά μένω πιστός σε έναν υπέροχο ορισμό που είχε δώσει ο εκλιπών χημικός Κώστας Βαννός στο 1° συνέδριο του Ελιά & Ελαιόλαδο (2001) με θέμα την ποιότητα όταν είχε πει το εξής σοφό στην απλότητά του: «Ποιότητα είναι αυτή η αίσθηση όταν μπαίνεις σε ένα ελαιοτριβείο την ώρα που αλέθει φρέσκο υγιή ελαιόκαρπο». Αυτή την «υποκειμενική ποιότητα» θα πρέπει να την τεκμηριώνουμε παράλληλα και με την «αντικειμενική ποιότητα», δηλαδή το σύνολο των χημικών παραμέτρων που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης και της οργανοληπτικής ανάλυσης) συν επιπλέον ό,τι αφορά στην καθαρότητα του προϊόντος από ανεπιθύμητα και βλαβερά υπολείμματα φυτοφαρμάκων κ.λπ. Άρα, η ποιότητα είναι μιά άρρηκτη ενότητα γαστρονομικής απόλαυσης συν χημείας και τέλος.

Ποιότητα = γαστρονομία + χημεία 

Όταν λοιπόν κάποιος, ο οποιοσδήποτε, κρίνει και κατακρίνει το (ελληνικό εξαιρετικό παρθένο) ελαιόλαδο ότι «υστερεί σε ποιότητα» θα πρέπει, πρώτον να μας εξηγήσει από που το διαπίστωσε, και, δεύτερον, τι προτείνει. Διαφορετικά, συκοφαντεί το εθνικό μας προϊόν είτε από επιπόλαιη άγνοια, είτε από κάποιο συμφέρον.

Ότι (δήθεν) υστερούμε σε ποιότητα επειδή δεν παίρνουμε βραβεία σε διαγωνισμούς γιατί έτσι έκριναν κάποιοι γευσιγνώστες (με ή χωρίς εισαγωγικά) προερχόμενοι κυρίως από άλλες χώρες, μαθημένοι σε τελείως άλλα γευστικά προφίλ ή και χωρίς «μνήμη» ελαιολάδου, αποτελεί επιχείρημα που δεν αντέχει σε στοιχειώδη κριτική.

Το άλλο επιχείρημα πως πουλάμε το ελαιόλαδό μας χύμα, ειδικά στις εξαγωγές επειδή (δήθεν) υστερούμε σε ποιότητα, είναι τελείως ανιστόρητο και υποδηλώνει είτε άγνοια είτε μετά γνώσεως διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Για το ότι στη μεγαλύτερη αγορά, εισαγωγέα χώρα, τις ΗΠΑ, με όλο το ομογενειακό στοιχείο, το ελληνικό μερίδιο ολοένα συρρικνώνεται και έχει πέσει στο 3%, στην 6η θέση πίσω από Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Τουρκία, Πορτογαλία, ευθύνεται η υστέρηση της ποιότητας των ελαιολάδων μας ή η κατασπατάληση των επί δεκαετίες χαμένων εικαιριών, των δισεκατομμυρίων επιδοτήσεων και προγραμμάτων, η αβελτηρία των επιχειρήσεων και η απουσία εθνικής ελαϊκής πολιτικής, ενώ όλες οι άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες μοχθούσαν, προόδευαν και προοδεύουν;

Ότι στην 2η σε μέγεθος αγορά, εισαγωγέα χώρα, την Βραζιλία -εκεί που από σεβασμό βαπτίζουν τα παιδιά τους με το όνομα Ελλήνων φιλοσόφων, Σώκρατες- το ελληνικό μερίδιο είναι ανύπαρκτο (0,5%) και επίσης συρρικνώνεται ενώ η Πορτογαλία αξιοποιώντας ρίζες και γλώσσα είναι η πρώτη εξαγωγέας μακράν όλων, ακόμη και της Ισπανίας, ευθύνεται η υστέρηση της ποιότητας των ελαιολάδων μας; Μετά το εκπληκτικό διήμερο συνέδριο – προωθητική ενέργεια, που οργάνωσε η Terra Creta επί εποχής του ιδρυτή της Μανώλη Αναγνωστάκη και μάλιστα χωρίς επιδοτήσεις αλλά επενδύοντας ο ίδιος όταν έφερε εμπορικούς αντιπροσώπους από όλο τον κόσμο, και από την Βραζιλία (βλέπε Ελ&Ελ τεύχος 81), πόσοι άλλοι επένδυσαν σε αυτή την τεράστια αγορά; Τι να πει η γλώσσα και ο ουρανίσκος ενός κατά τα άλλα συμπαθέστατου Βραζιλιάνου αν ξαφνικά του δώσουμε να γευθεί ένα ελληνικό λάδι; Φταίει η κορωνέικη ή η αβελτηρία των επιχειρήσεων και η απουσία εθνικής ελαϊκής πολιτικής, ενώ όλες οι άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες μοχθούσαν, προόδευαν και προοδεύουν;

Ας μη συνεχίσουμε στις άλλες μεγάλες πλούσιες αγορές της Αυστραλίας, του Καναδά, κ.λπ.

Να μην ξεχάσουμε το δεύτερο ερώτημα – πρόκληση. Για αυτή την υποτιθέμενη υστέρηση της της ποιότητας των ελληνικών ελαιολάδων, αν την αποδεχθούμε, τι προτείνετε; Εδώ η μαθηματική εξίσωση έχει τρεις και μόνον πιθανές λύσεις τις οποίες εξετάσαμε στο χθεσινό μας άρθρο: είτε φταίνε οι ελιές, άρα να ξεριζώσουμε τις γηγενείς ποικιλίες για να φυτέψουμε ξενικές, μοντέλο που σε μεγάλο βαθμό ακολούθησε ο αμπελοοινικός τομέας με τα γνωστά αποτελέσματα και τον ρόλο κάποιων σομελιέ και ινφλουένσερς να είναι γνωστός τουλάχιστον στον κλάδο των αμπελουργών και οινοποιών. Είτε φταίνε οι ελαιοπαραγωγοί με τις λάθος καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούν, άρα να τους μετακινήσουμε κάπου αλλού για να φέρουμε καλούς ελαιοπαραγωγούς από κάπου αλλού. Είτε φταίνε τα ελαιοτριβεία μαζί με τους ελαιοτριβείς, τους οποίους θα πρέπει κι αυτούς κάπου να μετακινήσουμε εισάγοντας άλλους «ποιοτικούς». Σοβαρά ή γελοία, αυτά λέει η λογική αν υιοθετήσουμε και αρχίσουμε να προπαγανδίζουμε τα περί υστέρησης της ποιότητας. Τώρα, αν θέλουμε να σοβαρευτούμε υπάρχει και ο άλλος δρόμος.

Aς σοβαρευτούμε και ας αφοσιωθούμε με σοβαρό τρόπο στην αέναη προσπάθεια βελτίωσης της ολοκληρωμένης ποιότητας

Η αναγνώριση και κατανόηση ότι η «ποιότητα» αποτελεί ένα σύνθετο, πολυπαραγοντικό ζήτημα σε διαρκή εξέλιξη. Πριν λοιπόν πετάξουμε τα παρθένα λάδια μαζί με τους κατσιγάρους με αυθαίρετες διαπιστώσεις ότι «υστερούμε σε ποιότητα», ας σοβαρευτούμε και ας αφοσιωθούμε με σοβαρό τρόπο στην αέναη προσπάθεια βελτίωσης της ολοκληρωμένης ποιότητας.

Χρειαζόμαστε:

– χρήμα (δυστυχώς όταν το είχαμε το σπαταλήσαμε και σήμερα είναι δυσεύρετο),

– επιστήμονες (έχουμε, αρκεί να τους αξιοποιήσουμε),

– μηχανισμούς και διαδικασίες εκλαΐκευσης και διάδοσης της γνώσης, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (στην Ελλάδα ατροφούν),

– (δι)επαγγελματικές οργανώσεις όλων των κρίκων της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας αξίας (το μεγάλο μας έλλειμμα),

– ανταμοιβή των παραγωγών και πωλητών προϊόντων (ελιών και ελαιολάδων) με δίκαιες και ικανοποιητικές τιμές, εισόδημα, κέρδη, άρα χρειαζόμαστε ρυθμίσεις της αγοράς (της ΕΕ ατρόφησαν, χώρες όπως η Ισπανία διαθέτουν, η Ελλάδα, όχι).

Άρα, συμπέρασμα της όλης συζήτησης: η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου είναι  πολύ καλή, μπορεί και πρέπει να βελτιώνεται διαρκώς. Η «αγορά» είναι ο πιο έγκυρος αξιολογητής υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε σοβαρούς μηχανισμούς (ελαϊκής) πολιτικής που ρυθμίζουν και διορθώνουν τις αναπόφευκτες ατέλειές της.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πως να βοηθήσετε την ελιά σε θερμές περιόδους – Αυτή η πρακτική σώζει καλλιέργειες

Η στοχευμένη άρδευση κατά τις πιο θερμές περιόδους βοηθά το φυτό να αποφύγει την υδατική καταπόνηση και διασφαλίζει ισορροπημένη παραγωγή.Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 33-34°C, η επιφάνεια του καρπού της ελιάς μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες και,...

Κέλλας: «Ο νομός Λάρισας πρότυπο οινοτουριστικού προορισμού για όλη την Ελλάδα»

Στον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την παράδοση και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός...

Πως θα δηλώσετε σωστά τα ελαιοτεμάχιά σας – Πλήρης οδηγός από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Οι ελαιοκαλλιεργητές απειλούν ότι δε θα μπουν στη νέα σεζόν, ωστόσο οι ΔΑΟΚ συνεχίζουν να εκδίδουν οδηγίες για μια πλήρη υποβολή δήλωσης των ελαιοτεμαχίων.Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις...

Στο όριο τα αποθέματα ελαιολάδου με πιθανότητες για διακριτή άνοδο στην εμπορική κίνηση

Mε αποθέματα 550.0000 τόνων στα ισπανικά ελαιοτριβεία αρχίζει η τουριστική περίοδος για την αγορά της Ιταλίας (και όχι μόνο), με τους αγοραστές να αρχίζουν να ζυγίζουν τα δεδομένα και να φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν σταδιακά σε επίπεδα τιμών άνω...

ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ τέλος – Στους Περιφερειακούς Οργανισμούς δίνει τη διαχείριση του νερού ο Τσιάρας

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τοποθετήθηκε στο Greek Water Summit 2025, τονίζοντας ότι «το νερό δεν είναι απλώς φυσικός πόρος - είναι το θεμέλιο κάθε...

Θεσσαλία: Χιλιάδες στρέμματα έχουν μείνει χωρίς νερό

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Οι βροχές του Μαΐου καθυστέρησαν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίριΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ[email protected]Αφού ο θεσσαλικός κάμπος πνίγηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον Daniel...

Δεν ανεβαίνει με τίποτα πάνω από 4€ το ελαιόλαδο – Η τάση και η κρίσιμη ημερομηνία στην επιτραπέζια ελιά

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά κάτω από 4€ στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπως καταγράφεται με το παρατήριο τιμών, ενώ γνωστή έγινε η τάση, αλλά και η ημερομηνία-κλειδί για την επιτραπέζια ελιά.Αναλυτικά:Στην Ισπανία η ανακοίνωση του...

Πρωτοφανής απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων: Οχι στις ιατρικές ιδιότητες το ελαιόλαδου!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων δεν δέχεται τις ιατρικές ιδιότητες του παρθένου ελαιόλαδου.Η Αρχή απέρριψε το αίτημα της ισπανικής ένωσης QvExtra!, η οποία επιδίωκε να είναι η πρώτη που θα αποκτούσε επίσημη υγειονομική δήλωση για το...

Αρκούδα κατέστρεψε κερασιές στο Μεσόβουνο Εορδαίας – Αγρότης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το άγριο ζώο (βίντεο)

Στο Φούφα Εορδαίας μία αρκούδα τριγυρνούσε στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, ενώ ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν και στο Δροσερό. Την ίδια ώρα στο Μεσόβουνο, αρκούδα προκάλεσε ζημιές σε κερασιές.Ο Νίκος Ουζουνίδης, αγρότης περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Περίμετρο» τη δική...
spot_img