back to top

Συνεχίζει με τιμή πάνω από 4€ το παρθένο ελαιόλαδο – Ενδείξεις για πολύ καλή σοδειά

Ενθαρρυντικά ως πολύ ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα σημάδια για την καρπόδεση στις κύριες παραγωγικές ζώνες της Μεσογείου, κάτι όμως που δεν θα πρέπει να προκαλεί τον οποιανδήποτε πανικό στους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να επικεντρωθούν στην προσεκτική αποδέσμευση από τα αποθέματα της 2024/25, πάντα όμως σε επίπεδα τιμής αναλογικά και αντιπροσωπευτικά της ποιότητας.

Πλέον μπαίνουμε σιγά σιγά στην καλοκαιρινή περίοδο, τα λαμπάντε και τα παρθένα ελαιόλαδα είναι σε όλη τη Μεσόγειο σε επάρκεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μόνο το καλό έξτρα παρθένο να διαχωρίζει την θέση του σε όλη τη Μεσόγειο σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ το κιλό. Η Λακωνία και η Κρήτη έχουν τις ποιότητες που λείπουν από την αγορά και οι πωλητές θα πρέπει να είναι σε θέση να κλείσουν συμφωνίες στο εύρος 4,10 με 4,50 ευρώ το κιλό το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα με το… πόσο χαμηλά θα πέσει ο μέσος όρος των υπολοίπων «λαδιών» στην Ισπανία.

Απ’ την άλλη, όσοι κρατούν κάποια μειονεκτικά έξτρα με μικροπροβλήματα και υπολλειμματικότητες ίσως θα ήταν ώρα να συμβιβαστούν με την τιμολόγηση του φθηνότερου ανταγωνιστή  στη Μεσόγειο (Ισπανία, Τυνησία) από 3,50 έως και 3,90 ευρώ το κιλό, καθώς αυτά είναι τα ελαιόλαδα που «δεν θα λείψουν» από την αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ενδείξεις για πραγματική βελτίωση των όρων εμπορίας για την ώρα δυστυχώς δεν υπάρχει. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι η ελληνική αγορά να διαχωρίσει κάπως την θέση της από την ισπανική (δηλαδή τον μέσο όρο 3,40 της Ισπανίας) σε ένα επίπεδο τιμής που θα επιτρέψει στον πολύ κόσμο φέτος να μην «μπει» μέσα και να προετοιμαστεί κατάλληλα για την πληθωρική 2025/26.

Τί σημαίνει αυτό; Ας πούμε πως ένας επαγγελματίας παραγωγός την 2023/24 έβγαλε με το ζόρι 3 τόνους ελαιόλαδο και το έδιωξε στα 7 ευρώ (έσοδο 21.000 ευρώ). Έστω τώρα ο ίδιος παραγωγός την 2024/25 που παρήγαγε 5 τόνους ελαιόλαδο. Ο παραγωγός αυτός καλείται να βρει τρόπο να αποδεσμευτεί από το λάδι στα  4 ευρώ τουλάχιστον, ώστε να κρατήσει παρόμοια έσοδα (αν αυτό θέλει φυσικά), ώστε να προετοιμαστεί να διαχειριστεί 6 με 7 τόνους ελαιόλαδο.

Σίγουρα πάνω από 3 εκατ. τόνους η επόμενη λαδιά

Επιστρέφοντας στο κομμάτι της καρπόδεσης, από την προηγούμενη βδομάδα μέχρι και τα τέλη Ιουνίου πάνω – κάτω θα «κλειδώσει» το παραγωγικό δυναμικό της ερχόμενης σεζόν. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποκλίνουν σημαντικά. Μεταξύ των  3 εκατ. τόνων των Αμερικανών (USDA – Έκθεση Μαΐου) ως τους 4,25 εκατ. τόνους Ελλήνων εμπειρογνωμόμων (Δήμητρα Αλιέως), υπάρχει ένας «ωκεανός» ελαιολάδου 1,3 εκατ. τόνων, δηλαδή σχεδόν όσο η ιστορική παραγωγή της Ισπανίας.

Οι μαθηματικές αυτές αποκλίσεις καθώς και η μέχρι στιγμής αδυναμία των συνομιλητών του Ελαίας Καρπός να προϋπολογίσουν τις σοδειές κάποιων χωρών (πχ στην Τυνησία), δείχνουν πως καλό θα ήταν να περιμένουμε περίπου έναν μήνα ακόμη, πριν μιλήσουμε με κάποια σιγουριά για το τι είδους παραγωγή περιμένουμε.  Αυτό πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η Ισπανία βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Οι ταμιευτήρες στο Νότο έχουν πλήρωση στο 60%, τα δέντρα έχουν δεχθεί ιδανικές συνθήκες ψύχους και ποτιστικών βροχών, ενώ φέτος εκτιμάται πως μεγάλο μέρος των αρκετών νέων φυτεύσεων της τελευταίας 5ετίας θα δώσει για πρώτη φορά μια καλή παραγωγή. Η επίδοση της 2024/25 (1,4 εκατ. τόνοι) θα μπορούσε λοιπόν εύλογα να μπει ως η ελάχιστη βάση για το μέγεθος της σοδειάς της Ισπανίας κατά την 2025/26.

ΠΗΓΗ: elaiaskarpos.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πως να βοηθήσετε την ελιά σε θερμές περιόδους – Αυτή η πρακτική σώζει καλλιέργειες

Η στοχευμένη άρδευση κατά τις πιο θερμές περιόδους βοηθά το φυτό να αποφύγει την υδατική καταπόνηση και διασφαλίζει ισορροπημένη παραγωγή.Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 33-34°C, η επιφάνεια του καρπού της ελιάς μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες και,...

Κέλλας: «Ο νομός Λάρισας πρότυπο οινοτουριστικού προορισμού για όλη την Ελλάδα»

Στον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την παράδοση και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός...

Πως θα δηλώσετε σωστά τα ελαιοτεμάχιά σας – Πλήρης οδηγός από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Οι ελαιοκαλλιεργητές απειλούν ότι δε θα μπουν στη νέα σεζόν, ωστόσο οι ΔΑΟΚ συνεχίζουν να εκδίδουν οδηγίες για μια πλήρη υποβολή δήλωσης των ελαιοτεμαχίων.Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις...

Στο όριο τα αποθέματα ελαιολάδου με πιθανότητες για διακριτή άνοδο στην εμπορική κίνηση

Mε αποθέματα 550.0000 τόνων στα ισπανικά ελαιοτριβεία αρχίζει η τουριστική περίοδος για την αγορά της Ιταλίας (και όχι μόνο), με τους αγοραστές να αρχίζουν να ζυγίζουν τα δεδομένα και να φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν σταδιακά σε επίπεδα τιμών άνω...

ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ τέλος – Στους Περιφερειακούς Οργανισμούς δίνει τη διαχείριση του νερού ο Τσιάρας

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τοποθετήθηκε στο Greek Water Summit 2025, τονίζοντας ότι «το νερό δεν είναι απλώς φυσικός πόρος - είναι το θεμέλιο κάθε...

Θεσσαλία: Χιλιάδες στρέμματα έχουν μείνει χωρίς νερό

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Οι βροχές του Μαΐου καθυστέρησαν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίριΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ[email protected]Αφού ο θεσσαλικός κάμπος πνίγηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον Daniel...

Δεν ανεβαίνει με τίποτα πάνω από 4€ το ελαιόλαδο – Η τάση και η κρίσιμη ημερομηνία στην επιτραπέζια ελιά

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά κάτω από 4€ στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπως καταγράφεται με το παρατήριο τιμών, ενώ γνωστή έγινε η τάση, αλλά και η ημερομηνία-κλειδί για την επιτραπέζια ελιά.Αναλυτικά:Στην Ισπανία η ανακοίνωση του...

Πρωτοφανής απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων: Οχι στις ιατρικές ιδιότητες το ελαιόλαδου!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων δεν δέχεται τις ιατρικές ιδιότητες του παρθένου ελαιόλαδου.Η Αρχή απέρριψε το αίτημα της ισπανικής ένωσης QvExtra!, η οποία επιδίωκε να είναι η πρώτη που θα αποκτούσε επίσημη υγειονομική δήλωση για το...

Αρκούδα κατέστρεψε κερασιές στο Μεσόβουνο Εορδαίας – Αγρότης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το άγριο ζώο (βίντεο)

Στο Φούφα Εορδαίας μία αρκούδα τριγυρνούσε στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, ενώ ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν και στο Δροσερό. Την ίδια ώρα στο Μεσόβουνο, αρκούδα προκάλεσε ζημιές σε κερασιές.Ο Νίκος Ουζουνίδης, αγρότης περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Περίμετρο» τη δική...
spot_img