Αρδευτικό νερό και ελαιοκαλλιέργεια – Ανθεκτικές και ευαίσθητες ποικιλίες (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Η ποιότητα του νερού άρδευσης ως κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Η ελιά, ένας από τους σημαντικότερους μεσογειακούς καλλιεργητικούς πόρους, είναι γνωστή για την αντοχή της σε ξηρασία και τη σχετική ανοχή της στην αλατότητα. Ωστόσο, η ποιότητα του νερού άρδευσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, την απόδοση και τη σύσταση του ελαιολάδου. Οι ελαιοπαραγωγοί που επιθυμούν να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν την παραγωγή τους, οφείλουν να γνωρίζουν τα όρια και τις δυνατότητες της άρδευσης με αλμυρό νερό ή με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα.

Ποιοτικά όρια άρδευσης

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC) είναι ο βασικός δείκτης της αλατότητας του νερού. Για την ελιά, θεωρείται γενικά ασφαλές το νερό με EC <2,5 dS/m και pH μεταξύ 6 και 8. Παρόλα αυτά, η καλλιέργεια μπορεί να ανεχθεί νερά έως και 5 dS/m, εφόσον το ποσοστό νατρίου (Na⁺) και τύπος των αλάτων παραμένουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Η παραγωγή μειώνεται κατά 50% όταν το EC φτάσει στα 5–6 dS/m, ενώ η πλήρης καταστροφή έρχεται σε ECe 14 dS/m. Ενδιαφέρον είναι ότι νεότερες μελέτες επιβεβαιώνουν πως νερά με έως και 3200 ppm TDS (ή ECw ≈ 5 dS/m) και SAR 18 είναι αποδεκτά για ποικιλίες μεσαίας ή υψηλής αντοχής.

Η ποικιλιακή αντοχή στην αλατότητα

Οι ποικιλίες της ελιάς διαφέρουν σημαντικά στην αντοχή τους. Ανθεκτικές εμφανίζονται οι Καλαμών, Μεγαρίτικη, Λιανολιά Κέρκυρας και Κοθρέικη, ενώ ευαίσθητες είναι η Θρουμπολιά και η Χονδρολιά Χαλκιδικής. Αυτή η διαφορά σχετίζεται με μηχανισμούς όπως ο περιορισμός της μεταφοράς νατρίου από τη ρίζα στα φύλλα και η αποθήκευση του στα χυμοτόπια.

Η ποικιλία ‘Καλαμών’, για παράδειγμα, μπορεί να διατηρήσει λειτουργική ισορροπία ακόμα και σε συγκεντρώσεις 200 mM NaCl, χάρη στον αποτελεσματικό αποκλεισμό του νατρίου.

Ακολουθεί ο πίνακας με την ανθεκτικότητα των ποικιλιών ελιάς στην αλατότητα:

Επιπτώσεις στην ανάπτυξη και το ελαιόλαδο

Η υψηλή αλατότητα (>80 mM NaCl) επιφέρει σοβαρές φυσιολογικές διαταραχές: κλείσιμο στομάτων, πτώση φύλλων έως και 50%, μείωση της γύρης και καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Παράλληλα, τροποποιείται η σύσταση του ελαιολάδου — αυξάνονται τα κορεσμένα λιπαρά, μειώνεται η αναλογία ελαϊκού/λινελαϊκού οξέος, ενώ οι φαινολικές ενώσεις συχνά αυξάνονται.

Παρόλα αυτά, μέτρια επίπεδα αλατότητας μπορεί να διατηρήσουν ή και να ενισχύσουν την παραγωγή. Στην Τυνησία, για 13 ποικιλίες, η χρήση νερού με EC <5 dS/m για 9 χρόνια δεν επηρέασε την απόδοση. Αντίστοιχα, στο Ισραήλ, η παραγωγή αυξήθηκε με EC 4,2 dS/m.

Επεξεργασμένα υγρά απόβλητα (ΕΥΑ)

Η ανακύκλωση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στην άρδευση αποτελεί οικολογικά και οικονομικά αποδοτική επιλογή. Πειραματικές εφαρμογές σε ποικιλίες όπως οι ‘Barnea’, ‘Leccino’ και ‘Chemlali’ δείχνουν πως η χρήση ΕΥΑ δεν επηρεάζει την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα ούτε την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Η νομοθεσία (ΚΥΑ 145116/2011) επιτρέπει τη χρήση ΕΥΑ με όρια ασφαλείας όπως: EC <3 dS/m, BOD <35 mg/l, και <200 κολοβακτηρίδια/100 ml. Τα προϊόντα από τέτοιους ελαιώνες, όπως αποδείχθηκε, ανήκουν στην κατηγορία «έξτρα παρθένο» και δεν παρουσιάζουν μικροβιακή επιβάρυνση.

Καλλιεργητικές συστάσεις

  • Συνεχής παρακολούθηση της EC του νερού και του εδάφους.
  • Τακτική εφαρμογή διαλυμάτων έκπλυσης αλάτων, κυρίως σε περιόδους μειωμένων βροχοπτώσεων.
  • Επιλογή ποικιλιών με βάση την αλατότητα του νερού και του εδάφους.
  • Προσθήκη καλίου σε άρδευση με υψηλή περιεκτικότητα σε NaCl για μείωση τοξικότητας.
  • Συνεκτίμηση του τύπου των αλάτων: Na₂SO₄ είναι συχνά πιο επιζήμιο από NaCl.
  • Μακροχρόνια παρακολούθηση σε περιπτώσεις χρήσης ΕΥΑ, για την αποφυγή σωρευτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η ποιότητα του νερού άρδευσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βιωσιμότητα και την απόδοση των ελαιώνων. Η ελιά διαθέτει μηχανισμούς αντοχής στην αλατότητα, ιδιαίτερα όταν καλλιεργούνται ανθεκτικές ποικιλίες και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Η ελεγχόμενη χρήση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων προσφέρει μια αξιόπιστη και φιλική προς το περιβάλλον λύση, αρκεί να τηρούνται τα θεσπισμένα ποιοτικά όρια.

Το μέλλον της άρδευσης στην ελαιοκαλλιέργεια θα είναι βιώσιμο, μόνο όταν συνδυάζεται η τεχνική γνώση με τη φροντίδα του εδάφους και των υδάτινων πόρων — γιατί το νερό που δίνει εν τέλη καρπό, είναι εκείνο που χρησιμοποιείται με σοφία.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η προσφυγή στο ΣτΕ κρίνει το μέλλον υδάτινων πόρων σε Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλία

Έρμαιο της κλιματικής αλλαγής και τοπικιστικών αντιπαραθέσεων ο θεσσαλικός κάμπος.Με την ΕΕ να «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τη λειψυδρία και να ζητά να ληφθούν μέτρα από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπισή της μετά και την επιδείνωση...

Ο ΣΥΦΩΕΛ ζητά αποζημίωση για τις περικοπές στα μικρά φωτοβολταϊκά

Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστο Κέλλα, για θέματα ενεργειακής πολιτικής, πραγματοποίησε το προσωρινό Δ.Σ. του νεοσύστατου πανελλήνιου Συνδέσμου Φωτοβολταϊκων Ελλάδος (ΣΥΦΩΕΛ), ο οποίος έχει την έδρα του στη Λάρισα, ενώ ο κύριος στόχος του είναι η...

Το χαλάζι ρήμαξε το αμπέλι στην Κρήτη – Καταστροφές και στην ελιά

Έντονη βροχόπτωση την οποία διαδέχθηκε χαλαζόπτωση, με τις καταστροφές να αφορούν περιοχές όπως Σκαλάνι, Σύλλαμος, Χατζηδάκη, Κουνάβοι, Βασιλειές καθώς και οι όψιμες ελιές στα Πεζά.Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών:«Την ίδια ώρα που οι πραγματικοί αγρότες του...

Το ρύζι φορέας βαρέων μετάλλων – Πως μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτης

Το ρύζι, πέρα από την «υγιεινή» του φήμη, φαίνεται να κρύβει έναν συχνά αγνοημένο κίνδυνο: την παρουσία βαρέων μετάλλων.Στα δείγματα εντοπίστηκαν όχι μόνο αρσενικό, αλλά και κάδμιο, μόλυβδος και υδράργυρος – ουσίες που έχουν συνδεθεί με σοβαρούς κινδύνους για την...

Ανάγκη για προστασία και κινητοποίηση για το καρύδι – Έλεγχος από ΕΛΓΑ, συσκέψεις αγροτών και ερώτηση στη Βουλή

Έντονη ανησυχία προκαλεί η καρπόπτωση στο καρύδι της Ελασσόνας, όπου πολλοί παραγωγοί παρατηρούν το φαινόμενο στις καλλιέργειές τους, ενώ η κινητοποίηση έφερε γρήγορα τον έλεγχο από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας Σπ. Σπυρόπουλο.Οι αγρότες σχημάτισαν Επιτροπή Αγώνα, ενώ πραγματοποίησαν...

Ηρθε το τέλος για τα πυρηνόκαρπα σε Πέλλα και Ημαθία;

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Χρόνο με τον χρόνο, η καλλιέργεια του ροδάκινου γίνεται ολοένα πιο δύσκολη - Σχεδιάζουν να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected]Ενα μεγάλο αίνιγμα είναι πια για την Ημαθία και την Πέλλα η καλλιέργεια...

Μόνο σε Κρήτη και Λακωνία ξεπερνά τα 4€ το κιλό το ελαιόλαδο – Η εικόνα από άλλες χώρες

Την... κάτω βόλτα ξαναπήρε το λάδι το οποίο σύμφωνα με το δελτίο τιμών πωλείται με πάνω από 4€ το λίτρο μόνο σε Κρήτη και Λακωνία, οι οποίες όμως ακολουθούν τη γενική πτωτική τάση.Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Έλληνα Αγρότη»...

Στα 40 λεπτά τα πρώτα συμβόλαια για ηλίανθο – Ρωσία και Ουκρανία προορεύονται παγκοσμίως, άνοδος για ΗΠΑ

Στα 40 λεπτά το στρέμμα είναι η ελάχιστη εγγυμένη τιμή για τον ηλίανθο, με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν την καλλιέργεια και τα πρώτα συμβόλαια να είναι προ των πυλών.Πάντως μέχρι στιγμής από παραγωγούς στον Έβρο προβλέπεται μείωση της...

Αυτό είναι το νέο μοντέλο ανθεκτικότητας στις ελαιοκαλλιέργειες

Τις τελευταίες δεκαετίες η εντατική γεωργία και η κλιματική αλλαγή οδήγησαν στη μείωση του οργανικού άνθρακα στο έδαφος και στην απώλεια της γονιμότητάς του, με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και στην παραγωγή και την ποιότητα...
spot_img