Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε κορυφαίους ειδικούς και φορείς για τα διεθνή πρότυπα ελαιολάδου, ωστόσο η Ελλάδα απουσίασε, δείχνοντας για άλλη μια φορά την απουσια στρατηγικής για την προώθηση του προϊόντος.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), σε συνεργασία με το περίφημο Culinary Institute of America (CIA), διοργάνωσε μία από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις των τελευταίων ετών για το μέλλον του παγκόσμιου τομέα του ελαιολάδου. Στο campus του CIA στο Hyde Park της Νέας Υόρκης, πολιτικοί αξιωματούχοι, κορυφαίοι επιστήμονες, ηγετικά στελέχη της αγοράς και τεχνικοί εμπειρογνώμονες συγκεντρώθηκαν σε μια υβριδική συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα:
«Olive Oil and the World Table: Dialogues on the Future to Advance Quality in the Olive Oil Sector»
Μια Συνάντηση με Ορίζοντα το 2026
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας για την 29η Σύνοδο της Επιτροπής του Codex Alimentarius για τα Λίπη και Έλαια (CCFO), που θα πραγματοποιηθεί στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2026. Εκεί θα τεθεί προς αναθεώρηση το διεθνές πρότυπο για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο – μια διαδικασία που αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στην παγκόσμια αγορά.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του με τίτλο «Crafting Our Future, 2025», ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IOC, Jaime Lillo, υπογράμμισε τον ρόλο του Συμβουλίου ως παγκόσμιο επιστημονικό σημείο αναφοράς:
«Είναι ζωτικής σημασίας τα διεθνή πρότυπα να βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και να εξασφαλίζουν αντικειμενικότητα, δίκαιο εμπόριο και προστασία του καταναλωτή».
Το Τεχνικό Πάνελ της Ποιότητας
Η καρδιά της συνάντησης χτύπησε στους τεχνικούς διαλόγους και στις εισηγήσεις από κορυφαίες προσωπικότητες:
- Dr. Mercedes Fernández Albaladejo, Επικεφαλής της Μονάδας Τυποποίησης και Έρευνας του IOC, καθοδήγησε τις συζητήσεις με επιστημονική σαφήνεια.
- Dr. Selina Wang, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Davis, ανέπτυξε τη χημεία του ελαιολάδου με εμβρίθεια.
- Dr. Claudia Guillaume, Γενική Διευθύντρια του Modern Olives Laboratory στην Αυστραλία, παρουσίασε τεχνικές αναλύσεις για την ποιότητα και τον έλεγχο.
- Dr. Anna Cane, Διευθύντρια Επιστημονικών και Δημόσιων Υποθέσεων στη Deoleo, αναφέρθηκε στα πρότυπα ποιότητας από τη σκοπιά της βιομηχανίας.
- Dr. Wenceslao Moreda (Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας – CSIC) και Καθ. Maurizio Servili (Πανεπιστήμιο Περούτζια) μίλησαν για τις εξελίξεις στην έρευνα και τις προτάσεις για επικαιροποίηση των προτύπων.
Από πλευράς Codex, συμμετείχε ο Dr. Angelo Faberi, ανώτατο στέλεχος του ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας και πρόεδρος της ηλεκτρονικής ομάδας εργασίας του Codex (eWG), καθώς και η Dr. Sarah Cahill, Γραμματέας της Επιτροπής Codex Alimentarius.
Αγορά ΗΠΑ: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Καταναλωτής
Η ημερίδα ανέδειξε και τις εμπορικές διαστάσεις: με κατανάλωση που φτάνει τους 398.000 τόνους (2023/24), οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου παγκοσμίως, τη στιγμή που η εγχώρια παραγωγή τους παραμένει περιορισμένη στους 10.000 τόνους.
Από τον επιχειρηματικό τομέα συμμετείχαν:
- Kimberly Houlding, Πρόεδρος του American Olive Oil Producers Association (AOOPA)
- Leandro Ravetti, CEO της Cobram Estate Olives
- Joseph Profaci, Διευθυντής του North American Olive Oil Association (NAOOA)
- Thierry Moyroud, Chief Officer Βόρειας και Λατινικής Αμερικής της Deoleo
Το Ελαιόλαδο στο Μέλλον της Διατροφής
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το πάνελ “Sustaining Our Future” ανέλυσε τον ρόλο του ελαιολάδου στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, σε συνάρτηση με το επερχόμενο report EAT-Lancet 2.0 για τη διατροφή και το περιβάλλον.
Ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις των:
- Greg Drescher, Senior Advisor στο CIA, ειδικός στις βιώσιμες στρατηγικές
- Alexandra Devarenne, CEO της Extra Virgin Alliance και έμπειρη εκπαιδεύτρια
- Jason Potanovich, Αναπληρωτής Κοσμήτορας στο CIA και υπεύθυνος προγραμμάτων ελαιολάδου
Το γεύμα γευσιγνωσίας “Olive Oil Discovery and Tasting Lunch” πρόσφερε βραβευμένα έλαια από τα Mario Solinas Quality Awards 2025 και premium ελαιόλαδα από την Καλιφόρνια, αναδεικνύοντας τη γευστική πολυμορφία του παρθένου ελαιολάδου.
Πηγή: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC)
Απούσα η Ελλάδα
Σε αυτή την κορυφαία εκδήλωση χάραξης της παγκόσμιας ελαϊκής πολιτικής, επεξεργασίας των προτύπων ποιότητας και εμπορίας, προβολής του ελαιολάδου στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, η Ελλάδα ήταν παντελώς απούσα.
Η χώρα που περηφανεύεται πως γέννησε την ελαιοκαλλιέργεια, κατάντησε – ή μάλλον, κάποιοι την κατάντησαν – παρία και αποσυνάγωγο.
Ούτε κρατικός εκπρόσωπος, ούτε επιστήμονας, ούτε επιχειρηματικός φορέας της Ελλάδας συμμετείχε, ενώ ήταν παρούσες όχι μόνο η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και θεωρούμενες “μικρές” χώρες όπως η Αυστραλία κ.ά.
Η Ελλάδα λειτουργεί σαν ένα ανάποδο ντεκάντερ, που πετάει στα σκουπίδια τα έξτρα παρθένα της, ό,τι έχει μια αξία, και αναδεικνύει τους κατσιγάρους και τα λιόζουμα, ό,τι πιο ανάξιο και διεφθαρμένο, σαν τα εθνικά της brand name, βραβευμένα με χρήμα και εξουσία
Αλλά και πως να είναι παρούσα η Ελλάδα; Όταν λειτουργεί σαν ένα ανάποδο ντεκάντερ, που πετάει στα σκουπίδια τα έξτρα παρθένα της, ό,τι έχει μια αξία, και αναδεικνύει τους κατσιγάρους και τα λιόζουμα, ό,τι πιο ανάξιο και διεφθαρμένο σαν τα εθνικά της brand name, βραβεύοντάς τα με χρήμα και εξουσία. Για όσους δεν ήξεραν, ήρθαν οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αποκαλύψουν ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας.
Μόνοι μας αυτοαποκλειστήκαμε και στη συνέχεια η διεθνής κοινότητα μας γύρισε την πλάτη. Κρίμα γιατί αυτή η μικρή σε γεωγραφική έκταση χώρα μας διαθέτει κορυφαίους επιστήμονες, αξιόλογους επιχειρηματίες, ικανούς ελαιοπαραγωγούς. Μόνο που κάθε μέρα και λιγοστεύουν, όπως οι ελαιώνες που αφήνονται στα βάτα και στους ασπαλάθους.
ΠΗΓΗ: olivenews.gr