Το κακό με την Ελλάδα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι τρώμε, από ποιά χώρα εισάγουμε και το κυριότερο δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του παραγωγού. Ακόμη χειρότερο είναι ότι τις ημέρες των γιορτών θα βλέπουμε ταμπέλες που θα μας ενημερώνουν ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν… Αλλά δυστυχώς δεν θα είναι…
Η ιστορία του μανταρινιού των τελευταίων ημερών δείχνει με τον πλέον καθαρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των εισαγωγών και της διάθεσης. Αυτή την εποχή με πρόσχημα της μείωσης των τιμών λιανικής οι εισαγωγείς ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά μανταρίνια και άλλα εσπεριδοειδή από Αλβανία ,Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες.
Η πείρα έχει δείξει ότι ούτε οι τιμές θα πέσουν αλλά ούτε και θα γίνει γνωστή η ταυτότητα των προϊόντων ,με τους Έλληνες παραγωγούς να βρίσκονται για μια ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο.
Όσο για τον καταναλωτή αυτός θα είναι στην ουσία θύμα αφού δε θα γνωρίζει ούτε την προέλευση και ούτε βεβαίως τι φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια αυτών των προϊόντων, καθώς είναι γνωστό οτι σε αυτές τις χώρες κυκλοφορούν “χημικά” τα οποία είναι επικίνδυνα.
Για του λόγου το αληθές, υπάρχει το παράδειγμα της ντομάτες. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί από την Τουρκία 12.000 τόνοι ντομάτας .Οι έλεγχοι που έγιναν απέδειξαν οτι οι προδιαγραφές εμπορίας κατά την ισχύουσα νομοθεσία δεν είχαν τηρηθεί. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι επιστράφηκαν φορτία νωπών φρούτων & λαχανικών (τοματών, κυδωνιών κ.α.) .Σύμφωνα δε με επίσημη αναφορά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταστράφηκαν 200 τόνοι ντοματιών από την Τουρκία λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Το επιχείρημα “να φάει φθηνά ο λαός” μπορεί για κάποιους κυβερνητικούς να είναι μια λύση “αναγκαίο κακό”, ωστόσο , ο ίδιος ο λαός, με τη δική του σοφία, λέει ότι “το φθηνό το κρέας το τρώνε τα σκυλιά”.
Tι λένε οι κτηνοτρόφοι
Έρχονται γιορτές και ήδη οι κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν πως δύσκολα θα βρεθεί ελληνικό χοιρινό στις αγορές των μεγάλων πόλεων και ειδικά των Αθηνών. Στην επαρχία ίσως το πρόβλημα να είναι μικρότερο αλλά και εκεί η κατάσταση δεν θα εξελιχτεί ομαλά.
Οι κτηνοτρόφοι το λένε αλλά κανείς δεν τους ακούει, ούτε για τις Ελληνοποιήσεις των κρεάτων ,ούτε και του γάλακτος που φθάνει με τους τόνους…
Το διαχρονικό ερώτημα που πάντα σε καιρούς εισαγωγών έμπαινε στη δημόσια συζήτηση αφορούσε την ποιότητα των προϊόντων των ξένων χωρών. Αναρωτιόταν πολλοί μη… τοπικιστές: “Μόνο τα δικά μας είναι τα καλά και τα εισαγόμενα είναι επικίνδυνα; Πιο αυστηρούς ελέγχους έχουμε εμείς από τις άλλες χώρες;
Όχι δεν είμαστε εμείς οι μόνοι επί της γης που παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Το κακό με την Ελλάδα είναι οτι δεν γνωρίζουμε τι τρώμε ,από ποιά χώρα εισάγουμε και το κυριότερο δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του παραγωγού.Το ακόμη χειρότερο είναι ότι παντού τις ημέρες των γιορτών θα βλέπουμε ταμπέλες που θα μας ενημερώνουν ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν. Ουδείς όμως μπορεί να μας απαντήσει πως γίνεται να έχουμε ελληνικά χοιρινά ή μοσχάρια όταν η αυτάρκεια δεν ξεπερνάει το 25% των αναγκών;
Είναι ξεκάθαρο οτι πρόκειται για παράνομες Ελληνοποιήσεις τις οποίες καταγγέλλουν εδώ και δεκαετίες οι παραγωγοί στους εκάστοτε υπουργούς οι οποίοι ναι μεν συγκινούνται για το άδικο της υπόθεσης αλλά φρένο δεν βάζουν…Φρένο δεν βάζουν ούτε τώρα που η κτηνοτροφία λόγω των ζωονόσων που μας “επισκέφτηκαν” από το εξωτερικό καταρρέει .
Οι κυβερνήσεις , όλες οι κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια να “φάει φθηνά ο λαός” προσπερνάει κανόνες και κανονισμούς αδιαφορώντας για την υγεία των καταναλωτών “παραβλέποντας” ταυτόχρονα το γεγονός οτι λίγοι μεγαλοεισαγωγείς κερδίζουν απίστευτα ποσά.
Αυτό σημαίνει οτι δεν πρόκειται να φάμε ελληνικά προϊόντα γιατί θα είναι πιο ακριβά από τα εισαγόμενα; Για τους λαϊκιστές πολιτικάντηδες μοιραία θα συμβεί αυτό. Για όσους σκέφτονται απλά, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί εάν οι κυβερνήσεις εστιάσουν στη μείωση του κόστους…