back to top

Λήμνος και Αη Στράτης:  Δεν έχουν ούτε κτηνίατρο, ούτε την προσοχή του κράτους

Οι κτηνοτροφοι στα ελληνικα συνορα αγωνιουν και βλεπουν την προσπαθεια τουσ να μην στηριζεται στο ελαχιστο! – Κωφεύει ακόμη και το ΥπΑΑΤ, παρά και το έγγραφο που απέστειλε εδώ και 2 μήνες ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος

ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ

trimmis.chrys@gmail.com

Σε μια απεγνωσμένη κραυγή αγωνίας μετατρέπεται η καθημερινότητα των κτηνοτρόφων στη Λήμνο και τον ΆηΣτράτη, δύο νησιά που είναι κομμάτι της Ελλάδας και φυλάττουν πύλες στα σύνορα. Όντας 60 χιλιόμετρα μόλις από τις τουρκικές ακτές, οι κάτοικοι αυτών των νησιών παλεύουν να τα βγάλουν πέρα και να επιβιώσουν έχοντας επιλέξει να παραμείνουν στον τόπο τους και όχι να μετοικήσουν σε κάποιο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά πώς μπορούν οι κτηνοτρόφοι να τα βγάλουν πέρα, όταν εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες δεν έχουν ούτε έναν κτηνίατρο διαθέσιμο που είναι απαραίτητος για να γίνουν εργασίες και να μπουν υπογραφές προκειμένου να εξασφαλίσουν και οι παραγωγοί το απαραίτητο εισόδημα;

Δύο ολόκληρα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες λοιπόν χωρίς κτηνίατρο, σε μια περίοδο κρίσιμη για τον πρωτογενή τομέα, το κενό αυτό έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις πραγματικής απειλής — όχι μόνο για την επιβίωση των παραγωγών, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Που είναι λοιπόν η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας από την Πολιτεία; Αυτό είναι και το μόνιμο ερώτημα που απασχολεί τους κατοίκους των περιοχών που προαναφέραμε. Πώς να μείνουν στις επάλξεις και να μην ερημώσουν στο τέλος τα νησιά μας;

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 100 και πλέον χιλιάδες αμνοερίφια στη Λήμνο, συν βοοειδή, συν μερικά χοιρινά και άλλα 5 χιλιάδες στον ΆηΣτράτη. Εδώ και 4 μήνες δεν υπάρχει κτηνίατρος ούτε για τη Λήμνο ούτε για το νησί του ΆηΣτράτη. Έτσι γίνονται πολύ δύσκολα τα πράγματα για εμάς», τονίζει ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Λήμνου, Γιώργος Τζαρίμης, μιλώντας στον «Έ.Α.», με τη συζήτηση να φέρνει στο προσκήνιο και άλλα προβλήματα που μόνο εύκολη δεν κάνουν την καθημερινότητα όλων.

Ας καταγράψουμε το πρώτο θέμα που προκύπτει για τους κτηνοτρόφους. Η μη ύπαρξη επίσημου κτηνιάτρου καθιστά αδύνατη την εξαγωγή αμνοεριφίων εκτός νησιού, με συνέπεια οι σφαγές να γίνονται τοπικά — και αυτό υπό πίεση, αφού η Λήμνος διαθέτει μόλις ένα ιδιωτικό σφαγείο, το οποίο δεν μπορεί πάντα να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και προκύπτει και θέμα μονοπωλίου όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Λήμνου.

«Δεν μπορούμε να περάσουμε αμνοερίφια εκτός του νησιού και αναγκαστικά σφάζονται όλα στη Λήμνο έχοντας μόλις ένα σφαγείο, κι αυτό ιδιωτικό. Οπότε δημιουργείται θέμα και με αυτό. Είναι θέμα του κράτους γενικότερα το ότι μας έχουν αφήσει χωρίς κτηνίατρο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είμαστε παρατημένοι στο έλεος του Θεού, δύο νησιά» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μειωμένα έσοδα: Η έλλειψη αυτή κόστισε ακριβά στους παραγωγούς

Σύμφωνα με τον κο Τζαρίμη, κάθε εβδομάδα βρισκόντουσαν στη Λήμνο κτηνίατροι από τη Μυτιλήνη εκ περιτροπής και υπογράφανε μόνο για τα σφάγια του σφαγείου και όχι για τα αμνοερίφια ώστε να περάσουν εκτός νησιού.

«Δεν γνωρίζω να σας πω κατά πόσο είναι αυτό σωστό και νόμιμο. Ξέρω όμως να σας πω ότι η έλλειψη αυτή κόστισε ακριβά στους παραγωγούς. Με την αγορά σε υψηλές τιμές προ Πάσχα, οι ντόπιοι έβλεπαν τα ζώα τους να πωλούνται για ψίχουλα. Η τιμή που πουλάμε στο νησί είναι 2,5 ευρώ το ανώτερο, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα είχανε φτάσει στα 4,5 και τα 5 ευρώ προ Πάσχα. Τώρα το Πάσχα πήγε η τιμή στα 3,5 ευρώ, και αυτό μετά από πιέσεις, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα ήτανε στα 7 και 7,5 ευρώ», τονίζει.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το υπουργείο!

Η Περιφέρεια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Λήμνου, έχει ορίσει έναν εκπρόσωπο για τον πρωτογενή τομέα. «Για να είμαστε δίκαιοι προσπαθεί, αλλά βρίσκει διαρκώς εμπόδια. Η ουσία του προβλήματος παραμένει στο υπουργείο και στην έλλειψη προκήρυξης νέων θέσεων, ή στην απουσία κινήτρων για μόνιμους διορισμούς σε απομακρυσμένες περιοχές.Χρειάζεται κάποιο κίνητρο για να έρθει ένας μόνιμος κτηνίατρος εδώ για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το τέλμα» σχολιάζει.

Φυσικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να μην ξέρει την όλη κατάσταση, γιατί ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος του νησιού έχει αποστείλει εδώ και δύο σχεδόν μήνες έγγραφο προς τους αρμόδιους, αλλά δεν έχει πάρει καν απάντηση! «Δεν μας έχουνε πει τίποτα, ότι μας έχουνε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα. Είμαστε στον αέρα. Ως Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λήμνου στείλαμε σχετικό έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο αλλά δεν μας απάντησαν ποτέ εδώ και δύο σχεδόν μήνες. Πολύ αμφιβάλλω αν έχουν δει καν το έγγραφο. Θέλω να πιστεύω ότι αν το είχαν δει, μπορεί και να είχαμε λάβει κάποια απάντηση, και ότι δεν υπάρχει τόση αδιαφορία» επισημαίνει ο κ.Τζαρίμης.

Προφανώς και η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια, προφανώς και στο παρελθόν τα πράγματα ήταν καλύτερα, αλλά από τη μία ήρθε η… εκλογική ανάδειξη και από την άλλη οι παραιτήσεις. Ο κ. Τζαρίμης εξηγεί: «Υπήρχε ένας μόνιμος κτηνίατρος, ενώ έγιναν στο παρελθόν και δύο επιπλέον προσλήψεις. Όμως τα άτομα παραιτήθηκαν σύντομα, και από τον Ιανουάριο και μετά, ο μόνιμος κτηνίατρος που είχε ανέλαβε καθήκοντα έμμισθου αντιδημάρχου, άρα δεν έχει πλέον δικαίωμα να υπογράφει ως κτηνίατρος».

Στην παράνοια της ελληνικής πραγματικότητας λοιπόν, επειδή ένας κτηνίατρος έγινε έμμισθος αντιδήμαρχος, δεν μπορεί να υπογράφει με την επαγγελματική του ιδιότητα, έστω και αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος να τον αντικαταστήσει, έστω και αν θα μπορούσε να του δοθεί η δυνατότητα να υπογράφει προσωρινά!

Ο φόβος των ζωονόσων

Η Λήμνος δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις ζωονόσους του περασμένου καλοκαιριού, αφού καταγράφηκαν κι εκεί τέσσερα κρούσματα ευλογιάς, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και να είναι λιγότερα αν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό.

«Αν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό πιστεύω ότι θα είχε αποφευχθεί η ζημιά που πάθαμε. Όταν εμφανίστηκε η πανώλη εμείς προειδοποιούσαμε ήδη και ζητούσαμε προστασία από τις αρχές, αλλά και πάλι ουσιαστικά αδιαφόρησαν και δεν κάνουνε τίποτε απολύτως. Δεν θέλουμε κτηνίατρο μόνο για να πουλήσουμε, είναι θέμα ασφάλειας των κοπαδιών μας. Ένα ζώο ν’ αρρωστήσει μπορεί να προκληθεί μεγάλη ζημιά» επισημαίνει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων.

Ξεχασμένοι, αποκλεισμένοι και χρεωμένοι!

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η οποία σε ορισμένες περιόδους κράτησε για εβδομάδες.

«Φτάσαμε σχεδόν μήνα χωρίς να έχουμε ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Λήμνο. Ο ΆηΣτράτης είχε σχεδόν τρεις μήνες. Έχουμε ξεμείνει από αυτή την κατάσταση πάρα πολλές φορές από ζωοτροφές. Χρειάζεται να κάνουμε τεράστιες αποθηκεύσεις προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα και αυτό συνεπάγεται και κόστος» σημειώνει ο κ. Τζαρίμης και αναφέρει ότι η απελπισία οδηγεί ακόμη και στην αποχώρηση νέων ανθρώπων από τον κλάδο.«Ήδη φέτος έχουνε φύγει από το επάγγελμα εδώ στο νησί 3 συνάδελφοι, αρκετά νέοι ηλικιακά, λόγω αυτών των συνθηκών. Εμείς ως σύλλογος προσπαθούμε να είμαστε δραστήριοι και θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας αλλά μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να μείνουμε» περιγράφει.

Ανεξέλεγκτα αγριοκούνελα και ελάφια

Και μέσα σε όλα αυτά, προστίθενται τα αγριοκούνελα και τα ελάφια, δύο πληθυσμοί που έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καταστρέφοντας καλλιέργειες και απειλώντας με τη σειρά τους τη ζωική παραγωγή — χωρίς κανέναν έλεγχο για νοσήματα.

«Φωνάζουμε για τα ελάφια εδώ και αρκετό καιρό ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα γιατί θα καταλήξουν και αυτά όπως τα αγριοκούνελα και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα μετά. Βάζουμε σύρματα για να γλιτώσουμε από τα αγριοκούνελα και περνάνε από πάνω τα ελάφια. Και αυτά τα άγρια ζώα δεν ελέγχονται για αρρώστιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα κοπάδια μας» καταλήγει ο κ. Τζαρίμης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, αυτήν τη στιγμή πάνω από 2 χιλιάδες ελάφια κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στο νησί της Λήμνου, και όσο και όμορφα και να είναι, το θέμα των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες είναι σημαντικό, ανάλογο με αυτό των αγριογούρουνων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ερώτημα που δεν απαντάται…

Βέβαια ένα ερώτημα ακόμη δεν απαντάται: Θέλει η ελληνική Πολιτεία να διατηρήσει τον κόσμο στα ελληνικά σύνορα; Η Λήμνος απέχει 60 χιλιόμετρα όπως προαναφέραμε από τις τουρκικές ακτές, ενώ 160 ναυτικά μίλια, περίπου 300 χιλιόμετρα είναι η θαλάσσια απόσταση από την Αθήνα, και 260 χιλιόμετρα αεροπορικά σε ευθεία γραμμή…

Οι κάτοικοι προσπαθούν ν’ αντέξουν. Η απογραφή του 2021 έδειξε 16.411 μόνιμους κατοίκους στην ΠΕ Λήμνου, αριθμός μειωμένος ωστόσο σε σχέση με την απογραφή του 2011 όταν οι κάτοικοι ήταν 16.992… Βέβαια, ούτε ένας κτηνίατρος λογικά δεν φτάνει, αλλά δεν υπάρχει ούτε κι αυτός…!

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η ευλογιά τσακίζει την κτηνοτροφία και το ΥΠΑΑΤ κάνει… στάση πληρωμών – «Δε ζητάμε χάρη ούτε ρουσφέτι» δηλώνουν οι εκτροφείς

Η ευλογιά τσακίζει ολόκληρες Περιφερειακές Ενότητες ανά την Ελλάδα, ωστόσο την ίδια ώρα το ΥΠΑΑΤ έχει κηρύξει άτυπα... στάση πληρωμών.Μπορεί να ακούγεται απάνθρωπο (και είναι εδώ που τα λέμε...) αλλά οι κτηνοτρόφοι από το Πάσχα και μετά είναι αντιμέτωποι...

Αυτόχθονες Φυλές: Έως και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου τα παραστατικά για αιγοπρόβατα και χοιροειδή

Ενημερώνονται οι ενταγμένοι της 1ης πρόσκλησης της Δράσης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, πως κατ' εφαρμογή του άρθρου 21 της υπ’ αρ. 973/251361/22-08-2025 (ΦΕΚ Β΄ Β’ 4990) Υπουργικής...

Συστάσεις στους κτηνοτρόφους της Τήνου για ενώτια και επιτήρηση – Θεσμικό πλαίσιο για σύλληψη σε πρόβατα

Στην τήρηση των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων στοχεύει ο Δήμος Τήνου που προχώρησε συστάσεις τόσο για επιτήρηση των κοπαδιών, όσο και για την ύπαρξη ενώτιων στα αιγοπρόβατα, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ακόμα και για σύλληψη ζώων.Αναλυτικά...

Η έξαρση της ευλογιάς έφερε αυστηρά περιοριστικά μέτρα – Ποιες Π.Ε. είναι στο στόχαστρο, τι καλούνται να κάνουν οι κτηνοτρόφοι

Η έξαρση της ευλογιάς των προβάτων έφερε νέα περιοριστικά μέτρα από το ΥΠΑΑΤ, με τις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ξάνθης, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας και Λάρισας να γνωρίζουν νέο κύμα από τη μεταδοτική ζωονόσο.Βέβαια αξίζει να τονίσουμε πως αυτή η αντίδραση...

Η κυβέρνηση διαλύει την κτηνοτροφία: Δεν αντιμετωπίζει την ευλογιά, το Μέτρο για αντικατάσταση ζώων πάει… στις καλένδες

Η ελληνική κτηνοτροφία διαλύεται και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου να προστατέψει ζώα και εκτροφείς, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ενώ και το Μέτρο που θα έδινε τη δυνατότητα να αντικατασταθεί το ζωικό κεφάλαιο...

Κουρέτας και κτηνοτρόφοι πάνε στην Αθήνα για την ευλογιά – Νεά αυστηρά μέτρα λαμβάνει η Ε.Ε. (Βίντεο)

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου μεταβαίνουν στο ΥΠΑΑΤ Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και κτηνοτρόφοι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη νέα απαγόρευση μετακίνησης και τον εγκλεισμό των αιγοπροβάτων.Την δυσάρεστη είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει λίαν συντόμως, ακόμα πιο...

Έτσι γίνονται οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αυτόχθονες φυλές – Προς τέλη Ιουνίου οι πληρωμές

Στη δημοσιότητα δόθηκε η εγκύκλιος, που έχει ως αντικείμενο τον καθορισμό των διαδικασιών που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τη διαδικασία χορήγησης των ενισχύσεων στους δικαιούχους της Δράσης 70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», με την πληρωμή να χρονολογείται...

Απίστευτο! Σφράγισαν εκτροφή έπειτα από λάθος αποτέλεσμα – Ο κτηνοτρόφος κατέθεσε αγωγή και ζητά πάνω από 300.000 ευρώ

Αγωγή με την οποία διεκδικεί αποζημίωση πάνω από 300.000 ευρώ διεκδικεί κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό, διότι σφράγισαν τη μονάδα του και θανάτωσαν τα ζώα του για ευλογιά με λάθος δείγμα, όπως καταγγέλλει.Ψυχρολουσία, σοκ, οργή και αγανάκτηση, είναι μερικά από...

Επισκέψιμες φάρμες, η απάντηση στη φθίνουσα κτηνοτροφία

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί  Αντίθετα με την Ελλάδα, η δράση ανθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ως μια νέα, δυναμική μορφή αγροτουρισμού - Σύμφωνα με τη βιολόγο Δρα Λουκία Αικατερινιάδου, ερευνήτρια του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», είναι μια ευκαιρία ανάδειξης...
spot_img