back to top

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Ζευγάρι εγκατέλειψε την Αθήνα και αφιέρωσε τη ζωή του στις μέλισσες

Η αγάπη για τις μέλισσες και τη φύση, τους ένωσε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας (20 Μαΐου), ο Χρήστος Κιούσης και η Σάντυ Νταμαδάκη, δύο νέοι μελισσοκόμοι, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την πολύβουη Αθήνα. Ζουν μόνιμα στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου, όπου δημιούργησαν την οικογένειά τους και φροντίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο τις μέλισσές τους.

«Στα 27 μου, παρακολούθησα σεμινάρια μελισσοκομίας, όπου γνώρισα τη Σάντυ», εξηγεί ο κ. Κιούσης και με λάμψη στα μάτια μιλώντας για τη σύζυγό του λέει: «Ήταν γεμάτη πάθος για τις μέλισσες και γρήγορα καταλάβαμε πως μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη φύση και τη ζωή κοντά στις κυψέλες. Αυτή η κοινή αγάπη, μάς ώθησε να αφήσουμε την Αθήνα και να εγκατασταθούμε στο χωριό μου στην Εύβοια, συνεχίζοντας την οικογενειακή μας κληρονομιά. Μαζί, δημιουργήσαμε μια οικογένεια με τα παιδιά μας, τον Νικόλα και τον Κωνσταντίνο, που μεγαλώνουν κοντά στις μέλισσες, μαθαίνοντας να αγαπούν και να σέβονται τη φύση».

   «Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όταν γνώρισα τον Χρήστο ήταν μονόδρομος για εμάς να ζήσουμε στην επαρχία και συγκεκριμένα στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου, όπου ουσιαστικά αναλάβαμε και εξελίξαμε τη μελισσοκομία. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, ωστόσο η αγάπη και η αφοσίωσή μας στις μέλισσες, δημιούργησαν ένα ιδανικό περιβάλλον για την οικογένεια μας», εκμυστηρεύεται η κ. Νταμαδάκη.

Όπως λένε οι μέλισσες τους ένωσαν και αυτοί έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ´ αυτές. «Η μελισσοκομία για εμάς δεν είναι απλά μια δουλειά. Είναι τρόπος ζωής, γεμάτος αφοσίωση και σεβασμό στη φύση. Δεν αρκεί να συλλέγεις το μέλι, πρέπει να φροντίζεις τις μέλισσες, να τις προστατεύεις από ασθένειες και να τις αγαπάς. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την αυθεντική, παραδοσιακή γεύση του ελληνικού μελιού, κάτι που σήμερα απειλείται από το νοθευμένο μέλι, το οποίο υποβαθμίζει την πραγματική μελισσοκομία», εξηγεί ο κ. Κιούσης.

   Για τον κ. Κιούση η μελισσοκομία αποτελούσε οικογενειακή παράδοση, η οποία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, λίγο μετά τον πόλεμο του 1940, όταν ο προπάππους του Χρήστου, ο Δημήτρης, άρχισε να ασχολείται με τη μελισσοκομία. Χρησιμοποιούσε κορμούς δέντρων ως κυψέλες και αργότερα τα μετέφερε σε κουβέλια. Τότε, οι μεταφορές γίνονταν με ζώα – μουλάρια, γαϊδούρια ή άλογα – και κάθε ταξίδι ήταν μια περιπέτεια. Με τον καιρό, ο παππούς του, ο Γιώργος, ανέλαβε τα μελίσσια και τα μετέφερε από τα κουβέλια σε κυψέλες, συνεχίζοντας την παράδοση με αφοσίωση.

«Η αγάπη για τις μέλισσες και τη μελισσοκομία πέρασε από γενιά σε γενιά, από τον πατέρα μου, τον Νικόλα, και τον θείο μου, τον Βασίλη», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός μελισσοκόμος και εξηγεί πως, «ο θείος μου ήταν πάντα ο μέντοράς μου, ο άνθρωπος στον οποίο στρέφομαι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Ως παιδί, ακολουθούσα τον πατέρα μου στα μελίσσια, μαγεμένος από τη ζωή των μελισσών και τις ώρες δουλειάς γύρω από τις κυψέλες. Παρά τα τσιμπήματα, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, ειδικά όταν μετακινούσαμε τα μελίσσια στα βουνά τις νυχτερινές ώρες».

Οι δύο νέοι έχουν δημιουργήσει πιστό κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως σημειώνουν, «μοιραζόμαστε στιγμές από τη ζωή μας με τις μέλισσες στο TikTok, δείχνοντας τον καθημερινό μας κόπο και την αφοσίωση που χρειάζεται η μελισσοκομία. Είναι όμορφο να βλέπουμε τον κόσμο να αγκαλιάζει τα βίντεό μας και να αναγνωρίζει τη γνησιότητα και την παράδοση που κρύβονται πίσω από κάθε βάζο μελιού».

«Σήμερα, δεν περιοριζόμαστε μόνο στην παραγωγή πατροπαράδοτου μελιού, αλλά έχουμε ξεκινήσει και μια πρωτοποριακή δράση, “Οι Μελισσούλες στα Θρανία”», υπογραμμίζει η κ. Νταμαδάκη και τονίζει πως «θέλουμε να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τις αυθεντικές μελισσοκομικές γνώσεις που κληρονομήσαμε. Επισκεπτόμαστε σχολεία και προσφέρουμε στα παιδιά μια βιωματική εμπειρία γύρω από τη μέλισσα και τις κυψέλες. Είναι συγκινητικό να βλέπουμε τα πρόσωπα των παιδιών να φωτίζονται από ενθουσιασμό, μαθαίνοντας για την αξία της μέλισσας στο οικοσύστημα. Τα “μελισσάκια στα θρανία” είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη μελισσοκομία και πρόκειται για μια ιδέα, ένα όραμα που είχα και καταφέραμε να το υλοποιήσουμε. Είναι μαγικό να βλέπεις τα παιδιά να ενδιαφέρονται να μάθουν τα πάντα για τις μέλισσες».

«Για εμάς, το μέλι δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι η γεύση της παράδοσης, της αγάπης για τη γη μας και της αφοσίωσης στις μέλισσες. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας, της φροντίδας και της επιμονής. Η αυθεντική γεύση του ελληνικού μελιού, είναι για εμάς ιερή και η προστασία της παράδοσης αποτελεί χρέος προς τους προγόνους μας», σημειώνει ο κ. Κιούσης.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η ξηρασία εξαφάνισε το θυμάρι – Κραυγή αγωνίας και επιβίωσης από τους μελισσοκόμους

Με φόντο τη βαθιά ξηρασία και την εκτεταμένη καταστροφή του θυμαριού, οι μελισσοκόμοι του Λασιθίου εκπέμπουν κραυγή αγωνίας. Χιλιάδες στρέμματα κρητικής χλωρίδας έχουν ξεραθεί, αφήνοντας πίσω τους κυψέλες χωρίς τροφή και ένα αβέβαιο μέλλον για τον κλάδο.Ζητούν ουσιαστική...

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το πρόγραμμα προστασίας των μελισσομηνών – Προσεγγίζει τα 19εκ.€ ο προϋπολογισμός

Το πρόγραμμα προστασίας των μελισσομηνών για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας ξεκίνησε, με τις αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά από τις 23 Μάη έως και τις 2 Ιουνίου του 2025.Αναλυτικά η ανημέρωση:Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει την υπογραφή της...

Μελισσοκόμοι αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις από Daniel και Elias – Διόρθωση στοιχείων και νέα αποζημίωση προανήγγειλλε ο Κέλλας (βίντεο)

Πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και περιβαλλοντικής ισορροπίας χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας τη μελισσοκομία, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων που έχει λάβει η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα, απαντώντας χθες στη Βουλή σε...

Οι Τούρκοι επιχειρούν να καπαρώσουν με… ISO το πευκόμελο!

Από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» που κυκλοφορείΑφού εξασφάλισαν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη σε γίδινο γιαούρτι, οι γείτονες προσπαθούν, ανεπιτυχώς ακόμα, να κατοχυρώσουν ένα ακόμα προϊόν που στην Ελλάδα είναι ποιοτικότερο Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected] Μετά το γιαούρτι… ήρθε η σειρά του μελιού...

Οι μελισσοκόμοι της Βουλγαρίας προειδοποιούν για την ανησυχητικά υψηλή θνησιμότητα μελισσών

Οι μελισσοκόμοι προειδοποίησαν σήμερα ότι παρατηρείται ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις μέλισσες στη Βουλγαρία από τις αρχές της άνοιξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το BTA.Ο Μιχαήλ Μιχαήλοφ, πρόεδρος της Ένωσης Βούλγαρων Μελισσοκόμων, δήλωσε ότι οι πρώτες...

Σεμινάριο για την επιμόρφωση των μελισσοκόμων διοργανώνει ο ΕΛΓΟ – «Δήμητρα» στην Ημαθία

Για όλες τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν στη μελισσοκομία θα ενημερώσει ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» τους ενδιαφερόμενους αγρότες μέσα από εκπειδευτική ημερίδα πουθα γίνει στο Μακρυχώρι Ημαθίας. Η σχετική ανακοίνωση:«Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζει δυναμικά την υλοποίηση ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών...

Συμπαράταξη δυνάμεων για να γίνει ΠΟΠ το μέλι Πευκοσούρας Χαλκιδικής – Ο μελισσοκομικός χάρτης της περιοχής

Τον Νοέμβριο του 2018 ένα δείγμα μελιού πευκοσουσούρας Χαλκιδικής, συμμετέχει στον διαγωνισμό Biolmiel στην Μπολόνια της Ιταλίας.Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο Λευτέρης Καρατζιοβαλής, μελισσοκόμος από τα Βράσταμα, «το μέλι απέσπασε τη δεύτερη θέση μεταξύ άλλων 160 μελιών, από Ελλάδα, Σλοβενία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία και Ισπανία.Ήταν...

Μέχρι τις 30 Μαΐου οι αιτήσεις για κυψέλες και μετακινήσεις – Συνολικά 5 κατηγορίες δικαιούχων για δυο δράσεις

Οι αιτήσεις για τις δράσεις «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αγορά κυψελών και κινητών βάσεων) και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών) θα γίνονται μέχρι 30/05/2025 και μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του GOV.gr.Οι μελισσοκόμοι μπορούν να υποβάλουν...

Μελισσοκομία: Πέντε επιδοτούμενα προγράμματα στην Πελοπόννησο – Όλο το θεσμικό πλαίσιο

Πέντε επιδοτούμενες δράσεις ανοίγουν στην Πελοπόννησο, με την Περιφέρεια να δίνει στη δημοσιότητα όλο το θεσμικό πλαίσιο.Να σημειωθεί ότι η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει ενώ για τις δράσεις 1 και 2 λήγουν στις 30 Μαΐου και για τις δράσεις...
spot_img