Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Ζευγάρι εγκατέλειψε την Αθήνα και αφιέρωσε τη ζωή του στις μέλισσες

Η αγάπη για τις μέλισσες και τη φύση, τους ένωσε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας (20 Μαΐου), ο Χρήστος Κιούσης και η Σάντυ Νταμαδάκη, δύο νέοι μελισσοκόμοι, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την πολύβουη Αθήνα. Ζουν μόνιμα στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου, όπου δημιούργησαν την οικογένειά τους και φροντίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο τις μέλισσές τους.

«Στα 27 μου, παρακολούθησα σεμινάρια μελισσοκομίας, όπου γνώρισα τη Σάντυ», εξηγεί ο κ. Κιούσης και με λάμψη στα μάτια μιλώντας για τη σύζυγό του λέει: «Ήταν γεμάτη πάθος για τις μέλισσες και γρήγορα καταλάβαμε πως μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη φύση και τη ζωή κοντά στις κυψέλες. Αυτή η κοινή αγάπη, μάς ώθησε να αφήσουμε την Αθήνα και να εγκατασταθούμε στο χωριό μου στην Εύβοια, συνεχίζοντας την οικογενειακή μας κληρονομιά. Μαζί, δημιουργήσαμε μια οικογένεια με τα παιδιά μας, τον Νικόλα και τον Κωνσταντίνο, που μεγαλώνουν κοντά στις μέλισσες, μαθαίνοντας να αγαπούν και να σέβονται τη φύση».

   «Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όταν γνώρισα τον Χρήστο ήταν μονόδρομος για εμάς να ζήσουμε στην επαρχία και συγκεκριμένα στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου, όπου ουσιαστικά αναλάβαμε και εξελίξαμε τη μελισσοκομία. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, ωστόσο η αγάπη και η αφοσίωσή μας στις μέλισσες, δημιούργησαν ένα ιδανικό περιβάλλον για την οικογένεια μας», εκμυστηρεύεται η κ. Νταμαδάκη.

Όπως λένε οι μέλισσες τους ένωσαν και αυτοί έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ´ αυτές. «Η μελισσοκομία για εμάς δεν είναι απλά μια δουλειά. Είναι τρόπος ζωής, γεμάτος αφοσίωση και σεβασμό στη φύση. Δεν αρκεί να συλλέγεις το μέλι, πρέπει να φροντίζεις τις μέλισσες, να τις προστατεύεις από ασθένειες και να τις αγαπάς. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την αυθεντική, παραδοσιακή γεύση του ελληνικού μελιού, κάτι που σήμερα απειλείται από το νοθευμένο μέλι, το οποίο υποβαθμίζει την πραγματική μελισσοκομία», εξηγεί ο κ. Κιούσης.

   Για τον κ. Κιούση η μελισσοκομία αποτελούσε οικογενειακή παράδοση, η οποία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, λίγο μετά τον πόλεμο του 1940, όταν ο προπάππους του Χρήστου, ο Δημήτρης, άρχισε να ασχολείται με τη μελισσοκομία. Χρησιμοποιούσε κορμούς δέντρων ως κυψέλες και αργότερα τα μετέφερε σε κουβέλια. Τότε, οι μεταφορές γίνονταν με ζώα – μουλάρια, γαϊδούρια ή άλογα – και κάθε ταξίδι ήταν μια περιπέτεια. Με τον καιρό, ο παππούς του, ο Γιώργος, ανέλαβε τα μελίσσια και τα μετέφερε από τα κουβέλια σε κυψέλες, συνεχίζοντας την παράδοση με αφοσίωση.

«Η αγάπη για τις μέλισσες και τη μελισσοκομία πέρασε από γενιά σε γενιά, από τον πατέρα μου, τον Νικόλα, και τον θείο μου, τον Βασίλη», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός μελισσοκόμος και εξηγεί πως, «ο θείος μου ήταν πάντα ο μέντοράς μου, ο άνθρωπος στον οποίο στρέφομαι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Ως παιδί, ακολουθούσα τον πατέρα μου στα μελίσσια, μαγεμένος από τη ζωή των μελισσών και τις ώρες δουλειάς γύρω από τις κυψέλες. Παρά τα τσιμπήματα, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, ειδικά όταν μετακινούσαμε τα μελίσσια στα βουνά τις νυχτερινές ώρες».

Οι δύο νέοι έχουν δημιουργήσει πιστό κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως σημειώνουν, «μοιραζόμαστε στιγμές από τη ζωή μας με τις μέλισσες στο TikTok, δείχνοντας τον καθημερινό μας κόπο και την αφοσίωση που χρειάζεται η μελισσοκομία. Είναι όμορφο να βλέπουμε τον κόσμο να αγκαλιάζει τα βίντεό μας και να αναγνωρίζει τη γνησιότητα και την παράδοση που κρύβονται πίσω από κάθε βάζο μελιού».

«Σήμερα, δεν περιοριζόμαστε μόνο στην παραγωγή πατροπαράδοτου μελιού, αλλά έχουμε ξεκινήσει και μια πρωτοποριακή δράση, “Οι Μελισσούλες στα Θρανία”», υπογραμμίζει η κ. Νταμαδάκη και τονίζει πως «θέλουμε να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τις αυθεντικές μελισσοκομικές γνώσεις που κληρονομήσαμε. Επισκεπτόμαστε σχολεία και προσφέρουμε στα παιδιά μια βιωματική εμπειρία γύρω από τη μέλισσα και τις κυψέλες. Είναι συγκινητικό να βλέπουμε τα πρόσωπα των παιδιών να φωτίζονται από ενθουσιασμό, μαθαίνοντας για την αξία της μέλισσας στο οικοσύστημα. Τα “μελισσάκια στα θρανία” είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη μελισσοκομία και πρόκειται για μια ιδέα, ένα όραμα που είχα και καταφέραμε να το υλοποιήσουμε. Είναι μαγικό να βλέπεις τα παιδιά να ενδιαφέρονται να μάθουν τα πάντα για τις μέλισσες».

«Για εμάς, το μέλι δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι η γεύση της παράδοσης, της αγάπης για τη γη μας και της αφοσίωσης στις μέλισσες. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας, της φροντίδας και της επιμονής. Η αυθεντική γεύση του ελληνικού μελιού, είναι για εμάς ιερή και η προστασία της παράδοσης αποτελεί χρέος προς τους προγόνους μας», σημειώνει ο κ. Κιούσης.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Οι κυψέλες έγιναν… κρυψώνα για κάνναβη – Συνελήφθησαν δυο άτομα και εκριζώθηκε φυτεία

Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μεσαράς, όπου εντοπίστηκε και εκριζώθηκε φυτεία κάνναβης.Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 76 ετών, σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων...

Η ΠΟΓΕΔΥ απειλεί με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: «Το μέλι της επιδότησης δεν είναι για όλους»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων - ΠΟΓΕΔΥ, με ανακοίνωσή της που φέρει τον τίτλο: «Βιολογική Μελισσοκομία: Το μέλι της επιδότησης δεν είναι για όλους», εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις σοβαρές καταγγελίες που έρχονται στο φως της...

Μέλι, αγουρέλαιο και άλλα προϊόντα από τη Μαγνησία διεκδικούν πιστοποίηση

Με στόχο την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων και την στήριξη της αγροτικής οικονομίας, ο Δήμος Αλμυρού προσκαλεί τους παραγωγούς αγουρελαίου, μελιού βελανιδιάς, τσαγιού και ρίγανης να προσκομίσουν δείγματα στο Δημαρχείο, προκειμένου να αξιολογηθούν επιστημονικά και να πιστοποιηθούν. Η...

Στην Αθάλασσα Κύπρου το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο είναι γεγονός – Με επιτυχία η εγκατάσταση από ειδικούς (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία εγκαταστάθηκαν οι μέλισσες στο πρώτο θεματικό πάρκο για τη μέλισσα που εγκαταστάθηκε σε κρατική γη.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, «τα πρώτα θετικά μηνύματα λάβαμε προχθές (3/6/2025) από το μελισσοτροφικό πάρκο Αθαλάσσας. Στα δύο τζιβέρτια εγκαταστάθηκαν με επιτυχία οι...

Χάθηκαν 1.7 εκατομμύρια αποικίες μελισσών στις ΗΠΑ – Πάνω από 600 εκ. δολάρια το κόστος

Πάνω από το 60% των εμπορικών αποικιών μελισσοκομίας στις ΗΠΑ χάθηκαν, αντιπροσωπεύοντας 1,7 εκατομμύρια αποικίες και εκτιμώμενο οικονομικό αντίκτυπο 600 εκατομμυρίων δολαρίων.Τον Ιανουάριο του 2025, οι εμπορικοί μελισσοκόμοι άρχισαν να αναφέρουν σοβαρές απώλειες σε εμπορικά διαχειριζόμενες δραστηριότητες. Καθώς οι απώλειες ξεδιπλώνονταν,...

Η ξηρασία εξαφάνισε το θυμάρι – Κραυγή αγωνίας και επιβίωσης από τους μελισσοκόμους

Με φόντο τη βαθιά ξηρασία και την εκτεταμένη καταστροφή του θυμαριού, οι μελισσοκόμοι του Λασιθίου εκπέμπουν κραυγή αγωνίας. Χιλιάδες στρέμματα κρητικής χλωρίδας έχουν ξεραθεί, αφήνοντας πίσω τους κυψέλες χωρίς τροφή και ένα αβέβαιο μέλλον για τον κλάδο.Ζητούν ουσιαστική...

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το πρόγραμμα προστασίας των μελισσομηνών – Προσεγγίζει τα 19εκ.€ ο προϋπολογισμός

Το πρόγραμμα προστασίας των μελισσομηνών για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας ξεκίνησε, με τις αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά από τις 23 Μάη έως και τις 2 Ιουνίου του 2025.Αναλυτικά η ανημέρωση:Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει την υπογραφή της...

Μελισσοκόμοι αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις από Daniel και Elias – Διόρθωση στοιχείων και νέα αποζημίωση προανήγγειλλε ο Κέλλας (βίντεο)

Πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και περιβαλλοντικής ισορροπίας χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας τη μελισσοκομία, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων που έχει λάβει η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα, απαντώντας χθες στη Βουλή σε...

Οι Τούρκοι επιχειρούν να καπαρώσουν με… ISO το πευκόμελο!

Από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» που κυκλοφορείΑφού εξασφάλισαν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη σε γίδινο γιαούρτι, οι γείτονες προσπαθούν, ανεπιτυχώς ακόμα, να κατοχυρώσουν ένα ακόμα προϊόν που στην Ελλάδα είναι ποιοτικότερο Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected] Μετά το γιαούρτι… ήρθε η σειρά του μελιού...
spot_img