back to top

Παράγουμε ρεύμα αλλά…

Περίπου 9,5 δισ. είναι το εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων τα τελευταία 5 έτη σε έργα δημιουργίας μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνοδευτικά έργα και έργα υποδομών και δικτύων.

Οι αριθμοί δείχνουν πως το εγχώριο δίκτυο σταθμών και υποσταθμών δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένο, ώστε να ευνοεί την παραγωγή από ΑΠΕ

Όπως διαπιστώνει η διαΝΕΟσις, ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός ανάλυσης και μελέτης σε έκθεσή του, ο τομέας των ΑΠΕ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα επενδύσεων σε νέο πάγιο και παραγωγικό κεφάλαιο που γίνονται στην ελληνική αγορά.

Ο αυξητικός ρυθμός και το θετικό πρόσημο

Σήμερα, οι ΑΠΕ που λειτουργούν είναι συνολικής ισχύος 15 γιγαβατώρες (GW), ενώ η δυνατότητα υποδοχής του υπάρχοντος συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται σε 28 έως 30 GW.

Από το 2019 έως το 2024, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, πλην υδροηλεκτρικών, υποδηλώνει μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 15,6%.

Το 2024, η πλειονότητα (55,3%) της ζητούμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της Ελλάδας καλύφθηκε από ΑΠΕ.

Αυτό επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το 2023 (51,4%), με το μερίδιο κάλυψης να αυξάνεται γρήγορα.

Η συνολική καθαρή παραγωγή ξεπέρασε το 2024 τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 307 MWh. Με απλά λόγια, η ανάγκη για εισαγωγές μηδενίστηκε πέρυσι και θεωρητικά η χώρα θα μπορούσε να εξάγει ένα οριακό πλεόνασμα, περίπου 0,6% της ζήτησης.

Τα προβλήματα χωρητικότητας στο δίκτυο

Ωστόσο, αναδείχθηκαν αρκετές σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο αλλά και τα βασικά «αγκάθια» με το φαινόμενο των περικοπών και τις τεχνικές απώλειες να αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια.

Οι αριθμοί δείχνουν πως το εγχώριο δίκτυο σταθμών και υποσταθμών δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένο, ώστε να ευνοεί την παραγωγή από ΑΠΕ.

Ειδικότερα, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα χωρητικότητας σχεδόν στο 1/4 των μετασχηματιστών υψηλής προς μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Από τους συνολικά 453 μετασχηματιστές, 29 έχουν εξαντλήσει το θερμικό τους περιθώριο, 82 έχουν εξαντλήσει το περιθώριο στάθμης βραχυκύκλωσης και 5 έχουν εξαντλήσει ταυτόχρονα και τα δύο αυτά περιθώρια.

Για παράδειγμα, μια νέα μονάδα ΑΠΕ τοποθετημένη σε ένα λιγότερο βολικό σημείο για το δίκτυο, η οποία παράγει διαφορετικές ποσότητες μέσα στην ημέρα, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη τεχνική απώλεια. Πώς ακριβώς; Η παραγόμενη ενέργεια κάποιες ώρες της ημέρας μπορεί να εξαντλεί τις δυνατότητες απορρόφησης από το τοπικό δίκτυο και γι’ αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί σε πιο μακρινούς «παρακαμπτήριους» σταθμούς και υποσταθμούς του δικτύου, αυξάνοντας επομένως και την απώλεια.

Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια περνάει στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής, ένα μέρος της χάνεται σε θερμότητα στους αγωγούς και σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στους μετασχηματιστές του δικτύου.

Το ελληνικό δίκτυο σταθμών και υποσταθμών δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να ευνοεί την παραγωγή από ΑΠΕ. Ένα καλύτερα σχεδιασμένο δίκτυο, περισσότερο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ΑΠΕ και συχνότερα προσαρμοζόμενο σε νεότερες ανάγκες, θα μπορούσε να περιορίσει τέτοιες απώλειες.

Κάποιες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά, παράγουν δυσανάλογη ποσότητα ενέργειας κάποιες ώρες της ημέρας, π.χ. με την ηλιοφάνεια. Αντίστοιχα, άλλες τεχνολογίες, όπως οι ανεμογεννήτριες, εξαρτώνται από την περιοδικότητα καιρικών φαινομένων. Καθώς δεν υπάρχουν εξελιγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης και τα δίκτυα έχουν περιορισμένη χωρητικότητα, το πλεόνασμα που προκύπτει λόγω των παραπάνω περιορισμών δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πάντα. Στο μεταξύ 860 γιγαβατώρες (GWh) πράσινης ενέργειας περικόπηκαν στην Ελλάδα το 2024 λόγω της μειωμένης δυνατότητας αποθήκευσης της ενέργειας αυτής. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 3,3% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το ίδιο διάστημα και είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2023.

Αν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ποσότητα χαμένης πράσινης ενέργειας, τότε το μερίδιο των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα θα αυξανόταν κατά 1,7 ποσοστιαία μονάδα (από 55,3% σε 57%). Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να έχει καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 1,1 τεραβατώρες (TWh).

Οι προτάσεις

Η ανάλυση διατυπώνει κατευθύνσεις πολιτικής σε πέντε άξονες.

Προτείνει:

1. Μείωση της διαχρονικής γραφειοκρατίας (απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, κατασκευαστικοί διαγωνισμοί, επίλυση προσφυγών κτλ.) που σχετίζεται με την πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής.

2. Εύρεση επαρκούς ηλεκτρικού χώρου για όλες τις επερχόμενες μονάδες ΑΠΕ προκειμένου να μην ανακοπεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

3. Εξηλεκτρισμός σημαντικού μέρους των αναγκών ενέργειας που καλύπτονται σήμερα από άλλα ενεργειακά αγαθά (π.χ. οι ενεργειακές ανάγκες μετακίνησης/μεταφοράς).

4. Ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

5. Αναβάθμιση των διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιεί τη συμφωνία του 1991, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας με την Κύπρια ομόλογό του Μαρία Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψής του στη...

Παπασταύρου: «Να κινηθούμε άμεσα και συλλογικά, ώστε η Ευρώπη των 27 να μετεξελιχθεί γρήγορα σε μια ενιαία, ανταγωνιστική, και συγχρόνως δίκαιη και ανθεκτική Ενεργειακή...

Κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, έκανε δηλώσεις για τις εξελίξεις στην ενέργεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αναλυτικά: «Σήμερα, εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών προκλήσεων, καλούμαστε...

Μύθοι και αλήθεις για την απελευθέρωση των άγριων ζώων

Κάθε τόσο ακούμε ή διαβάζουμε φήμες για φίδια, αρκούδες, λύκους και τσακάλια που έχουν κατακλύσει την ελληνική ύπαιθρο.Όχι από φυσικό πολλαπλασιασμό, αλλά από κρυφές και ανεξέλεγκτες απελευθερώσεις. Οι “οικολόγοι” απελευθερώνουν άγρια ζώα. λοιπόν;Οι φήμες αφορούν συνήθως προστατευόμενα ζώα που προκαλούν ζημιές, όπως...

Μαργαριτοφόρο όστρακο από τα… ξένα αφήνει υποσχέσεις – Έρευνα στον Ευβοϊκό για την αξιοποίησή του

Το ξενικό είδος Pinctada Radiata έχει σημαντική οικονομική αξία σε χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος –όπου καλλιεργείται για τα μαργαριτάρια και τη βρώσιμη σάρκα του.Τα ξενικά είδη που έχουν εισβάλει στις ελληνικές θάλασσες είναι πλέον...

Ανοίγει το Κέντρο Προστασίας της Αρκούδας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΡΚΤOYΡΟΥ, οι αρκούδες που φιλοξενούνται στο πάρκο "ξύπνησαν" από τον χειμερινό τους λήθαργο κι ως εκ τούτου οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Αρκούδας.Οι ώρες λειτουργίας του Κέντρου για τους...

Σκυλακάκης: Προχωράει η μεταρρύθμιση των δασών – Σε διαβούλευση τρεις Υπουργικές Αποφάσεις για τα υβριδικά σχήματα

Τρεις Υπουργικές Αποφάσεις καθορίζουν τις διαδικασίες ανάθεσης της διαχείρισης των δασών στα υβριδικά σχήματα.Με τρεις Αποφάσεις που θέτει σε διαβούλευση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, προχωράει η διαδικασία για την ανάθεση της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων...

Σοβαρή καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας

Στην περιοχή του Πόρου καλύπτουν 700 στρέμματα και στη χερσόνησο των Μεθάνων εκτείνονται σε 964 στρέμματα.Oι οργανώσεις καλούν τις αρμόδιες αρχές και τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν άμεση δράσηΤα λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους οικοτόπους...

Πρωτοπόρο Εργαστήριο στη μελέτη των ενεργειακών φυτών από το 1993

Πρωτοπόρο θεωρείται το Εργαστήριο Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη μελέτη των ενεργειακών φυτών, καθώς ο πειραματισμός σε αυτά τα φυτά ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 από τον...

Οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές κατά των μεταλλαγμένων καλλιεργειών

Κοινή επιστολή προς το ΥΠΕΝ και το ΥΠΑΑΤ συνέτεξαν και απέστειλαν το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη γεωργία «Αιγίλοπας» και το Δίκτυο Διατήρησης παραδοσιακών σπόρων «Σιτώ».Η επιστολή καλεί την κυβένρηση να εφαρμόσει πολιτικές που θα τάσσονται...
- Διαφήμιση -spot_img