back to top

Πλατφόρμα AuthenBeef για την αποτύπωση της αυθεντικότητας του βόειου κρέατος

Διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ΑuthenBeef, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Σωτηρία Βουράκη.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δρ. Βουράκη στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia, οι πληροφορίες που δίνονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής αφορούν το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία και καταχωρούνται με ψηφιακή τεχνολογία blockchain κατά τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και αξιοποίησης του βόειου κρέατος. Παράλληλα, όπως προσθέτει, διασφαλίζεται και τεκμηριώνεται η πιστότητα της ταυτότητας του κρέατος με τη χρήση γονιδιακής αναγνώρισης (ταυτοποίηση με PCR). «Στόχος είναι να δίνεται στον καταναλωτή συγκριτικό στοιχείο επιλογής, ώστε το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία να αποκτά στοιχεία ταυτότητας, διάκρισης και επιλογής» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το έργο AuthenBeef και τα σημαντικότερα αποτελέσματα

Το έργο AuthenBeef: Αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα υψηλής αξίας βοδινού κρέατος ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία, αξιοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία και γενετική ταυτοποίηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε να «τρέχει» τον Φεβρουάριο του 2022 και λήγει στις 7/5 φέτος, ενώ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και συγχρηματοδοτήθηκε με 400.000 ευρώ από την ΕΕ και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ΕΣΠΑ 2021-2027». Το έργο πλαισίωσαν ως εταίροι το Εργαστήριο Ζωϊκής Παραγωγής και Προστασία Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κτηνιατρική Σχολή, η Μπίκας ΑΕ και το Ινστιτούτο Βιοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του έργου, όπως υπογραμμίζει η κ. Βουράκη, είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο ερωτηματολογίου που απαντήθηκε από 135 άτομα, προέκυψε ότι το 89% αυτών χαρακτήρισαν ως χρήσιμη την πληροφορία όσον αφορά την προέλευση του κρέατος, τον τόπο επεξεργασίας (82%), στοιχεία για του χρόνους επεξεργασίας και τη φρεσκάδα (91%), ποιοτικά χαρακτηριστικά (92%), τους τρόπους χειρισμού – μαγειρέματος (59% των ερωτηθέντων).

Στα αποτελέσματα του έργου συμπεριλαμβάνεται η γενετική ταυτοποίηση μέσω της ανάλυσης 17 «μικροδορυφορικών δεικτών» του DNA που απομονώνεται από το κρέας και έτσι επιτυγχάνεται τεκμηρίωση δεδομένων ιχνηλασιμότητας της τεχνολογίας blockchain.
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου δίνεται πρόσβαση των χρηστών στις πληροφορίες μέσω QR-coding και επιτυγχάνεται ανατροφοδότηση και αξιολόγηση από συντελεστές της κοινής γνώμης.

Οι στόχοι του έργου και η μεθοδολογία υλοποίησης

Στόχοι του έργου ήταν η πληροφόρηση του καταναλωτή, περί της προέλευσης του κρέατος, μαζί με στοιχεία ολιστικής πληροφόρησης (π.χ. διατροφική αξία του συγκεκριμένου τεμαχίου κρέατος, τρόπος χρησιμοποίησης και μαγειρέματος του, κλπ). «Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές με το σκανάρισμα του QR code πάνω στη συσκευασία – ετικέτα του κρέατος και συνιστούν παράγοντες αποτίμησης της αυθεντικότητας και επιλογής του κρέατος από τον καταναλωτή, χρησιμοποιώντας ψηφιακή ασφάλεια και εξασφαλίζοντας πιστότητα» εξηγεί η ίδια.
Στους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακής τεχνολογίας αιχμής («blockchain») στην αλυσίδα εκτροφής βοοειδών και παραγωγής κρέατος στην Κεντρική Μακεδονία, η τεκμηρίωση και διασφάλιση της ταυτότητας του κρέατος με δειγματοληπτικές γονοτυπικές εξετάσεις DNA, η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας και της δυνατότητας εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και η ανάδειξη της υπεροχής του τοπικά παραγόμενου βόειου κρέατος.

Αναφερόμενη στην μεθοδολογία υλοποίησης του project, όπως λέει, έγιναν: ανάπτυξη πρωτοκόλλων καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων για τη δημιουργία γνωσιακής βάσης δεδομένων και την εκτίμηση της αυθεντικότητας του κρέατος, δειγματοληψίες πριν από την τυποποίηση του κρέατος και μετά αυτήν, ανάπτυξη πρωτοκόλλων εργαστηριακών δοκιμών γενετικής ταυτοποίησης (DNA – PCR/17 μικροδορυφορικοί δείκτες) και ανατροφοδότηση με αποτελέσματα επιβεβαιωτικών δοκιμών, πλατφόρμα AuthenBeef για την καταγραφή, την αποτύπωση αυθεντικότητας και την τεκμηρίωση του βόειου κρέατος στην ΠΚΜ και αξιολόγηση της περιβαλλοντικής και οικονομοτεχνικής βιωσιμότητας.

Το παραπάνω έργο παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο το Κρέας και τα Προϊόντα του, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από το περιοδικό Meat News μαζί με την οργανωτική επιτροπή, και διευθύνεται από επιστημονική επιτροπή που καλύπτει όλα τα σχετικά γνωστικά αντικείμενα. Το συνέδριο, που ξεκίνησε στις 31/1, τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (ΕΚΑ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και είχε την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ρομπότ για την αύξηση της απόδοσης καλλιεργειών

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Κοινοπραξία εταιριών θέλει να οδηγήσει σε νέα εποχή τις γεωργικές εκμεταλλεύσειςΕΠΙΜEΛΕΙΑ: ΧΡΥΣOΣΤΟΜΟΣ ΤΡΙΜΜΗΣ[email protected]Μια πρωτοποριακή σκοτσέζικη συνεργασία αξιοποιεί τη δύναμη της ρομποτικής με σύνδεση 5G για να μεταμορφώσει τη γεωργία ακριβείας, καταρρίπτοντας τα εμπόδια...

Το AI εντοπίζει και παγιδεύει τον δάκο στα ελαιόδενδρα – Η πλήρης λειτουργία της (ΦΩΤΟ)

Την επίσημη διάθεση του DacusAEye, ενός έξυπνου συστήματος παγίδευσης και παρακολούθησης του δάκου της ελιάς ανακοίνωσε η Bi2S - Business and IoT Integrated Solutions Ltd.Ενα σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει ακρίβεια, αυτοματοποίηση και προληπτική δράση στη φυτοπροστασία.Όπως ανακοινώθηκε,...

Μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα – Μετέτρεψαν το μολυσμένο νερό σε λίπασμα και καύσιμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο που μετατρέπει τα νιτρικά άλατα– έναν κοινό ρύπο του νερού- σε αμμωνία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακό ποσοστό μετατροπής 92%.Η καινοτομία αυτή προσφέρει διπλό όφελος: καθαρισμό των ρυπασμένων υδάτων και παραγωγή ενός πολύτιμου πόρου, χρήσιμου...

Το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβή πρωτεΐνη που φέρνει άνοια

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μετωποκροταφικής άνοιας, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από την επιβλαβή πρωτεΐνη tau.Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, φαίνεται πως...

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοθεία του ελαιόλαδου και πως να την ανιχνεύσετε

Η ανίχνευση νοθείας στο ελαιόλαδο απαιτεί πολυπαραμετρική προσέγγιση – πέρα από τις στερόλες.Του κυρίου Κ.Α.Δημόπουλου, Ομ.Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).Όπως έχω αναφέρει...

Η καινοτομία φέρνει… επανάσταση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι αποκαλύπτει έρευνα στη Γρανάδα

Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα....

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...

Βιολογική… «επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια – Τα απόβλητα γίνονται φάρμακο κατά του πυρηνοτρήτη

Μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soil Ecology Letters φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρακτική για τη βιολογική προστασία των ελαιοδέντρων: την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού υποστούν βερμικομποστοποίηση (κομποστοποίηση με τη χρήση σκωλήκων).Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα...

Επιτυχημένη ημερίδα για τα «Έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς» στο Μεσολόγγι – Νέα εποχή στην καλλιέργεια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου η ημερίδα και εκπαιδευτική συνάντηση «Έξυπνα Αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς» στο πλαίσιο στο πλαίσιο του έργου: «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς & καινοτόμα προϊόντα: Έξυπνοι Ελαιώνες (Smart Olive Farm) https://smart-olive-farm.gr».Η εκδήλωση διοργανώθηκε...