back to top

Πλατφόρμα AuthenBeef για την αποτύπωση της αυθεντικότητας του βόειου κρέατος

Διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε καταναλωτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πληροφορίες αυθεντικότητας του βόειου κρέατος που καταναλώνουν και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ΑuthenBeef, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Σωτηρία Βουράκη.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δρ. Βουράκη στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia, οι πληροφορίες που δίνονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής αφορούν το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία και καταχωρούνται με ψηφιακή τεχνολογία blockchain κατά τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και αξιοποίησης του βόειου κρέατος. Παράλληλα, όπως προσθέτει, διασφαλίζεται και τεκμηριώνεται η πιστότητα της ταυτότητας του κρέατος με τη χρήση γονιδιακής αναγνώρισης (ταυτοποίηση με PCR). «Στόχος είναι να δίνεται στον καταναλωτή συγκριτικό στοιχείο επιλογής, ώστε το βόειο κρέας ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία να αποκτά στοιχεία ταυτότητας, διάκρισης και επιλογής» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το έργο AuthenBeef και τα σημαντικότερα αποτελέσματα

Το έργο AuthenBeef: Αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα υψηλής αξίας βοδινού κρέατος ελληνικής εκτροφής από την Ημαθία, αξιοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία και γενετική ταυτοποίηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε να «τρέχει» τον Φεβρουάριο του 2022 και λήγει στις 7/5 φέτος, ενώ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και συγχρηματοδοτήθηκε με 400.000 ευρώ από την ΕΕ και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ΕΣΠΑ 2021-2027». Το έργο πλαισίωσαν ως εταίροι το Εργαστήριο Ζωϊκής Παραγωγής και Προστασία Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κτηνιατρική Σχολή, η Μπίκας ΑΕ και το Ινστιτούτο Βιοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του έργου, όπως υπογραμμίζει η κ. Βουράκη, είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο ερωτηματολογίου που απαντήθηκε από 135 άτομα, προέκυψε ότι το 89% αυτών χαρακτήρισαν ως χρήσιμη την πληροφορία όσον αφορά την προέλευση του κρέατος, τον τόπο επεξεργασίας (82%), στοιχεία για του χρόνους επεξεργασίας και τη φρεσκάδα (91%), ποιοτικά χαρακτηριστικά (92%), τους τρόπους χειρισμού – μαγειρέματος (59% των ερωτηθέντων).

Στα αποτελέσματα του έργου συμπεριλαμβάνεται η γενετική ταυτοποίηση μέσω της ανάλυσης 17 «μικροδορυφορικών δεικτών» του DNA που απομονώνεται από το κρέας και έτσι επιτυγχάνεται τεκμηρίωση δεδομένων ιχνηλασιμότητας της τεχνολογίας blockchain.
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου δίνεται πρόσβαση των χρηστών στις πληροφορίες μέσω QR-coding και επιτυγχάνεται ανατροφοδότηση και αξιολόγηση από συντελεστές της κοινής γνώμης.

Οι στόχοι του έργου και η μεθοδολογία υλοποίησης

Στόχοι του έργου ήταν η πληροφόρηση του καταναλωτή, περί της προέλευσης του κρέατος, μαζί με στοιχεία ολιστικής πληροφόρησης (π.χ. διατροφική αξία του συγκεκριμένου τεμαχίου κρέατος, τρόπος χρησιμοποίησης και μαγειρέματος του, κλπ). «Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές με το σκανάρισμα του QR code πάνω στη συσκευασία – ετικέτα του κρέατος και συνιστούν παράγοντες αποτίμησης της αυθεντικότητας και επιλογής του κρέατος από τον καταναλωτή, χρησιμοποιώντας ψηφιακή ασφάλεια και εξασφαλίζοντας πιστότητα» εξηγεί η ίδια.
Στους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακής τεχνολογίας αιχμής («blockchain») στην αλυσίδα εκτροφής βοοειδών και παραγωγής κρέατος στην Κεντρική Μακεδονία, η τεκμηρίωση και διασφάλιση της ταυτότητας του κρέατος με δειγματοληπτικές γονοτυπικές εξετάσεις DNA, η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας και της δυνατότητας εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και η ανάδειξη της υπεροχής του τοπικά παραγόμενου βόειου κρέατος.

Αναφερόμενη στην μεθοδολογία υλοποίησης του project, όπως λέει, έγιναν: ανάπτυξη πρωτοκόλλων καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων για τη δημιουργία γνωσιακής βάσης δεδομένων και την εκτίμηση της αυθεντικότητας του κρέατος, δειγματοληψίες πριν από την τυποποίηση του κρέατος και μετά αυτήν, ανάπτυξη πρωτοκόλλων εργαστηριακών δοκιμών γενετικής ταυτοποίησης (DNA – PCR/17 μικροδορυφορικοί δείκτες) και ανατροφοδότηση με αποτελέσματα επιβεβαιωτικών δοκιμών, πλατφόρμα AuthenBeef για την καταγραφή, την αποτύπωση αυθεντικότητας και την τεκμηρίωση του βόειου κρέατος στην ΠΚΜ και αξιολόγηση της περιβαλλοντικής και οικονομοτεχνικής βιωσιμότητας.

Το παραπάνω έργο παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο το Κρέας και τα Προϊόντα του, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από το περιοδικό Meat News μαζί με την οργανωτική επιτροπή, και διευθύνεται από επιστημονική επιτροπή που καλύπτει όλα τα σχετικά γνωστικά αντικείμενα. Το συνέδριο, που ξεκίνησε στις 31/1, τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (ΕΚΑ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και είχε την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...

Στο Δημοτικό Σχολείο Άριος οι μαθητές παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο (pic)

Παράδειγμα δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άριος, έχοντας εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.Πέρα από την καλλιέργεια της σκέψης, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Βαγγέλη Πλακιά τα παιδιά έχουν εντρυφήσει και στην καλλιέργεια της γης,...

Λέσβος: Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα τον Ψηφιακό Αγροτοδιατροφικό Χάρτη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα διοργανώνει και σας προσκαλεί στη 1η Ημερίδα ενημέρωσης και συνεργασίας στη Λέσβο για το έργο «Ψηφιακός Αγροδιατροφικός Χάρτης», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί...

Η νανοτεχνολογία «ριζώνει» στην αγροτική παραγωγή, βοηθώντας την ελαοκομία

Η νανοτεχνολογία είναι ο τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας που ασχολείται με υλικά τόσο μικρά, που δεν φαίνονται καν με το μάτι.Σε αυτή τη μικροσκοπική κλίμακα, τα υλικά συχνά παρουσιάζουν μοναδικές ιδιότητες (όπως αυξημένη επιφάνεια προς όγκο, ιδιαίτερη...

Η τεχνιτή νοημοσύνη στην υπηρεσία των αγροτών – Μαθήματα για το κλάδεμα της ελιάς

Το έργο AgRimate, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει να φέρει την επανάσταση τις πρακτικές κλαδέματος σε ελαιώνες και αμπελώνες μικρών αγροτών, αξιοποιώντας τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025...

Γαϊτάνης: Η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και των ΑΠΕ

«Η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και των ΑΠΕ, αλλά και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στο επιχειρείν».Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Τάσος Γαϊτάνης στην ομιλία του στο φόρουμ...

ΡΑΑΕΥ: Ημερίδες για ενέργεια, ύδατα και απόβλητα στο πλαίσιο της έκθεσης Forward Green

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα συμμετάσχει από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου 2025 στην 3η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» που διοργανώνεται από τη HELEXPO-ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.Το περίπτερό της θα βρίσκεται στο Κτίριο...

Επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά

Τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ Α.Ε) επέλεξε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προκειμένου μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ιδρύματος να δουν στην πράξη την οργάνωση και λειτουργία μιας επιχείρησης που συμβάλλει στην εθνική οικονομία, τροφοδοτώντας με νωπά ιχθυηρά και αλιεύματα...

Εκπαιδευτική δράση του Agrifood Leadership στη Θεσσαλονίκη για τις εξαγωγές

Ολοκληρώθηκε το 4ο εκπαιδευτικό τριήμερο του Agrifood Leadership 2024-2025, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2025 στη Θεσσαλονίκη.Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εστίασε στη θεματική “Marketing Strategy: Export Marketing & Export Market Research”, αποτελώντας έναν ακόμη...
- Διαφήμιση -spot_img