back to top

Λέσβος: Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα τον Ψηφιακό Αγροτοδιατροφικό Χάρτη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα διοργανώνει και σας προσκαλεί στη 1η Ημερίδα ενημέρωσης και συνεργασίας στη Λέσβο για το έργο «Ψηφιακός Αγροδιατροφικός Χάρτης», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/3/2025 και ώρα 18.00 μ.μ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το έργο, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2024 και θα διαρκέσει 16 μήνες, αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται ο αγροδιατροφικός, πολιτιστικός και φυσικός πλούτος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα.

Στόχοι του έργου είναι η ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων και της κουλτούρας της τοπικής αγροδιατροφής, η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον δευτερογενή τομέα και τον τουρισμό, η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα, η ενίσχυση των βιωματικών δραστηριοτήτων και εμπειριών για τους επισκέπτες, καθώς και η δημιουργία ψηφιακών μέσων και καναλιών για την προσέλκυση νέων επισκεπτών.

Η ημερίδα απευθύνεται πρωτίστως σε τοπικούς φορείς και επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα με την αγροδιατροφή, τον αγροτουρισμό και τον πολιτισμό.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η ενημέρωση τους σχετικά με τους στόχους, τις δράσεις και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πως θα μπορέσουν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, πολλαπλασιάζοντας τον αντίκτυπό της. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από την ομάδα υλοποίησης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων.

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Αντωνέλη Αναστασία δήλωσε: «Ο Ψηφιακός  Αγροδιατροφικός Χάρτης  που δημιουργούμε είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για τον Πρωτογενή Τομέα των νησιών μας προκειμένου να γίνουν γνωστά ανά την υφήλιο πρότυπα αγροκτήματα, καλλιέργειες, παραγωγοί, αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, μονάδες μεταποίησης, και τυποποιητές, χωρίς κανένα κόστος εκ μέρους τους. Ελάτε μαζί μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε από κοινού την ταυτότητα του Πρωτογενούς Τομέα της Λέσβου που θα συνδέει την παραγωγή μας με τον τουρισμό!

Σας προσκαλούμε να οικοδομήσουμε  ένα παράθυρο στον κόσμο, μέσα από καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες,  για να αναδείξουμε και να προβάλουμε τον  βασικό πυλώνα της οικονομίας των νησιών μας: τις καλλιέργειες, την παραγωγή και τα προϊόντα μας! (Θα συμπεριληφθούν στο χάρτη ΜΟΝΟΝ όσοι θα προσέλθουν)»

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν παρακαλούνται να εγγραφούν στην ακόλουθη φόρμα πατώντας ΕΔΩ.

Το έργο υλοποιείται μέσω Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δικαιούχος του οποίου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα και  ανάδοχος του έργου είναι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ Α.Ε.) με υπεργολάβους τις εταιρείες MOBICS Α.Ε. & ΑΚΩΝ ΚΟΡΥΜΒΟΣ Α.Ε.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Νέα τάση στην ελληνική κτηνοτροφία η «Βιομηχανική διασταύρωση» – Όσα έγιναν στο συνέδριο Synetics

Εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζει η ελληνική αγελαδοτροφία, με την γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση να έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και απολύτως ανταγωνιστικό προφίλ με διεθνείς όρους και αντίστοιχα την κρεοπαραγωγική να πιέζεται και να ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, με συνέπεια η αυτάρκεια της...

Η γεωργία του μέλλοντος: Σπορά και ξεχορτάριασμα με τεχνητή νοημοσύνη

Φανταστείτε ένα είδος ρομποτικού χλοοκοπτικού, αλλά πολύ μεγαλύτερο με σκοπό να μην κόβει γκαζόν στον κήπο, αλλά τα ζιζάνια σε ένα χωράφι. Ένα τεχνολογικό κατόρθωμα, αφού ο στόχος είναι να μην καταστρέψει τα λαχανικά ενώ απομακρύνει τα ζιζάνια. Ένα...

Η αναγεννητική γεωργία είναι εφεύρημα της βιομηχανίας

Η ζήτηση ξεκίνησε από την κορυφή της πυραμίδας – υιοθετήθηκε πρώτα από την αγορά και τους τελικούς καταναλωτές, πριν φτάσει στους ίδιους τους παραγωγούςΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ[email protected]Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την Πιστοποίηση Αφαιρέσεων Άνθρακα (CRCF) εστιάζει σε πρακτικές...

Αυτές οι τροφές για αγελάδες οδηγούν σε καλύτερα τυριά – Τι δείχνει γαλλική μελέτη

Παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οδηγεί τους κτηνοτρόφους να διαφοροποιούν την τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, είναι απαραίτητο να "συνεχίσουν να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια", για να διατηρηθεί η ποιότητα των τυριών,...

Στο Olive Oil Forum 2025 η αναζήτηση Εθνικής Στρατηγικής για το ελαιόλαδο

Σε μία περίοδο διαρκών αλλαγών και καθημερινών εξελίξεων στο παγκόσμιο περιβάλλον, ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις.Οι παραγωγοί υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων, ενώ επιβαρύνονται διαρκώς με μεγαλύτερα κόστη. Οι τυποποιητές...

Μπορεί ο χαλκός να αποτελέσει «βιολογικό όπλο» ενάντια στις ασθένειες της ελιάς; – Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

Το Pseudomonas synxantha DLS65 δείχνει να αποτελεί το «βιολογικό όπλο» για την καταπολέμηση ασθενειών της ελιάς.Μια νέα ελπιδοφόρα ανακάλυψη στον τομέα της φυτοπροστασίας έρχεται να ταράξει τα νερά της ελαιοκαλλιέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο βιώσιμες και φιλικές προς...

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...
spot_img