back to top

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups και συγκεκριμένα μόλις το 7,5%-8% των 936 εγγεγραμμένων.

Το παραπάνω στοιχείο δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας (entrepreneurship development manager) του οργανισμού «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», σύμφωνα με τον οποίο η εικόνα αυτή πιθανώς οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, στο γεγονός ότι οι startupers συνήθως αναζητούν ταχύ scale up (ωρίμανση και ανάπτυξη) της επιχείρησής τους, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο με τον μικρό και κατακερματισμένο αγροτικό κλήρο της Ελλάδας, που δεν επιτρέπει εφαρμογές μεγάλης κλίμακας. Και δεύτερον, ο θεωρούμενος ως παραδοσιακός κλάδος της αγροδιατροφής ενίοτε δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικός και συμβατός με τη νοοτροπία όσων ασχολούνται με τις startups, οι οποίοι ελκύονται περισσότερο από άλλες εφαρμογές τεχνολογιών αιχμής (παρότι τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να κάνουν «θαύματα» σε τομείς όπως η γεωργία ακριβείας, η μεταποίηση τροφίμων, ακόμα και η αντιμετώπιση του food waste).

«Επειδή είδαμε λοιπόν ότι στον κλάδο, παρά τη μεγάλη αξία του για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολλές startups, αποφασίσαμε μεταξύ άλλων να πάμε εμείς εκεί που γεννιέται η έρευνα για την αγροδιατροφή, μέσα στα πανεπιστήμια, και να προσπαθήσουμε να ενιχσύσουμε την επιχειρηματική κουλτούρα» εξήγησε το στέλεχος του οργανισμού «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», που προ ημερών εγκαινίασε από τη Θεσσαλονίκη τον κύκλο διοργανώσεων «TrophyΤροφή Meet-Up» για το 2025. Το «TrophyΤροφή» αποτελεί πρωτοβουλία της «Νέας Γεωργίας- Νέας Γενιάς» και υλοποιείται από το 2019, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πρόκειται για εγχείρημα που επενδύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στον κλάδο της αγροδιατροφής, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροτεχνολογίας, της τεχνολογίας τροφίμων και των agrologistics με προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, ακόμη και σε αρχικά στάδια ανάπτυξης (preseed).

Κάθε χρόνο διοργανώνονται οκτώ-δέκα meetups σε όλη την Ελλάδα και μέχρι σήμερα, όπως γνωστοποιεί ο κ.Παπαδόπουλος, έχουν υποστηριχθεί από την πρωτοβουλία περισσότερες από 150 νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ιδέες σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Όσοι συμμετέχοντες διακρίθηκαν έχουν μοιραστεί συνολικά χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και την προμήθεια υπηρεσιών. Παράλληλα, έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη και την απαραίτητη δικτύωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών λύσεων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Πέρα από την «Κοιλάδα του Θανάτου»

Αλήθεια, επιβιώνουν οι startups στον κλάδο της αγροδιατροφής ή όπως οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις αφήνουν κι αυτές τα …κοκκαλάκια τους στη λεγόμενη «Κοιλάδα του Θανάτου» (σ.σ. την περίοδο κατά την οποία μια startup είναι μεν σε λειτουργία, αλλά δεν έχει ακόμα έσοδα από πελάτες); «Οι startups όλων των κλάδων, στην πλειονότητά τους, δεν ξεπερνούν τα πέντε-έξι χρόνια ζωής. Επειδή όμως κρατάμε επαφή με startupers που συμμετείχαν σε διοργανώσεις προηγούμενων ετών, χαιρόμαστε να βλέπουμε πως αυτοί παραμένουν στην αγορά, μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της “Coffeeco Upcycle”, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε έναρξη συνεργασίας με τον Όμιλο Attica (σ.σ. Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και Anek Lines), για την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στα πλοία, με τη συλλογή και επεξεργασία παραπροϊόντων καφέ και την αξιοποίησή τους για τη δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Η Coffeeco θα μεταφέρει την εμπειρία της στο επόμενο meetup, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» αναφέρει ενδεικτικά ο κ.Παπαδόπουλος.

Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πιο δυναμικών ελληνικών περιφερειών στις εξαγωγές τροφίμων και προϊόντων αγροδιατροφής. Πώς τα πηγαίνουν λοιπόν οι βορειοελλαδικές startups αγροδιατροφής; «Η Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αγροδιατροφή και υπάρχουν πολλές startups από την περιοχή που συμμετέχουν στις διοργανώσεις μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η εταιρεία “Agroverse”, που ήρθε σε εμάς σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς νομική υπόσταση, και σήμερα έχει αναπτυχθεί χάρη στη σημαντική προσπάθεια και δουλειά των ιδρυτών της» σημειώνει ο κ.Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας τα επόμενα meetups θα γίνουν στην Κατερίνη (στις 27/3, στις 17.00) και στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο.

Το πρώτο meetup του 2025, με θέμα «Κυκλική Οικονομία στην Αγροδιατροφή: Αξιοποίηση Υποπροϊόντων και Επαναχρησιμοποίηση Πόρων», πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκειά του, ομιλίες πραγματοποίησαν και χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φειδάς, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., Κυριάκος Υάκινθος, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας, η υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσακίρη και η Έφη Θεοδωράκη, αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και πάνελ συζητήσεων με τη συμμετοχή -μτεαξύ άλλων- καθηγητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ η επιχειρηματική ομάδα Loop Lab από το Πειραματικό Λύκειο του ΠΑ.ΜΑΚ παρουσίασε την πρωτοποριακή εικονική επιχείρησή της. Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες του Meet-Up έλαβαν μέρος σε εργαστήριο παραγωγής ιδεών, όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν καινοτόμες προτάσεις σχετικές με την κυκλική οικονομία στην αγροδιατροφή.

Το πρώτο TrophyΤροφή Meet-Up πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του (ΚΕΑΓΡΟ), καθώς και το Walk AUTh Innovation Accelerator. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα – Μετέτρεψαν το μολυσμένο νερό σε λίπασμα και καύσιμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο που μετατρέπει τα νιτρικά άλατα– έναν κοινό ρύπο του νερού- σε αμμωνία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακό ποσοστό μετατροπής 92%.Η καινοτομία αυτή προσφέρει διπλό όφελος: καθαρισμό των ρυπασμένων υδάτων και παραγωγή ενός πολύτιμου πόρου, χρήσιμου...

Το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβή πρωτεΐνη που φέρνει άνοια

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μετωποκροταφικής άνοιας, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από την επιβλαβή πρωτεΐνη tau.Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, φαίνεται πως...

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοθεία του ελαιόλαδου και πως να την ανιχνεύσετε

Η ανίχνευση νοθείας στο ελαιόλαδο απαιτεί πολυπαραμετρική προσέγγιση – πέρα από τις στερόλες.Του κυρίου Κ.Α.Δημόπουλου, Ομ.Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).Όπως έχω αναφέρει...

Η καινοτομία φέρνει… επανάσταση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι αποκαλύπτει έρευνα στη Γρανάδα

Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα επιτρέπει ταχύτατη και βιώσιμη μέτρηση βιοφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αλλάζει τα δεδομένα στην ποιοτική αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ), ανέπτυξε και κατοχύρωσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα....

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...

Βιολογική… «επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια – Τα απόβλητα γίνονται φάρμακο κατά του πυρηνοτρήτη

Μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soil Ecology Letters φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρακτική για τη βιολογική προστασία των ελαιοδέντρων: την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού υποστούν βερμικομποστοποίηση (κομποστοποίηση με τη χρήση σκωλήκων).Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα...

Επιτυχημένη ημερίδα για τα «Έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς» στο Μεσολόγγι – Νέα εποχή στην καλλιέργεια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου η ημερίδα και εκπαιδευτική συνάντηση «Έξυπνα Αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς» στο πλαίσιο στο πλαίσιο του έργου: «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα βιολογικής ελιάς & καινοτόμα προϊόντα: Έξυπνοι Ελαιώνες (Smart Olive Farm) https://smart-olive-farm.gr».Η εκδήλωση διοργανώθηκε...

Η βόσκηση σε φωτοβολταϊκά βελτιώνει υγεία και μαλλί των προβάτων; – Το μέλλον ανήκει στην αγροβολταϊκή γεωργία

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε 1.700 πρόβατα που έβοσκαν ανάμεσα σε ηλιακά πάνελ.Αυτή η καινοτόμα προσέγγιση, γνωστή ως αγροβολταϊκή (agrivoltaics), αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη χρήση γης, ενώ αποφέρει...

Ο πόλεμος και τα μικροπλαστικά ανάμεσα στις σύγχρονες απειλές της μελισσοκομίας

Οι πόλεμοι, τα μικροπλαστικά και η φωτορύπανση συγκαταλέγονται στις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία. Ειδικοί στις μέλισσες κατέγραψαν τις 12 σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι επικονιαστές του οικοσυστήματός μας την επόμενη δεκαετία.Η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως επηρεάζει...