back to top

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.

Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς, ο Δραμινός επιχειρηματίας Ανέστης Βουβαλίδης, αναμένεται να φέρει πραγματική επανάσταση στην οινοποίηση και στις εργασίες μέσα στον αμπελώνα.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Δράμας και της ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα η οινοποιία, αποφάσισε,μαζί με μια ομάδα νέων επιστημόνων μεταξύ των οποίων και οι γιοί του, να σχεδιάσει μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, τη Vinify360°. Στόχος είναι η βοήθεια στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, με άριστα κοστολογικά μεγέθη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού.

Η καθετοποιημένη αυτή ψηφιακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους οινοπαραγωγούς να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται, μέσα από έναν υπολογιστή ή το κινητό τους, τη διαδικασία παραγωγής με τρόπους που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν σχεδόν αδύνατοι. Επιπλέον, η εφαρμογή Vinify360°, συλλέγει και χρησιμοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων που τα μετατρέπει σε αλγορίθμους, προσφέροντας δυνατότητες λήψης αποφάσεων, με ποιοτική πληροφορία και σενάρια προβλέψεων, μειώνοντας έτσι την αβεβαιότητα στη διαδικασία αποφάσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

   Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δράμας

«Θα μπορούσε κάλλιστα η προσπάθειά μας να βρει εφαρμογή σε πολλές άλλες σοδειές του πρωτογενούς τομέα», υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δημιουργός και μέντορας της ομάδας Vinify360°, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Ανέστης Βουβαλίδης. «Ζώντας, όμως, στη Δράμα αντιλαμβάνεσαι ότι το συγκριτικό της πλεονεκτήματα είναι το κρασί. Τα αμπέλια και η οινοποίηση αποτελούν μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία», σημειώνει.

«Αρκεί μια βόλτα στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Δράμας», συνεχίζει, «για να κατανοήσει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κρασί για την περιοχή, πόσο την έχει αναδείξει και πόσο στηρίζει την οικονομία της όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν, λοιπόν, συνειδητή η απόφασή μας να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη μιας καινοτόμου καθετοποιημένης εφαρμογής, που θα βοηθούσε τον δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο των οινοπαραγωγών στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Με σπουδές στην Ελλάδα και τη Μεγάλα Βρετανία και με σημαντική εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βουβαλίδης είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός άνθρωπος. Στην επικοινωνία – συνεργασία του με τους οινοποιούς της ακριτικής Δράμας, εκτίμησε ότι για να μεγαλώσουν οι οινοποιοί το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στην υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων, καινοτόμων μοντέλων, νέων τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης.

Η έρευνα και μελέτη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, οδήγησε τον ίδιο και την ομάδα του να ξεκινήσουν, πριν από τρία χρόνια, τον σχεδιασμό αυτής της startup επιχείρησης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η εφαρμογή του λογισμικού Vinify360° τόσο στους αμπελώνες του οινοποιείου Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας του δήμου Προσοτσάνης, όσο και σε άλλα μικρότερα οινοποιεία, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος για τα οινοποιεία, που με στρατηγική και σχέδιο προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Για τους περισσότερους οινοποιούς, το κρασί είναι τεχνική και παράδοση. Είναι μια διαδικασία, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του καθενός», σημειώνει ο κ. Βουβαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει: «έχει παρέλθει, όμως, η εποχή που ο οινοποιός περπατούσε όλο τον αμπελώνα για να δει ποιο χωράφι θέλει πότισμα ή να κάθεται πάνω από τις δεξαμενές για να δει πώς προχωράει η ζύμωση. Το ζητούμενο -η παραγωγή, δηλαδή, άριστης ποιότητας κρασιού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, γίνεται αντιληπτό πως μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με επενδύσεις σε καινοτομία».

  Έρευνα και συνεργασία με το ΔΠΘ

«Στην εποχή μας, η γεωργία ακριβείας είναι αναγκαιότητα. Οπότε, κρίνεται απαραίτητη η επιλογή ενός σύγχρονου καθετοποιημένου λογισμικού, που συγκεντρώνει και χρησιμοποιεί τις μετρήσεις. Η εγκατάσταση μικρών μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων για την online συλλογή δεδομένων και τη φιλική στον χρήστη εμφάνισή τους σε πραγματικό χρόνο (real-time), συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στην οινοποιητική επιχείρηση, υπογραμμίζει ο κ. Βουβαλίδης.

Η καινοτομία απαιτεί έρευνα στις τεχνολογίες αιχμής, οπότε η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων. Η ομάδα Vinify360° συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Καραμπατζάκη, μέλους του IEES Lab στο τμήμα Πληροφορικής του ΔΠΘ στην Καβάλα, με σκοπό την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, μέσω σύγχρονων ασύρματων δικτύων αισθητήρων και AI analytics (τεχνητή νοημοσύνη).

Πρόσφατα, ξεκίνησαν επαφές και με το τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Δράμα. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος, Δρ. Σπυρίδωνα Μάμαλη και τον καθηγητή Νικόλαο Κοντουδάκη, συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνικών με την χρήση αισθητήρων, για τις αναλύσεις που πραγματοποιούν τα οινοποιεία στις διάφορες φάσεις παραγωγής του κρασιού.

Εάν πριν από λίγα χρόνια, κάποιος έλεγε στους οινοποιούς ότι θα μπορούσαν να παρακολουθούν απομακρυσμένα και να επεμβαίνουν αμέσως σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής του κρασιού, σίγουρα θα το θεωρούσαν αδύνατο. Η σύγχρονη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα για την ελληνική οινοποιία.

Η startup από τη Δράμα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της (ενσωμάτωση της ΤΝ ως ψηφιακού βοηθού των οινοποιών) και δείχνει πως πλέον η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις και στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως η οινοποιία. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που ενισχύει την ελληνική οινοποιία σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πανεπιστημιακά τμήματα για αμπελουργία και ανθεκτικότητα εγκαινίασε ο Τσιάρας στη Δράμα – Η ομιλία του ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα

Τη σημασία της σύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την καθημερινή ζωή και ειδικά με την παραγωγική δυνατότητα κάθε περιοχής, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση δύο νέων Τμημάτων...

Νέα τάση στην ελληνική κτηνοτροφία η «Βιομηχανική διασταύρωση» – Όσα έγιναν στο συνέδριο Synetics

Εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζει η ελληνική αγελαδοτροφία, με την γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση να έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και απολύτως ανταγωνιστικό προφίλ με διεθνείς όρους και αντίστοιχα την κρεοπαραγωγική να πιέζεται και να ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, με συνέπεια η αυτάρκεια της...

Η γεωργία του μέλλοντος: Σπορά και ξεχορτάριασμα με τεχνητή νοημοσύνη

Φανταστείτε ένα είδος ρομποτικού χλοοκοπτικού, αλλά πολύ μεγαλύτερο με σκοπό να μην κόβει γκαζόν στον κήπο, αλλά τα ζιζάνια σε ένα χωράφι. Ένα τεχνολογικό κατόρθωμα, αφού ο στόχος είναι να μην καταστρέψει τα λαχανικά ενώ απομακρύνει τα ζιζάνια. Ένα...

Η αναγεννητική γεωργία είναι εφεύρημα της βιομηχανίας

Η ζήτηση ξεκίνησε από την κορυφή της πυραμίδας – υιοθετήθηκε πρώτα από την αγορά και τους τελικούς καταναλωτές, πριν φτάσει στους ίδιους τους παραγωγούςΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ[email protected]Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την Πιστοποίηση Αφαιρέσεων Άνθρακα (CRCF) εστιάζει σε πρακτικές...

Αυτές οι τροφές για αγελάδες οδηγούν σε καλύτερα τυριά – Τι δείχνει γαλλική μελέτη

Παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οδηγεί τους κτηνοτρόφους να διαφοροποιούν την τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, είναι απαραίτητο να "συνεχίσουν να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια", για να διατηρηθεί η ποιότητα των τυριών,...

Στο Olive Oil Forum 2025 η αναζήτηση Εθνικής Στρατηγικής για το ελαιόλαδο

Σε μία περίοδο διαρκών αλλαγών και καθημερινών εξελίξεων στο παγκόσμιο περιβάλλον, ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις.Οι παραγωγοί υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων, ενώ επιβαρύνονται διαρκώς με μεγαλύτερα κόστη. Οι τυποποιητές...

Μπορεί ο χαλκός να αποτελέσει «βιολογικό όπλο» ενάντια στις ασθένειες της ελιάς; – Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

Το Pseudomonas synxantha DLS65 δείχνει να αποτελεί το «βιολογικό όπλο» για την καταπολέμηση ασθενειών της ελιάς.Μια νέα ελπιδοφόρα ανακάλυψη στον τομέα της φυτοπροστασίας έρχεται να ταράξει τα νερά της ελαιοκαλλιέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο βιώσιμες και φιλικές προς...

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...
spot_img