back to top

Στο Olive Oil Forum 2025 η αναζήτηση Εθνικής Στρατηγικής για το ελαιόλαδο

Σε μία περίοδο διαρκών αλλαγών και καθημερινών εξελίξεων στο παγκόσμιο περιβάλλον, ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις.

Οι παραγωγοί υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων, ενώ επιβαρύνονται διαρκώς με μεγαλύτερα κόστη. Οι τυποποιητές καλούνται να προσαρμοστούν σε τεχνολογικές καινοτομίες σε νομοθετικές αλλαγές και σε ένα δυναμικό και αβέβαιο περιβάλλον που κινείται με μεγάλες ταχύτητες και με απαιτούμενη προϋπόθεση την αποτελεσματικότητα. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί για πρακτικότερες συσκευασίες, χαμηλότερες τιμές και ποιοτικά προϊόντα.

Το ελαιόλαδο αξίζει να έχει ένα δικό του forum για την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων του τομέα, με την παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων και των προτάσεων προς επίλυσή τους.

Στο Olive Oil Forum 2025, μέσα από την αλληλεπίδραση όλων των επιμέρους κλάδων, θα αναγνωριστούν κοινά προβλήματα που τους επηρεάζουν και τους προκαλούν αδυναμίες και δυσκολίες.

Η συζήτηση και η ανταλλαγή ιδεών θα οδηγήσει σε συντονισμένες λύσεις, θα ενισχύσει τη συνεργασία, θα φέρει στο προσκήνιο νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, θα προάγει την διαφάνεια και την αλληλοκατανόηση καθώς και την αναγνώριση και εφαρμογή καλών πρακτικών.

Ως επισφράγιση, θα προκύψουν και τα απαιτούμενα μέτρα ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ του τομέα.

Θεματολογία:

1. Κλιματική Αλλαγή και Ακραία Καιρικά Φαινόμενα. Περιβάλλον, αειφορία & βιωσιμότητα.

2. Τεχνολογία παραγωγής & ελαιοποίησης, Καινοτομία και Εκσυγχρονισμός.
Συγκομιδή, ελαιοποίηση, αποθήκευση.

3. Ποιότητα, ανάδειξη και διασφάλισή της.

4. Καλλιεργητικές πρακτικές, επιμολύνσεις, υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

5. Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας.

6. Προβολή – Προώθηση εντός & εκτός της χώρας.

7. Εξαγωγές, βέλτιστες διαδικασίες και ευκαιρίες, δυνατότητες & προοπτικές.

8. Ελαιόλαδο, γεύση και υγεία.

9. Ελαιόλαδο, μαζική εστίαση και γαστρονομία.

10. Ο ελαιοκομικός τομέας με ορίζοντα το 2030.

Μορφή, Στόχοι και Επιδιώξεις:

• Δομή χαλαρή και ανοιχτή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευχέρεια να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε ελεύθερες συζητήσεις.

• Ανοιχτό στο κοινό με ελεύθερη συμμετοχή από παραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, εξαγωγείς, ακροατές, ενδιαφερόμενους και άλλους φορείς.

• Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων & λειτουργεί ως χώρος γενικής συζήτησης για οριζόντια κλαδικά επαγγελματικά ζητήματα.

• Αμφίδρομη και συμμετοχική ανταλλαγή απόψεων σε ελεύθερη βάση & ευρύτερο πλαίσιο.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Πανεπιστημιακά τμήματα για αμπελουργία και ανθεκτικότητα εγκαινίασε ο Τσιάρας στη Δράμα – Η ομιλία του ΥΠΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα

Τη σημασία της σύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την καθημερινή ζωή και ειδικά με την παραγωγική δυνατότητα κάθε περιοχής, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση δύο νέων Τμημάτων...

Νέα τάση στην ελληνική κτηνοτροφία η «Βιομηχανική διασταύρωση» – Όσα έγιναν στο συνέδριο Synetics

Εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζει η ελληνική αγελαδοτροφία, με την γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση να έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και απολύτως ανταγωνιστικό προφίλ με διεθνείς όρους και αντίστοιχα την κρεοπαραγωγική να πιέζεται και να ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, με συνέπεια η αυτάρκεια της...

Η γεωργία του μέλλοντος: Σπορά και ξεχορτάριασμα με τεχνητή νοημοσύνη

Φανταστείτε ένα είδος ρομποτικού χλοοκοπτικού, αλλά πολύ μεγαλύτερο με σκοπό να μην κόβει γκαζόν στον κήπο, αλλά τα ζιζάνια σε ένα χωράφι. Ένα τεχνολογικό κατόρθωμα, αφού ο στόχος είναι να μην καταστρέψει τα λαχανικά ενώ απομακρύνει τα ζιζάνια. Ένα...

Η αναγεννητική γεωργία είναι εφεύρημα της βιομηχανίας

Η ζήτηση ξεκίνησε από την κορυφή της πυραμίδας – υιοθετήθηκε πρώτα από την αγορά και τους τελικούς καταναλωτές, πριν φτάσει στους ίδιους τους παραγωγούςΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ[email protected]Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την Πιστοποίηση Αφαιρέσεων Άνθρακα (CRCF) εστιάζει σε πρακτικές...

Αυτές οι τροφές για αγελάδες οδηγούν σε καλύτερα τυριά – Τι δείχνει γαλλική μελέτη

Παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οδηγεί τους κτηνοτρόφους να διαφοροποιούν την τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, είναι απαραίτητο να "συνεχίσουν να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια", για να διατηρηθεί η ποιότητα των τυριών,...

Μπορεί ο χαλκός να αποτελέσει «βιολογικό όπλο» ενάντια στις ασθένειες της ελιάς; – Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

Το Pseudomonas synxantha DLS65 δείχνει να αποτελεί το «βιολογικό όπλο» για την καταπολέμηση ασθενειών της ελιάς.Μια νέα ελπιδοφόρα ανακάλυψη στον τομέα της φυτοπροστασίας έρχεται να ταράξει τα νερά της ελαιοκαλλιέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο βιώσιμες και φιλικές προς...

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...
spot_img