back to top

Αποκαλυπτική μελέτη της διαΝΕΟσις: Στο ναδίρ η εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανέδειξε σημαντική έρευνα της «διαΝΕΟσις», από την οποία προκύπτει πως μόλις το 0.7% των Ελλήνων παραγωγών είναι επιμορφωμένοι για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.

Παράλληλα αυτό που θα μπορούσε να προβληματίσει άπαντες είναι πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 10%.

Τη μελέτη υπογράφει ο καθηγητής Μιχάλης Καθαράκης, διαχειριστής Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής, διευθυντής ΚΔΒΜ-ΙΣΑΕΚ Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με την εν λόγω εταιρεία να προτείνει τη διαμόρφωση συστήματος επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των αγροτών με ορίζοντα πενταετίας.

Ο αγροτικός τομέας συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας με 4%, ωστόσο μόνο το 25% των νέων, αλλά και μόλις το 6.7% συμμετέχουν και ενημερώνονται από προγράμματα επιμόρφωσης. Αυτό όπως επισημαίνεται περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας του εγχώριου πρωτογενούς τομέα.

Μάλιστα, τα παραπάνω συμβαίνουν κι ενώ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Δανία και η Ισπανία υπάρχουν πρωτοποριακά προγράμματα ανόδου του επιπέδου μόρφωσης των αγροτών.

Αναλυτικά:

• Στη Γερμανία, στις Berufsschulen (επαγγελματικές σχολές) το 70% του χρόνου αφιερώνεται σε εμπειρία με τεχνολογίες αιχμής. Οι σπουδαστές καλλιεργούν, προγραμματίζουν αυτόματα συστήματα άρδευσης, αναλύουν δορυφορικά δεδομένα και πειραματίζονται με βιοτεχνολογικές καινοτομίες.

 

• Στην Ολλανδία, το 50% της εκπαίδευσης γίνεται σε εργαστήρια εξοπλισμένα με προσομοιωτές κλίματος και συστήματα Internet of Things (IoT), οι μαθητές πειραματίζονται με υδροπονικές καλλιέργειες που καταναλώνουν 90% λιγότερο νερό και παράγουν διπλάσια σοδειά.

• Στη Δανία, συχνά τα εκπαιδευτικά κέντρα θυμίζουν διαστημικούς σταθμούς. Εκεί drones προγραμματισμένα με μηχανική μάθηση παρακολουθούν τις καλλιέργειες, ενώ αυτόνομα τρακτέρ οργώνουν χωράφια τροφοδοτούμενα με ηλιακή ενέργεια. Το 55% των νέων αγροτών που συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης μαθαίνει να διαχειρίζεται «έξυπνες» φάρμες, οι οποίες παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν.

• Στην Ιταλία, οι εκπαιδευόμενοι αγρότες μαθαίνουν να αφηγούνται την ιστορία κάθε προϊόντος με τεχνικές μάρκετινγκ, αξιοποιούν τεχνολογίες blockchain, αναλύουν το μικροκλίμα με τεχνητή νοημοσύνη και μετατρέπουν παραδοσιακά αγροκτήματα σε καινοτόμους κόμβους αγροτουρισμού.

• Στην Ισπανία, η μάχη με τη λειψυδρία έχει επηρεάσει έντονα τη γεωργική εκπαίδευση. Το 32% των νέων αγροτών που συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα μαθαίνει να χειρίζεται προηγμένα συστήματα άρδευσης ακριβείας, τα οποία συνδυάζουν δεδομένα από δορυφόρους, αισθητήρες εδάφους και μετεωρολογικά μοντέλα.

Τέλος, για τη χώρα μας η μελέτη που έχει τίτλο «Καλλιεργώντας το μέλλον: Η νέα εποχή στην ελληνική αγροτική εκπαίδευση» προτείνει τη δημιουργία πέντε αγροτικών εκπαιδευτικών κέντρων σε Θεσσαλία, Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησο και Αιγαίο, που το καθένα θα εστιάζει στις καλλιέργειες της περιοχής και θα είναι εξοπλισμένο με εργαστήρια και πειραματικά αγροκτήματα.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...