back to top

Η νέα πρωτοποριακή τεχνική της «Ηλεκτρο-Γεωργίας» επιτρέπει την καλλιέργεια ακόμα και στο σκοτάδι

Η επόμενη μέρα για την γεωργία και κατ´ επέκταση για το μέλλον της ραχοκοκαλιάς των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, που είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, προβλέπει συνθήκες γεωργικής ανάπτυξης σε συνθήκες σκότους.

Επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ, αποτελούμενη από βιολόγους μηχανικούς και ηλεκτροχημικούς, κατόπιν σχετικής μελέτης και πειραμάτων, προχώρησαν στην ανάπτυξη θεωρητικoύ μοντέλου προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέας καινοτόμου γεωργικής μεθόδου παραγωγής τροφίμων, υπό την ονομασία, “Electro-Agriculture”, («Ήλεκτρο-Γεωργία»). Με τη χρήση της εν λόγω μεθόδου, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σικάγου, επιδιώκεται η διασφάλιση συνθηκών γεωργικής ανάπτυξης σε συνθήκες σκότους, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν, τη διαδικασία συμβατικής φωτοσύνθεσης, ενώ διαφαίνεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης στο παγκόσμιο και σύνθετο πρόβλημα της ανεπαρκούς επισιτιστικής ασφάλειας.

Αναλυτικά το ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου ΟΕΥ Σικάγου, που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Στο πλαίσιο παρακολούθησης της εδώ αγοράς, και ειδικότερα του αγροδιατροφικού τομέα, του οποίου η σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές είναι αδιαμφισβήτητη, παραθέτουμε κατωτέρω πληροφορίες οποίες αντλήσαμε από το  Ινστιτούτο Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων (Safe Quality Food Institute – SQFI), σχετικά με την αξιοποίηση των νέων προσφερόμενων τεχνολογιών και εφαρμογή αυτών στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας στο Riverside και της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, αποτελούμενης από βιολόγους μηχανικούς και ηλεκτροχημικούς, κατόπιν σχετικής μελέτης και πειραμάτων, προχώρησαν στην ανάπτυξη θεωρητικoύ μοντέλου προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέας καινοτόμας γεωργικής μεθόδου παραγωγής τροφίμων, υπό την ονομασία, “Electro-Agriculture”, («Ήλεκτρο-Γεωργία»). Με τη χρήση εν λόγω μεθόδου, επιδιώκεται η διασφάλιση συνθηκών γεωργικής ανάπτυξης σε συνθήκες σκότους, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν, τη διαδικασία συμβατικής φωτοσύνθεσης, ενώ διαφαίνεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης στο παγκόσμιο και σύνθετο πρόβλημα της ανεπαρκούς επισιτιστικής ασφάλειας. Υποστηρίζεται δε, σε σχετικό άρθρο των ιδίων που δημοσιεύθηκε σε εδώ επιστημονική επιθεώρηση Joule, ότι η διαδικασία, με την οποία αποσυνδέεται η γεωργία από το περιβάλλον, με  παραγόμενη τροφή σε εσωτερικούς, ελεγχόμενους χώρους, παρέχει τις εγγυήσεις για μερική απεξάρτηση από τη φωτοσύνθεση: Συναφώς, και σύμφωνα με επιμέρους υπολογισμούς, η εκτιμώμενη έκταση γης που θα απαιτείτο για τις γεωργικές καλλιέργειες, θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 94%. Τούτο θα είχε εξαιρετική περιβαλλοντική σημασία, τόσο στην αποφυγή περαιτέρω διαδικασίας αποψίλωσης δασών, όσο και εντατικοποίηση της γεωργίας με την απομείωση ή και εξάλειψη σοβαρών μειονεκτημάτων, όπως η επαπειλούμενη βιοποικιλότητα, η καταστροφή οικοσυστημάτων, κλπ).

Περαιτέρω, με τη χρήση ανωτέρω τεχνολογίας, η αγροτική παραγωγή θα μπορεί να αυξηθεί εκθετικά, χωρίς να απαιτούνται περισσότεροι πολύτιμοι πόροι οι οποίοι με τη σειρά τους θα καθιστούσαν αναπόφευκτες τις επιπτώσεις από το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με την παραγωγή παραπάνω αχρείαστων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σημειώνεται πάντως, πως εν λόγω μέθοδος έχει ήδη σημειώσει αρχική επιτυχία στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μέσω πειραμάτων σε σειρά τροφίμων, όπως το μαρούλι, το ρύζι, η ελαιοκράμβη, οι πιπεριές και οι ντομάτες. Ένα από τα επιπλέον εκτιμώμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα καταγράφονταν στη συνέχεια, θα συνίστατο στο γεγονός ότι η νέα αυτή μέθοδος θα εδύνατο να χρησιμοποιηθεί ως πηγή άνθρακα για την ανάλογη ενίσχυση παραγωγής προϊόντων κρέατος. Αν και η συνολικότερη αποτελεσματικότητα ανωτέρω εργαστηριακών δοκιμών μένει να επαληθευτεί στην πράξη στο ορατό μέλλον, αναμένεται ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης των θετικών προσδοκιών, θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην χώρα μας, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα σε αγορές, όπως οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...