back to top

Αλλαγή ζωνών καλλιέργειας λόγω κλιματικής αλλαγής για να διασωθεί η παραγωγή

Τα περασμένα 30 χρόνια, η μέση θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα έχει ανέβει κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, η μεταβολή φτάνει μέχρι και τους 2 βαθμούς Κελσίου.  Αυτό είναι ένα από τα πιο ακλόνητα  συμπεράσματα της επιστημονικής έκθεσης “Μεταβολές κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα”, την οποία υλοποίησε η Greenpeace σε συνεργασία με το  Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

TΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

[email protected]

Εξίσου καθοριστικό στοιχείο της μελέτης, το οποίο επηρεάζει κυρίως τις δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι η μείωση των ημερών παγετού, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Ελιά και αμπέλι, δύο από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στη χώρα μας παρουσιάζουν σταθερά μειωμένες αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, στις οποίες εκτός των παραμέτρων που προαναφέραμε συμβάλει και η ξηρασία. “Είναι πολύ πιθανό να δούμε την καλλιέργεια της ελιάς να μετακομίζει σε βορειότερες περιοχές.”, λέει ο Ηλίας Κάνταρος, γεωπόνος και σύμβουλος της Greenpeace σε θέματα καλλιεργειών. Ο ίδιος ανέφερε ότι “Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 επιδοτεί ορθώς την καλλιέργεια ποικιλιών που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, αλλά λανθασμένα άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες ξένες όμως προς το μεσογειακό μοντέλο διατροφής.”

Οι αλλαγές δεν θα είναι εύκολες

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Greenpeace, πάνω από το 80% των καλλιεργειών στην Ελλάδα είναι μικρές καλλιέργειες, οι οποίες ήδη δυσκολεύονται σημαντικά να προσαρμοστούν στις αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, αλλά και τις απαιτήσεις του Green Deal. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 31% των καλλιεργειών μικρής κλίμακας έχουν εξαφανιστεί τα περασμένα 15 χρόνια.

Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί, καθώς το κόστος καλλιέργειας σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή που οφείλεται στους κλιματικούς παράγοντες, κάνει τελικά την καλλιέργεια μη βιώσιμη. Αν σε αυτά προστεθεί και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, έχουμε την τέλεια συνταγή για μια διαρκή συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής.

Η πάγια λύση της Greenpeace είναι μια σταδιακή αποστασιοποίηση από το μοντέλο εντατικής γεωργίας, το οποίο βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, ακριβές και ρυπογόνες χημικές εισροές, αλόγιστη κατανάλωση νερού και τη νοοτροπία των επιδοτήσεων. Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις της περιλαμβάνονται σε ένα δεκάλογο αρχών για ένα νέο αγροδιατροφικό μοντέλο.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια γραμμή άμυνας ή μια λύση αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής; Δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι πιθανότητες να εφαρμοστεί το Green Deal γίνονται ολοένα και μικρότερες.

Οι προτάσεις της Greenpeace

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, η Greenpeace βλέπει άμεσο κίνδυνο για τον πρωτογενή τομέα και προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να βασίζεται σε δύο επίκαιρες προτεραιότητες: ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροσυστημάτων (άμεση και μακροπρόθεσμη) και προστασία της βιοποικιλότητας, που αποτελεί κλειδί για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένα οικοσύστημα όπως η φυτοπροστασία, η επικονίαση, η ανακύκλιση θρεπτικών ουσιών και η προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να είναι λειτουργικό και υγιές χωρίς βιοποικιλότητα.

Για να υλοποιηθεί το μοντέλο αυτό, η Greenpeace προτείνει δέκα αρχές:

  1. Προώθηση αγροοικολογικών, φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών
  2. Στήριξη στα αγροκτήματα μικρής κλίμακας
  3. Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων
  4. Δραστική μείωση χημικών για υγιές έδαφος
  5. Απεξάρτηση από λιπάσματα
  6. Προτεραιότητα στην παραγωγή τροφής για ανθρώπους
  7. Ριζική αλλαγή κτηνοτροφικού μοντέλου και δραστική μείωση κατανάλωσης κρέατος
  8. Ενίσχυση της μελισσοκομίας
  9. Διαφάνεια, συνεργασία και συμμετοχή
  10. Διατροφική κυριαρχία

 

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Peachwalls και Plumwalls: Τα «τείχη» που μπορούν να σώσουν τα πυρηνόκαρπα

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Εφαρμόστηκαν σε περιοχές της Ημαθίας, με τα αποτελέσματα να δίνουν ελπίδες για το μέλλον των καλλιεργειώνΤου ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected]Το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης στην Ημαθία και την Πέλλα έδειξαν ομολογουμένως...

Η ελλιμματική άρδευση μπορεί να βοηθήσει τον ελαιώνα;

Σε έναν κόσμο που το νερό γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμο, οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: πώς μπορούμε να ποτίζουμε πιο έξυπνα; Η ελλειμματική άρδευση (deficit irrigation) δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση: λιγότερο νερό, χωρίς μεγάλη απώλεια στην...

Η κατάλληλη ώρα για φυτοπροστασία στην πρώιμη ελιά

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε το 6ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της ελιάς, με έμφαση στις πρώιμες περιοχές και την ποικιλία Κορωνέικη.Η βλαστική εξέλιξη δείχνει ανομοιομορφία στην καρπόδεση, ενώ σημαντικές...

Άμεση ανάγκη για αναβάθμιση των γεωτεχνικών υπηρεσιών – Η παρέμβαση της ΠΟΓΕΔΥ στη συνεδρίαση για το ΠΑΑ

Κλιμάκιο της ΠΟΓΕΔΥ παραβρέθηκε στην επιτροπή παρακολούθησης του ΠΑΑ. 2014-2022 και της επιτροπής παρακολούθησης του Σ.Σ. της ΚΑΠ 2023-2027.Στη θεσμική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των γεωτεχνικών του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών της χώρας...

Η αμειψισπορά βοηθά στην ανάπτυξη του ακτινίδιου

Εξαιρετικά ωφέλιμη για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας του ενεργού μικροβιώματος του εδάφους, γεγονός που συνεπάγεται πολλαπλά πλεονεκτήματα για τα νέα ακτινίδια είναι η τριετής αμειψισπορά σύμφωνα με τον γνωστό γεωπόνο Βασίλη Έξαρχο.Ο κ. Έξαρχος προτείνει στους νέους ακτινιδιοπαραγωγούς να...

Αυτά είναι τα ένοτομα που εμποδίζουν την καρπόδεση της ελιάς

Με την ανθοφορία της ελιάς να εξελίσσεται σε διάφορα στάδια ανάλογα με την περιοχή (από κρόκιασμα έως καρπόδεση), οι παραγωγοί καλούνται να δράσουν έγκαιρα για την προστασία της καλλιέργειάς τους από σοβαρούς εχθρούς που παραμονεύουν.Πυρηνοτρήτης (Prays oleae):Η ανθόβια γενιά...

«Με ασήμαντες ποσότητες είμαστε αποκλεισμένοι από όλες τις σημαντικές αγορές»

«Στον τομέα της κονσερβοποίησης, προσφέρουμε ακριβώς αυτό που ζητάει η αγορά, αλλά όταν πάμε να πουλήσουμε φρέσκα ροδάκινα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Πάμε στην κυριολεξία μ’ ένα τελάρο…», λέει ο Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ «Υστερούμε δραματικά...

Συγκριτική μελέτη για τη μέτρια και την ελαφριά κλάδευση της ελιάς

Η μέτρια κλάδευση των ελαιόδεντρων προσφέρει ανώτερα αποτελέσματα τόσο στην παραγωγική απόδοση όσο και στους φυσιολογικούς δείκτες των δέντρων σε σύγκριση με την ελαφριά κλάδευση.Αυτό προκύπτει από πειραματική έρευνα που διεξήχθη το 2023 στην κεντρική Ιταλία από ερευνητές...

Τι είναι και γιατί συμβαίνει η παρενιαυτοφορία στην ελιά;

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια μακροχρόνια υπόθεση.Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, και οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν καλά ότι η μια χρονιά μπορεί να φέρει εξαιρετική παραγωγή, ενώ η επόμενη να δώσει ελάχιστο καρπό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παρενιαυτοφορία και...
spot_img