back to top

Θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και οινοπαραγωγή – Καύσιμο τα προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα στη Δράμα

Στις επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στοχεύει η Αναπτυξιακή Δράμας, ώστε τα προϊόντα αγροδιατροφής της περιοχής να αυξήσουν την εξαγωγική τους αξία, ενώ παράλληλα να γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους εκεί.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ

[email protected]

Όπως αναφέρει στον «ΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Μανόλης Χατζόπουλος, «αυτήν την περίοδο έχουμε 100 επενδύσεις προϋπολογισμού πάνω από 20 εκατ. σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Στην αγροδιατροφή έχουν επενδυθεί πάνω από 2 εκατ. μέσω του LEADER, ποσό σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι στηρίζονται μικρές επιχειρήσεις».

Όπως λέει μάλιστα, η Δράμα, αγροτική περιοχή με παραγωγή επώνυμων προϊόντων αξιοποιεί πόρους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του Leader και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε να στηριχθεί η τοπική παραγωγική κοινότητα, έχοντας παράλληλα βοήθεια από την επιστημονική κοινότητα.

«Είναι σημαντικό αυτήν την περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες και δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει κανείς επένδυση πόσο δε μάλλον στον πρωτογενή τομέα, να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων στην περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος

Στη Δράμα τρέχει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα Τοπικό πρόγραμμα LEADER/CLLD που ολοκληρώνεται στις 31/12, ενώ είναι ανοιχτό και το πρόγραμμα Leader και της επόμενης προγραμματικής περιόδου που αφορά μεταξύ άλλων και την ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων ή παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.

Παράλληλα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση μονάδων που δραστηριοποιούνται στον δασοκομικό τομέα.

Πρωτοπορία στα γαλακτοκομικά

Στη Δράμα δραστηριοποιούνται δύο γαλακτοβιομηχανίες, η ΝΕΟΓΑΛ και η Μενοίκιο, που πέραν της βασικής παραγωγής της κλασικής γκάμας γαλακτοκομικών προϊόντων, επιδιώκουν την εξέλιξη μέσω καινοτομιών.

«Και οι δύο γαλακτοβιομηχανίες συνεργάζονται με την επιστημονική κοινότητα ώστε να παράγουν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων καινοτόμα νέα προϊόντα για να βγουν στην αγορά», σημειώνει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσω προγράμματος LEADER παρήχθη ένα ρόφημα το οποίο δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά, ωστόσο είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυτών των συνεργειών και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ηγέτης της παραγωγής

 Τα αγροτικά προϊόντα της Δράμας είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα κρασιά εξάγονται εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο, ενώ η πατάτα Νευροκοπίου έχει ταΐσει γενιές και γενιές Ελλήνων.

Σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει στην παραγωγή προϊόντων μέσω θερμοκηπίων και υδροπονίας με έμφαση στην τομάτα, ενώ  έχει επεκταθεί πρόσφατα και η καλλιέργεια της πολύχρωμης πιπεριάς που είναι ένα προϊόν που έχει ανεβεί δυναμικά στην αγορά τροφίμων.

Μάλιστα έχουν ήδη γίνει επεκτάσεις στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αφού η Δράμα έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της παραγωγής οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα προμηθεύοντας σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία σε όλο το βόρειο κομμάτι της χώρας. Μάλιστα σχεδιάζονται νέες επενδύσεις για τις προγραμματικές περιόδους των προγραμμάτων που έχουν ήδη ανοίξει.

Ανεβαίνει ο πήχης στα κρασιά με ππανω από 10 οινοποιεία

Τα κρασιά της Δράμας αποτελούν ίσως το πετράδι του στέμματος στον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Μανόλη Χατζόπουλο έχουν μια πολύ καλή προοπτική ανάπτυξης «αφού στην περιοχή έχουμε ξεπεράσει πλέον τα δέκα οινοποιεία, τα οποία ξεκίνησαν σαν χόμπι, θέτοντας πολύ υψηλά των πήχη».

Όπως λέει μάλιστα ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας, «με αυτό το πρότυπο υπάρχει προσπάθεια για το καλύτερο, αφού έχουμε εξαγωγές, ενώ συνδυάζεται με τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, αφού τα περισσότερα οινοποιεία είναι επισκέψιμα».

Μάλιστα η αύξηση της ζήτησης του ροζέ κρασιού σε σχέση με το ερυθρό, αλλά και η δυνατότητα παλαίωσης ορισμένων ποικιλιών λευκού, δίνει νέες δυνατότητες για επενδύσεις.

Εκτός του κρασιού, δυναμική είναι η παρουσία του ΑΣΟΠ Δράμας στον Άγιο Αθανάσιο, που έχει επενδύσει στη μεταποίηση ροδιού. Η χυμοποίηση ροδιών από όλη τη χώρα έχει δώσει ένα ακόμα εξαγωγικό αβαντάζ, αφού είναι μια αγορά με ιδιαίτερη ζήτηση, ειδικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Peachwalls και Plumwalls: Τα «τείχη» που μπορούν να σώσουν τα πυρηνόκαρπα

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Εφαρμόστηκαν σε περιοχές της Ημαθίας, με τα αποτελέσματα να δίνουν ελπίδες για το μέλλον των καλλιεργειώνΤου ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected]Το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης στην Ημαθία και την Πέλλα έδειξαν ομολογουμένως...

Η ελλιμματική άρδευση μπορεί να βοηθήσει τον ελαιώνα;

Σε έναν κόσμο που το νερό γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμο, οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: πώς μπορούμε να ποτίζουμε πιο έξυπνα; Η ελλειμματική άρδευση (deficit irrigation) δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση: λιγότερο νερό, χωρίς μεγάλη απώλεια στην...

Η κατάλληλη ώρα για φυτοπροστασία στην πρώιμη ελιά

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε το 6ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της ελιάς, με έμφαση στις πρώιμες περιοχές και την ποικιλία Κορωνέικη.Η βλαστική εξέλιξη δείχνει ανομοιομορφία στην καρπόδεση, ενώ σημαντικές...

Άμεση ανάγκη για αναβάθμιση των γεωτεχνικών υπηρεσιών – Η παρέμβαση της ΠΟΓΕΔΥ στη συνεδρίαση για το ΠΑΑ

Κλιμάκιο της ΠΟΓΕΔΥ παραβρέθηκε στην επιτροπή παρακολούθησης του ΠΑΑ. 2014-2022 και της επιτροπής παρακολούθησης του Σ.Σ. της ΚΑΠ 2023-2027.Στη θεσμική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των γεωτεχνικών του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών της χώρας...

Η αμειψισπορά βοηθά στην ανάπτυξη του ακτινίδιου

Εξαιρετικά ωφέλιμη για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας του ενεργού μικροβιώματος του εδάφους, γεγονός που συνεπάγεται πολλαπλά πλεονεκτήματα για τα νέα ακτινίδια είναι η τριετής αμειψισπορά σύμφωνα με τον γνωστό γεωπόνο Βασίλη Έξαρχο.Ο κ. Έξαρχος προτείνει στους νέους ακτινιδιοπαραγωγούς να...

Αυτά είναι τα ένοτομα που εμποδίζουν την καρπόδεση της ελιάς

Με την ανθοφορία της ελιάς να εξελίσσεται σε διάφορα στάδια ανάλογα με την περιοχή (από κρόκιασμα έως καρπόδεση), οι παραγωγοί καλούνται να δράσουν έγκαιρα για την προστασία της καλλιέργειάς τους από σοβαρούς εχθρούς που παραμονεύουν.Πυρηνοτρήτης (Prays oleae):Η ανθόβια γενιά...

«Με ασήμαντες ποσότητες είμαστε αποκλεισμένοι από όλες τις σημαντικές αγορές»

«Στον τομέα της κονσερβοποίησης, προσφέρουμε ακριβώς αυτό που ζητάει η αγορά, αλλά όταν πάμε να πουλήσουμε φρέσκα ροδάκινα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Πάμε στην κυριολεξία μ’ ένα τελάρο…», λέει ο Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ «Υστερούμε δραματικά...

Συγκριτική μελέτη για τη μέτρια και την ελαφριά κλάδευση της ελιάς

Η μέτρια κλάδευση των ελαιόδεντρων προσφέρει ανώτερα αποτελέσματα τόσο στην παραγωγική απόδοση όσο και στους φυσιολογικούς δείκτες των δέντρων σε σύγκριση με την ελαφριά κλάδευση.Αυτό προκύπτει από πειραματική έρευνα που διεξήχθη το 2023 στην κεντρική Ιταλία από ερευνητές...

Τι είναι και γιατί συμβαίνει η παρενιαυτοφορία στην ελιά;

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια μακροχρόνια υπόθεση.Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, και οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν καλά ότι η μια χρονιά μπορεί να φέρει εξαιρετική παραγωγή, ενώ η επόμενη να δώσει ελάχιστο καρπό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παρενιαυτοφορία και...
spot_img