Μια ουσία που για χρόνια θεωρούνταν απλώς τεχνική δαπάνη, εξελίσσεται πλέον σε στρατηγικό εργαλείο προστιθέμενης αξίας για την ελαιοκαλλιέργεια.
Ο λόγος για την καολίνη, μια φυσική λευκή ορυκτή σκόνη (λευκή άργιλος) που εφαρμόζεται στο φύλλωμα της ελιάς και φαίνεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη: φυτοπροστασία, αύξηση παραγωγής και βελτίωση ποιότητας.
Η επιστημονική έρευνα για την καολίνη έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Το 2003, μια μελέτη στη Συρία με την ποικιλία Zeity έδειξε ότι η εφαρμογή της στο φύλλωμα των ελαιόδεντρων μπορεί να αυξήσει την παραγωγή έως και +17,6%, βελτιώνοντας παράλληλα την περιεκτικότητα σε λάδι και τη σταθερότητα των ποιοτικών χαρακτηριστικών με την πάροδο του χρόνου.
Στην Ιταλία, η εταιρεία AgriBioClay, που ειδικεύεται στη διανομή της καολίνης, προχώρησε σε μια αξιολόγηση των επιπτώσεών της σε τέσσερις βασικές ποικιλίες ελιάς (Ogliarola, Frantoio, Casaliva, Nocellara del Belice), όλες υπό ξηρικές συνθήκες.
Όπως αναφέρει ο τεχνικός της εταιρείας Domenico Bucca, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί σταθερά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα από παραγωγούς σε Λιγουρία, Απουλία και Σαρδηνία: εντονότερη βλαστική δραστηριότητα κατά τους ζεστούς μήνες, πιο ανεπτυγμένοι καρποί και συνολικά υψηλότερες αποδόσεις σε ελαιόλαδο.
Η καολίνη προσφέρει και σημαντική προστασία ενάντια στον δάκο της ελιάς, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιοχές με υψηλή πίεση του εντόμου.
Η οικονομική ανάλυση που έγινε έδειξε ότι ακόμα και σε σενάρια με έντονες κλιματικές προκλήσεις και πολλαπλές εφαρμογές, η επένδυση στην καολίνη αποδίδει. Η μέχρι σήμερα αντιμετώπισή της ως απλή εποχική δαπάνη φαίνεται πλέον ξεπερασμένη.
Πηγή: olivonews.it