Η αγορά του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου γνωρίζει άνθηση, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές και η βιομηχανική δραστηριότητα.
Περισσότερες από 200 νέα ελαιοτριβεία και μονάδες τυποποίησης εντάχθηκαν στον τομέα του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (AOVE) στην Ισπανία την τελευταία διετία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε από 1.136 το 2022 σε 1.350 το 2023 — μια αύξηση κατά 214 μονάδες.
Παρότι η εγχώρια κατανάλωση παραμένει περιορισμένη και η φυσική παρουσία του AOVE στα ράφια είναι ακόμα μέτρια, το ενδιαφέρον για τη βιολογική παραγωγή από τη μεριά των παραγωγών και των εξαγωγικών επιχειρήσεων εντείνεται ραγδαία. Η εξαγωγή συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο μοχλό εμπορικής αξιοποίησης του προϊόντος.
Το Υπουργείο τονίζει ότι η παραγωγή φυτικών ελαίων και λιπών παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο 18,8% μέσα στο 2023, ενώ πλέον αντιπροσωπεύει το 11,3% των συνολικών δραστηριοτήτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ισπανία.
Η συνολική έκταση αφιερωμένη στη βιολογική παραγωγή στη χώρα άγγιξε τα 2,99 εκατομμύρια εκτάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 11,83% σε σχέση με το 2022 και συνολική άνοδο 51,9% από το 2015. Από αυτά, τα 2,45 εκατομμύρια εκτάρια έχουν ήδη πιστοποιηθεί ως βιολογικά, καταγράφοντας αύξηση 12,52% σε ένα μόλις έτος και 73,5% από το 2015.
Το ποσοστό της βιολογικής καλλιέργειας σε σχέση με τη συνολική χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση (SAU) στην Ισπανία έφτασε το 13,22% το 2023 — ένα ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθιστώντας την Ισπανία έναν από τους ηγέτες της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη, μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία.
Τέλος, ο αριθμός των μεταποιητών και παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Ισπανία έφτασε τους 6.149 το 2023, σημειώνοντας αύξηση 6,51% από το προηγούμενο έτος και συνολική άνοδο 76,59% από το 2015, επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στην ισπανική βιομηχανία τροφίμων.
Πηγή: infaoliva