Οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν σε αυτή την ποικιλία τη μεγάλη θρεπτική αξία. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να διατηρούνται επι μακρόν δίχως να αλλοιώνεται η ιδιαίτερη γεύση και τραγανότητα τους
Τα Πιλαφά Ντελίσιους (Pilafa Delicious ή Ντελίσια) είναι ποικιλία μήλων που παράγεται στην περιοχή της Αρκαδίας. Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας έχει κατοχυρώσει τα μήλα Πιλαφά ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1994 ενώ η Ευρωπαική αναγνώριση ως ΠΟΠ έγινε το 1997. Ο επίσημος χαρακτηρισμός της ποικιλίας, η οποία δημιοργήθηκε από τον Ηλία Πιλαφά, είναι «Πιλαφά DELICIOUS Τριπόλεως» και έγινε το 1962 από το Υπουργείο Γεωργίας με απόφαση 225700/13362. Σήμερα καλλιεργούνται γύρω στα 1000-1500 στρέμματα στην Αρκαδία και η παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 1000 τόνους ετησίως.
Τα μήλα αυτά δεν είναι πολυ ελκυστικά εμφανισιακά. Αναγνωρίζονται απο τη κιτρινοκόκκινη θαμπή όψη και ενίοτε φέρουν στίγματα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αποθαρρύνουν τους αγοραστές που δεν εχουν ξαναδοκιμάσει την επιβλητικά ξεχωριστή τους γεύση, ιδιαίτερα αν εκτίθενται δίπλα σε ποικιλίες με ζωηρά χρώματα και αψεγάδιαστη εμφάνιση.
Τα μήλα Πιλαφά έχουν μια ιδιαίτερη, πλούσια, ελαφρώς υπόξινη γεύση. Οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν σε αυτή την ποικιλία μήλων, μεγάλη θρεπτική αξία. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να διατηρούνται επι μακρόν δίχως να αλλοιώνεται η ιδιαίτερη γεύση και τραγανότητα τους. Τα Ντελίσια της Τρίπολης, ή Μήλα Τριπόλεως όπως αλλιώς αποκαλούνται τα μήλα Πιλαφά, προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Αθήνας και της Πελοποννήσου.
Τον σπόρο για τα μήλα Ντελίσια έφερε στην Κερασιά Αρκαδίας επαναπατρισθείς Ελληνοαμερικανός ονόματι Ηλιας Πιλαφάς στις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορία που είναι πραγματικη μιας και στα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρεται, καλλιεργείται και σήμερα μια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα που μοιάζει πολύ στην όψη και στην γεύση με αυτά της Τρίπολης. Τα μήλα αυτά ονομάζονται Golden Russet και θεωρούνται εθνικό κειμήλιο.
Ο Ηλίας Πιλαφάς και η ποικιλία των μήλων έχουν αποσπάσει τα κάτωθι βραβεία και διακρίσεις:[
1934 – 1937 – 1939: Χρυσά Βραβεία στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης
1945: Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών «Ανθ’ ων υπέρ των μηλεών είργασται»
1954: Χάλκινο Μετάλλιο Γεωργικής Αξίας Βασιλέως Γεωργίου Β’ που απονεμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο Α’
Ηλίας Πιλαφάς: «Ο πατέρας του μήλου Τριπόλεως Delicious Πιλαφά»
Ο Ηλίας Πιλαφάς γεννήθηκε στην Κερασιά Αρκαδίας to 1890.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 1900, δεκάχρονος επιβιβάστηκε στο πλοίο MAASDAM με προορισμό την Ν. Υόρκη, και όνειρο μία καλύτερη ζωή στη Γη της Επαγγελίας, όπως ονόμαζαν τότε την Αμερική.
Έζησε και εργάστηκε στο Morris του Illinois αποκτώντας το δικό του παντοπωλείο. Στα τριάντα του επαναπατρίζεται όταν ένα γράμμα φτάνει από το χωριό στην Αμερική, που τον πληροφορεί πως η μητέρα του ασθενεί βαριά. Δίχως δεύτερη σκέψη φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και παίρνει το πρώτο καράβι για να βρεθεί κοντά στην άρρωστη μάνα του.
Αναχωρώντας για την Ελλάδα, προμηθεύετε από ένα οπωροπωλείο λίγα μήλα Golden Russet (μίας σπάνιας ποικιλίας που ευδοκιμεί στην Βόρεια Ν. Υόρκη), για την διατροφή του στο καράβι.
Στο πολυήμερο ταξίδι του για την πατρίδα, γεννιέται η ιδέα να κρατήσει και να μεταφέρει σπόρους στην γενέτειρά του, για να παράγει τα δικά του μήλα, αν και δεν ήταν ούτε γεωπόνος, ούτε γεωργός.
Στα τέλη Φλεβάρη του 1920, σπέρνει τους σπόρους στον κήπο του στην Κερασιά. Φυτρώνουν δεκαεπτά δεντράκια. Όμως έπειτα από μια ισχυρή χαλαζόπτωση το καλοκαίρι του ίδιου έτους σώζεται μόνο ένα. Ο Η. Πιλαφάς φροντίζει με αγάπη και μεράκι αυτό το μικρό δέντρο και το 1928 κρατά στα χέρια του τους πρώτους καρπούς, τα μήλα που αργότερα ονομάστηκαν Τριπόλεως Delicious Πιλαφά.