back to top

Tα μοναδικά μήλα Τριπόλεως και ο Ηλίας Πιλαφάς

Οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν σε αυτή την ποικιλία τη μεγάλη θρεπτική αξία. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να διατηρούνται επι μακρόν δίχως να αλλοιώνεται η ιδιαίτερη γεύση και τραγανότητα τους

Τα Πιλαφά Ντελίσιους (Pilafa Delicious ή Ντελίσια) είναι ποικιλία μήλων που παράγεται στην περιοχή της Αρκαδίας. Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας έχει κατοχυρώσει τα μήλα Πιλαφά ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1994 ενώ η Ευρωπαική αναγνώριση ως ΠΟΠ έγινε το 1997. Ο επίσημος χαρακτηρισμός της ποικιλίας, η οποία δημιοργήθηκε από τον Ηλία Πιλαφά, είναι «Πιλαφά DELICIOUS Τριπόλεως» και έγινε το 1962 από το Υπουργείο Γεωργίας με απόφαση 225700/13362. Σήμερα καλλιεργούνται γύρω στα 1000-1500 στρέμματα στην Αρκαδία και η παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 1000 τόνους ετησίως.

Τα μήλα αυτά δεν είναι πολυ ελκυστικά εμφανισιακά. Αναγνωρίζονται απο τη κιτρινοκόκκινη θαμπή όψη και ενίοτε φέρουν στίγματα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αποθαρρύνουν τους αγοραστές που δεν εχουν ξαναδοκιμάσει την επιβλητικά ξεχωριστή τους γεύση, ιδιαίτερα αν εκτίθενται δίπλα σε ποικιλίες με ζωηρά χρώματα και αψεγάδιαστη εμφάνιση.

Τα μήλα Πιλαφά έχουν μια ιδιαίτερη, πλούσια, ελαφρώς υπόξινη γεύση. Οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν σε αυτή την ποικιλία μήλων, μεγάλη θρεπτική αξία. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να διατηρούνται επι μακρόν δίχως να αλλοιώνεται η ιδιαίτερη γεύση και τραγανότητα τους. Τα Ντελίσια της Τρίπολης, ή Μήλα Τριπόλεως όπως αλλιώς αποκαλούνται τα μήλα Πιλαφά, προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Αθήνας και της Πελοποννήσου.

Τον σπόρο για τα μήλα Ντελίσια έφερε στην Κερασιά Αρκαδίας επαναπατρισθείς Ελληνοαμερικανός ονόματι Ηλιας Πιλαφάς στις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορία που είναι πραγματικη μιας και στα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρεται, καλλιεργείται και σήμερα μια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα που μοιάζει πολύ στην όψη και στην γεύση με αυτά της Τρίπολης. Τα μήλα αυτά ονομάζονται Golden Russet και θεωρούνται εθνικό κειμήλιο.

Ο Ηλίας Πιλαφάς και η ποικιλία των μήλων έχουν αποσπάσει τα κάτωθι βραβεία και διακρίσεις:[

1934 – 1937 – 1939: Χρυσά Βραβεία στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης

1945: Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών «Ανθ’ ων υπέρ των μηλεών είργασται»

1954: Χάλκινο Μετάλλιο Γεωργικής Αξίας Βασιλέως Γεωργίου Β’ που απονεμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο Α’

Ηλίας Πιλαφάς: «Ο πατέρας του μήλου Τριπόλεως Delicious Πιλαφά»

Ο  Ηλίας Πιλαφάς  γεννήθηκε στην Κερασιά Αρκαδίας  to  1890.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1900, δεκάχρονος επιβιβάστηκε στο πλοίο MAASDAM με προορισμό την Ν. Υόρκη, και όνειρο μία καλύτερη ζωή στη Γη της Επαγγελίας, όπως ονόμαζαν τότε την Αμερική.

Έζησε και εργάστηκε στο Morris του Illinois αποκτώντας το δικό του παντοπωλείο. Στα τριάντα του επαναπατρίζεται όταν ένα γράμμα φτάνει από το χωριό στην Αμερική, που τον πληροφορεί πως η μητέρα του ασθενεί βαριά. Δίχως δεύτερη σκέψη φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και παίρνει το πρώτο καράβι για να βρεθεί κοντά στην άρρωστη μάνα του.

Αναχωρώντας για την Ελλάδα, προμηθεύετε από ένα οπωροπωλείο λίγα μήλα Golden Russet (μίας σπάνιας ποικιλίας που ευδοκιμεί στην Βόρεια Ν. Υόρκη), για την διατροφή του στο καράβι.

Στο πολυήμερο ταξίδι του για την πατρίδα, γεννιέται η ιδέα να κρατήσει και να μεταφέρει σπόρους στην γενέτειρά του, για να παράγει τα δικά του μήλα, αν και δεν ήταν ούτε γεωπόνος, ούτε γεωργός.

Στα τέλη Φλεβάρη του 1920, σπέρνει τους σπόρους στον κήπο του στην Κερασιά. Φυτρώνουν δεκαεπτά δεντράκια. Όμως έπειτα από μια ισχυρή χαλαζόπτωση το καλοκαίρι του ίδιου έτους σώζεται μόνο ένα. Ο Η. Πιλαφάς φροντίζει με αγάπη και μεράκι αυτό το μικρό δέντρο και το 1928 κρατά στα χέρια του τους πρώτους καρπούς, τα μήλα που αργότερα ονομάστηκαν Τριπόλεως Delicious Πιλαφά.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μολοσσός Ηπείρου: Ένας καλός φύλακας

Σκεπτόμενος ανεξάρτητα, σε αντίθεση με το ροτβάιλερ και τον γερμανικό ποιμενικό, ο ελληνικός μολοσσός δεν εκτρέφεται ειδικά για να είναι υπάκουος στον άνθρωποΟι σκύλοι ουρούν και αφοδεύουν στην εξωτερική περίμετρο της περιοχής τους ώστε η μυρωδιά τους να αποθαρρύνει τα...

Ούζο- ιστορίες…

Παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, όπου και καταναλώνεται ευρέως, ενώ εξάγεται και στο εξωτερικό. Ανήκει στην κατηγορία των απεσταγμένων ανισούχων αλκοολούχων και οινοπνευματωδών ποτώνΈγινε τραγούδι, συνδέθηκε με την τοπική παράδοση και την οικονομία  για πολλε΄ς δεκαετίας. Ο λόγος ια το...

ΣΥΚΙΚΗ: Ένας συνεταιρισμός με ιστορία

Με την καλλιέργεια , την συσκευασία και διακίνηση του σύκου ασχολούνται περίπου 4.000 οικογένειες στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας.Η καλλιέργεια του σύκου έχει συνδεθεί με πολλές περιοχές και από τις αρχές του 20 αιώνα έως σήμερα αποτελεί μια επικερδή...

Οι συντεχνίες των ζευγάδων …

Η κοινωνία της Ερεσού, στη Λέσβο, μέχρι περίπου τις δεκαετίες 1960-70 ήταν οργανωμένη σε συντεχνίες επαγγελματιών, τα λεγόμενα «ισνάφια». Η λέξη προέρχεται από την τουρκική «esnaf», έννοια που δηλώνει τον τεχνίτη αλλά και την κοινωνική τάξη. Τα σινάφια ήταν...

Ροδάκινο, μια ιστορία χιλιάδων χρόνων

To ροδάκινο δεν είναι  ένα απλό γευστικό φρούτο. Έχει πίσω του μια ιστορία  με ξεχωριστό ενδιαφέρον.Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα  κατάγεται από την κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ της νότιας Κίνας, κοντά στη Σανγκάη. Πρέπει να άρχισε να καλλιεργείται πριν...

Από το 1821 η ανοιχτή πληγή του αγροτικού

Η Επανάσταση του 1821 σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην ελληνική ιστορία, φέρνοντας στο προσκήνιο μια νέα δυναμική: την ενεργή συμμετοχή των αγροτών.Πριν από την Επανάσταση, οι αγρότες ζούσαν υπό το καθεστώς της οθωμανικής διοίκησης, αντιμετωπίζοντας αυθαιρεσίες, βαριά φορολογία και...

H γλυκιά ιστορία του μελιού

Οι μελετητές αναφέρουν ότι το γλυκό προϊόν και η τέχνη της μελισσοκομίας ήλθαν στην Ελλάδα από την Αρχαία Αίγυπτο.Στον ελλαδικό χώρο συστηματική μελισσοκομία εξασκείται ήδη από τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Μελισσοκομεία οργανωμένα υπάρχουν στην Αττική, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια,...

Ο «λευκός χρυσός» που άλλαξε τα δεδομένα

Το βαμβάκι επικράτησε της κάνναβης και του λιναριού, λόγω της κοντής του ίνας, εύκολης στην επεξεργασία από τις πρώτες κλωστοϋφαντουργικές μηχανές του 19ου αιώνα.Το  βαμβάκι αποτελεί  μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στη χώρα μας. Οι αρχαιότερες ενδείξεις για την...

Achaia Clauss: το πρώτο οινοποιείο και η μαύρη… Δάφνη

H Ελλάδα πάντα ήταν χώρα της ελιάς και της αμπέλου. Ωστόσο , χρειάστηκε ένας βαυαρός για να ιδρύσει το πρώτο οινοποιείο το οποίο έγινε το σήμα κατατεθέν της Πάτρας.O Gustav Clauss, Γερμανός σταφιδέμπορας λόγω μιας αρρώστιας που τον ταλαιπωρούσε...
spot_img