back to top

Η έλλειψη εργατών απειλεί το σκόρδο της Βύσσας

Από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» που κυκλοφορεί

Η διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι κάθε χρόνο ένας άθλος για τους 20 παραγωγούς, ακριτες του Εβρου

ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ

zavliaris@gmail.com

Μια διαρκής μάχη να κρατήσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα τους στη Νέα Βύσσα του Έβρου είναι η καθημερινότητα για τους σκορδοκαλλιεργητές της ακριτικής περιοχής. Αν και «φυλάττουν Θερμοπύλες», ουσιαστικά οι αγρότες στα σύνορα παλεύουν μόνοι τους κόντρα σε αρκετές αντιξοότητες, παράγοντας ωστόσο ένα εξαιρετικό προϊόν.

«Το σκόρδο της Βύσσας έχει ξεκάθαρη διαφορά από τα υπόλοιπα σκόρδα», εξηγεί στον «ΕΑ» ο αντιπρόεδρος του του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκόρδου Βύσσας Νίκος Νεντίδης.

Όπως λέει, σε δειγματισμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς, είτε σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, είτε σε φεστιβάλ γαστρονομίας, το σκόρδο της Βύσσας έχει ξεχωρίσει για την χαρακτηριστική του αψάδα, που το κάνει διαφορετικό από τα άλλα προϊόντα.

Η Βύσσα άλλωστε έχει τον άτυπο τίτλο της πρωτεύουσας του ελληνικού σκόρδου, αφού εκεί καλλιεργείται το 80% της εγχώριας παραγωγής.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, τουναντίον. Η διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι κάθε χρόνο ένας άθλος για τους 20 παραγωγούς και τις οικογένειές τους.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη εργατικών χεριών. «Ο Έβρος όπως ξέρετε με τα χρόνια ερημώνει, οι νέοι φεύγουν στις πόλεις. Το σκόρδο είναι μια απαιτητική καλλιέργεια και χρειάζεται χέρια. Πώς να κρατήσουμε τα στρέμματά μας εάν δεν έχουμε ανθρώπους να συνδράμουν στη συγκομιδή και στην υπόλοιπη καλλιέργεια», διερωτάται ο κ. Νεντίδης.

Σε αυτή τη φάση οι σκορδοπαραγωγοί της Νέας Βύσσας καλλιεργούν περίπου 200 στρέμματα, που είναι και το 10% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του κάμπου της Βύσσας. Η απόδοση που δίνουν οι βολβοί που οι Βυσσιώτες έφεραν μαζί τους πριν από έναν αιώνα από το χωριό Μπόσνα της Ανδριανούπολης από όπου ήρθαν πρόσφυγες, φτάνει τον έναν τόνο ανά στρέμμα.

Όπως λέει ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, αυτός ο ιστορικής σημασίας σπόρος που φυτεύουν κάθε Οκτώβρη για να συγκομίσουν το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, έχει το χαρακτηριστικό της έντονης γεύσης λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον χειμώνα.

Αν και εξαιρετικό προϊόν, είναι δύσκολο να εξαχθεί, αφού τα στρέμματα και κατ΄επέκταση η παραγωγή είναι λίγα για να καλύψουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό.

 Αν και είναι ένα μοναδικό προϊόν, δεν έχει γίνει κάποια πανεπιστημιακή μελέτη ώστε να αναλυθεί ο καρπός και να βελτιωθεί η απόδοσή της καλλιέργειας

 Δεν έδειξαν ενδιαφέρον οι ερευνητές

Το παράπονο των σκορδοπαραγωγών είναι πως αν και καλλιεργούν αδιάλειπτα τον σπόρο των προγόνων τους, δίνοντας στην αγορά ένα εξαιρετικό προϊόν, δεν έχουν την ανάλογη αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα.

«Αν και είναι ένα μοναδικό προϊόν, δεν έχει γίνει κάποια πανεπιστημιακή μελέτη ώστε να αναλυθεί ο καρπός, δούμε τις ιδιαιτερότητές του και να βελτιώσουμε την απόδοση της καλλιέργειας»,, λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Νεντίδης.

Παρήγορο ωστόσο είναι το γεγονός ότι έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες ώστε το σκόρδο Βύσσας να γίνει ΠΟΠ, εξέλιξη που ελπίζουν ότι θα δώσει την ώθηση που ζητούν για την επέκταση αλλά και την εξέλιξη της παραγωγής.

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ο παγετός μικρυνε την ποσότητα και ανέβασε την τιμή στο κεράσι – Η διακύμανση από το χωράφι στο ράφι

Ακρίβεια στο ράφι για τον καταναλωτή φέρνει μια από τις τελευταίες συνέπειες του παγετού του Μαρτίου που έπληξε την παραγωγή κερασιού, ρίχνοντας την ποσότητα και ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής.Μάλιστα σε ορισμένα καταστήματα οπωροκηπευτικών μπορεί κάποιος να βρει κεράσια...

«Σταθμός» για την εγχώρια παραγωγή η μονάδα αποθήκευσης και αποξήρανσης ρυζιού στην Ημαθία – Εγκαίνια από τον ΥΠΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα

Σταθμό στην αγροδιατροφική διαδρομή της χώρας μας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας την επέκταση της μονάδας αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας, από την Agrino, τα εγκαίνια της οποία έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου,...

Κρυφοί θησαυροί στις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου

Από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» που κυκλοφορείΗ σύγχρονη στορία της Μακρυποδιάς ξεκινά το 1980 όταν είχαν εντοπιστεί δύο πρέμνα σε υψόμετρο 400 μέτρων κοντά στο χωριό Ορθονιές Ζακύνθου - Ο αριθμός των ελληνικών ποικιλιών που έχουν βρεθεί υπερβαίνει τις...

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας;

Μεγάλη η συζήτηση που ξέσπασε για την «ποιότητα» του ελληνικού ελαιολάδου με αφορμή το άρθρο μας Ντίνος Στεργίδης και Μαρία Κατσούλη: ξερριζώστε ελιές, εμείς θα φέρουμε την Ποιότητα.Ας διευκρινίσουμε τα πράγματα με γνώμονα τα πραγματικά στοιχεία, τη λογική και...

Ισπανία και Μαρόκο ηγούνται στις εξαγωγές καρπουζιού – Η θέση της Ελλάδας και πίνακας με τιμές και παγκόσμιες τάσεις

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στο καρπούζι, ωστόσο Ισπανία και Μαρόκο ηγούνται των εξαγωγών στο συγκεκριμένο φρούτο, με την Ελλάδα να έχει κάποια άνοδο, ούσα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Πολυχρονάκη από την incofruit, αλλά...

Ισχνή άνοδος στο ελαιόλαδο της Ελλάδας και υποχώρηση στο έξτρα Τυνησίας – Αρκετά αποθέματα στη χώρα μας, λίγες οι πωλήσεις

Από 4.1€ έως 4.6€ κυμαίνεται η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη χώρα μας, ωστόσο τα αποθέματα είναι αρκετά ακόμα στις αποθήκες, με τις πωλήσεις να είναι λιγοστές πλέον.Κλείνει μία εβδομάδα που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα νέα από...

Στον εισαγγελέα οι απατεώνες του Έβρου – Εισέπραξαν χιλιάδες ευρώ με πλαστές δηλώσεις στο βαμβάκι

Την πόρτα του εισαγγελέα θα περάσουν πάνω από 150 αγρότες οι οποίοι είναι ύποπτοι για την είσπραξη χιλιάδων ευρώ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στον οποίο δήλωναν εικονικές εκτάσεις βάμβακος. Σύμφωνα με αποκαλύψεις στις οποίες προέβη το Evros-news.gr στα τέλη του περασμένου...

Αφήνουν τα πυρηνόκαρπα για να βάλουν ακτινίδιο – Οι παράγοντες που προσελκύουν τους αγρότες

Σε κυρίαρχο προϊόν της ελληνικής αγοράς φρούτων εξελίσσεται το ακτινίδιο, αφού η έντονη παρουσία των διεθνών club εμπορίας, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών που βλέπουν το θετικό ισοζύγιο κόστους παραγωγής και τιμής πώλησης, αυξάνουν τις φυτεύσεις αλλά...

Τσιάρας: Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η επάρκεια αρδευτικού νερού αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα στη σημερινή εποχή και η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα αρδευτικά έργα, καθώς από τη μια θέλει να καλύψει μια μακρά περίοδο που δεν υπήρχε σχεδιασμός σε σχέση με τους υδάτινους...
spot_img