Από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» που κυκλοφορεί
Η διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι κάθε χρόνο ένας άθλος για τους 20 παραγωγούς, ακριτες του Εβρου
ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
zavliaris@gmail.com
Μια διαρκής μάχη να κρατήσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα τους στη Νέα Βύσσα του Έβρου είναι η καθημερινότητα για τους σκορδοκαλλιεργητές της ακριτικής περιοχής. Αν και «φυλάττουν Θερμοπύλες», ουσιαστικά οι αγρότες στα σύνορα παλεύουν μόνοι τους κόντρα σε αρκετές αντιξοότητες, παράγοντας ωστόσο ένα εξαιρετικό προϊόν.
«Το σκόρδο της Βύσσας έχει ξεκάθαρη διαφορά από τα υπόλοιπα σκόρδα», εξηγεί στον «ΕΑ» ο αντιπρόεδρος του του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκόρδου Βύσσας Νίκος Νεντίδης.
Όπως λέει, σε δειγματισμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς, είτε σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, είτε σε φεστιβάλ γαστρονομίας, το σκόρδο της Βύσσας έχει ξεχωρίσει για την χαρακτηριστική του αψάδα, που το κάνει διαφορετικό από τα άλλα προϊόντα.
Η Βύσσα άλλωστε έχει τον άτυπο τίτλο της πρωτεύουσας του ελληνικού σκόρδου, αφού εκεί καλλιεργείται το 80% της εγχώριας παραγωγής.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, τουναντίον. Η διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι κάθε χρόνο ένας άθλος για τους 20 παραγωγούς και τις οικογένειές τους.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη εργατικών χεριών. «Ο Έβρος όπως ξέρετε με τα χρόνια ερημώνει, οι νέοι φεύγουν στις πόλεις. Το σκόρδο είναι μια απαιτητική καλλιέργεια και χρειάζεται χέρια. Πώς να κρατήσουμε τα στρέμματά μας εάν δεν έχουμε ανθρώπους να συνδράμουν στη συγκομιδή και στην υπόλοιπη καλλιέργεια», διερωτάται ο κ. Νεντίδης.
Σε αυτή τη φάση οι σκορδοπαραγωγοί της Νέας Βύσσας καλλιεργούν περίπου 200 στρέμματα, που είναι και το 10% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του κάμπου της Βύσσας. Η απόδοση που δίνουν οι βολβοί που οι Βυσσιώτες έφεραν μαζί τους πριν από έναν αιώνα από το χωριό Μπόσνα της Ανδριανούπολης από όπου ήρθαν πρόσφυγες, φτάνει τον έναν τόνο ανά στρέμμα.
Όπως λέει ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, αυτός ο ιστορικής σημασίας σπόρος που φυτεύουν κάθε Οκτώβρη για να συγκομίσουν το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, έχει το χαρακτηριστικό της έντονης γεύσης λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον χειμώνα.
Αν και εξαιρετικό προϊόν, είναι δύσκολο να εξαχθεί, αφού τα στρέμματα και κατ΄επέκταση η παραγωγή είναι λίγα για να καλύψουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό.
Αν και είναι ένα μοναδικό προϊόν, δεν έχει γίνει κάποια πανεπιστημιακή μελέτη ώστε να αναλυθεί ο καρπός και να βελτιωθεί η απόδοσή της καλλιέργειας
Δεν έδειξαν ενδιαφέρον οι ερευνητές
Το παράπονο των σκορδοπαραγωγών είναι πως αν και καλλιεργούν αδιάλειπτα τον σπόρο των προγόνων τους, δίνοντας στην αγορά ένα εξαιρετικό προϊόν, δεν έχουν την ανάλογη αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα.
«Αν και είναι ένα μοναδικό προϊόν, δεν έχει γίνει κάποια πανεπιστημιακή μελέτη ώστε να αναλυθεί ο καρπός, δούμε τις ιδιαιτερότητές του και να βελτιώσουμε την απόδοση της καλλιέργειας»,, λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Νεντίδης.
Παρήγορο ωστόσο είναι το γεγονός ότι έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες ώστε το σκόρδο Βύσσας να γίνει ΠΟΠ, εξέλιξη που ελπίζουν ότι θα δώσει την ώθηση που ζητούν για την επέκταση αλλά και την εξέλιξη της παραγωγής.