back to top

Κρυφοί θησαυροί στις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου

Από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» που κυκλοφορεί

Η σύγχρονη στορία της Μακρυποδιάς ξεκινά το 1980 όταν είχαν εντοπιστεί δύο πρέμνα σε υψόμετρο 400 μέτρων κοντά στο χωριό Ορθονιές Ζακύνθου – Ο αριθμός των ελληνικών ποικιλιών που έχουν βρεθεί υπερβαίνει τις 800

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

[email protected]

Με αφορμή την παρουσίαση της σπάνιας Ζακυνθινής ποικιλίας Μαρκυποδιά, η οποία φύεται στο νησί της Ζακύνθου, επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της διάσωσης γηγενών ποικιλιών, οι οποίες είναι πιθανό να είναι κρυμμένοι θησαυροί για τον οινικό πλούτο της χώρας.

Η ποικιλία Μακρυποδιά, διασώθηκε στη Ζάκυνθο, με πολύ προσωπική εργασία για 20 έτη του Επαμεινώνδα Τσούτσουρα, πρώην ερευνητή στο Ινστιτούτο Οίνου Αθηνών, σε συνεργασία με καλλιεργητές του νησιού.

Η σύγχρονη στορία της Μακρυποδιάς ξεκινά το 1980, όταν το Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών ενέταξε την ποικιλία στην αμπελογραφική συλλογή. Μόλις 2 πρέμνα Μακρυποδιάς είχαν εντοπιστεί τότε σε υψόμετρο 400 μέτρων κοντά στο χωριό Ορθονιές. Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα με γενετική σύγκριση, η Μακρυποδιά αποδεικνύεται ότι δεν ταυτίζεται με καμία άλλη ποικιλία.

Σήμερα στη Ζάκυνθο υπάρχουν 15 έως 20 στρέμματα αμπελώνων, στους οποίους φύεται η ποικιλία Μακρυποδιά. Παράλληλα, καλλιεργητές και οινοποιοί από άλλες περιοχές της χώρας, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της ποικιλίας, η οποία ήδη οινοποιείται στην περιοχή Τσεκούρι Σουλίου στην Ηπειρο.

Στο άμεσο μέλλον, το οινικό δυναμικό της ποικιλίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 5.000 φιάλες, όπως όμως είπε ο  Δημήτρης Τζάκος, ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής wiNest, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση. Η μοναδικότητα της γεύσης των κρασιών αυτής της ποικιλίας, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ώστε να προσελκύσει περισσότερους καλλιεργητές και οινοποιούς.

Η χώρα μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη του πλανήτη σε ό,τι αφορά τον πλούτο των γενοτύπων αμπέλου. Ο αριθμός των ελληνικών ποικιλιών που έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές και συλλογές της χώρας υπερβαίνει τις 800. Ωστόσο, πολλές από αυτές κινδυνεύουν με εξαφάνιση, καθώς δεν είναι “εμπορικές” επιτυχίες και έτσι δεν έχουν την προσοχή των καλλιεργητών και της κυβέρνησης.

Στόχος θα μπορούσε να είναι η συστηματικότερη προσπάθεια διάσωσης των ποικιλιών, όχι όμως ως “μουσειακό” υλικό, αλλά ως μια βιβλιοθήκη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αρχικά για επιστημονικό πειραματισμό και στη συνέχεια με τη συνεργασία επιστημόνων και οινοποιειών σε πειραματικές καλλιέργειες. Πρακτικά, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αναδειχθούν νέες ποικιλίες που θα μπορούσαν να είναι και εμπορικά επιτυχημένες.

Το πρώτο βήμα, όπως θα διαβάσετε στη συνέντευξη που ακολουθεί με τον Δρ. Δημήτρη Τάσκο έχει ήδη ξεκινήσει. Μένει να βρεθεί η διάθεση και τα λίγα χρήματα που χρειάζονται για να ξεκινήσει και το δεύτερο.

Το πετυχημένο παράδειγμα της Κυδωνίτσας

Για τη διάσωση και εμπορική αξιοποίηση της ποικιλίας Κυδωνίτσα, μεγάλο μέρος της προσπάθειας, πιστώνεται  στον Γιώργο Τσιμπίδη, ιδιοκτήτη της Κτήμα Τσιμπίδη στην περιοχή της Μονεμβασιάς. Επίσης, σημαντική ήταν και η συμβολή του Γιώργου Κοτσερίδη καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Στη  συζήτηση που είχαμε με τη νέα γενιά εκπροσώπων του Κτήματος και συγκεκριμένα την Αναστασία Τσιμπίδη, είπε μεταξύ άλλων ότι μέχρι και το 2003, η Κυδωνίτσα δεν καλλιεργούνταν συστηματικά. Υπήρχαν μόνο διάσπαρτα κλήματα μέσα σε μεικτούς αμπελώνες, χωρίς να υπάρχει εμφιαλωμένο κρασί με ετικέτα από κάποιο άλλο οινοποιείο. Η πρώτη οργανωμένη καλλιέργεια ξεκίνησε από την Κτήμα Τσιμπίδη το 2003, σηματοδοτώντας την αρχή της ανάδειξης της ποικιλίας σε μονοποικιλιακό κρασί και την παρουσίασή της στην αγορά με επίσημη ετικέτα ΠΓΕ Λακωνία.

Η ελλιπής ενημέρωση που υπάρχει σε κρατικό επίπεδο σε σχέση με τις εκτάσεις των διαφορετικών ποικιλιών αμπέλου που φύονται στην Ελλάδα, φαίνεται από την εκτίμηση που κάνει ο Γιώργος Τσιμπίδης για το σύνολο των στρεμμάτων που καλλιεργείται σήμερα η Κυδωνίτσα. “Κάπου 500 με 1000 στρέμματα είναι η έκταση της Κυδωνίτσας σήμερα σε όλη την Ελλάδα.” Η Κτήμα Τσιμπίδη καλλιεργεί 100 στρέμματα βιολογικής Κυδωνίτσας και στο σύνολο του Νομού Λακωνίας έχει πάνω από το 50% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Αξιόλογες νέες καλλιέργειες Κυδωνίτσας υπάρχουν στην περιοχή της Νεμέας και λιγότερες στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

Η Λημνιώνα μια ποικιλία που φύεται κυρίως στη Θεσσαλία είναι επίσης ένα ανερχόμενο αστέρι στις κόκκινες ποικιλίες και σε μια πρόσφατη επίσκεψη μας στις περιοχές που φύεται, διαπιστώσαμε ότι εκατοντάδες στρέμματα νέων φυτεύσεων, θα αφορούν πλέον σε αυτήν την ποικιλία. Επομένως, ακόμα και με την ελλειπή προσπάθεια που έχει γίνει σε εθνικό επίπεδο, διαπιστώνουμε ότι ξεχασμένες ποικιλίες αμπέλου μπορούν να μετατραπούν σε εμπορικές επιτυχίες. Είναι λογικό να ευελπιστούμε ότι με μια πιο οργανωμένη προσπάθεια, τα αποτελέσματα θα είναι εκθετικά καλύτερα.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ο παγετός μικρυνε την ποσότητα και ανέβασε την τιμή στο κεράσι – Η διακύμανση από το χωράφι στο ράφι

Ακρίβεια στο ράφι για τον καταναλωτή φέρνει μια από τις τελευταίες συνέπειες του παγετού του Μαρτίου που έπληξε την παραγωγή κερασιού, ρίχνοντας την ποσότητα και ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής.Μάλιστα σε ορισμένα καταστήματα οπωροκηπευτικών μπορεί κάποιος να βρει κεράσια...

«Σταθμός» για την εγχώρια παραγωγή η μονάδα αποθήκευσης και αποξήρανσης ρυζιού στην Ημαθία – Εγκαίνια από τον ΥΠΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα

Σταθμό στην αγροδιατροφική διαδρομή της χώρας μας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας την επέκταση της μονάδας αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας, από την Agrino, τα εγκαίνια της οποία έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου,...

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας;

Μεγάλη η συζήτηση που ξέσπασε για την «ποιότητα» του ελληνικού ελαιολάδου με αφορμή το άρθρο μας Ντίνος Στεργίδης και Μαρία Κατσούλη: ξερριζώστε ελιές, εμείς θα φέρουμε την Ποιότητα.Ας διευκρινίσουμε τα πράγματα με γνώμονα τα πραγματικά στοιχεία, τη λογική και...

Η έλλειψη εργατών απειλεί το σκόρδο της Βύσσας

Από την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» που κυκλοφορείΗ διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι κάθε χρόνο ένας άθλος για τους 20 παραγωγούς, ακριτες του ΕβρουΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected]Μια διαρκής μάχη να κρατήσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα τους στη Νέα Βύσσα του Έβρου είναι η...

Ισπανία και Μαρόκο ηγούνται στις εξαγωγές καρπουζιού – Η θέση της Ελλάδας και πίνακας με τιμές και παγκόσμιες τάσεις

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στο καρπούζι, ωστόσο Ισπανία και Μαρόκο ηγούνται των εξαγωγών στο συγκεκριμένο φρούτο, με την Ελλάδα να έχει κάποια άνοδο, ούσα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Πολυχρονάκη από την incofruit, αλλά...

Ισχνή άνοδος στο ελαιόλαδο της Ελλάδας και υποχώρηση στο έξτρα Τυνησίας – Αρκετά αποθέματα στη χώρα μας, λίγες οι πωλήσεις

Από 4.1€ έως 4.6€ κυμαίνεται η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη χώρα μας, ωστόσο τα αποθέματα είναι αρκετά ακόμα στις αποθήκες, με τις πωλήσεις να είναι λιγοστές πλέον.Κλείνει μία εβδομάδα που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα νέα από...

Στον εισαγγελέα οι απατεώνες του Έβρου – Εισέπραξαν χιλιάδες ευρώ με πλαστές δηλώσεις στο βαμβάκι

Την πόρτα του εισαγγελέα θα περάσουν πάνω από 150 αγρότες οι οποίοι είναι ύποπτοι για την είσπραξη χιλιάδων ευρώ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στον οποίο δήλωναν εικονικές εκτάσεις βάμβακος. Σύμφωνα με αποκαλύψεις στις οποίες προέβη το Evros-news.gr στα τέλη του περασμένου...

Αφήνουν τα πυρηνόκαρπα για να βάλουν ακτινίδιο – Οι παράγοντες που προσελκύουν τους αγρότες

Σε κυρίαρχο προϊόν της ελληνικής αγοράς φρούτων εξελίσσεται το ακτινίδιο, αφού η έντονη παρουσία των διεθνών club εμπορίας, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών που βλέπουν το θετικό ισοζύγιο κόστους παραγωγής και τιμής πώλησης, αυξάνουν τις φυτεύσεις αλλά...

Τσιάρας: Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η επάρκεια αρδευτικού νερού αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα στη σημερινή εποχή και η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα αρδευτικά έργα, καθώς από τη μια θέλει να καλύψει μια μακρά περίοδο που δεν υπήρχε σχεδιασμός σε σχέση με τους υδάτινους...
spot_img